ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας

Ανακοίνωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Motion Team

Κάλεσμα στα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν για να μην περάσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Με την ανακοίνωσή του, καλεί σε πάλη για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση προχωράει το σχέδιό της για πλήρη παράδοση της ηλεκτρικής Ενέργειας στα μονοπώλια.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα είναι τα μεγάλα θύματα, προκειμένου τα μεγάλα μονοπώλια να κερδίσουν. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αυτόν το στόχο υπηρετούν.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας γι' αυτό και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης όλου του τομέα της Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) Η στρατηγική αυτή προωθείται με συνέπεια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα..

Οι χαμένοι από την ιδιωτικοποίηση μέχρι σήμερα της ΔΕΗ ήταν:

- Τα λαϊκά στρώματα που είδαν την τιμή του ρεύματος με συνεχείς αυξήσεις να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και την ανεργία. Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις.

- Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κα στην Ενέργεια συνολικά που είδαν τα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται. Οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία είναι λιγότεροι από 20.000 και αυξάνεται η μαύρη εργασία, τα 8μηνα και τα 4μηνα με μισθούς πείνας. Η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση θα σημάνει τη γενική επίθεση σε όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Κερδισμένα είναι τα μονοπώλια στην Ενέργεια που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Γι' αυτό και για τον έλεγχό της ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ιδιαίτερα έντονος.

Την πορεία της ιδιωτικοποίησης την έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ). Οσοι από αυτούς σήμερα διαφωνούν με την πλήρη ιδιωτικοποίηση φορούν το μανδύα του αντιμνημονιακού και δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα, προσπαθούν για μια ακόμα φορά να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους.

Η λύση προς όφελος του λαού βρίσκεται στην πρόταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για Ενέργεια λαϊκή περιουσία.

Σήμερα απαιτείται:

- Γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, με την στρατηγική της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

- Πάλη για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν για να μην περάσει αυτή η λαίλαπα. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά όλους τους εργαζόμενους».

ΡΟΔΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΠΗΓΑΣΟΣ»
Για κάθε δύο καμαριέρες αντιστοιχούν μέχρι και 52 δωμάτια!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ

Κινητοποίηση που εξελίχθηκε σε 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Πήγασος» στο Φαληράκι της Ρόδου, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ως τη λήξη της κινητοποίησης στελέχη του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του τουρισμού.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, «είναι ότι για κάθε δύο καμαριέρες αντιστοιχούν μέχρι και 52 δωμάτια (!!!) όπως και το ότι οι καμαριέρες, ορισμένες από τις οποίες είχαν προσληφθεί με ημιαπασχόληση (6ωρο) δούλευαν ως και δώδεκα ώρες, καθημερινά χωρίς ρεπό, χωρίς φυσικά να πληρώνονται υπερωρίες».

«Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια -καταγγέλλει η Γραμματεία- την ίδια Συλλογική Σύμβαση που πέρσι οι ίδιοι οι μεγαλοξενοδόχοι εκθείαζαν αφού εξασφάλιζε, όπως έλεγαν, την εργασιακή ειρήνη (δηλαδή το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες των εργατών), πληρώνουν καμαριέρες με χρόνια προϋπηρεσία, 700 - 800 ευρώ για δουλειά χωρίς ρεπό».

Οι εργαζόμενοι με τη μαχητική τους στάση τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία αρχικά απειλούσε θεούς και δαίμονες και την ανάγκασαν σε αναδίπλωση. Δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει άμεσα τις διαφορές στη μισθοδοσία, ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα μετατραπούν σε πλήρεις, ότι θα προσλάβει επιπλέον καμαριέρες και θα εφαρμόζεται κανονικά το διάλειμμα τους το οποίο είχε στην ουσία καταργηθεί.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Απανωτές οι τρομοκρατικές απολύσεις

Το πραγματικό πρόσωπό της δείχνει αυτές τις μέρες η εργοδοσία, τόσο η αμιγώς επιχειρηματική όσο και η «μη κερδοσκοπική», που δραστηριοποιείται στους ευαίσθητους τομείς της πρόνοιας και της αποκατάστασης: Χτες η εργοδοσία της «Ανάπλασης» απέλυσε έναν ακόμα εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος -όπως και η συνάδελφός του που απέλυσε η «Ανάπλαση» στις 22.7.2013- συμμετείχαν στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές. Χτες το μεσημέρι το Σωματείο στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας έκαναν παράσταση στην «Ανάπλαση», ζητώντας να ανακληθούν οι απολύσεις. Ο πρόεδρος της Ανάπλασης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους και αντ' αυτού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, ο οποίος τους μετέφερε εντολή της ...διοίκησης ότι απαγορεύεται η είσοδος! Οι φορείς παρέμειναν έξω απ' την «Ανάπλαση», μοιράζοντας ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, στην οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζεται: «Δε μας τρομοκρατούν. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους χώρους μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για κλαδική σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες μας».

Φάρος ...τρομοκρατίας

Σε δεύτερη -μετά την προχτεσινή - απόλυση εργαζόμενης, που είναι και συνδικαλίστρια, προχώρησε η Διοίκηση του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Φάρος Τυφλών της Ελλάδας». Παράσταση διαμαρτυρίας για να πάρει ο «Φάρος» πίσω τις απολύσεις έκαναν χτες η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Ζήτησαν συνάντηση, την οποία η διοίκηση αρνήθηκε. Τη Δευτέρα το θέμα των απολύσεων στο «Φάρο» θα τεθεί απ' τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.

«ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Συγκέντρωση για τη σωτηρία του νοσοκομείου

Συγκέντρωση για τη σωτηρία του Νοσοκομείου «Αγίας Βαρβάρας» οργανώνει το Σωματείο των εργαζομένων την προσεχή Τετάρτη, ώρα 7 μμ, στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε χτες σε συνάντησή του με το Σωματείο των εργαζομένων ότι το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», θα είναι ένα από αυτά που θα «αλλάξουν χρήση», όπως βαφτίζει η κυβέρνηση τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που οδηγούν ουσιαστικά στο κλείσιμό τους αλλά και στις απολύσεις των εργαζομένων. Οπως είπε χτες ο υπουργός, απ' τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας και όσοι μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, χωρίς να προσδιορίσει για πόσο καιρό θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι στην «Αγία Βαρβάρα» θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία «Αττικόν», Νίκαιας και «Τζάνειο». Οταν οι εργαζόμενοι παρατήρησαν ότι σε αυτά τα νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες εργαζομένων -με αποτέλεσμα να είναι ορατή η απειλή της απόλυσης- ο υπουργός Υγείας επέμενε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος καθώς υπάρχουν 4.200 κενές οργανικές θέσεις, όταν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων δεν προβλέπουν τέτοιες θέσεις.

ΕΡΕΤΡΙΑ
Απαίτησαν την επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας

Απαιτώντας την επαναπρόσληψη της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Ασημίνας Καραμπέτσου, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στην πόλη της Ερέτριας. Η συνδικαλίστρια, η οποία δούλευε στο «Avantis suites Hotel» απολύθηκε διότι διεκδίκησε εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, τήρηση των ωραρίων, των προγραμμάτων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους. Μάλιστα, τα αιτήματα που διατύπωσε η συνδικαλίστρια ο εργοδότης τα χαρακτήρισε «κομμουνιστική λογική»!

Χτες, μετά τη συγκέντρωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ερέτριας, όπου ταυτόχρονα μοιράζονταν η ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Αγγλικά και τα Γαλλικά και ενημέρωναν τους τουρίστες. Η πορεία κατέληξε στο ξενοδοχείο «Avantis suites Hotel», απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη της συνδικαλίστριας.

«Εφυγε» ο σ. Γιώργος Αντωνίου

Εφυγε πρόωρα και αιφνιδιαστικά από τη ζωή, χτες, ο σύντροφος Γιώργος Αντωνίου 62 ετών, πατέρας του Ακη Αντωνίου, αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στο χωριό Λευκάκια της Αργολίδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ