ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αντιπαράθεση για τον ... κεντρώο χώρο

Με τη διεκδίκηση της «πατρότητας» του «κεντρώου χώρου», επιχειρούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συγκαλύψουν την πολιτική τους ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ και να ενισχύσουν το κλίμα πόλωσης μεταξύ των εκπροσώπων του δικομματισμού.

Η πολιτική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δυο κόμματα, με αποτέλεσμα οι αναφορές περί «σύγχρονου κοινωνικού κέντρου» από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο συνέδριο της ΝΔ, να αποτελέσουν για τους ίδιους ...λαμπρό πεδίο αντιπαράθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη λήξη του συνεδρίου της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, προκειμένου ακριβώς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για «προσπάθεια μεταμφίεσης».

Χτες, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι το «κοινωνικό κέντρο», είναι «η τελευταία εφεύρεση Καραμανλή στη διαρκή προσπάθεια μεταμφίεσης και εξωραϊσμού της ΝΔ». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΝΔ «θέλει να διαγράψει το παρελθόν της, σαν να ντρέπεται για την ιστορία της, και ανακαλύπτει έννοιες και αξίες που εδώ και τριάντα χρόνια αρνείται και καταγγέλλει».

Επίσης, στο ίδιο κείμενο, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει «σε όλες τις μετρήσεις» που έχουν γίνει και φανερώνουν, όπως προσθέτει, «την ανύπαρκτη σχέση που δηλώνει ότι έχει η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ με όποια έννοια του κέντρου, πολιτικού ή κοινωνικού». Στις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ ως κυβέρνηση, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ «αποδεικνύεται ήδη πιστή στις παραδοσιακές της αξίες της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης».

Εξάλλου, με συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 30 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον Κ. Καραμανλή, στον Αν. Παπανδρέου, στην πτώση της δικτατορίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ο Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε τις μεγάλες ανατροπές», αλλά πρόσθεσε ότι «έφερε μία δημοκρατική νομιμότητα».

Σχετικά με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Ο Ανδρέας ήθελε ένα κόμμα οριζόντιο που θα εκφράζει το λαό και τις ανάγκες του, την κοινωνία και όχι κάποιους βουλευτές». Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι ιδέες του ΠΑΚ ήταν ρηξικέλευθες». Το ΠΑΚ, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, «έλεγε ότι πρέπει να αλλάξουν βαθιά οι δομές της χώρας. Αλλωστε, η Δεξιά είχε αποδείξει ότι ήταν πάντα προσηλωμένη στην εξουσία, ότι ήταν των συμβιβασμών με τις μεγάλες δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ σ' εκείνη την περίοδο. Εμείς λέγαμε ότι έπρεπε να αυτονομηθούμε σαν χώρα, να απεξαρτηθούμε, να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να συγκεντρώσουμε την εξουσία, να υπάρξει μια κοινωνική πολιτική»...

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ...εύστοχα σημείωσε ότι όλα αυτά διατυπωνόταν από το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, γιατί μετά από λίγα χρόνια και μόλις ανήλθε στην εξουσία το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε σε ακριβώς αντίθετη πολιτική κατεύθυνση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ