ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«ΟΧΙ» στο μετα - Ολυμπιακό ξεπούλημα

Εντονες οι αντιδράσεις από επικεφαλής δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων στις περιοχές όπου υπάρχουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει σε επιχειρηματίες

Το γυμναστήριο της Αρσης Βαρών στη Νίκαια

Eurokinissi

Το γυμναστήριο της Αρσης Βαρών στη Νίκαια
Τις έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων, προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Κυριακάτικου Ρ», σχετικά με τα σχέδια μετα-ολυμπιακού ξεπουλήματος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων περιοχών στις οποίες βρίσκονται εγκαταστάσεις, καθώς και ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, με δηλώσεις τους στο «Ρ», καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις για τη μετα-ολυμπιακή εκποίηση και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρό κίνημα αντίστασης από φορείς και δημοτικές παρατάξεις, έτσι ώστε να μπει φρένο σε αυτά τα σχέδια και το σύνολο των Ολυμπιακών έργων να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση, στη νεολαία, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, για την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο με τίτλο: «Σχέδιο μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων» που είχε εκπονηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πλέον βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ για υλοποίηση, με πρόσχημα τη μείωση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες, προτείνει «την προσθήκη στις αθλητικές εγκαταστάσεις και νέων χρήσεων εμπορικού χαρακτήρα (εμπορίου, αναψυχής και τουρισμού)». Στην ουσία, πρόκειται για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού σε επιχειρηματίες.

Οι εγκαταστάσεις που είναι υποψήφιες για να βγουν «στο σφυρί» είναι εκείνες στο Ελληνικό, στο Φάληρο, στη Νίκαια, στον Αγιο Κοσμά, στα Ανω Λιόσια, στο Σχοινιά, στο Μαρκόπουλο, στο Γαλάτσι, στο Γουδί, στο Μαρούσι, καθώς και τα γήπεδα ποδοσφαίρου σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο).

Αντίθετοι στα επιχειρηματικά σχέδια

«Η ιστορία των Ολυμπιακών Εργων, που αναφέρεται και στον Κυριακάτικο "Ρ", είναι κάτι, το οποίο, όταν συστάθηκε η εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, το αναμέναμε να συμβεί. Θεωρούμε, ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι φτιαγμένες έτσι ώστε, να διασφαλίζουν εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού», επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, εκεί όπου έχει κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο της Αρσης Βαρών.

«Κατά τη δική μας άποψη, συνεχίζει ο δήμαρχος, είναι δεδομένο ότι ο δήμος πρέπει να έχει συμμετοχή όποτε θελήσει σ' αυτές τις εγκαταστάσεις και οπωσδήποτε η διαχείρισή τους πρέπει να είναι δημόσια χωρίς παρεμβολές ιδιωτικών συμφερόντων. Ο τρόπος που προγραμματίστηκαν αυτά τα έργα δε διασφάλιζε την καλύτερη χρήση και λειτουργία τους, δηλαδή κάλλιστα το στάδιο της Νίκαιας θα μπορούσε να εξασφαλίζει τη λειτουργία περισσοτέρων αθλημάτων, ώστε να διατίθονταν και κονδύλια μαζικού αθλητισμού». Και καταλήγει: «Είμαστε σαφώς αντίθετοι στα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, περιμένουμε όμως να δούμε τι ακριβώς σχεδιάζεται, για να αντιδράσουμε ανάλογα».

Ο Χρ. Κορτζίδης, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» τονίζει: «Η εμπειρία στο Ελληνικό επιβεβαιώνει τη γενικότερη πολιτική, που θέλει ορισμένα τουλάχιστον από τα Ολυμπιακά έργα, με κερδοσκοπικά κριτήρια, όσα δηλαδή μπορούν να φέρουν μεγαλύτερες απολαβές στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποδοθούν σε αυτό για εκμετάλλευση. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο Ελληνικό: Η μία είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά και η δεύτερη το Κανο - Καγιάκ Σλάλομ, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Και εξηγεί: «Για τα δύο αυτά έργα είχε κάνει πολύ συγκεκριμένες επιλογές η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είχε κάνει μια χαρακτηριστική έκκληση σε επιχειρηματίες, να αναλάβουν τη διαχείριση των Ολυμπιακών Εργων μετά το 2004 και για το Ελληνικό είχε ονοματίσει αυτά τα δύο. Από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη δήλωση. Εχουμε όμως τη γενικότερη πολιτική της, το γεγονός, ότι έχει αποδεχτεί το θεσμικό πλαίσιο αυτών των έργων. Ευθύνες για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν και στη δημοτική αρχή που δεν προβάλλει καμία σημαντική αντίσταση στις συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εκείνο, που χρειάζεται, είναι, να υπάρξει ισχυρό κίνημα αντίστασης από φορείς και δημοτικές παρατάξεις της περιοχής, έτσι ώστε να μπει φρένο σ' αυτά τα σχέδια και το σύνολο των Ολυμπιακών Εργων - όσα θα παραμείνουν γιατί μερικά είναι προσωρινά - να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση, στη νεολαία, στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, για την ανάπτυξη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού», καταλήγει ο Χρ. Κορτζίδης.

Οι εργαζόμενοι να ανακόψουν την πορεία

Ο Μπ. Ζιώγας, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου» σημειώνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στην ίδια ακριβώς γραμμή πλεύσης της προκατόχου της, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προχωρά μεθοδικά στην ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου τους. Οι εργαζόμενοι που χρυσοπλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν από το υστέρημά τους για τις πανάκριβες εγκαταστάσεις θα πληρώνουν ταυτόχρονα και για τη χρήση τους στους ιδιώτες που θα τις εκμεταλλεύονται».

Ειδικότερα για το Μαρούσι, τονίζει: «Η εμπορευματοποίηση της ευρύτερης περιοχής του ΟΑΚΑ, του Κέντρου Τύπου και του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, σε συνδυασμό με το πολυχρηστικό μεγαθήριο των 70.000 τ.μ. στο Χωριό Τύπου του Λάτση, σημαίνει ακόμη:

  • Πλήρη ανατροπή των χρήσεων γης στο δήμο μας και υπερσυσσώρευση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, πρωτοφανή για τα ελληνικά, και όχι μόνο, δεδομένα.
  • Κυκλοφοριακό αποκλεισμό της πρόσβασης στο κέντρο της πόλης, η οποία και τώρα είναι, ήδη, προβληματική.
  • Κατακόρυφη, πλέον, υποβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης και καίριο οικονομικό πλήγμα σε βάρος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σ' αυτό.
  • Ενίσχυση της απειλής μιας αντίστοιχης "αξιοποίησης", με προοδευτική τσιμεντοποίηση, των μεγάλων χώρων πρασίνου που απόμειναν, όπως το Δάσος Συγγρού και το Κτήμα Καρέλα, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο Δημοτικής Αρχής και μεγαλο- επενδυτών.

Ο λαός της Αττικής, μαζί και οι εργαζόμενοι του Μαρουσιού μπορούν να ανακόψουν τη νέα αυτή σε βάρος τους επίθεση. Με το συντονισμένο και μαζικό αγώνα τους μαζί και με όλες τις άλλες δυνάμεις που απειθαρχούν, αντιστέκονται, διεκδικούν μια καλύτερη ζωή γι' αυτούς και τα παιδιά τους».

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, εξέδωσε χτες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, από χτες το απόγευμα αλλά και για σήμερα, στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Λόγω του έκτακτου δελτίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους Δήμους και τις Νομαρχίες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

«Πριμοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο»

«Η αποκάλυψη του "Ρ" για το ενδεχόμενο ξεπούλημα χώρων ή τμημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι συνέχεια της πολιτικής που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και έρχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι συνέχεια της πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου και στον τομέα των κατασκευών, που συναγωνίζονται εδώ και δεκαετίες, ποιος θα το υπηρετήσει καλύτερα από τα δύο μεγάλα κόμματα».

Αυτό τονίζει ο Νίκος Στεφανίδης, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής. «Η πολιτική αυτή, συνεχίζει, έχει να κάνει με την αρπαγή της γης, δημόσιας ή μικροϊδιοκτητών, από το συγκεκριμένο αρχικό κράτος για να την παραδώσει σαν προίκα σε νέα και παλιά τζάκια, που μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων μεγάλων έργων θα περάσουν και σε νέες οικονομικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση για να υλοποιήσει αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να μεταχειριστεί την αμαρτωλή εταιρία, όπως έλεγε, ΕΤΑ ΑΕ και Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ.

Η ΝΑΣ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, να αγωνιστούν ώστε οι εγκαταστάσεις του Σχινιά, στο Μαρκόπουλο, στο Ολυμπιακό Χωριό κ.ά. να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά στρώματα της Αττικής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ