ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΒΡΟΥ
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»

Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν χτες οι απεργοί έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή αλλά και στο κέντρο της πόλης

«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», απαίτησαν οι εργαζόμενοι της «ΑΝΚΕΡ», της «ΟΤΤΟ Εβρος» της «Θράκη», της ΔΕΠΕΑ, μέσα από τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες στην Κομοτηνή, έξω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανέβριας απεργίας.

Στο πλευρό τους, μαζί στον αγώνα, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, και συνάδελφοί τους από τον υπόλοιπο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και αγρότες, επαγγελματίες και έμποροι των Φερών, που γνωρίζουν πως αν κλείσουν οι παραπάνω επιχειρήσεις η ανεργία θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον Εβρο και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις.

Από νωρίς οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι διαδηλωτές αναχώρησαν με λεωφορεία από την Αλεξανδρούπολη και τις Φέρες. Προορισμός τους ήταν το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Εκεί συγκεντρώθηκαν και παρέμειναν όσο η αντιπροσωπεία τους ενημέρωνε τον περιφερειάρχη Μ. Αγγελλόπουλο για τις εξελίξεις, τους εκβιασμούς των εργοδοτών για νέα προνόμια και τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι. Οσο οι πρόεδροι των σωματείων των 4 επιχειρήσεων εξέθεταν με σαφήνεια την απαίτηση των εργαζομένων να σταματήσει η πολιτική παραχώρησης νέων προνομίων στην εργοδοσία και τις διεκδικήσεις τους για σταθερή και μόνιμη δουλιά με δικαιώματα.

Επιπλέον, ζήτησαν να καταβληθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ στους 90 εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ που έχουν τεθεί σε τρίμηνη διαθεσιμότητα και διεκδίκησαν να γίνει ειδική ρύθμιση, ώστε να εισπράττουν το 100% του μισθού τους όσοι εργαζόμενοι και για όσο διάστημα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Ο περιφερειάρχης περιορίστηκε να ενημερώσει τους εργαζόμενους πως οι εργοδότες τους βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, διεκδικώντας δανειοδότηση και υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν με άδεια χέρια και προειδοποίησαν με κλιμάκωση του αγώνα τους.

Αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της Κομοτηνής, διαδηλώνοντας «ο Εβρος δεν είναι εξορία θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», και υποσχέθηκαν πως σ' αυτόν τον αγώνα κόντρα στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, θα βαδίσουν μαζί, συντονισμένα με τον υπόλοιπο λαό της περιοχής.

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων και την ανυποχώρητη στάση τους κόντρα στους εκβιασμούς του εργοδότη οι εργαζόμενοι στην αλλαντοποιία «Θράκη» κατάφεραν και πήραν τα δεδουλευμένα του Ιούνη. Ο κ. Σπέντζος, τους πρότεινε να επιστρέψουν στη δουλιά και σε μια βδομάδα να τους καταβάλει τα οφειλόμενα. Πρόταση που αποδέχτηκε το ΔΣ του σωματείου, όμως αρνήθηκαν μέσα από ΓΣ οι εργαζόμενοι. Τελικά, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων ο κ. Σπέντζος βρήκε τα λεφτά και τα απέδωσε το ίδιο βράδυ. Τώρα οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα του Ιουλίου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό βοηθητικό προσωπικό, εργάζονται το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, αν και βρισκόμαστε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, που ο Νομός Χαλκιδικής δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Τα προβλήματα των μονάδων Υγείας του Νομού έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

«Η κατάσταση αυτή, που αναγκάζει το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολιτική που προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στα πλαίσια των οποίων εντείνεται η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους σε υψηλό επίπεδο και δωρεάν αποκλειστικά από δημόσιο φορέα, σε αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Βασικός μοχλός για την προώθηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής - συνεχίζουν οι βουλευτές - είναι η κρατική υποχρηματοδότηση του συστήματος και πρώτα απ' όλα η μη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Σα να μην έφτανε αυτό, ακόμα και τα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών στο Νομό Χαλκιδικής το 2004 είναι μειωμένα σε σχέση με το 2003, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος περικοπής των εφημεριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών (κίνδυνοι για την υγεία, ώθηση σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ.). Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι η περικοπή ακόμα και της σίτισης του προσωπικού κατά τη διάρκεια των εφημεριών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι είτε να μένουν νηστικοί είτε να σιτίζονται με δικά τους έξοδα σε ιδιωτικά εστιατόρια της περιοχής!

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλείοντας τις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ χωρίς ασφάλεια. Ακόμα, τι μέτρα θα ληφθούν για να διατεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη όλων των εφημεριών, καθώς και της σίτισης του προσωπικού κατά την πραγματοποίησή τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΠΟ
Να σταλεί μήνυμα για αγώνες

Κάλεσμα ενίσχυσης των δυνάμεων που αγωνίζονται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, απευθύνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» - στην οποία συμμετέχει και η ΕΣΑΚ - στους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού ενόψει των αρχαιρεσιών του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου προσωπικού ΥΠΠΟ, που γίνονται αύριο από τις 8 το πρωί έως τη δύση του ηλίου. Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και των αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η κρισιμότητα των αρχαιρεσιών αναδεικνύεται από το ότι γίνονται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση της ΝΔ με Προεδρικό Διάταγμα, προχώρησε στη διαιώνιση του καθεστώτος ομηρίας των συμβασιούχων, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που στηρίζουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές. Για αυτούς τους λόγους η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τα γαλαζοπράσινα ψηφοδέλτια, να υπερψηφίσουν το ενωτικό ψηφοδέλτιό της για να παλέψουν όλοι μαζί για αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ σημειώνει ότι η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» αποτελείται από αγωνιστές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που ενώθηκαν στους αγώνες και προχωρούν πάνω στις αρχές της ταξικής πάλης. Με αυτές τις προϋποθέσεις η ενίσχυσή της θα δώσει μήνυμα καταδίκης της γραμμής του συμβιβασμού και ενδυνάμωσης του αγώνα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα εξής σημεία: Αθήνα, Εργατικό Κέντρο (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 Β & Μάρνη). Θήβα, Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο (Λουκά Μπέλλου 1, έναντι Μουσείου). Πρέβεζα, Εργατικό Κέντρο (Λόρδου Βύρωνα 5, παραλία Πρέβεζας). Ναύπλιο, Εργατικό Κέντρο (25ης Μαρτίου). Μυτιλήνη, Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Ρόδος, αίθουσα διαλέξεων του Αγίου Γεωργίου Χουρμαλη (οδός Απολλωνίων).

Σακατεύτηκε 62χρονος οικοδόμος!

Σε σκαλωσιά ύψους δύο μέτρων στα 62 του χρόνια ήταν αναγκασμένος να κρέμεται ο οικοδόμος Πέτρος Καρκαλάκος αντί να απολαμβάνει τη σύνταξή του. Αποτέλεσμα, χτες το πρωί να πέσει από τη σκαλωσιά και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη. Το ατύχημα έγινε στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Ιερά Οδό στο τμήμα αρχαιολογίας. Ο 62χρονος είχε πρόσφατα επιστρέψει στην εργασία μετά από ένα χρόνο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει τα ένσημα και να καταφέρει να βγει σε σύνταξη. Σακατεύτηκε όμως πληρώνοντας έτσι την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που θέλουν τον εργαζόμενο πάνω στη σκαλωσιά για όλη του τη ζωή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ