ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Δε διαλέγουν εξάρτηση, αντιστέκονται!

"ΟΧΙ στα "σκληρά" και τα "μαλακά". Ολα είναι ναρκωτικά", ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες βράδυ στους δρόμους της Αθήνας στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε το ΕΣΥΝ

ΟΧΙ στην εξάρτηση, ΟΧΙ στο διαχωρισμό σε "μαλακά" και "σκληρά", ΟΧΙ στη διαχειριστική κυβερνητική αντίληψη, που απενοχοποιεί τη ναρκο- κουλτούρα, φώναξαν εκατοντάδες διαδηλωτές χτες το απόγευμα έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Δεν ήταν μια επετειακή εκδήλωση. Ηταν μια καταδίκη ενάντια στην εξαπάτηση πάνω σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ακόμη και διεθνείς φορείς έχουν ταχθεί ενάντια στους διαχωρισμούς και τα υποκατάστατα.

Ενα σημαντικό παράδειγμα γι' αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Βασίλης Μάνος,που στο χαιρετισμό του τόνισε ότι στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, ο Οργανισμός δεν ασχολήθηκε καν με τις φιλολογίες περί αποποινικοποίησης και διαχωρισμού σε "μαλακά" - "σκληρά", θεωρώντας πως πρόκειται για ήδη ξεπερασμένες θεωρίες. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που, όπως είπε ο πρόεδρος, αυτές οι θεωρίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. "Εγγύηση για την επιτυχία είναι η πίστη ότι τα ναρκωτικά δεν είναι θέμα των ειδικών, αλλά απαιτείται η συστράτευση των πολιτών", τόνισε ο πρόεδρος.

Αμεση απάντηση

Στη συνέχεια μίλησε η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα,μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω", η οποία σημείωσε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης πως τα πράγματα "πάνε καλά", εντούτοις η αλήθεια είναι πολύ πίσω απ' την πραγματικότητα. "Τα πράγματα, υπογράμμισε, πάνε πάρα πολύ άσχημα και δεν αφήνουν - αντίθετα απ' τις διαβεβαιώσεις της επίσημης κυβέρνησης - κανένα περιθώριο εφησυχασμού".

Η Κ. Μάτσα έδωσε άμεση απάντηση σε όσα υποστήριξε χτες το πρωί ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, σχετικά με τα προγράμματα συντήρησης των τοξικομανών με μεθαδόνη: "Μήπως αυτός ο εφησυχασμός της επίσημης κυβέρνησης έχει πίσω του κάποιες άλλες ελπίδες;", αναρωτήθηκε η ομιλήτρια και έδωσε την απάντηση: "Δεν αφήνει την ελπίδα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά την ελπίδα ότι μπορεί να περάσει και στον ελληνικό χώρο η πολιτική, η τόσο προσφιλής στην ΕΕ και την Αμερική, της συντήρησης του προβλήματος της εξάρτησης. Γιατί καθόλου τυχαία σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, ο κ. Σκουλάκης σε μια συνέντευξη στον Π. Τσίμα, διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι τον απασχολεί πάρα πολύ το πρόβλημα της συντήρησης και σκέφτεται ότι θα χρειαζόταν και η ελληνική κοινωνία προγράμματα συντήρησης με μεθαδόνη. Γιατί, λένε, ότι θα πρέπει και οι άνθρωποι αυτοί που είναι εξαρτημένοι, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ναρκωτικά, να ζήσουν "ανθρώπινα". Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα σε έναν άνθρωπο να ζήσει μια ανθρώπινη ζωή. Είναι, όμως, ανθρώπινη ζωή μέσα στα ναρκωτικά; Οταν η εξάρτηση, σαν τρόπος ζωής, σημαίνει πρώτ' απ' όλα απώλεια της ελευθερίας του ανθρώπου, σημαίνει κατάργηση, ακύρωση της ανθρώπινης υπόστασής του;".

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, ο οποίος τόνισε ότι "η 26η Ιουνίου είναι ουσιαστικά μια μέρα, που σημαίνει μια γενικευμένη αντίσταση ενάντια σ' έναν τρόπο ζωής, που καθορίζεται από την εξάρτηση, που βασίζεται στην απώλεια της ανθρώπινης ελευθερίας και που παράγει και αναπαράγει την εξάρτηση από ουσίες, σαν ένα πλαίσιο αναγκών και αξιών ενάντια στον ίδιο το λαό". "Η εξάρτηση, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα της κρίσης των σημερινών κοινωνιών, που, παίρνοντας ένα χαρακτήρα κοινωνικού φαινομένου, διεκδικεί ουσιαστικά το δικαίωμα στη σιωπή και την απουσία".

Η Μαρία Ζωρζοπούλου,από το "18 Ανω", ζήτησε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπάρξει μια εθνική στρατηγική που να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης. "Η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά περνάει μέσα από τη μάχη ενάντια στις αιτίες που τα γεννούν", τόνισε.

Στο δικό της χαιρετισμό, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου,τόνισε ότι η ανεργία και η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής θα αυξάνουν όλα τα αρνητικά φαινόμενα.

Συντονισμένος και συλλογικός αγώνας

Στη συνέχεια μίλησε η Ελένη Ζαφειρίου,γενική γραμματέας του ΕΣΥΝ, η οποία τόνισε: "Με την πάλη μας θα χαράξουμε τους καινούριους δρόμους για ζωή όρθια, αξιοπρεπή, ανθρώπινη, με οράματα και νόημα πραγματικό. Ασπίδα θα γίνουμε, ενωμένοι, αποφασισμένοι να αναχαιτίσουμε το κύμα της "παράδοσης άνευ όρων", που απειλεί να καταπνίξει τη νεολαιίστικη αντίσταση και δράση. Ενωμένοι δηλώνουμε ότι δε διαλέγουμε την εξάρτηση και δεν παραδινόμαστε στην ανυπαρξία. Είμαστε παρόντες στη ζωή και στη δράση".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ελ. Ζαφειρίου υπογράμμισε: "Δεν έχει διδαχθεί η κυβέρνηση από τη διεθνή εμπειρία, όπου εφαρμόστηκαν τέτοια πειράματα και απέτυχαν. Και αντιανθρώπινα, υποβιβάζει κάποια μέλη της κοινωνίας σε ρόλο πειραματόζωων, έρμαιων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σ' αυτά τα πειραματόζωα, ακριβώς, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας όταν με "υφυπουργική απελπισία", δήλωνε για τους ηρωινομανείς, ότι "δεν έχουν τι να τους κάνουν πια αυτούς που δε θεραπεύτηκαν από τη μεθαδόνη, και θα τους βάλουν σε πρόγραμμα συντήρησης". Αλλά και το υπουργείο Υγείας δάκρυσε, χτες, κροκοδείλια για το ποσοστό αύξησης των θανάτων από ναρκωτικά. Παράλληλα, όμως με την υπουργική και υφυπουργική "απελπισία", κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες, με ιδεολογήματα και φιλοσοφικές αυθαιρεσίες, διατρέχουν τα ΜΜΕ και φέρνουν και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την ιατρικοποίηση του φαινομένου, τη θεσμοθέτηση της εξάρτησης, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" - "μαλακά" και την αποποινικοποίηση. Μ' άλλα λόγια, το στρατόπεδο των λεγόμενων φιλελεύθερων και εκσυγχρονιστών της διαχείρισης και της αντιαπαγόρευσης ανοίγουν τις πόρτες στη χαλάρωση, στην εξοικείωση, στην παραδοχή και την παράδοση. Αντί, λοιπόν, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και πληρεξούσιοί τους να συντηρούν και να αυξάνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι πολιτικά εντιμότερο και κοινωνικά ωφελιμότερο να αποκαλυφθούν οι αιτίες της ανυπαρξίας συγκεκριμένης και θεσμοθετημένης προληπτικής πολιτικής και να αποκαλυφθεί ποιοι ευθύνονται για την έλλειψη και ποιοι εμποδίζουν τη χάραξη αυτής της πολιτικής".

Και η Ελ. Ζαφειρίου κατέληξε: "Ο συντονισμένος και συλλογικός αγώνας μας είναι ο μόνος βέβαιος και ασφαλής τρόπος να χαραχτούν οι πολιτικές, που θα προστατεύσουν το αγαθό της ζωής, της ελευθερίας, την αξία "άνθρωπος"".

Στη συνέχεια διαβάστηκε ένα κείμενο σε μορφή επιστολής ενός νέου προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές. "Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μαζί μου θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα. Εγώ δεν υπερασπίζομαι μόνον τον εαυτό μου. Εγώ υπερασπίζομαι την ίδια τη ζωή. Το πρώτο κύτταρο της ελπίδας. Το νεαρότερο άτομο του κόσμου. Το παιδί! Με λίγα λόγια, το αύριο. Γι' αυτό σας δηλώνω, πως όχι μόνον δε θα παραδοθώ, αλλά θα δώσω τη μάχη μου και θα νικήσω. Πρέπει να νικήσω... Αλλιώς δε θα υπάρξει συνέχεια!",έλεγε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Η πορεία

"ΟΧΙ στα σκληρά και τα μαλακά, όλα είναι ναρκωτικά", "Μόρφωση - ειρήνη και δουλιά, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά", ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές ξεκινώντας την πορεία.

Επικεφαλής της πορείας ήταν το προεδρείο του ΕΣΥΝ και πίσω τα πανό του Συμβουλίου με συνθήματα "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά" και "Ναι στη ζωή και στον αγώνα, όχι ναρκωτικά και υποταγή".

Ακολουθούσαν οι νεολαίοι, που έδιναν έναν πανηγυρικό τόνο ελπίδας και νίκης ενάντια στα ναρκωτικά, φωνάζοντας τα συνθήματά τους με τη ρυθμική υπόκρουση ταμπούρλων. Παράλληλα με την πορεία προχωρούσε σημαντική αστυνομική δύναμη με αστυνομικούς με μαύρα μπερέ, κλομπ και πιστόλια...

Η πορεία σταμάτησε για λίγο στα γραφεία του Κέντρου Ξένου Τύπου και της ΕΣΗΕΑ, όπου επέδωσαν το ψήφισμα και στη συνέχεια προχώρησαν μέχρι τη Βουλή όπου συνάντησαν επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη. Εκεί το προεδρείο του ΕΣΥΝ επέδωσε το ψήφισμα στα κόμματα και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια, με αμείωτη ζωντάνια, συνέχισε μέχρι τα γραφεία του ΟΗΕ όπου και διαλύθηκε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Λαζαρίδης,νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της "ΝΑΣ" και αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο δήμαρχος του Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα,της ΠΕΑΕΑ, Σύλλογοι Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, πολιτιστικοί σύλλογοι, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Μετάλλου και δεκάδες άλλοι μαζικοί φορείς και σύλλογοι.

Πολλαπλά μηνύματα

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας - καθώς βρίσκεται σε σταυροδρόμι - ο αγώνας κατά των ναρκωτικών, επισημαίνει με δήλωσή της η Μαριέττα Γιαννάκου και τονίζει: "Η ανάγκη για μια ακόμη εντονότερη συμμετοχή στη διεθνή προσπάθεια πάταξης της διεθνούς παρανομίας και βίας γίνεται πλέον επιτακτική. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανάπτυξης των μελών τους, μέσα σ' ένα ποιοτικό περιβάλλον ασφάλειας. Είναι παράλογο, όταν ο νόμος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, να καταφεύγουμε στην κατάργηση του αντικειμένου του. Τα ναρκωτικά είναι ένα "κακό", που οφείλουμε να καταπολεμήσουμε και όχι μια κατάσταση με την οποία είναι δυνατό να συμβιβαστούμε".

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών προϋποθέτει την αναζήτηση των αιτίων, που ωθούν τη νεολαία στο περιθώριο, στην εξαθλίωση και τελικά στο θάνατο.

Η Επιτροπή Φορέων για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η επιτροπή ζητά τον έλεγχο και την επιβολή κωδίκων δεοντολογίας στη λειτουργία των ΜΜΕ και την αντιμετώπιση της επικίνδυνα αυξανόμενης ανεργίας της νέας γενιάς, που στο Νομό Μαγνησίας ανέρχεται στο 62%. Ακόμα ζητά τη λειτουργία συμβουλευτικών σταθμών για γονείς και νέους στο Βόλο, το σταμάτημα των περικοπών από τις θεραπευτικές κοινότητες, την ουσιαστική ενίσχυσή τους και τη δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας στο Βόλο. Ακόμα η επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη ανάδειξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σύμμαχο της αντίστασης κατά των ναρκωτικών.

"Οχι στη ναρκο-υποταγή" είναι το σύνθημα της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Αρτας η οποία τονίζει: "Είναι ολοφάνερο ότι όλοι όσοι θέλουν να νομιμοποιήσουν τις ουσίες νομιμοποιούν την ίδια την κρίση του σάπιου συστήματος. Του συστήματος που συνθλίβει τα όνειρα των νέων και την ίδια στιγμή τούς πουλά ψεύτικους παραδείσους".

Δικαίωμα και υποχρέωση στη ζωή

Στη χτεσινή συγκέντρωση εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

"Διαπιστώνουμε ότι η χρήση και η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες χτυπά καλπάζοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων, ακρωτηριάζοντας το μέλλον. Σε πολλές περιπτώσεις ο θάνατος είναι η τραγική κατάληξη. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, γιατί, αντί τα μέτρα που θεσμοθετούνται, να στοχεύουν στην πρόληψη στον εντοπισμό των αιτιών, που γεννούν το πρόβλημα και τη ριζική αντιμετώπισή του, το συντηρούν, το διαχειρίζονται και το αναπαράγουν. Αρνούμαστε το διαχωρισμό σε "σκληρά - μαλακά" ναρκωτικά, την υποκατάσταση και την αποποινικοποίηση. Δεν επιλέγουμε εξάρτηση, δεν επιλέγουμε το βαθμό υποταγής και κοινωνικής αναχώρησης, αντιστεκόμαστε στον πλαστό προοδευτισμό της αποποινικοποίησης. Απαιτούμε σοβαρή, συστηματική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων για την ΠΡΟΛΗΨΗ, ενίσχυση και επέκταση των μονάδων θεραπείας και επανένταξης, ανθρώπινη αντιμετώπιση των εξαρτημένων χρηστών και στήριξή τους, με αποκλειστικό στόχο τη θεραπεία τους. Στηρίζουμε την προτροπή και υπόδειξη της επιτροπής Διεθνούς Ελέγχου των Ναρκωτικών του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών - μελών και απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να σταματήσει η διάδοση και εξάπλωση της φιλικής προς τα ναρκωτικά διάθεσης, που επιχειρείται κυρίως από μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αποφασίζουμε να σταθούμε ενωμένοι, ανυποχώρητοι, αντιμέτωποι προς κάθε μορφή κοινωνικής αφασίας, παράδοσης, υποταγής και εξάρτησης. Θα γίνουμε ο κυματοθραύστης κάθε επιβουλής της δράσης και της αγωνιστικότητας. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε, να ζούμε ελεύθερα και αγωνιστικά, χωρίς ναρκωτικές ουσίες κι αυτό θα το διεκδικήσουμε και για τους νεότερους, γιατί δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή μας προς τη ζωή".

.

Η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου με τη ΔΑΣ, Ελένη Παπαδοπούλου, επικεφαλής της πορείας

Αβέρτα μεθαδόνη

"Είμαι της γνώμης ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε και εμείς προγράμματα συντήρησης" - δηλαδή προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη.

Τα λόγια αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον άσχετο, αλλά στον αρμόδιο για τα ναρκωτικά υφυπουργό Υγείας, Μ. Σκουλάκη. Κι όταν αυτά ακούγονται απ' τα χείλη ενός υπουργού, δεν είναι μια απλή γνώμη, αλλά περισσότερο είναι μια ειλημμένη απόφαση.

Προχτές, στην εκδήλωση του Ζαππείου για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ο Μ. Σκουλάκης προσπαθούσε να πείσει πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο "σωστό δρόμο", κρύβοντας επιμελώς το εντελώς αντίθετο μήνυμα που έστειλε χτες - ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών - διά του ραδιοσταθμού "Φλας": "Εντάξει ρε παιδιά. Δεν πειράζει που δεν απεξαρτηθήκατε. Πάρτε μεθαδόνη και δεν έγινε τίποτε".

Τώρα γίνεται κατανοητή η επισημότητα που δόθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στα εγκαίνια της νέας μονάδας μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου (στις 19.5.1998). Και γίνεται περισσότερο κατανοητό, γιατί δεν ακούστηκε ούτε μια φορά - τότε - ότι τελικός στόχος αυτών των προγραμμάτων με μεθαδόνη είναι η απεξάρτηση, όπως άλλωστε έχουν σχεδιαστεί.

Εχουν περάσει τα δυο χρόνια που προβλέπονται για την ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων και ορισμένοι δεν έχουν απεξαρτηθεί. Και αντί να αναζητηθεί ένας άλλος σχεδιασμός με προσανατολισμό την απεξάρτηση, οι νέοι αυτοί θα οδηγηθούν στον ίδιο "φαύλο κύκλο" και στο αδιέξοδο της εξαρτημένης ζωής.

Η "ουσία" του ενωμένου αγώνα

Πικετοφορία, κατά των ναρκωτικών, της Επιτροπής Νέων της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου"

Η Επιτροπή Νέων της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κερατσινίου" πραγματοποίησε χθες πικετοφορία κατά των ναρκωτικών. Η πικετοφορία ξεκίνησε από το τέρμα της Λεωφόρου Τσαλδάρη στην Αμφιάλη και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξε στην Πλατεία Λαού στα Ταμπούρια. Κεντρικό σύνθημα ήταν "ΟΧΙ σε μία κοινωνία μ' ελεύθερα τα ναρκωτικά. ΝΑΙ σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Μόνη "ουσία" στη ζωή μας ο δρόμος του ενωμένου αγώνα".

Μιλώντας στην Πλατεία Λαού η επικεφαλής της ΔΑΣ υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου, Ελένη Παπαδοπούλου,αφού εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Δημοτικής Κίνησης σε όλα τα ναρκωτικά, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων καταπολέμησης της μάστιγας και για την ιδιαίτερη μεταχείριση που έχουν οι έμποροι και τα κυκλώματα του θανάτου που βρίσκονται και λειτουργούν ακόμα και μέσα στα Σώματα Ασφάλειας. Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση για την περικοπή των κονδυλίων στο τομέα της πρόληψης.

Ακολούθως, κάλεσε όλους της φορείς του Κερατσινίου σε συστράτευση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τονίζοντας: "Για να σταματήσουν τα παιδιά μας να γίνονται θεατές αυτής της τραγικής εξαθλίωσης μέσα από τα κανάλια και τα πρωτοσέλιδα". Καταλήγοντας η Ελένη Παπαδοπούλου υπογράμμισε: "Η ΔΑΣ μαζί με τους νέους που τη στηρίζουν, αλλά και όλους όσοι δέχονται να συστρατευτούν μαζί της, δηλώνει πως θα είναι μπροστά σ' αυτό τον αγώνα ελπίδας, τον αγώνα ζωής".

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Β. Μάνος

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης στα Προπύλαια

Παρούσα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ