ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χόλμπρουκ: Αναμένονται Δυτικοί παρατηρητές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

"Δεκάδες διεθνείς παρατηρητές" θα αναπτυχθούν τις προσεχείς ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη βίας με "τραγικές συνέπειες", ανακοίνωσε χτες ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

"Δεκάδες διεθνείς διπλωμάτες... διαπιστευμένοι στις πρεσβείες (των χωρών τους αντιστοίχως) στο Βελιγράδι, θα λειτουργήσουν ως αποστολή παρατηρητών που θα αναπτυχθεί σε μερικές ημέρες", δήλωσε ο Χόλμπρουκ έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς υπεύθυνους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου χτες, και με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προχτές.

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεσμεύτηκε να αδειοδοτήσει την παρουσία τους στο Κοσσυφοπέδιο, στη διάρκεια της συνάντησής του την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, και στον Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι.

Ο Χόλμπρουκ συναντήθηκε χωριστά με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον βασικό αντίπαλό του, Αντεμ Ντεμάτσι, και τόνισε ότι ζήτησε από τον δεύτερο να "βοηθήσει για τη μείωση του κινδύνου κλιμάκωσης των συγκρούσεων": "Επείγει όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποσύρουν τα οδοφράγματα και να ξανανοίξουν τους δρόμους", τόνισε ο Χόλμπρουκ.

Πριν αποχωρήσει από την περιοχή, ο Χόλμπρουκ επανέλαβε την "απόλυτη προσήλωση" των ΗΠΑ σε μια ειρηνική λύση στην κρίση, δηλαδή κάποια μορφή αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε ένα βήμα, αφήνοντας για την ώρα κατά μέρος την απαίτηση συνολικής απαίτησης των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και μιλώντας μόνο για τις "ειδικές δυνάμεις". "Η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τη δύναμη που διαθέτει συντριπτική υπεροχή, δηλαδή τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας", συνέχισε ο Χόλμπρουκ, προσθέτοντας: "ωστόσο εξακολουθούμε να δηλώνουμε σαφώς ότι είναι βασικό να υπάρξει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές".

Αυτό αφορά τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου" (KLA/UCK), ο οποίος σύμφωνα με τον Χόλμπρουκ "πρέπει να κατανοήσει ότι όταν μιλάμε για αυτοσυγκράτηση, για απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και άνοιγμα των δρόμων, απευθυνόμαστε σε όλους". Ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε συναντηθεί την Τετάρτη με αξιωματούχους του UCK, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης με πολλούς αποδέκτες.

Ο Χόλμπρουκ αναφέρθηκε στην περιοχή του Κίγεβο, όπου πολλές σερβικές οικογένειες είναι περικυκλωμένες από δυνάμεις τον UCK και "αποτελεί σήμερα το πιο επικίνδυνο σημείο της Ευρώπης".

"Είναι προφανές ότι οι Σέρβοι, με τη συντριπτική δύναμή τους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα οδοφράγματα και τους δρόμους. Μια τέτοια πράξη θα είχε τραγικές συνέπειες", κατέληξε ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο "υποκλίθηκε", τασσόμενος χτες κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και προτείνοντας να αποτελέσει η σερβική αυτή επαρχία μία τρίτη οντότητα της γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας: Πρέπει να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, όπως το καθεστώς μιας τρίτης δημοκρατίας για το Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, μιας δημοκρατίας που δε θα έχει δικαίωμα απόσχισης", είπε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ επικρότησε την πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα επίσκεψή του στη χώρα την επόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, η Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με θέμα την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στη Βόννη, αναβλήθηκε για μια βδομάδα, εξαιτίας προβλημάτων συντονισμού και πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ "ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ"
Μέτωπο αγώνα, η μοναδική λύση

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-

Μπροστά στο αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των απεργών και "Τζένεραλ Μότορς", το διαγραφόμενο φάσμα της μόνιμης ανεργίας και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που προχώρησε χτες σε 150.000 προσωρινές εκβιαστικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι συνάδελφοί τους είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία.

Το μέτωπο των απεργών, το εργασιακό μέλλον και η ασφάλεια, κλαδικά αιτήματα, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ήταν κυρίαρχο θέμα του 32ου Συνεδρίου των "Ενωμένων Εργατών στην Αυτοκινητοβιομηχανία" - UAW, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Λας Βέγκας. Η προοπτική αυτή που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" για τον συνολικό αγώνα των εργαζομένων. Αυτό επισημάνθηκε και κατά την καταληκτική ομιλία του προέδρου των UAW Στέφεν Π. Γιόκιτς,ο οποίος τόνισε ότι παρά τις προθέσεις των απεργών να βρεθεί μία λύση στην εργασιακή διαφορά με τη διοίκηση της "Τζένεραλ Μότορς", δεν υπήρξε "καμία ανταπόκριση". "Ακόμα περιμένουμε μία αντιπρόταση ή πρόταση" είπε ο Γιόκιτς, σχολιάζοντας το πρωτοφανές γεγονός της μεταστροφής της στάσης της "Τζένεραλ Μότορς", που πιθανά αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον ή σε ανάλογες εργασιακές διενέξεις με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ενώ αυτά συνέβαιναν στο Λας Βέγκας, στην έδρα της επιχείρησης στο Ντιτρόιτ η διοίκηση προχωρούσε σε βήματα που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ της και των απεργών. Με ηχογραφημένο μήνυμα που αποστάλθηκε σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της στη Βόρεια Αμερική, ο αντιπρόεδρος της "Τζένεραλ Μότορς" Ντόναλντ Σ. Χάκγουόρθ ανακοίνωσε την προσωρινή απόλυση 147.900 εργατών σε σύνολο 235.000 μερικώς και πλήρως απασχολούμενων - από τους οποίους εξαιρούνται φυσικά οι 9.200 απεργοί των δύο μονάδων στο Φλιντ. Η κίνηση αυτή, που αιτιολογήθηκε ως "προστασία" της "Τζένεραλ Μότορς" για ακόμα μεγαλύτερο κόστος, δημιουργεί μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ενώ οι αντιδράσεις της UAW αναμένονται...

Η απεργία στα δύο εργοστάσια του Φλιντ ξεκίνησε στις 5 Ιούνη με αιτήματα τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά κυρίως την πολιτική της "Τζένεραλ Μότορς", που συνεχίζει τις περικοπές και τις απολύσεις, έχει λάβει ήδη τεράστιες διαστάσεις για το συνολικό μέλλον των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Διά τέσσερα"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Χωρίς νικητή και ηττημένους, αλλά με μίνι εκπλήξεις - τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά - θα διαμορφωθεί το ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς της βρετανικής αυτής επαρχίας.

Η έκπληξη που προκάλεσε, όμως, αρνητικά συναισθήματα είναι η ανάδειξη δεύτερου κόμματος και μάλιστα με μηδαμινή διαφορά από το πρώτο του "Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ" του UUP, του οποίου ηγείται ο αιδεσιμότατος Ιαν Πέισλι,ο κατεξοχήν πολέμιος της ειρηνευτικής συμφωνίας. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρά το διχασμό της προτεσταντικής κοινότητας, σε δύο σχεδόν ισοδύναμα τμήματα του πληθυσμού, όπου το ένα στηρίζει την ειρηνευτική προσπάθεια και το άλλο την απορρίπτει. Το διχασμό αυτό είχαν επισημάνει αναλυτές μετά το δημοψήφισμα και θα αποτελέσει το σημαντικότερο ζήτημα, όπου ένα ειρηνικό μέλλον θα "σκοντάφτει". Αντίθετα, οι καθολικοί ψηφοφόροι γι' άλλη μια φορά εμφανίστηκαν συσπειρωμένοι, ψηφίζοντας τα κόμματα που στηρίζουν τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν ότι το "Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ" του Ντέιβιντ Τριμπλ, με ποσοστό περίπου 21% θα αναδειχτεί πρώτη δύναμη. Ακολουθούν, το "Δημοκρατικό Κόμμα του Ολστερ" με ποσοστό 20,5% το "Σιν Φέιν", πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ με ποσοστό 19% και το "Δημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα" του Τζον Χιουμ, με ποσοστό 17,5%. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν στη διαδικασία δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ποσοστό τέτοιο που να τους αφήνει περιθώρια πολλαπλών πολιτικών κινήσεων.

Τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από το Σάββατο αφ' ενός, γιατί η καταμέτρηση άρχισε μόλις χτες το πρωί και αφ' ετέρου γιατί η χτεσινή ψηφοφορία έγινε με βάση ένα περίπλοκο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι Καθολικοί ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ Προτεσταντών υποψήφιων - και αντιστρόφως, με την επαρχία να έχει χωριστεί σε 18 εκλογικές περιφέρειες, που η καθεμιά θα αναδείξει 6 βουλευτές στη νέα τοπική Βουλή. Σύμφωνα, πάντως, με αυτά, αναμένεται ότι ο Τριμπλ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ στην πρώτη τοπική κυβέρνηση - Εκτελεστική Επιτροπή - που θα αποτελείται από 12 μέλη αναμένεται να μετάσχουν και τα ηγετικά στελέχη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς και Μάρτιν Μαγκίνες.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Οργή και απογοήτευση στους Βερβέρους

ΤΙΖΙ - ΟΥΖΟΥ.-

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε όλες τις πόλεις της βερβερικής επαρχίας της Καμπυλίας, στην ανατολική Αλγερία, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δολοφονία του δημοφιλούς Βερβέρου τραγουδιστή Λούνες Ματούμπες, από άγνωστους ενόπλους. Ο Ματούμπες, ο οποίος είχε επανειλημμένως καταδικάσει την εμφύλια διαμάχη που ταλανίζει τη χώρα, κατακρίνοντας τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, δολοφονήθηκε έξω από το χωριό του, όταν το αυτοκίνητό του γαζώθηκε από ενόπλους. Ο τραγουδιστής είχε επιστρέψει στην Αλγερία, μόλις πριν από μερικές μέρες, έχοντας περάσει, τουλάχιστον, 4 χρόνια αυτοεξόριστος στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία η αλγερινή Αστυνομία χαρακτήρισε, με ανακοίνωσή της, "δειλή", τραυματίστηκε και η σύζυγος τού τραγουδιστή.

Η δολοφονία του Ματούμπες προκάλεσε την οργή των Βερβέρων, οι οποίοι τάσσονται κατά της εμφύλιας διαμάχης. Χιλιάδες νεαροί Βερβέροι ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας, χωρίς, όμως, να αναφερθούν συλλήψεις. Ηδη, από χθες τη νύχτα, Βερβέροι από όλη την περιοχή συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα Τίζι Ούζου για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του τραγουδιστή, του οποίου το όνομα είναι το τελευταίο σε μια μεγάλη λίστα καλλιτεχνών και διανοουμένων που έχουν δολοφονηθεί από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Ο Ρ. Χόλμπρουκ στο αρχηγείο του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ