ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Εγγυητής της «ομαλότητας» για το κεφάλαιο

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός εγγυητής της «ομαλότητας» που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και η συνηθισμένη καπηλεία της Ιστορίας και των αγώνων του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, χαρακτήρισαν τη χτεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Δραπετσώνα.

Με σαφή την αγωνία να προσδώσει στις επερχόμενες εκλογές χαρακτήρα «ντέρμπι», ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη περί επαναληπτικών εκλογών στις 15 Αυγούστου στο «φόβο» του πολιτικού του αντιπάλου, που κατά τον πρωθυπουργό προέρχεται από το γεγονός πως «γνωρίζουν καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν επιθυμεί την «ομαλότητα», αφού αυτή, όπως είπε, «έχει ως προϋπόθεση τη συναίνεση της κοινωνίας στην πολιτική που εφαρμόζεται», την υποταγή δηλαδή του λαού στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, κάτι που υποστήριξε ότι μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει, με την επαναφορά της «κανονικότητας στην εργασία», όπως βάφτισε την εργασιακή ζούγκλα που φούντωσε παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη «της υγιούς επιχειρηματικότητας» και την αξιοποίηση των «ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής παραγωγής», με τα κάθε λογής προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου, στέλνοντας περαιτέρω μηνύματα εκεί που... πρέπει, υποσχέθηκε ότι με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές «έστω και με μία ψήφο» θα σχηματιστεί σίγουρα κυβέρνηση.

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι προετοιμάζει ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από τομείς, από το σύστημα συντάξεων μέχρι τη ΔΕΗ, το Ελληνικό, τις Σκουριές και τη δημόσια Υγεία, τομείς δηλαδή όπου ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει «λαμπρά» αποτελέσματα, ανοίγοντας το δρόμο στη ΝΔ και «ξεπλένοντας» όλο το προηγούμενο αντιλαϊκό της έργο.

Υποστήριξε ότι πλέον το ζητούμενο είναι «να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια» και ότι «αυτή την πορεία μπορεί να την εγγυηθεί μόνο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», όταν η πορεία μέχρι το 2060 είναι προδιαγεγραμμένη από τις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα και αυστηρή εποπτεία των δανειστών, που υπέγραψε η κυβέρνησή του και για την οποία δεσμεύεται και η ΝΔ. Επαναλαμβάνοντας εξάλλου τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό ότι θα δει «χαΐρι» από την καπιταλιστική ανάπτυξη που θα συνεχίσει να τσακίζει τη ζωή του, είπε πως με βάση τις θυσίες του λαού τώρα μπορεί να γίνει «ένα μεγάλο άλμα προς την ανάπτυξη» και μια «έκρηξη επενδύσεων». Επιστρατεύοντας δε ξανά τα κάλπικα διλήμματα και τους εκβιασμούς στο λαό, απηύθυνε το ερώτημα αν «θα επιτρέψουμε όλα όσα κερδίσαμε με θυσίες, με κόπους, ακόμα και με αίμα, με μάχες μέσα και έξω από τη χώρα, να τα διαλύσει η ιδεοληψία, η ταξική μονομέρεια υπέρ μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας», της ολιγαρχίας που υπηρέτησε με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνησή του.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θα συνεχίσει και την πολιτική πτωχοκομείου από εκεί που την αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πτυχές του υποτιθέμενου «κοινωνικού προγράμματος» της ΝΔ - στην πραγματικότητα τη συνέχιση των μέτρων πτωχοκομείου της σημερινής κυβέρνησης, που αποτελούν την άλλη όψη της πολιτικής για την ενίσχυση του κεφαλαίου - παρουσίασε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

Ευθύς εξαρχής, άλλωστε, ξεκαθάρισε πως και τα όποια ψίχουλα τάζει περνάνε μέσα από τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου για την οποία θα συνεχίσουν να ματώνουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι για να δημιουργηθούν δουλειές χρειάζεται «ισχυρή ανάπτυξη» και αυτή τη φέρνουν οι «ιδιωτικές επενδύσεις», βάζοντας σαν πρόταγμα «ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο», «φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον», «χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία», επέκταση των ΣΔΙΤ, επαναλαμβάνοντας τις «δεσμεύσεις» του για νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, πρόσθετα «κίνητρα για επενδύσεις», αποκατάσταση της «ρευστότητας» με «γενναία αντιμετώπιση» των «κόκκινων» δανείων, και την ίδρυση «λευκού μητρώου» εταιρειών, ώστε - όπως είπε - να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι «συνεπείς» απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος, όταν τηρούν δηλαδή τις ...συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι θα δώσει και επιπλέον «κίνητρα» στις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες «παροχές» στους εργαζομένους τους, «επιβραβεύοντας» δηλαδή με πρόσθετες επιδοτήσεις τις ήδη πολλές επιχειρήσεις που δίνουν κουπόνια αντί μισθού, και προωθώντας παραπέρα την ιδιωτική ασφάλιση.

Οσο για τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συνέδεσε με την αύξηση του ΑΕΠ, που στον κόσμο του κεφαλαίου έρχεται μέσα από την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη συμπίεση του εργατικού «κόστους», το σάρωμα δικαιωμάτων.

Παραπέμποντας εξάλλου στην πολιτική πτωχοκομείου που θα συνεχίσει από εκεί που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς διαχείρισή της φτώχειας που θα διογκώνεται παρέπεμψε στο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», τάζοντας ότι επεκτείνεται σε 800.000 «πιο αδύναμους».

«Διευκρίνισε» ακόμη πως οι υποσχέσεις για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, θα δίνεται «μόνο αν ένας από τους γονείς είναι Ελληνας πολίτης». Επίσης έκανε λόγο ξανά για επέκταση ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς καμία δέσμευση για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, ενώ επανάλαβε και τις «δεσμεύσεις» για μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας, π.χ. προγράμματα απόκτησης «ψηφιακών δεξιοτήτων» για ανέργους, για την «ευθυγράμμισή» τους με τις ανάγκες της «αγοράς».

Σχετικά με τη δημόσια Υγεία, επανέλαβε ξανά τη θέση του για «επαγγελματικό μάνατζμεντ» στα νοσοκομεία. Καθώς άλλωστε χτες ήταν η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ξανά την απαράδεκτη θέση για «χώρους εποπτευόμενης χρήσης», την οποία υπερψήφισε πρόσφατα η ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

ΚΙΝΑΛ
«Μπαλαντέρ» της επόμενης κυβέρνησης

Ψήφο στο ΚΙΝΑΛ για «ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα», «εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας», ζήτησε, και χτες, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας ξανά το ρόλο που θέλει να παίξει το κόμμα της, ως στήριγμα και της επόμενης κυβέρνησης, σε κομβικά για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ζητήματα.

Μια μόλις μέρα απ' όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει και «ψήφο ανοχής» σε μια κυβέρνηση ΝΔ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλουμε θετικά και ουσιαστικά».

Αλλωστε, έβαλε ως «πρώτη μέριμνα» του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων, την «ανάκαμψη των επενδύσεων», διαβεβαιώνοντας π.χ. ότι με βάση το πρόγραμμά της, «ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειώνεται από το 29% στο 20%», «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη ανέργων, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150» και άλλα μέτρα που αφορούν άμεσα το κεφάλαιο.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Σε ρότα διόγκωσης, με «μαξιλάρια ασφαλείας» για το κεφάλαιο

«Οι εναπομένουσες δυσχέρειες στο εσωτερικό περιβάλλον συγκεντρώνονται γύρω από τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, τις πηγές και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της», τονίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους για το 2018.

Μάλιστα, στις αδυναμίες χρηματοδότησης της οικονομίας, ουσιαστικά δηλαδή των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, συγκαταλέγει τα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα τη δευτερογενή αγορά δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το μηχανισμό του λεγόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς και το ζήτημα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «ετήσιο δελτίο για το δημόσιο χρέος»:

-- Το κρατικό χρέος στο τέλος του 2018 απογειώθηκε στο επίπεδο των 358,948 δισ. ευρώ, από 328,703 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, με περαιτέρω διόγκωση ύψους 30,2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εκταμιεύσεις των δόσεων της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, μετά το κλείσιμο των «αξιολογήσεων» ως αποτέλεσμα της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτά, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν «την ομαλή εκπλήρωση των οροσήμων που, έναν χρόνο πριν, αποτελούσαν ζητούμενα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας (επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Στήριξης, δημιουργία ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων)».

-- Τα ταμειακά διαθέσιμα του κρατικού μηχανισμού στο τέλος του 2018 εμφανίζονται στα 26,8 δισ. έναντι 948 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Πρόκειται για το περιβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας» που διογκώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και από την αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών που πέρασε στον ενιαίο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

-- Οι εκταμιεύσεις του ΕSM στη διάρκεια του 2018 έφτασαν σε 21,7 δισ. ευρώ, ενώ με την «έξοδο στις χρηματαγορές» μέσω έκδοσης 7ετούς κρατικού ομολόγου αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ.

«Τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στην περιοχή - φιλέτο στην Αφάντου Ρόδου ανακοίνωσε η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης με αντίτιμο στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου, στο ακίνητο πρόκειται να ανεγερθούν 3 νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και να δημιουργηθεί παραθεριστικό - τουριστικό χωριό 20 ανεξάρτητων κατοικιών, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Είκοσι κόμματα στις βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα συμμετέχουν 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφασή του προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας και των μεμονωμένων βουλευτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων είναι: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - ΚΚΕ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία - ΝΔ, Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Ενωση Κεντρώων, Ελληνική Λύση - Κυριάκος Βελόπουλος, Πλεύση Ελευθερίας - Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημοσθένης Βεργής - Ελληνες Οικολόγοι, Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας), Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - ΕΕΚ Τροτσκιστές, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό - Λενινιστικό) - ΚΚΕ (μ-λ), Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ-Λ ΚΚΕ), Λαϊκή Ενότητα, Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜΕΡΑ25), Δημιουργία Ξανά (Θάνος Τζήμερος), Συν...φωνία Πολιτικών Κομμάτων - Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ). Θα συμμετάσχουν επίσης στις εκλογές 6 μεμονωμένοι υποψήφιοι βουλευτές σε διάφορες περιφέρειες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ