ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζυγισμένη - στοιχισμένη στη γραμμή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα σχέδια απέναντι σε Ρωσία - Ιράν, την κλιμάκωση των πυρηνικών εξοπλισμών, την αύξηση στρατιωτικών δαπανών και τα υπόλοιπα ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές του ο ευρωατλαντικός άξονας στην όξυνση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Ετοιμασίες για έναν κόσμο με περισσότερα πυρηνικά

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ξεκίνησε με συνεδρίαση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (NATO Nuclear Planning Group) σε επίπεδο υπουργών. Τόσο εκεί όσο και στη μετέπειτα συνεδρίαση άλλου οργάνου, του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), έγινε εκτενής συζήτηση για την παραβίαση - όπως ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ - εκ μέρους της Ρωσίας (με την ανάπτυξη του πυραυλικού της συστήματος SSC-8) της Συνθήκης INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Οι ΝΑΤΟικοί επανέλαβαν και χτες ότι η Μόσχα έχει περιθώριο μέχρι τις 2/8 να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη, αλλιώς οι ΗΠΑ, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, θα αποσυρθούν από την εφαρμογή της, ενώ επίκεινται και άλλα «μέτρα».

«Αν δεν συμμορφωθούν, χρειάζεται να απαντήσουμε. Πρέπει, επίσης, να ετοιμαστούμε για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF», είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτνεμπεργκ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον.

«Σχεδιάζουμε μια συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα απευθείας με τη Ρωσία, για άλλη μια φορά. Εάν δεν επανέλθουν σε συμμόρφωση, τότε πρέπει να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας γενικά τι συμφώνησαν οι υπουργοί χτες, είπε: «Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη (...) Δεν θέλουμε νέα κούρσα εξοπλισμών. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα». Εξ ου και εστίασαν - όπως είπε - στο πώς να ενισχύσουν το ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων του ΝΑΤΟ, το σύστημα συλλογής, ανάλυσης και διάχυσης πληροφοριών, τα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης απειλών, τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, τις συμβατικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, όλα στοιχεία της στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι το πυρηνικό μας αποτρεπτικό οπλοστάσιο παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό», τόνισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας.

«Πλήρης στήριξη όλων των συμμάχων» στα σχέδια των ΗΠΑ

Διαβεβαίωσε, άλλωστε, ότι «το ΝΑΤΟ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πιθανών διαφορετικών μέτρων που μπορούμε να εφαρμόσουμε εάν η Ρωσία δεν επανέλθει στη Συνθήκη (...) Μερικά από αυτά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε γρήγορα, μερικά θα πάρουν περισσότερο χρόνο. Θα υπάρξουν διαφορετικά μέτρα επειδή έχουμε δει μια ισχυρή ενότητα μεταξύ όλων των συμμάχων για το θέμα αυτό, τόσο στο μήνυμα προς τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη, ότι πρέπει να επανέλθει σε συμμόρφωση, όσο και στην υποστήριξη της πολύ σαφούς θέσης των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εάν η Ρωσία παραβιάζει μια συμφωνία ελέγχου όπλων».

Αργότερα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την «πλήρη υποστήριξη όλων των συμμάχων» στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη αν δεν «συμμορφωθεί» η Ρωσία.

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου γίνεται σήμερα και συζήτηση για το Ιράν, με τον Στόλτενμπεργκ να αναπαράγει από χτες όλο το ευρωατλαντικό αφήγημα όπως το ασπάζονται όλες οι κυβερνήσεις - και ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι «όλοι οι σύμμαχοι ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, την υποστήριξή του προς τις τρομοκρατικές ομάδες και το πυραυλικό του πρόγραμμα. Και όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι το Ιράν δεν πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα».

Μόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα από την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς!

Χτες έγινε επίσης συζήτηση για τη «δικαιότερη» κατανομή των βαρών εντός της λυκοσυμμαχίας, θέμα που βάζουν συνεχώς οι ΗΠΑ, ώστε οι σύμμαχοί τους να αναλάβουν μεγαλύτερο φόρτο σε έξοδα και διαθεσιμότητες προσωπικού και μέσων για αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο δε Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε εκ νέου στα τελευταία στοιχεία και στατιστικά του ΝΑΤΟ που δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας και ο Καναδάς αυξάνουν συνεχώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, σε άλλο ένα δείγμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. «Είναι μια καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί», τόνισε.

Στο μεταξύ, παραπάνω από αποκαλυπτικό για την «απογείωση» της εμπλοκής στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε φέτος το «ασημένιο μετάλλιο» σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν χτες στη Σύνοδο, φέτος η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει το 2,24% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες, ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» όπως καθορίστηκε το 2014, τα κράτη - μέλη να δαπανούν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τέτοιους σκοπούς.

Συνολικά, φέτος το ΝΑΤΟ αναμένει 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει το 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα μόνη δεύτερη, και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13% έκαστη). Με βάση τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014 αναμένεται να δαπανήσει το 2019 για στρατιωτικές δαπάνες 4,624 δισ. Μια αύξηση 6,23% σε πραγματικές τιμές, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί.

Στη Σύνοδο γίνεται, εξάλλου, εκτενής συζήτηση για τον παραπέρα εκσυγχρονισμό μέσων και οπλισμού της λυκοσυμμαχίας. Ενδεικτικά, σε ξεχωριστή φιέστα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας από τους υπουργούς Αμυνας Βελγίου, Ιταλίας, Σλοβακίας, Κροατίας και Βρετανίας, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού στρατηγικά πυρομαχικά χερσαίας αντιπαράθεσης. Σήμερα αναμένεται αντίστοιχη φιέστα, με υπογράφοντες άλλο ένα τέτοιο μνημόνιο, αυτό για στρατηγικά πυρομαχικά για αντιπαράθεση στη θάλασσα, τους υπουργούς Αμυνας Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Φινλανδίας.

Και «πόλεμος των άστρων»

Στη Σύνοδο γίνεται επίσης συζήτηση για τον καθορισμό «διαστημικής πολιτικής» από πλευράς ΝΑΤΟ, καθιστώντας το Διάστημα ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε ότι το ΝΑΤΟ πυροδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα.

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι για πρώτη φορά συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο διαστημικής πολιτικής του ΝΑΤΟ», υποστήριξε. «Δεν σχεδιάζουμε να στρατιωτικοποιήσουμε το Διάστημα, αλλά ο χώρος είναι ήδη εξαιρετικά σημαντικός για αυτό που συμβαίνει στην πράξη. Για τις επικοινωνίες, την πλοήγηση, τις δυνάμεις εντοπισμού, την έγκαιρη προειδοποίηση για εκτόξευση πυραύλων, το GPS, όλα όσα αφορούν το Διάστημα και τους δορυφόρους, και επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συντονίζουμε τις προσπάθειες των συμμάχων. Οτι αναπτύσσουμε κοινές προσπάθειες για συνεργασία, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες απειλές για διάφορους δορυφόρους επικοινωνιών και άλλες ικανότητες που είναι σημαντικές και βρίσκονται στο Διάστημα σήμερα. Οχι ανεπτυγμένες από το ΝΑΤΟ αλλά από τους συμμάχους».

Η Ρωσία θα λάβει «αντισταθμιστικά» μέτρα

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριάμπκοφ σε δηλώσεις του σημείωσε ότι τα μέτρα που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ ως απάντηση στη Ρωσία είναι προπαγάνδα και «όταν αρχίσουν οι απειλές να υλοποιούνται, θα λάβουμε αντίστοιχα στρατιωτικά μέτρα».

Η Ρωσία «θα εκτιμήσει τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και θα υιοθετήσει μια πολύ επιλεκτική προσέγγιση στο διάλογο με τη συμμαχία, που προωθούν τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ριάμπκοφ και πρόσθεσε πως αν και η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενδιαφέρεται να συζητήσει την ουκρανική κρίση στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, «αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να το κάνει αυτό».

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Σήμερα οι υπογραφές για Κρήτη

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι δύο θαλάσσιες περιοχές παραχωρούνται για οκτώ χρόνια στην κοινοπραξία των εταιρειών «Total» (40%), «ExxonMobil» (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ η όλη διαδικασία από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού μέχρι και την οριστική υπογραφή διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ