ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Συζητήθηκαν πολλά ... εκτός από την ισραηλινή κατοχή

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Γάζα ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο
ΜΑΝΑΜΑ.--

Οπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική διάσκεψη του Μπαχρέιν με τίτλο «ειρήνη για ευημερία», που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για την παρουσίαση του οικονομικού σκέλους του αμερικανικού σχεδίου για «συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων» από τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο και γαμπρό του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση δελεασμού των Παλαιστινίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα 50 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε υποδομές ήταν το «χάπι» για να περάσει ο βασικός στόχος της κατοχύρωσης των δεδομένων της ισραηλινής κατοχής.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που απείχε από τη διάσκεψη, αλλά και ο Παλαιστινιακός λαός με νέες διαδηλώσεις, απέρριψαν αυτήν την προσπάθεια εξαγοράς τους, δηλώνοντας ότι το κύριο ζήτημα είναι η συμφωνία για τη δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τερματισμό του εποικισμού και επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους. Αυτά τα ζητήματα είναι που απορρίπτει το Ισραήλ, έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Ο Κούσνερ, κλείνοντας τη διάσκεψη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «είναι πιο εύκολο να απορρίπτεις κάτι, παρά να κάνεις συγκεκριμένη πρόταση», συνέστησε στους Παλαιστίνιους ηγέτες «να μη χάσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών τους» και είπε ότι «θα εξακολουθήσει να είναι αισιόδοξος, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή», ενώ σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πολιτικό σκέλος του σχεδίου σημείωσε ότι «αυτό θα παρουσιαστεί την κατάλληλη στιγμή». Προκλητικά σημείωσε ότι «η παλαιστινιακή ηγεσία αποδίδει όλα τα προβλήματα στο Ισραήλ και δεν βλέπει τις ευθύνες της, ενώ αν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση».

Απαντώντας, η Χανάν Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ελέφαντας στην αίθουσα στο Μανάμα είναι βεβαίως η ίδια η κατοχή. Η ισραηλινή κατοχή, η οποία δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά». Και πρόσθεσε ότι χωρίς τον τερματισμό της δεν μπορεί να σταθεί κανένα οικονομικό σχέδιο.

Στο πνεύμα της στήριξης της «οικονομικής ανάπτυξης» κινήθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Πάντως, πολλοί αναλυτές και ΜΜΕ - όπως το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» - τονίζουν ότι η πραγματική διαπραγμάτευση και αυτή που τελικά θα κρίνει τα πράγματα έγινε στην τριμερή συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ ανάμεσα στους συμβούλους ασφαλείας των ΗΠΑ - Ρωσίας - Ισραήλ. Απ' αυτή τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστά πολλά, εντούτοις εκτιμάται ότι μπήκαν οι βάσεις για τη νέα μοιρασιά σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, σε άρθρο του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, σχολιάζοντας τη διάσκεψη στο Μπαχρέιν σημείωσε χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Η οικονομική κρίση στην Παλαιστίνη δεν οφείλεται σε φυσική καταστροφή ή σε έλλειψη ανθρώπινων πόρων. Προέρχεται από την ισραηλινή κατοχή, την κλοπή της γης και των φυσικών πόρων, την πολιορκία του λαού μας και τη χρήση του εναέριου χώρου και της θαλάσσιας επικράτειάς μας». Και πρόσθεσε:

«Οσο δεν υπάρχει παλαιστινιακή κυριαρχία στην οικονομία της, δεν θα υπάρξει ευημερία. Η βασική ιδέα παραμένει "Γη για την Ειρήνη", όχι το ψευδεπίγραφο σύνθημα "Ειρήνη για Ευημερία" που παρουσιάζεται στη Μανάμα».

G20
Ξεκινά αύριο η Σύνοδος Κορυφής στην Ιαπωνία

ΟΣΑΚΑ.--

Ξεκινά αύριο 28 και ολοκληρώνεται μεθαύριο 29 του Ιούνη η Σύνοδος Κορυφής των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών του κόσμου (γνωστοί ως «ομάδα των 20» - G-20) κρατών, που θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, η οποία τον Δεκέμβρη πήρε και τη σκυτάλη της προεδρίας από την Αργεντινή.

Στο G20 συμμετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Βραζιλίας, Αργεντινής, Μεξικού, Ινδίας, Νότιας Αφρικής, Ινδονησίας, Νότιας Κορέας, Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και της ΕΕ ως συνόλου. Οι πυκνές εξελίξεις και η όξυνση των αντιθέσεων σε μια σειρά φλέγοντα μέτωπα του πλανήτη, από τους όρους των εμπορικών σχέσεων (βλέπε κόντρες για δοσολογίες «προστατευτισμού» και κόντρες ΗΠΑ - Κίνας) μέχρι την κλιμάκωση στρατιωτικών αναμετρήσεων (Συρία, Ιράν κ.τ.λ.), από τις ισορροπίες μεταξύ στενών εταίρων (π.χ. των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών) μέχρι τη διεύρυνση ευρύτερων γεωπολιτικών αντιθέσεων (όπως εκφράζονται και στη «γειτονιά» μας με τις εξελίξεις σε ΝΑ Μεσόγειο - Βόρεια Αφρική - Μέση Ανατολή) βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου, όπου θα γίνουν πολύ κρίσιμα παζάρια, ανεξάρτητα από το τυπικό πρόγραμμα των συναντήσεων.

Εξάλλου, η άφιξη των ηγετών των παραπάνω χωρών στην Οσάκα έχει ήδη τροφοδοτήσει διεργασίες γύρω από θέματα που θα προταχθούν σε διμερείς συναντήσεις, όπου ξεχωρίζουν ήδη θέματα όπως: Η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αλλά και ΗΠΑ - Ρωσίας, το Κορεατικό, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν και συνολικά οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή κ.τ.λ. Η επίσημη ατζέντα εστιάζει φυσικά σε θέματα οικονομικών συνεργασιών, με τίτλους όπως «Καινοτομία», «Περιβάλλον και ενεργειακή απόδοση», «Διεθνής οικονομία» κ.ά., όπου θα εκφραστεί αφενός η αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, αφετέρου προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης συνεργασιών και ευρύτερων σχέσεων, με στόχο φυσικά την υπεράσπιση των συμφερόντων της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Στη φετινή Σύνοδο η ιαπωνική προεδρία έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων και τις Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ισπανία.

Πιθανή συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Ενδεικτικές των σύνθετων ανταγωνισμών που αναπτύσσονται, παράλληλα με συμβιβασμούς και ανταλλάγματα που εξετάζονται σε διάφορα παράλληλα μέτωπα, είναι οι επίμονες δηλώσεις για το αν τελικά στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνει συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δυο πλευρές «εργάζονται για την προετοιμασία μιας πιθανής συνάντησης», εξηγώντας ότι δεν σχεδιάζονται επίσημες δηλώσεις ή υπογραφή κειμένων.

Χαρακτηριστικό τού πόσο «έχει ανοίξει η βεντάλια» των ρωσο-αμερικανικών παζαριών είναι το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας «Ισβέστια», που σημείωνε ότι η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στην Οσάκα ήταν βασικό σημείο των τριμερών διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ μεταξύ των εθνικών συμβούλων Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν - Σαμπάτ. Αλλωστε, η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης δεν ήταν τυχαία. Από τις συνομιλίες προέκυψε η απόφαση - πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ - να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία και για έναν συμβιβασμό σχετικά με την παρουσία του Ιράν εκεί. Η «Ισβέστια» εκτιμά ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ» θα μπορούσαν να είναι «μια από τις σπάνιες περιπτώσεις συναίνεσης Ρωσίας - ΗΠΑ» και ότι η Μόσχα «θα μπορούσε να γίνει η γέφυρα που θα συνδέσει την Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Απειλές» Τραμπ για νέους δασμούς

Αλλά και επισημάνσεις ότι «η Ευρώπη μάς συμπεριφέρεται χειρότερα από την Κίνα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών στην Κίνα, εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της εμπορικής τους συνεργασίας. Μιλώντας στο «Fox Business», ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι «θα επιβάλω πρόσθετους δασμούς, πολύ ουσιαστικούς πρόσθετους δασμούς, εάν αυτό δεν λειτουργήσει, εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία». Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «η κινεζική οικονομία υποχωρεί» και ότι οι Κινέζοι «χρειάζονται περισσότερο από ό,τι εγώ να κλείσει μια συμφωνία».

Αναφερόμενος σε πιθανούς νέους δασμούς, είπε ότι αυτοί μπορεί να φτάσουν (πρόσθετα σε αυτούς που έχουν ήδη επιβληθεί) τα 300 δισ. δολάρια.

Πάντως, νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει για τις διαπραγματεύσεις Κίνας - ΗΠΑ ότι «έχουμε διανύσει περίπου το 90% της απόστασης (για μια συμφωνία) και νομίζω ότι υπάρχει μια πορεία για να τις ολοκληρώσουμε».

Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γερμανία σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Τα ευρωπαϊκά έθνη επωφελούνται από τις ΗΠΑ και θέτουν πιο σοβαρούς εμπορικούς φραγμούς απ' ό,τι η Κίνα», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη μάς συμπεριφέρεται χειρότερα απ' ό,τι η Κίνα».

Ιδιαίτερα η Γερμανία εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ πληρώνοντας στη Ρωσία «δισεκατομμύρια δολάρια για Ενέργεια (σ.σ. ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2»)» και ταυτόχρονα βασίζεται στην προστασία της Αμερικής (από τη Ρωσία).

Στον σφοδρό ανταγωνισμό με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται και στην ΕΕ, ο Τραμπ επιτέθηκε στην επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε «Amazon», «Google», «Apple», λέγοντας ότι «αυτή η γυναίκα μισεί την Αμερική».

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απάντηση στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την προηγούμενη βδομάδα, να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας λόγω «ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων» προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΞ της χώρας, που την χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια και παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των δύο κρατών Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη πέρυσι». Επίσης, δηλώνεται ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει πάνω από το 80% της οικονομίας, ενώ καταγγέλθηκαν οι πρόσφατες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την εμπορία ανθρώπων και για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οπως σημειώνει το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ, «αυτή είναι (...) μια εκδήλωση των πλέον ακραίων εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ και αποτελεί ένδειξη πως το τρελό όνειρο των ΗΠΑ, που είναι ότι θα μας γονατίσουν με κυρώσεις και πίεση, δεν έχει αλλάξει καθόλου, απεναντίας γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτο». Προστίθεται ότι «το κράτος μας δεν θα παραδοθεί εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, ούτε είμαστε μια χώρα στην οποία μπορούν να επιτεθούν οι ΗΠΑ όποτε το επιθυμήσουν».

Την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίζεται ότι επιδιώκει διάλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, εξέφρασε την ...ελπίδα ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Το θέμα της Κορέας αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο του G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας καθώς αποτελεί ένα από τα πεδία όπου εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον ορυκτό πλούτο και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, όπου θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της χώρας, Μουν Τζε Ιν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ