ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Να απομονωθεί η οργανωμένη δράση των φασιστών

Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και αστυνομίας που ολιγωρούν

Από συγκέντρωση ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις στο Μενίδι
Από συγκέντρωση ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις στο Μενίδι
Επιθέσεις «καρμπόν». Ολες με θύματα μετανάστες εργάτες, που «γνωστοί - άγνωστοι», κυκλοφορώντας σε τριάδες, χτυπούν μέσα στα σκοτάδια. Αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στο Μενίδι και την ευρύτερη περιοχή, όπου κατοικούν εκατοντάδες μετανάστες που δουλεύουν σε εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις.

Τελευταίο κρούσμα η επίθεση σε δύο Πακιστανούς εργάτες τα ξημερώματα της Παρασκευής 15/6. Ηταν περίπου 4.30 π.μ., όταν οι δύο εργάτες διέσχιζαν το δρόμο και ένα αυτοκίνητο τύπου «Smart» σταμάτησε απότομα μπροστά τους. Βγήκαν δύο άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι εντελώς απρόκλητα τους επιτέθηκαν, γρονθοκοπώντας τους και βρίζοντάς τους, με εκφράσεις όπως «Μ... Πακιστανοί. Τι κάνετε εδώ; Φύγετε από τη χώρα μας», «να πάτε πίσω στο Πακιστάν» κ.λπ.

Να πώς περιγράφει την επίθεση ο 34χρονος Αχμέντ Σαχζάτ, που βρίσκεται 13 χρόνια στην Ελλάδα: «Λίγο μετά τις 04.30, όταν και έφυγα από το σπίτι μου για να πάω για δουλειά, στη διασταύρωση της Λ. Καραμανλή με τη Δεκελείας στις Αχαρνές, όπου είχα φτάσει με το μηχανάκι μου, είδα τρία άτομα, ομοεθνείς μου, τους οποίους γνωρίζω εξ όψεως, να τρέχουν στη Δεκελείας και να στρίβουν στην Καραμανλή, και σταμάτησα για να δω τι συμβαίνει. Τότε είδα να τους ακολουθεί, στρίβοντας και αυτό στην Καραμανλή, ένα αυτοκίνητο μάρκας "Smart", χρώματος μαύρου με αριθμό κυκλοφορίας ΥΜΜ..., ο οδηγός του οποίου μόλις με είδε σταμάτησε και βγήκαν από μέσα μαζί με άλλον έναν άνδρα και με πλησίασαν». Και συνεχίζει: «Πίστευα ότι θα μου μιλήσουν. Ο οδηγός, ο οποίος είχε κοντό μούσι, ήταν περίπου 25 - 30 χρόνων, ψηλός και αδύνατος, με έπιασε από τα χέρια και από τα ρούχα και το άλλο άτομο, ο οποίος φαινόταν ίδιας ηλικίας και σωματικής διάπλασης, άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο με μπουνιές δυνατά...

Μετά από κάποια χτυπήματα έπεσα κάτω και συνέχισαν να με χτυπάνε με μπουνιές και οι δύο, και τότε εμφανίστηκε κι ένα τρίτο άτομο, χωρίς να καταλάβω από πού, και του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν πρόλαβα να δω γιατί ήμουν σε κακή κατάσταση. Πήγε να με χτυπήσει και αυτός, αλλά δεν πρόλαβε, γιατί τους φώναξε ένας ηλικιωμένος άνδρας που ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο...».

Γνώριμη τακτική από τάγματα εφόδου

Πρόκειται για γνώριμη τακτική που ακολουθούν οι φασιστικές συμμορίες της περιοχής. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Μενιδίου, οι φασίστες επιλέγουν μετανάστες που κυκλοφορούν μόνοι τους και συνήθως τους έχουν στοχοποιήσει αρκετές μέρες νωρίτερα, παρακολουθώντας τους για να δουν τα δρομολόγια που ακολουθούν, από το σπίτι μέχρι τη δουλειά και πίσω.

Υπάρχει και άλλο ένα κοινό στοιχείο των επιθέσεων: Τα ...διθέσια αυτοκίνητα τύπου «Smart», με τα οποία εφορμούν τα τάγματα εφόδου. Είναι συχνές άλλωστε οι αναφορές στη ...«συμμορία με τα "Smart"» στο Μενίδι. Οπως λένε, «οι επιθέσεις γίνονται κατά κύριο λόγο από άτομα που επιβαίνουν σε τέτοια πανομοιότυπα αυτοκίνητα, που είναι ευέλικτα και γρήγορα. Στριμώχνονται μέσα τρία άτομα, ακολουθούν τους μετανάστες και επιλέγουν τη στιγμή που θα χτυπήσουν. Οι δύο αποβιβάζονται, χτυπούν και ο τρίτος παραμένει στο τιμόνι, σε ετοιμότητα για διαφυγή».

Τα μέλη των φασιστικών συμμοριών παίρνουν μάλιστα και μέτρα κάλυψης, παραποιώντας τα στοιχεία των αυτοκινήτων τους: Αφαιρούν τις πινακίδες ή τις καλύπτουν για να αποφύγουν «μπλεξίματα».

«Αυτοί λειτουργούν σαν συμμορία», «Κάνουν επιδρομές σε σπίτια μεταναστών με πέτρες, ξύλα κ.λπ. Ξαφνικά εμφανίζονται μηχανάκια, "Smart" κ.λπ., κάνουν την επίθεση και διαφεύγουν ανενόχλητοι», τονίζουν εργαζόμενοι από την περιοχή.

Οσο για τα θύματα των επιθέσεων; «Δύσκολα μπορούν να βγάλουν άκρη με την αστυνομία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Διστάζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας, αφού φοβούνται ότι αν πάνε στο αστυνομικό τμήμα θα συλληφθούν. Προφανώς οι φασίστες γνωρίζουν ότι πολλοί μετανάστες έχουν εκκρεμότητες με τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και το εκμεταλλεύονται, ξέροντας ότι έτσι δύσκολα πάνε στην αστυνομία».

Ομως, ακόμα και όταν ένα θύμα ξεπεράσει το φόβο και κάνει την καταγγελία, η αντιμετώπιση από την αστυνομία είναι πολλές φορές απαράδεκτη, κάτι που γεννά πολλά ερωτήματα. Ετσι έγινε και στην τελευταία επίθεση: Το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών αρνήθηκε να κατατεθεί μήνυση από τους μετανάστες εργάτες που δέχτηκαν την επίθεση από τα φασιστοειδή και τους έδιωξε, με τη δικαιολογία ότι είναι χτυπημένοι... Ετσι αναγκάστηκαν να πάνε οι ίδιοι στη ΓΑΔΑ για να κάνουν την καταγγελία πριν παρέλθει το αυτόφωρο.

Αλλο εμπόδιο στη δίωξη είναι ότι οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται σχεδόν όλες ληστείες. Ετσι αποκρύπτεται το ρατσιστικό κίνητρο, με αποτέλεσμα όσοι (και αν) κάποια στιγμή συλληφθούν να αντιμετωπίζονται απλά ως κλεφτρόνια και όχι ως ναζί, ρατσιστές εγκληματίες.

Συνεχείς οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Μενίδι ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις. Τους τελευταίους μήνες η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του Κόμματος έχει πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης, εξορμήσεις και άλλες παρεμβάσεις, καλώντας την εργατική τάξη να απομονώσει τα φασιστοειδή και να οργανώσει την πάλη της κόντρα στα αφεντικά και τα τσιράκια τους. Μετά την πρόσφατη επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες, η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι φασίστες στέκονται "προσοχή" μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή το παίζουν παλικαράδες στους αδύναμους. Επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε μετανάστες εργάτες, σε πρωτοπόρους Ελληνες εργάτες και συνδικαλιστές, και την ίδια στιγμή δεν βγάζουν άχνα για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν από τη "νόμιμη" εκμετάλλευση Ελλήνων και ξένων εργατών στα εργοστάσια της περιοχής και στους χώρους δουλειάς». Ενώ αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημείωνε: «Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη, καθώς με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής δίνει αέρα στα πανιά των φασιστοειδών για τέτοιου είδους επιθέσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Ερώτηση σχετικά με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά, τις Κυριακές και αργίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Η Ερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, και υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρο Τάσσο, έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις αμοιβές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα νυχτερινά, την αμοιβή για υπηρεσία την Κυριακή και τις αργίες.

Με τον νόμο 4472/2017, που εισήγαγε νέες ρυθμίσεις για τις μισθολογικές απολαβές τους, αντί να άρει τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που υφίστανται επί 37 συναπτά έτη σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σχετικά με την εφαρμογή της πενθήμερης βδομάδας εργασίας, τις αποζημιώσεις για την προσφερόμενη υπηρεσία πέραν αυτής, την υπερωριακή, νυχτερινή και εξαιρέσιμη εργασία, διατήρησε και διεύρυνε τον επιδοματικό τους χαρακτήρα.

Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών που πραγματοποιούνται πέραν του τακτικού χρόνου της υπηρεσίας τους. Αυτές δήθεν "αποζημιώνονται" με ρεπό, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν χορηγούνται, λόγω του μεγάλου αριθμού τους που έχει σωρευθεί ή τη σκόπιμη λήξη της υπερωριακής εργασίας πριν το 24ωρο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

Τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου οι αποζημιώσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά, τις Κυριακές και αργίες, να εναρμονιστούν με το καθεστώς αποζημιώσεων των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4354/2015;».

Για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νοσοκομείο και στο δημαρχείο της πόλης, όπου θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή του νοσοκομείου, τον δήμαρχο, καθώς και με τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στον δήμο Κιλκίς.

-- Η ΚΟΒ Επιδαύρου Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στην Παλιά Επίδαυρο. Θα μιλήσει ο Ναπολέων Μπουρδάκος, μέλος της ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ