ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αντιθέσεις και παζάρια με φόντο τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Διαφωνίες, αντιθέσεις και παζάρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ εκδηλώθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, σε αντανάκλαση των οξυμένων αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για το ζήτημα της διεύρυνσής της, αλλά και συνολικά για το μέλλον της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Το ΣΓΥ ασχολήθηκε με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στην ατζέντα της οποίας υπάρχουν ακόμα θέματα όπως το Μεταναστευτικό, το Brexit κ.ά.

Ενστάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία έθεσαν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, παραπέμποντάς την το 2019 «υπό προϋποθέσεις», επικαλούμενες «την καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί μόνο επειδή υπάρχει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ».

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε η Γερμανία, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ να σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το "πράσινο φως". Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και τη Γαλλία να μας ακολουθήσουν».

Ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γ. Χαν, τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία, αναφέροντας ότι ειδικά η πρώτη πρέπει να «ανταμειφθεί» για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα, καθώς αυτό θα έχει «τεράστιο αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής», και ότι πρέπει να δοθεί συνολικά ένα «θετικό σήμα» για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά τις ενστάσεις, που εκφράζουν και συνολικότερες αντιθέσεις, η έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων έχει ουσιαστικά επικυρωθεί και από την πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Επιτάχυνση ελέω ανταγωνισμών...

Εξάλλου, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας το ευρωατλαντικό «μεδούλι» της συμφωνίας, όσο και ότι η επιτάχυνση των σχετικών διευθετήσεων στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση στην περιοχή αφορά την όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημείωσε: «Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούργιων προβλημάτων».

Συμπλήρωσε ότι «βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορεί να ξεκινήσει το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (...) Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση... Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης (...) Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δύο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, έσπευσε να αποστείλει επιστολή στους ομολόγους του της ΕΕ, ζητώντας τους να ξεκινήσουν άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα του πάνω σε σαφές χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική ευκαιρία» να ξεπεραστούν οι διαφορές με την Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στην εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των 2 μερών.

Αναφέρεται στην πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπως και στις επιστολές της ελληνικής πλευράς σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας της ένταξης της ΠΓΔΜ στους δύο οργανισμούς.

Χαρακτηρίζει την υποστήριξη της ΕΕ «τεράστιας σημασίας» για την υλοποίηση της συμφωνίας και ζητά την υποστήριξη των ομολόγων του για λήψη απόφασης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

...με ΝΑΤΟικό χρονοδιάγραμμα

Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβανόφ, αρνήθηκε χτες να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα, που ενέκρινε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη βδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο «τη μακεδονική εθνική ταυτότητα», «υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» (περιέγραφαν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη), καθώς και ότι είναι αντίθετη στο πρόγραμμα με βάση το οποίο εξελέγη.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να παρακάμψει το προεδρικό βέτο με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή και μάλιστα με απλή πλειοψηφία, 61 εδρών στις 120, ενώ ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να κυρώσει τη συμφωνία, τότε η Βουλή θα κινήσει τις διαδικασίες για την αποπομπή του.

Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία στις 5 Ιούλη, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανώς στις 5 ή 17 Ιούλη, με στόχο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτέμβρη, αν και ακούγονται επίσης η 23η Σεπτέμβρη ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες. Σημειωτέον, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ακριβές ερώτημα, με τις πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για ερώτημα που θα παραπέμπει ευθέως στην ένταξη ή όχι της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, δείχνοντας ξανά και το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του ο Ζάεφ απείλησε με παραίτηση από το αξίωμά του σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος και η συμφωνία απορριφθεί από τους πολίτες.

Δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι ο λαός θα υποστηρίξει τη συμφωνία, προσθέτοντας πως σχεδόν το 80% των πολιτών θέλει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο NATO, που θα είναι εφικτή μόνον αφότου κυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Επιπλέον, εξήρε τη στήριξη που λαμβάνει η ΠΓΔΜ από την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια να λάβει ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε την Κυριακή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν για το ζήτημα, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό. Σημείωσε πως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «βοηθά σαν να εκπροσωπεί τη δική του χώρα».

Με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α.)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α), σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ