ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δάση και περιουσίες απροστάτευτα από πυρκαγιές

Συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την απουσία ουσιαστικών προληπτικών μέτρων, για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ήταν αυτό που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, την περασμένη βδομάδα, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και απαντήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

«Το ερώτημα είναι τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης. Επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στο θέμα της πρόληψης, έκανε αναφορά στην ημερίδα που διοργάνωσε, αλλά και στις διαπιστώσεις των επιστημόνων που πήραν μέρος, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αν πράγματι η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αποφευχθούν φέτος οι καταστροφές, προειδοποιώντας ότι «αν συνυπάρξουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, τότε» οι κίνδυνοι σε βάρος του δασικού πλούτου, της περιουσίας του λαού θα είναι μεγαλύτεροι.

Τόνισε ότι «η αγωνία μας είναι βάσιμη, αν θα δούμε και τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και στη Νάξο», η οποία πηγάζει «από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζεται συνολικά από το 1998 και μετά, όπου άρχισε να αποδομείται αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πυροπροστασίας στη χώρα μας, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί για το Πυροσβεστικό Σώμα, η απουσία προληπτικών μέτρων όπως δασικοί δρόμοι, αντιπλημμυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές, το μειωμένο προσωπικό, οι πολλαπλές σχέσεις εργασίας στο Σώμα, η διάχυση της πυροπροστασίας σε δήμους και Περιφέρειες, αντί να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ν. Τόσκας προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για υπερπροβολή των πυρκαγιών από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι πέρσι υπήρχαν μεν πολλές πυρκαγιές, αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις. Παραδέχτηκε ότι τα αεροσκάφη κυρίως είναι παλιά (ακόμα και με έτος κατασκευής το 1974), αλλά, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση συντήρησης, παρουσίασε ως επίτευγμα την ανανέωση της θητείας 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και την «ένταξη στο μόνιμο προσωπικό 2.165 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης», συνεργασία με ξένες χώρες και πάει λέγοντας, όμως για την ταμπακιέρα, δηλαδή τα μέτρα πρόληψης, όπως σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, δεν ανέφερε κουβέντα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός είπε, «εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε με όχι πολλά χρήματα που έχουμε», επιβεβαιώνοντας τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς.

Μάλιστα, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι την πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης δείχνει και το γεγονός ότι απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, που έλυνε το πρόβλημα των τριών και τεσσάρων μορφών απασχόλησης που υπάρχουν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την πρόσληψή τους με μόνιμη σταθερή εργασία στην Πολιτική Προστασία, αλλά και το γεγονός ότι δεν τηρούνται ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας που αφορούν την ίδια τη ζωή των πυροσβεστών, όπως το ωράριο, ακόμα και η προμήθεια νέων στολών για να αντικαταστήσουν τις φθαρμένες.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΦΩΤΟ

Με θλίψη μάθαμε για το πρόωρο «φευγιό» της αγαπημένης μας συναγωνίστριας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΚΑΤΖΟΛΗ.

Η είδηση προκάλεσε μεγάλο πόνο, εκτός από την οικογένειά της, και σε όλους εμάς που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες. Την «αποχαιρετήσαμε» στις 12 Ιούνη 2018.

Η Ευαγγελία μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου Γυναικών Ηρακλείου Αττικής της ΟΓΕ αγωνίστηκε για την πραγματική ισοτιμία της γυναίκας. Δεν παρασύρθηκε από τα κούφια λόγια τα μεγάλα, την περίοδο μετά το 1990, όπου όλοι πίστευαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη γυναικείων συλλόγων, ότι οι αγώνες είναι μάταιοι. Αντίθετα, με ακόμα περισσότερη ορμή, μαζί με τις άλλες συναγωνίστριες, έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση του συλλόγου. Είχε κατανοήσει βαθιά ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνα και η πραγματική ισοτιμία των γυναικών θα έρθει μόνο όταν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια άλλη κοινωνία, την κομμουνιστική.

Ηταν παρούσα σε όλες τις μάχες που έδινε το κόμμα της, το ΚΚΕ. Βοήθησε στη διάδοση των θέσεών του και ήταν πιστή οπαδός του.

Με το γλυκό της χαμόγελο, που πάντα φώτιζε το πρόσωπό της, δεν το έβαζε κάτω, κοιτούσε πάντα μπροστά με αισιοδοξία, ακόμα και όταν περνούσε δύσκολες στιγμές με τη μακροχρόνια αρρώστια της.

Στη μνήμη της, αντί για στεφάνι, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες πρόσφεραν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Επίσης, ο αδερφός της Γιάννης Γκατζόλης, αντί για στεφάνι, πρόσφερε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ