ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στην Κρήτη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στην Κρήτη
Με τη χτεσινή κινητοποίηση των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Αγίου Νικολάου στην 7η ΥΠΕ στην Κρήτη συνεχίστηκαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στα σοβαρά προβλήματα στην Υγεία που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε ομηρία και ανασφάλεια μέχρι τις εκλογές τους συμβασιούχους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, διαιωνίζοντας την ομηρία τους με παράταση των συμβάσεων και πετώντας το μπαλάκι στις υπηρεσίες του εκάστοτε νοσοκομείου. Κατήγγειλε την απληρωσιά των εργαζομένων στα πλυντήρια που είναι σε εργολάβο και είναι απλήρωτοι εδώ κι ενάμιση μήνα.

«Είναι υποκρισία η κυβέρνηση να κόπτεται τάχα για τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή δουλειά και να ψηφίζει στις 15 Γενάρη νόμο για την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», σημείωσε ο Δ. Βρύσαλης, επισημαίνοντας ότι ο όποιος διαγωνισμός προαναγγέλλει θα πετάξει έξω δεκάδες επικουρικούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο, έμπειρο προσωπικό, αναγκαίο για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Απέναντι στους ελιγμούς της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτήν διοικήσεων, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις και μόνιμες λύσεις. Από την πλευρά της διοίκησης της ΥΠΕ, για άλλη μια φορά τονίστηκαν οι... κυβερνητικές «δεσμεύσεις», που δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα των εργαζομένων.

Συντονισμός και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο»

Εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς από τα νότια προάστια της Αθήνας συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Γλυφάδας, για την οργάνωση της πάλης με επίκεντρο τα προβλήματα στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ασκληπιείου», το Παράρτημα Νοτίων Προαστίων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας - Αργυρούπολης - Ελληνικού, οι Σύλλογοι Γυναικων (ΟΓΕ) Γλυφάδας - Π. Φαλήρου - Αλίμου - Ν. Σμύρνης - Βούλας/Βάρης/ Βουλιαγμένης, Εργαζόμενοι Δήμου Γλυφάδας, η Επιτροπή Αγώνα Αργυρούπολης - Ελληνικού, το Σωματείο Συνταξιούχων Αγ. Δημητρίου - Αλίμου, εκπρόσωπος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής κ.ά. Παραβρέθηκαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι από τη Γλυφάδα και τον Αλιμο, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συζήτηση περιγράφτηκε η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία. Ιδιαίτερα για το «Ασκληπιείο» Βούλας υπογραμμίστηκαν τα εξής: Ακόμη και τα μερεμέτια στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου γίνονται με δωρεά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, κάτι που με βάση το νομικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές χορηγίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης. Μένουν κενές 346 θέσεις προσωπικού, γίνονται διπλοβάρδιες, εκβιασμοί απόλυσης σε συμβασιούχους και επικουρικούς. Η παντελής έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και ασθενών. Αναφέρθηκε το πρόσφατο εργατικό ατύχημα σε συμβασιούχο εργαζόμενο του νοσοκομείου, το συχνό φαινόμενο να πέφτουν σοβάδες, ενώ πριν λίγο καιρό έπεσε παλέτα από τον 4ο όροφο του εργοταξίου δίπλα σε εργαζόμενο στην αυλή. Οταν έβρεξε πλημμύρισαν θάλαμοι, βγαίνοντας εκτός λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν επιπλέον τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς.

Η σύσκεψη ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την κατάσταση στην Υγεία, την οποία οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η κάθε λαϊκή οικογένεια χρυσοπληρώνει.

Οι διεκδικήσεις στις οποίες κατέληξαν οι συγκεντρωμένοι είναι οι εξής: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες. Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ολα τα έργα του νοσοκομείου να γίνονται με ευθύνη του Δημοσίου, ενταγμένα σε σχέδιο συνολικότερης αναβάθμισης των υπηρεσιών του νοσοκομείου, ίδρυση νέων τμημάτων κ.λπ. με βάση τις ανάγκες της περιοχής. Μέτρα υγιεινής ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των ασθενών μέσα σε όλους τους χώρους. Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες κ.ά., ανεξαρτήτως εθνικότητας και ικανότητας ασφαλιστικής κάλυψης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων περιλαμβάνει: Συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ασκληπιείου» Βούλας, με αιχμή την πάλη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων επικουρικών. Ενημέρωση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Να τεθεί το θέμα σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής. Συγκέντρωση στο χώρο του νοσοκομείου τον Ιούλη. Διαδήλωση τον Σεπτέμβρη στο υπουργείο Υγείας.

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καλεί, σήμερα Τετάρτη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, στις 12 το μεσημέρι, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας. Καλεί τους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση, την υποστελέχωση και την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας να πουν «όχι στη φιέστα που στήνει η διοίκηση μαζί με το υπουργείο».
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο προκηρύσσει στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) για αύριο Πέμπτη, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας και σε αυτό το νοσοκομείο. Καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζελείου», Αγ. Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Πέμπτη 5/7, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, με σύνθημα: «Παλεύουμε για ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης (συγκαλυμμένης ή μη)».
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία, την Παρασκευή 29/6, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Παρατείνεται ο χρόνος απόλυσης για τους επικουρικούς μη γιατρούς

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, εκτός των γιατρών. Πρόκειται για ρύθμιση με την οποία απλώς μετατίθεται για λίγο αργότερα ο χρόνος απόλυσης των επικουρικών εργαζομένων, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς, που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Η τροπολογία προβλέπει τη συνέχιση της θητείας του επικουρικού προσωπικού - πλην των γιατρών - που υπηρετούσε στους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΦΠΥΥ) μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία διαπίστωνε ότι είναι «παράνομη» η παράταση των συμβάσεων αυτού του προσωπικού. Η συνέχιση της θητείας τους θα γίνει με υπογραφή νέων συμβάσεων και με ανώτατο χρονικό όριο τις 31/5/2019.

Ωστόσο, η υπογραφή των νέων συμβάσεων ενδεχομένως να μη γίνει για όλους τους επικουρικούς εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται η εκτίμηση των «αναγκών» από τις διοικήσεις των ΦΠΥΥ στους οποίους εργάζονται. Παράλληλα, η θητεία μπορεί να είναι μικρότερη από τις 31/5/2019, αν στο μεταξύ ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να προέλθει από το υπάρχον επικουρικό προσωπικό, ούτε ως «πρόσωπα» ούτε ως αριθμός.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει την παράταση της θητείας του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ που προσλήφθηκαν με διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι το πολύ τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης των συμβάσεων. Είναι σαφές ότι δεν παρατείνεται η θητεία μέχρι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, αλλά στόχος είναι να εναρμονιστεί η πρόσληψη και πάλι επικουρικού προσωπικού με την επικαιροποιημένη νομοθεσία.

Τα τεχνάσματα της κυβέρνησης, κάτω από τον κίνδυνο να απογυμνωθούν εντελώς από προσωπικό τα νοσοκομεία, δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι, και αυτοί με κάθε είδους προσωρινή απασχόληση, να μονιμοποιηθούν και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών και άλλων υγειονομικών, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με μόνιμη σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες και το κριτήριο πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψή τους, όλο το χρόνο και για όλον τον πληθυσμό. Απ' αυτή τη σκοπιά, αποτελεί πρόκληση το κριτήριο της κυβέρνησης ότι οι ανάγκες καθορίζονται με βάση την «τουριστική περίοδο». Εξαρτούν δηλαδή από τα ιδιαίτερα συμφέροντα του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό το αν θα υπάρχουν και σε ποιες δημόσιες μονάδες λίγοι παραπάνω νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί.

Και τα παραπάνω αποδεικνύουν τη «φούσκα» της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» σε ό,τι αφορά τις λαϊκές οικογένειες, τους υγειονομικούς και το λαό συνολικά.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο ΠΕΔΥ

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, πρόεδρο του ΕΚΛ, πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, για τα μεγάλα προβλήματα στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας, συνολικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ λείπουν πολλές ειδικότητες, ενώ σε ό,τι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό δεν υπάρχουν αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, πολλές φορές λείπουν αντιδραστήρια στο μικροβιολογικό - αιματολογικό, ενώ στα οφθαλμολογικά δεν γίνονται μια σειρά εξετάσεις λόγω έλλειψης των αναγκαίων μηχανημάτων. Επιπρόσθετα, το κτίριο όπου στεγάζονται τα ιατρεία του ΠΕΔΥ δεν είναι κατάλληλο γι' αυτόν το σκοπό.

Από τη συζήτηση με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ επιβεβαιώθηκε ότι οι τεράστιες ελλείψεις θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν ασφαλισμένους και υγειονομικούς, καθώς το μόνο που προβλέπεται για το προσεχές διάστημα είναι η πρόσληψη μόλις δύο γιατρών (καρδιολόγου - γαστρεντερολόγου) στα ιατρεία του ΠΕΔΥ.

Ανάμεσα σε άλλα, το ΕΚΛ διεκδικεί: Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (γιατρούς, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) και εξοπλισμό. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Νέα Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ) και κινητές μονάδες στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ, που θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες, στις ιατρικές επισκέψεις κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ