ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση μπροστά στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Η Τομεακή Οργάνωση Χίου της ΚΝΕ, για την προετοιμασία της συμμετοχής στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, προγραμματίζει εκδήλωση, το Σάββατο 30 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς, με θέμα «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Χίος 1998 - Πάτρα 2018. Σταθερά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών!».

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το 7ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που έγινε το 1998 στη Χίο και ήταν αφιερωμένο στην ελληνοτουρκική φιλία. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στο νησί προετοιμάζουν με αισιοδοξία, μεράκι και ενθουσιασμό την εκδήλωση, συγκεντρώνουν φωτογραφικό υλικό και άλλα αρχεία από τον «Ριζοσπάστη» και την Κομματική Οργάνωση της Χίου για να παρουσιαστούν στην εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσουν και συνεντεύξεις από νεολαίους της εποχής, στελέχη και μέλη του Κόμματος σήμερα.

Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ξεχωριστής σημασίας θα είναι η παρουσία της Ceren Demiroz, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που θα απευθύνει χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μουσικό - καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

Μπροστά στην εκδήλωση μίλησαν στην ΤΟ Χίου της ΚΝΕ ο Νίκος Σοφιανός και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 7ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που έγινε πριν 20 χρόνια στη Χίο.

Ο Ν. Σοφιανός, που τότε ήταν Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, είπε σχετικά: «Το καλοκαίρι του 1998, χιλιάδες ΚΝίτες διαδήλωσαν στη Χίο ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια για το "γκριζάρισμα" στο Αιγαίο, που ακολούθησε το "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" του τότε πρωθυπουργού Σημίτη μετά την κρίση στα Ιμια το 1996.

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είχε ήδη γίνει θεσμός στη δράση της Οργάνωσης. Η αντίθεση στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο συνδυαζόταν με την κοινή πάλη των δύο λαών, με εκδηλώσεις που έγιναν και στο Τσεσμέ της Τουρκίας.

Η μεγάλη διαδήλωση στο λιμάνι της Χίου έκλεισε με μια όμορφη συναυλία της Μαρίας Δημητριάδη, που ξανασυναντούσε με τη μοναδική φωνή της την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Αντιμετωπίσαμε τις μεγάλες δυσκολίες της κατασκήνωσης χιλιάδων στις μικρές παραλίες του νησιού με κέφι, μεράκι και με "μικρές απώλειες" από ηλίαση.

Ηταν ένα μεγάλο βήμα στην παρουσία του Κόμματος και της ΚΝΕ στο νησί, μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις που μας συνοδεύουν στην οργανωμένη πάλη σήμερα, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και της πρωτοπόρας Οργάνωσης της Νεολαίας του, της ΚΝΕ».

Αντίστοιχα ο Γ. Πρωτούλης, που τότε ήταν Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Οικοδόμων Αθήνας, επισήμανε: «Τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ έγιναν ένας αληθινός θεσμός για το κίνημα στη χώρα μας. Διαπαιδαγώγησαν γενιές νέων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτή η ετήσια μαχητική συνάντηση νέων και αγωνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης συνέβαλε στη διαπαιδαγώγηση, στον προλεταριακό διεθνισμό των νέων κομμουνιστών.

Το Διήμερο της ΚΝΕ στη Χίο ήταν ένας σταθμός:

Πραγματοποιήθηκε τη χρονιά ορμητικής ανάπτυξης της ΚΝΕ μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις τη χρονιά '97 - '98, στις οποίες η Οργάνωση είχε βάλει τη σφραγίδα της και είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος μέσα στη νεολαία, μετά τα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησής της.

Η χρονιά που ακολούθησε ήταν έτος πολύ μεγάλων αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών αγώνων ενάντια στον πόλεμο που εξαπέλυσαν ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία.

Σε αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις έβαλαν τη σφραγίδα τους το Κόμμα μας και η Νεολαία του, κόντρα σε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, που στήριξε το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Το ίδιο το Διήμερο, η κατασκήνωση, οι εκδηλώσεις, στήθηκαν και οργανώθηκαν από πολύ λίγες δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας μεγάλα εμπόδια, με πολλή δουλειά.

Μέχρι σήμερα μας έχει μείνει στη μνήμη ως το πιο δύσκολο από την άποψη των συνθηκών διαβίωσης, αλλά μας έχουν σημαδέψει και έντονες μνήμες συντροφικότητας, κεφιού στο γλέντι, αστείων πειραγμάτων, συγκίνησης και μαχητικότητας, προβληματισμού και συζητήσεων, όπως όλα τα όμορφα Διήμερά μας».


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη στο Λιτόχωρο Πιερίας

Εκδρομή για μαθητές στο ιστορικό Λιτόχωρο Πιερίας οργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την περασμένη Κυριακή.

Οι μαθητές έφτασαν στην πλατεία του Λιτόχωρου, όπου έγινε ξενάγηση για τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, καθώς στο Λιτόχωρο δόθηκε η πρώτη μάχη του ΔΣΕ το Μάρτη του 1946, στο επιταγμένο κτίριο της χωροφυλακής.

Αρχικά, έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια από το 1940 μέχρι το 1945 και τη δράση του ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες. Συζητήθηκαν η ίδρυση του ΕΑΜ, το 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και το μεγάλο έργο που ανέλαβε τα χρόνια της Κατοχής για τη σίτιση του λαού, τη μόρφωση των παιδιών, την ιατρική περίθαλψη, τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, ενάντια στο φασισμό. Κατόπιν η ίδρυση του ΕΛΑΣ το 1942, του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ και η ίδρυση της νεολαίας του, της ΕΠΟΝ, το 1943, στην οποία συμμετείχαν παιδιά από 12 και 13 χρόνων, που στο πλευρό του λαού έδιναν τη μάχη ενάντια στους κατακτητές.

Συνεχίζοντας τον ιστορικό περίπατο, παρατέθηκαν στοιχεία για το όργιο βίας και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε το αστικό κράτος ενάντια στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, το 1945, και πού αποσκοπούσε.

Φτάνοντας στο σημείο όπου υπήρχε το κτίριο της χωροφυλακής, κοντά στο οποίο βρίσκεται και το μνημείο του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσμένων του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αναλύθηκαν οι συνθήκες βίας, διώξεων και βασανισμών που επικρατούσαν το διάστημα εκείνο και στο Λιτόχωρο, και οδήγησαν την Κομματική Οργάνωση Πιερίας στην απόφαση για ένοπλο χτύπημα στο κτίριο της χωροφυλακής του Λιτόχωρου το βράδυ της 30ής Μάρτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν όλο το χρονικό και οι λεπτομέρειες της μάχης, που η επιτυχία της σήμανε την έναρξη της ένοπλης πάλης σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα της συγκρότησης του ΔΣΕ.

Ξεχωριστή στιγμή στον ιστορικό περίπατο ήταν η παρουσία μαχήτριας του ΔΣΕ που διηγήθηκε τη δική της ιστορία. Ακολούθησαν, στο χώρο του μνημείου, αφηγηματικό αφιέρωμα από τη μαθητική ΟΒ Λιτόχωρου καθώς και ανάγνωση των ονομάτων πεσόντων κατά τις περιόδους 1940 - 1945 και 1946 - 1949.

Στη συνέχεια, εξελίχθηκε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με τίτλο «Ψάχνοντας το μυστικό της Ιστορίας της ΚΝΕ», στο οποίο οι μαθητές πήραν μέρος ανά ομάδες, βροντοφωνάζοντας στο τέλος το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική!».

Επόμενος σταθμός της εκδρομής ήταν στην παραλία Λιτόχωρου Γρίτσα, όπου αποβιβάστηκαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα το 1999 για να κατευθυνθούν στη Γιουγκοσλαβία με σκοπό να μακελέψουν το λαό της, όπου έγινε συζήτηση για εκείνη την περίοδο και τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μπάνιο στη θάλασσα, παιχνίδια και σπορ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ