ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Να δημιουργήσουν οι λαοί το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πέρρου, μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους

Από το βήμα της συγκέντρωσης του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις και τα επεισόδια που εξελίσσονται στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο, είναι ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής για τους λαούς.

Αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στη σημερινή δραστηριότητα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, αλλά και στην πείρα των λαών της περιοχής από την επέμβασή του στα Βαλκάνια: «Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Ηταν 24 Μαρτίου του 1999, όταν με πρόσχημα την υποτιθέμενη "εθνοκάθαρση του Μιλόσεβιτς" στο Κόσσοβο, εκεί που δρούσαν οι μισθοφόροι του ΟΥΤΣΕΚΑ, η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εξαπέλυσαν πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Επί 78 μέρες βομβαρδίζανε ανελέητα τις πόλεις, τα εργοστάσια και τις υποδομές της, νοσοκομεία, σχολεία, γέφυρες. Πραγματοποίησαν πάνω από 35.788 πολεμικές επιδρομές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος ακόμα και απαγορευμένου τύπου βομβών, με θύματα χιλιάδες αμάχους. Εριξαν περίπου 500.000 βόμβες, ένας μεγάλος αριθμός από αυτές περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ 35.450 ήταν βόμβες διασποράς, οι οποίες ήταν απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες. Οπως σήμερα, έτσι και τότε, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα και έλεγε πως "δεν συμμετείχε" στους βομβαρδισμούς. Μόνο που τα στοιχεία είναι αδιάψευστα, καθώς μέσα από τη Θεσσαλονίκη πέρασε η ακόλουθη ΝΑΤΟική δύναμη πυρός: 1.000 αεροσκάφη, 420 πλοία, 510 σιδηροδρομικοί συρμοί, 1.400 φάλαγγες οχημάτων διαφόρων τύπων, 40.000 οχήματα και 60.000 στρατιώτες».

Συντονισμένη πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του σταθερού αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος τότε και σήμερα, ο Γ. Πέρρος τόνισε: «Το ΠΑΜΕ τότε, στις πρώτες μέρες της ζωής του, μαζί με τους πρωτοπόρους εργάτες και αγωνιστές της ειρήνης, πρωτοστάτησε έμπρακτα στην καταδίκη της απρόκλητης εισβολής των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, ξεσήκωσε το λαό κατά του πολέμου και της συμμετοχής της χώρας μας. Λαϊκές δυνάμεις, μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, πρωτοστάτησαν και οργάνωσαν μαζικές και ηρωικές κινητοποιήσεις, για να μην περάσουν οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού λαού, που άλλαζαν τα σύνορα για να δημιουργήσουν κράτη - προτεκτοράτα.

Οπως μας καλούσαν τότε να σκύψουμε το κεφάλι και να σιωπήσουμε μπροστά στο έγκλημα που γινόταν σε βάρος του σέρβικου λαού, έτσι μας καλούν να κλείσουμε τα μάτια και σήμερα.

Ο μόνος δρόμος για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια, να εμποδίσουμε την εξάπλωση της φωτιάς στα Βαλκάνια, είναι ο διαρκής αγώνας του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι η συντονισμένη πάλη με τους άλλους λαούς της περιοχής, για να δημιουργήσουν οι λαοί το αντίπαλο δέος στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Γι' αυτό το λόγο, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να αναπτύξουμε κοινή δράση με τα ταξικά μας αδέλφια στην Τουρκία, με τουρκικά συνδικάτα και Τούρκους συναγωνιστές συνδικαλιστές».

Αγώνας κατά του πολέμου και των αιτιών που τον προκαλούν

Αφού έδωσε έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σήμερα τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε: «Ο αγώνας κατά του πολέμου είναι σήμερα ζωτική ανάγκη να δυναμώσει, όπως και ο αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν. Είναι αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που βρίσκεται απέναντι από τις ανθρώπινες ανάγκες και την αξιοπρεπή ζωή. Η πάλη για την ειρήνη μπορεί να φέρει αποτελέσματα και νίκες μόνο όταν στηρίζει και προωθεί την ανειρήνευτη πάλη των λαών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΜΕ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συνεχιστούν.

Ο ανταγωνισμός των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, όπως και της Κίνας, βάζει ολόκληρη την περιοχή μας στο στόχο. Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση ή η οργή που προκαλεί η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Δεν αρκούν οι φιλολογικές συζητήσεις γύρω από τον πόλεμο, τα θερμά επεισόδια, τα αιματηρά επεισόδια με εκατοντάδες θύματα. Απαιτείται σήμερα η πιο πλατιά, μαζική ενωμένη δράση του λαού, της νεολαίας σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε σχολειό και χωριό. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο συντονισμός της δράσης των Ελλήνων εργαζομένων με τους εργαζόμενους της Τουρκίας και των άλλων λαών της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, αλλά μπορεί να κληθούν με το αίμα τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους.

(...) Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους, χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση».


Οι χαιρετισμοί στην πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου

Ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς
Ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA της Σερβίας, εκ μέρους όλων των αντιπροσωπειών συνδικάτων άλλων χωρών που πήραν μέρος στο Διήμερο. Ο Ζ. Βεσελίνοβιτς υπενθύμισε την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων της Ελλάδας το 1999 κατά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το επόμενο διάστημα. Οπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια των 2,5 μηνών του πολέμου πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών με βόμβες ουρανίου είναι ακόμα παρούσες στα αυξημένα κρούσματα ασθενειών, όπως ο καρκίνος. «Σήμερα, 18 χρόνια μετά, ο λαός της Σερβίας δεν ξεχνά τι συνέβη», είπε, και εξέφρασε την αντίθεση στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, για την οποία το πολιτικό προσωπικό κάνει «αγώνα δρόμου». «Θέλουμε να δουλεύουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Εμείς οι εργάτες είμαστε αδέρφια, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή χρώματος και αυτό θα ισχύει πάντα. Κανείς δεν θα μας υποτάξει. Είμαστε πιο δυνατοί και δεν θα μας νικήσουν ποτέ», υπογράμμισε από το βήμα της συγκέντρωσης.

Ενίσχυση της ταξικής γραμμής και του προλεταριακού διεθνισμού

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της. Τόνισε πως η ΠΣΟ, με 92 εκατομμύρια μέλη σε 126 χώρες, δρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που οργανώνει η ΠΣΟ το επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών, η διεθνής συνδιάσκεψη για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία, που θα γίνει στις αρχές Ιούλη στο Κάιρο, η παναφρικανική συνάντηση αγωνιστικών συνδικάτων που έχει προγραμματιστεί τον Ιούλη στη Νιγηρία, το συνέδριο στο Μπαγκλαντές για την ίδρυση Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στον κλάδο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Υπογράμμισε πως βασικό καθήκον είναι η ενίσχυση της ταξικής γραμμής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, καθώς και του προλεταριακού διεθνισμού. «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», ήταν το κάλεσμα στο οποίο κατέληξε.

Οι στρατιωτικοί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ

Ο Γ. Μαυρίκος
Ο Γ. Μαυρίκος
Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. των Ειδικών Δυνάμεων, χαιρέτισε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα την κινητοποίηση, αλλά και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες του λαού με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», καθώς και τις διαμαρτυρίες των στρατιωτών που με επιστολές, καταγγελίες, προσωπικές τους αναφορές τάσσονται ενάντια στο ΝΑΤΟ. «Εμείς οι στρατιωτικοί περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στα στρατόπεδα και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δραματικών συνεπειών για το λαό που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτό. Γνωρίζουμε τι αιματοβαμμένα επιχειρησιακά σχέδια διαθέτει. Γνωρίζουν όλοι το σφαγιασμό του λαού της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας και άλλων χωρών», ανέφερε.

«Οπου πάνε το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ιμπεριαλιστές σπέρνουν πολέμους και συμφορές στους λαούς. Το ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκε στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έκτοτε φούντωσε η προκλητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης, με παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα, με αμφισβήτηση διεθνών συμβάσεων, συνόρων, με καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αέρα στα πανιά τους δίνει και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο, αφού το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό ΝΑΤΟικό χώρο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ σχετικά με το σβήσιμο της Λήμνου από το χάρτη κατά τη διάρκεια τουρκικής άσκησης. Είπε: "Το ΝΑΤΟ δεν έχει άποψη για εδαφικά ζητήματα μεταξύ συμμάχων του στην περιοχή του Αιγαίου και αλλού"».


Ο Ν. Παπαναστάσης
Ο Ν. Παπαναστάσης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ