ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015
Σελ. /24

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία»:

- Εκθεση για την «ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης»: Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με ορίζοντα δεκαετίας - Στα σκαριά η διαμόρφωση της νέας «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ.

- Ενέργεια: Στο επίκεντρο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του «G7» οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί.

- ΕΕ - Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC): Η κοινή Σύνοδος στις 10-11 Ιούνη στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την προσπάθεια της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας να εξασφαλίσει τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται και άλλα ανταγωνιστικά μονοπώλια.

- Σαουδική Αραβία: Συμφωνίες δισεκατομμυρίων σε Ρωσία και Γαλλία, με στόχο την εξασφάλιση στο μέλλον της ενεργειακής επάρκειας (πυρηνική ενέργεια) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, αλλά και τη σημαντική ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κλείνει τις τελευταίες μέρες ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και δεύτερος διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.


«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΕ
Σάρωμα των λαϊκών δικαιωμάτων για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Αποψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 25 - 26/6/2015

Eurokinissi

Αποψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 25 - 26/6/2015
Σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής εποπτείας, διαμόρφωση νέων μηχανισμών για τον επιμερισμό των κινδύνων στις περιπτώσεις εκδήλωσης οικονομικών κρίσεων στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ευρωζώνη, προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ο δεκαετής «οδικός χάρτης» 2015 - 2025 για την «ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» (ΟΝΕ). Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε, χτες, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Είναι φανερό το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά παζάρια και η ενδοαστική διαπάλη γύρω από την «ελληνική περίπτωση» συνδέονται και με τις γενικότερες διεργασίας που αφορούν την προστασία της Ευρωζώνης και των μονοπωλίων από τους κλυδωνισμούς και τις καπιταλιστικές κρίσεις. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, «στην κορύφωση της κρίσης αναγκαστήκαμε πολλές φορές να λάβουμε σημαντικότατες αποφάσεις βιαστικά, μερικές φορές εν μια νυκτί. Σε αρκετές περιπτώσεις επελέγησαν διακυβερνητικές λύσεις για να επισπευσθεί η λήψη αποφάσεων ή για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις. Ηρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε και να σταθεροποιήσουμε το πολιτικό οικοδόμημα, και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ». Πρόκειται για τα νέα αναβαθμισμένα μνημόνια διαρκείας που δρομολογούν απέναντι στους λαούς, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Ευρωζώνης όσο γίνεται ως ενιαίου οργανισμού (πολιτικό οικοδόμημα, διακυβέρνηση).

Η έκθεση φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, καθώς και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Σε αυτή, αναδεικνύονται οι «αποκλίσεις» ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή οι εντεινόμενες ανισομετρίες, τις οποίες επιχειρούν να τις διαχειριστούν, με όχημα την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «όταν επέλθουν οικονομικοί κλυδωνισμοί, πράγμα αναπόφευκτο, κάθε χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά αποτελεσματικά». Συνεχίζουν τονίζοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφά τους κλυδωνισμούς εσωτερικά, χάρη στην επαρκώς ανθεκτική οικονομία της και στα ικανά δημοσιονομικά αποθέματα και μάλιστα «καθ' όλη τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου». Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, τόσο στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όσο και στη φάση της κρίσης.

Ανταγωνιστικότητα και απασχόληση

Κομβικό σημείο αναφοράς στις διεργασίες για την «εμβάθυνση της ΟΝΕ» αποτελεί η σύνταξη της νέας «Λευκής Βίβλου», η δημοσιοποίηση της οποίας προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2017.

Ανάμεσα σε άλλα:

Προβλέπεται η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου, ο οποίος, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, θα έχει αρμοδιότητα την αποτροπή των αποκλίσεων στην ανταγωνιστικότητα των μισθών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι τα συμβούλια ανταγωνιστικότητας (κρατικά και σε επίπεδο ΕΕ) θα αξιολογούν το βαθμό στον οποίο η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα. Μάλιστα, η σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας θα γίνεται τόσο με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, όσο και με τους «κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους» της ΕΕ. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους των επιχειρηματικών ομίλων, με γνώμονα τις συνθήκες της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, στη διαρκή διαπάλη τους για την απόσπαση μεριδίων και αγορών.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στον καθορισμό «ειδικών προτύπων και δεικτών» που θα απαιτήσουν διεξοδικότερη ανάλυση. Ωστόσο, σημειώνουν πως τα «πρότυπα για τις αγορές εργασίας» θα πρέπει να συνδυάζουν την ασφάλεια με την ευελιξία, όπως με «ευέλικτες και αξιόπιστες συμβάσεις εργασίας», έτσι ώστε να αποφευχθεί μια αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων, να προχωρήσουν οι πολιτικές της «διά βίου μάθησης» και τα σύγχρονα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης με διευκόλυνση της φορολόγησης της εργασίας (μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες). Τα παραπάνω σημαίνουν συμπίεση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με το βαθμό της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, περικοπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, προσαρμογή των όποιων «συμβάσεων εργασίας» (ατομικές κ.ά.) στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «οι πληθυσμοί μας γηράσκουν με ταχύ ρυθμό και χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης».
  • Διευκρινίζοντας παραπέρα επισημαίνουν: «Οι μεταρρυθμίσεις θα προβλέπουν την εναρμόνιση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής», που σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ολα όσα σχεδιάζουν αποκαλύπτουν, επί της ουσίας, την αδυναμία του εκμεταλλευτικού συστήματος να ικανοποιήσει ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες των λαών.

Την ίδια ώρα, όλα τα παραπάνω παραπέμπουν στο χαρακτήρα της διαβούλευσης και της συζήτησης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας. Μιας διαβούλευσης που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, με προδιαγεγραμμένο αντιλαϊκό αποτέλεσμα...

Μνημόνια διαρκείας

Την ίδια ώρα, η ενίσχυση του δημοσιονομικού οπλοστασίου της ΕΕ και της Ευρωζώνης έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το εισόδημα του λαού και τις όποιες κατακτήσεις συνεχίζουν ακόμη να τρεμοπαίζουν στα πόδια του. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις παραπέμπουν άμεσα και στο χαρακτήρα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς».

Σε αυτό το επίπεδο προβλέπονται:

-- Η ενίσχυση των μέτρων και των παρεμβάσεων που ήδη προβλέπονται με το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», με έμφαση στην ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το νέο πλαίσιο θα γίνει περισσότερο δεσμευτικό σε ό,τι αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μέσα από ένα σύνολο κανονισμών «υψηλού επιπέδου που θα ορίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης θα προβλέπει «εκτεταμένο εκ των προτέρων συντονισμό των ετήσιων προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και θα ενισχύει την εποπτεία όσων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες», όπως για παράδειγμα είναι σήμερα το ελληνικό αστικό κράτος.

-- Ευρωπαϊκό «δημοσιονομικό συμβούλιο»: Το νέο όργανο θα συντονίζει και θα «συμβουλεύει» τα εθνικά «δημοσιονομικά συμβούλια», σε ό,τι αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση των αντιλαϊκών στόχων που προβλέπονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η διαδικασία απορρόφησης των κραδασμών και η ΟΝΕ θα γίνει «περισσότερο ανθεκτική». Πρόκειται, δηλαδή, για την εφαρμογή αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν στόχο την αναχαίτιση της καπιταλιστικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει καταθέσει στους «θεσμούς» της τρόικας πρόταση για συγκρότηση ελληνικού «δημοσιονομικού συμβουλίου», το οποίο θα προχωρά σε «αυτόματες οριζόντιες μειώσεις» όλων των κρατικών δαπανών (συντάξεις, μισθοί, επιδοτήσεις κ.λπ.), σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους...

-- Ορισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική θα περνούν από τη συλλογική έγκριση της ΕΕ, με την παράλληλη, όπως αναφέρεται, «δημοκρατική λειτουργία και νομιμότητα». Χωρίς να περιγράφεται κάτι συγκεκριμένο, η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει σε προτάσεις, όπως π.χ. για διαμόρφωση Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης.

-- Ενισχύονται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Γιούρογκρουπ, εξέλιξη που «μπορεί να απαιτεί την ενίσχυση της προεδρίας του και των μέσων που έχει στη διάθεσή του». Είναι φανερό ότι προδιαγράφεται θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αυξημένες αρμοδιότητες στη χάραξη και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής.

-- Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ενιαίου εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες, η λειτουργία του ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών, αλλά και η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης και αντασφάλισης καταθέσεων. Επίσης, πρόκειται για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διαχείριση φαινομένων που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς φυσικά να μπορούν να αγγίξουν τις ίδιες τις αιτίες της, αφού αυτές βρίσκονται στο DNA του συστήματος.

Την ίδια ώρα, η έκθεση επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη κρίση, το ευρώ αποτελεί το δεύτερο (μετά το δολάριο ΗΠΑ) σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε ευρώ, ενώ σχεδόν εξήντα χώρες και εδάφη ανά τον κόσμο έχουν συνδέσει άμεσα ή έμμεσα το νόμισμά τους με το ευρώ...


Α.Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ