ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ

Στη συκοφαντία και σε υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ κατέφυγε χτες η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής.

Αφορμή ήταν ότι το ΚΚΕ ανέδειξε τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη λεγόμενη «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος», αφού τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής χαρακτηρίζουν «παράνομο» ολόκληρο το χρέος και την ίδια ακριβώς στιγμή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πόσο ακόμα θα ματώσει το λαό για την αποπληρωμή του χρέους!

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου είχε καλέσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ΔΕΚΟ τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, για να απολογηθεί επειδή στις 17 Ιούνη έστειλε στη Βουλή με στικάκι τη νομισματική έκθεση της ΤτΕ, παρεμβαίνοντας έτσι, κατά την άποψή της, «με προκλητικό τρόπο» στη συνεδρίαση της «Επιτροπής αλήθειας για το χρέος», όπου παρουσιάζονταν τα προκαταρκτικά της πορίσματα. Επειδή ο διοικητής δεν προσήλθε η Ζ. Κωνσταντοπούλου του απέδωσε υπεκφυγή καλώντας τον γρηγορότερα από τις ημερομηνίες που καθόρισε αυτός με επιστολή του.

Τα ψέματα και η ανήθικη στάση της κυρίας προέδρου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία στο να κληθεί ο διοικητής, επισήμανε ότι: «Η ΤτΕ αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποτελεί τον θεματοφύλακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Ανέκαθεν, οι εκθέσεις εξωραΐζουν μια πολιτική βαθύτατα ταξική, που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και στο όνομα αυτής της ικανοποίησης αυτών των αναγκών, θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες. Αυτόν το στόχο έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος», ανεξάρτητα από πρόσωπο. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν αποκλείουμε να υπήρχαν και πολιτικές σκοπιμότητες, όπως ενδεχόμενα πολιτική σκοπιμότητα ήταν και η καρικατούρα αυτή της "Επιτροπής αλήθειας", η οποία εσπευσμένα έβγαλε ένα προσχέδιο πορίσματος, το οποίο δεν αντέχει ούτε καν σε σοβαρή κριτική. (...) Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι σκοπιμότητας όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει το νέο μνημόνιο - λαιμητόμο για το λαό και τις ανάγκες του, για να εξυπηρετηθούν το δημόσιο χρέος και οι ανάγκες του συστήματος και να βγαίνει μια Επιτροπή εδώ πέρα και να βγάζει ένα πόρισμα, το οποίο είναι άλλα αντί άλλων;».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, είπε ότι «η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το προκαταρκτικό πόρισμα, της "Επιτροπής αλήθειας δημόσιου χρέους", να συζητηθεί στην Ολομέλεια και ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος ο κ. Παφίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Λαμπρούλης, δεν διατύπωσαν αυτές τις απόψεις, τις οποίες σήμερα τις διατυπώνετε», αποκρύβοντας ότι οι δύο βουλευτές του Κόμματος στη Διάσκεψη καταψήφισαν το να συζητηθεί το προκαταρκτικό πόρισμα στην Ολομέλεια.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την Ζ. Κωνσταντοπούλου για κοινή συκοφαντία. Ο Θανάσης Παφίλης, επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη Διάσκεψη των προέδρων που συνεδρίασε λίγη ώρα μετά, απαίτησε από την Ζ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει χαρακτηρίζοντας τη στάση της ανήθικη. Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση θα επιστρατεύει τέτοιες μεθόδους, όπως το ψέμα, για να κρύψει την υποταγή της. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση και αποχώρησε λέγοντας προς την πρόεδρο της Βουλής ότι «στο τέλος θα μείνετε με τον Παναγιώταρο»...

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ
«Επιθεώρηση» στην ΕΑΒ στο φόντο του συμβολαίου μισού δισ. δολαρίων

«Μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς» στον «τομέα των επενδύσεων» επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου...

Επίσημη επίσκεψη στην ΕΑΒ πραγματοποίησε την Πέμπτη 25/6 ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικάνικου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) και εκπροσώπους της εταιρείας «Lockheed Martin».

Η επίσκεψη έγινε στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση συμβολαίου 500 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό μονοπώλιο, ως εργολάβο, για τον περιβόητο εκσυγχρονισμό των ηλικίας 25 ετών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «P-3 Orion», τα οποία καθηλώθηκαν το 2009, με απόφαση της τότε κυβέρνησης, «λόγω παλαιότητας». Η ΕΑΒ, ως υπεργολάβος, θα αναλάβει το έργο συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών.

Θυμίζουμε ότι με «non paper» που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Απρίλη, επιβεβαίωνε ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα καλύψει βασικά ΝΑΤΟικές ανάγκες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό", αλλά ΝΑΤΟικό. Το NATO θέλει κάθε μέρα για τις δικές του ανάγκες εναέρια επιτήρηση σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς αεροπλάνα αυτό δεν μπορούσε να γίνει σωστά (...) Τη ΝΑΤΟική επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι, που έχουν νέα αεροσκάφη, τα CN-235. Οι Τούρκοι, λοιπόν, άρχισαν να πετούν με "ΝΑΤΟικό καπέλο" και πηγαίνοντας προς νοτιοανατολική Μεσόγειο, περνούν απ' όλο το Αιγαίο με τις ευλογίες του NATO». Αλλο ένα πεδίο, επομένως, που οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας ανταγωνίζονται για το ποια θα έχει το προβάδισμα στην υλοποίηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και επομένως αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις.

Σε αυτή τη βάση και στον απόηχο τέτοιων «υπηρεσιών», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, με έμφαση στα εργοστάσια αεροσκαφών και αεροκατασκευών, όπου ήδη υλοποιούνται σημαντικά κατασκευαστικά προγράμματα των αεροσκαφών F-16 και C-130J της «Lockheed Martin». Αλλωστε, η ΕΑΒ και το αμερικάνικο μονοπώλιο υπέγραψαν πρόσφατα σύμβαση για την πενταετή (2015-2019) επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής του αεροσκάφους C-130J «Super Hercules».

Η αξία του νέου προγράμματος θα ανέλθει στα 72 εκατ. δολάρια, ενώ στην ΕΑΒ αναμένουν τώρα την υπογραφή της σύμβασης για τα αεροσκάφη P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.

Και συναντήσεις για μπίζνες με τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε χτες ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας. Αξονας της συνάντησης η προώθηση των μπίζνες μεταξύ κεφαλαίων των δύο χωρών.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για ζητήματα ουσιαστικής προώθησης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα πράξει το ... χρέος της

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, ενόψει των εξελίξεων στα παζάρια με τους δανειστές.

Στο μεταξύ, μετά και την προχτεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη (...) Με όλα όμως τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες, με όλα τα ψέματα που ειπώθηκαν, δε θα αφήσουμε να καταστραφεί η χώρα», συνεχίστηκαν και χτες οι διαβεβαιώσεις από πλευράς στελεχών της ΝΔ προς τα ντόπια μονοπώλια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει στη Βουλή την όποια συμφωνία καταφέρει να κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Χαρακτηριστικά, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την «ελπίδα» της «ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή, τις τελευταίες 100 ώρες που έχουν απομείνει, θα βρεθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της παρουσίας της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρώπη».

Στην ερώτηση, αν η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, απάντησε: «Η ΝΔ είναι το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα (...) Είναι αδύνατο η ΝΔ να αρνηθεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα», για να προσθέσει πιο μετά: «Δεν έχουμε δει καμιά συμφωνία. Εγώ σας μιλάω για τη θέση αρχής. (...) Εχουμε, δυστυχώς, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια πάρα πολύ δύσκολη και επώδυνη συμφωνία και τη χρεοκοπία. Αντιλαμβάνεστε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά σε τελική ανάλυση είναι και αυτονόητη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα είπε: «Είναι βέβαιο ότι θα κριθεί η συμφωνία αυτή στη Βουλή των Ελλήνων και βεβαίως τον πρώτο λόγο έχουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εάν χαθεί η δεδηλωμένη, είναι λογικό, από εκεί πέρα, να υπάρξουν εξελίξεις».

Το στέλεχος της ΝΔ Ν. Δένδιας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ξέρει αν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρξει καθώς «χωρίς συμφωνία η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη και αυτό θα είναι ολοκληρωτική καταστροφή για εμάς».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο να εφαρμοσθεί γρήγορα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική λιτότητα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αλλη μια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς

Σε άλλη μια συνεκπαίδευση με Αμερικανούς προχώρησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, από 22 έως 26 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων μεταξύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Αμερικάνικου Ναυτικού. Η συνεκπαίδευση έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Ελευσίνας, στα Μέγαρα και στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), ενώ τα αντικείμενα εστιάστηκαν σε άλματα αλεξιπτωτιστών από προσωπικό της ΔΥΚ και των λεγόμενων SEALS του Αμερικάνικου Ναυτικού. Επίσης, στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν, με προσωπικό και μέσα, η Πολεμική Αεροπορία και η US Air Force, καθώς και μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Τραμπούκικη επίθεση στα γραφεία του ΝΑΡ

Τραμπούκικη - δολοφονική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΡ, στην Αθήνα, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, 20 άτομα με κράνη, λοστάρια και παλούκια επιτέθηκαν σε ομάδα μελών του ΝΑΡ που επέστρεφαν στα γραφεία τους στην οδό Κλεισόβης, μετά από διαδήλωση. Τα μέλη του ΝΑΡ μπήκαν στα γραφεία και έκλεισαν την πόρτα, κατεβάζοντας τα ρολά. Οι κρανοφόροι έσπασαν τα τζάμια και με μακριά σίδερα που κρατούσαν και τα περνούσαν μέσα από τα κενά που έχουν τα ρολά, χτυπούσαν από έξω τον κόσμο που βρισκόταν μέσα στα γραφεία. Η πρώτη επίθεση έγινε γύρω στις δέκα παρά τέταρτο. Οι δράστες κάποια στιγμή έφυγαν, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψαν και έκαναν δεύτερη επίθεση. Από τις επιθέσεις, ένα μέλος του ΝΑΡ τραυματίστηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό», όπου του έγιναν ράμματα.

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση στα γραφεία του ΝΑΡ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΡ, που εξαπέλυσε χτες βράδυ ομάδα τραμπούκων. Τέτοιες ενέργειες είναι ανάγκη να καταδικαστούν και να απομονωθούν από το εργατικό - λαϊκό κίνημα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org