ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015
Σελ. /24
Συνεχίζεται η εξαπάτηση

«Η κυβέρνηση έχει εντολή να καταργήσει τα μνημόνια, να καταργήσει τη λιτότητα και να βγάλει τη χώρα από την ύφεση, να την οδηγήσει στην ανάπτυξη», ανέφερε ο Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική εκπομπή. Η εξαπάτηση του λαού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία βδομάδα, με προκλητικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως η παραπάνω τοποθέτηση. Πήρε άραγε εντολή η κυβέρνηση να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ για άλλα δύο χρόνια; Να αυξήσει τον ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα; Να μειώσει συντάξεις; Να παγιώσει την κατάργηση της 13ης σύνταξης; Μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης δε διστάζουν να βαφτίζουν τα μέτρα της «αναδιανεμητικά», προκαλώντας ακόμα και τον κοινό νου, σαν να πρόκειται να αφαιρέσει πλούτο από τους καπιταλιστές για να τον δώσει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε το βιώνει στην καθημερινότητά του: Τα νέα επώδυνα μέτρα προστίθενται στην αθλιότητα που βιώνει πέντε χρόνια τώρα. Την ίδια στιγμή, η «εφάπαξ εισφορά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελεί και το καρότο του ΣΥΡΙΖΑ προς το λαό, θα είναι ψίχουλα μπροστά στις επιδοτήσεις και τα πακέτα που αγωνιά να εξασφαλίσει για χάρη τους.

Για ποια Ελλάδα;

«Τσίπρας: Δεν υπογράφω το θάνατο της Ελλάδας», γράφει στον πρώτο τίτλο της η χτεσινή «Αυγή». Για να καταλάβουμε: Το θάνατο ποιας Ελλάδας δεν υπογράφει ο πρωθυπουργός; Για ποια Ελλάδα εφαρμόζει ήδη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων; Για ποια Ελλάδα εφαρμόζει, επίσης, όλη τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρείχαν κάργα προνόμια στο κεφάλαιο; Είναι αλήθεια, βέβαια, πως υπάρχουν δύο Ελλάδες: Η μία είναι αυτή των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των ξενοδόχων και η άλλη η Ελλάδα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, του λαού. Ας αφήσει, λοιπόν, τα σάπια περί της «Ελλάδας» ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα που υπερασπίζεται είναι αυτή της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, γι' αυτής της Ελλάδας την ανάκαμψη πασχίζει, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με άλλες αστικές τάξεις. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει παντού. Ο,τι κι αν δηλώνει ο Τσίπρας, κρίνεται για το ποια τάξη κερδίζει από την πολιτική που εφαρμόζει.

Μετά θα είναι αργά

Με ειρωνείες επιχείρησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, να βγει απ' τη δύσκολη θέση να σχολιάσει το συλλαλητήριο που διοργάνωσε χτες βράδυ το ΚΚΕ στο Σύνταγμα ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών. Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξής του, αντί άλλης απάντησης, είπε: «Γίνεται διαδήλωση εναντίον μιας συμφωνίας που δεν έχουμε»! Κι έπειτα άρχισε να παπαγαλίζει τα γνωστά περί «ιστορικής ευθύνης» του ΚΚΕ, τη στάση του οποίου αντιδιέστειλε προς τις θέσεις, τα σχόλια, τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης «αριστερών δυνάμεων» στην Ευρώπη.

Συμφωνία, βέβαια, μπορεί να μην έχουμε ακόμα, έχουμε όμως: Αθικτο όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμόρφωσαν τα μνημόνια και «γονατίζει» τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. 55 σελίδες νέα αντιλαϊκά μέτρα που εισηγείται η ίδια η κυβέρνηση στους δανειστές ως βάση για μια συμφωνία που θα στηρίξει την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα. Ενα οικοδόμημα των μονοπωλίων, την ΕΕ, που τσακίζει κάθε ελπίδα να απολαύσουν οι λαοί αυτά που δικαιούνται κ.ά.

Πιστεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτά δεν είναι αρκετά για να κινητοποιηθούν το ΚΚΕ, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όλος ο λαός; Οχι βέβαια. Απλά θα τη βόλευαν είτε η σιγή νεκροταφείου είτε οι κινητοποιήσεις στήριξης των αντιλαϊκών τους διαπραγματεύσεων για το πώς θα συνεχίσουν τη σφαγή του λαού.

Η ιστορική ευθύνη, λοιπόν, του ΚΚΕ βρίσκεται ακριβώς εκεί, στην οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, όπως και να ονομάζεται, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της εργοδοσίας κ.λπ.

Σεβασμός που τσακίζει

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό (...) Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα. Κι εμείς που νομίζαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας λάκκος λεόντων, μια ιμπεριαλιστική Ενωση που την κινεί το κοινό συμφέρον των Ευρωπαίων καπιταλιστών έναντι των ανταγωνιστών τους σε ΗΠΑ και αλλού... Που δε λέμε να ξεχάσουμε πως η Ευρώπη της δημοκρατίας διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και η Ευρώπη της αλληλεγγύης πολεμά στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και όπου αλλού απαιτεί το κεφάλαιο να τσακιστούν οι λαοί. Κατανοούμε το σεβασμό του κ. Τσίπρα στις αρχές της ΕΕ, αλλά δεν εννοούμε να ξεχάσουμε ότι με σεβασμό σ' αυτές τις αρχές καταργήθηκε το 8ωρο, τσακίστηκαν οι συντάξεις, πλημμύρισαν οι πόλεις με ανέργους. Κι όταν τον ακούμε να δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει αγώνα υπέρ αυτών των αξιών», τότε αυτή η δήλωση είναι μάλλον απειλή παρά παρηγοριά για τους εργαζόμενους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1850 Γεννιέται ο συγγραφέας Λευκάδιος Χερν.

1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

1941 Γεννιέται ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι.

1941 Ιδρύεται το Γενικό Στρατηγείο των εθνικοαπελευθερωτικών παρτιζάνικων σωμάτων της Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Ι. Μπ. Τίτο.

1945 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση, χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και επιλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της). Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της αστικής τάξης, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας.

1946 Η διάσκεψη των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (Σοβιετικής Ενωσης, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της Σοβιετικής Ενωσης, την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

1947 Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούμενη από τους Ν. Ζαχαριάδη και Μ. Πορφυρογένη, τονίζει πως η «αποφασιστική επίδοση και ανάπτυξη του ΔΣΕ, μπροστά στο γεγονός της αμερικανοαγγλικής πολιτικής και της μοναρχοφασιστικής αδιαλλαξίας, αναγκαστικά τείνει να αποκρυσταλλωθεί και αποκρυσταλλώνεται κιόλας προς τη δημιουργία λεύτερης δημοκρατικής Ελλάδας, με δική της κυβέρνηση και δική της υπόσταση...».

1960 Πεθαίνει ο Χάρι Πόλιτ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας (1929-1956).

1962 Την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητης γαλλικής πυρηνικής δύναμης διατυπώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντι, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

1967 Συνέρχεται η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, εγκρίνει το πόρισμα για τον Νίκο Ζαχαριάδη, που εκτιμούσε ως αναπόδεικτη την κατηγορία εναντίον του ως πράκτορα του εχθρού.

1973 Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το δημοψήφισμα της χούντας γύρω από το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και την ανακήρυξη της λεγόμενης προεδρικής δημοκρατίας), με την οποία καλούσε τον ελληνικό λαό «να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο στρατιωτικο-φασιστικό καθεστώς, με οποιονδήποτε προσιτό τρόπο και μορφή: Με το ψηφοδέλτιο του "ΟΧΙ", με σχισμένο, με σβησμένο, με άκυρο ψηφοδέλτιο, με άδειο φάκελο ή και με αποχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ