ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»
Πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη να γίνουν υπόθεση όλου του λαού

Με εργαζόμενους, γονείς και θεραπευόμενους μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην επίσκεψή του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Η ανάγκη να γίνει κάθε κρίκος της αλυσίδας που αφορά την τοξικοεξάρτηση - πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη - υπόθεση όλου του λαού αναδείχθηκε, χτες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας με εργαζόμενους, γονείς, θεραπευόμενους, ξεκαθάρισε την πρόθεση του Κόμματος να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπίσει το δικαίωμα χιλιάδων ανθρώπων στη ζωή με αξιοπρέπεια, μακριά από όλα τα ναρκωτικά, να δώσει τη μάχη μαζί με το ΚΕΘΕΑ ενάντια στην ενδεχόμενη συγχώνευσή του με τον ΟΚΑΝΑ.

Η εκχώρηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι επικίνδυνη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ως Κόμμα πιστεύουμε ότι το θέμα των ναρκωτικών, της εξάρτησης αλλά και η διαδικασία από την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη είναι ζήτημα όλου του λαού. Δεν αφορά μόνο τα παιδιά που βιώνουν το πρόβλημα, ούτε μόνο τις οικογένειές τους. Απ' αυτή την άποψη πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα κι εμείς ως Κόμμα, αλλά και τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι, όλοι οι φορείς θα πρέπει να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς και οι πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα το επιδεινώνουν, δε δίνουν λύση. Αντί να οδηγούν σε ανάπτυξη των κοινωνικών δομών και όποιων υποδομών έχουν δημιουργηθεί με κόπο και θυσίες και των εργαζομένων, συρρικνώνονται διαρκώς. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την κοινωνία. Ο καθένας, είτε στην οικογένειά του, είτε στη γειτονιά του, είτε στο χώρο εργασίας του, βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε σήμερα. Είναι υποχρέωσή μας να έρθουμε, όπως είναι και υποχρέωσή μας να κάνουμε και περισσότερα πράγματα. Και στη Βουλή και παντού.

Ξέρουμε πού οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης. Η βασική γραμμή στην ουσία είναι διάλυση αυτών των κοινωνικών δομών και το πέρασμά τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη αυτή, γιατί όταν μπαίνει επιχειρηματίας μέσα, έχει άλλα στο νου του. Δεν έχει την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ένα παιδί δίνει τη μάχη της απεξάρτησης και βγαίνει νικητής.

Θέλουμε να εντείνουμε αυτή τη δραστηριότητά μας. Παρόλο που γίνονται αρκετά, θέλουμε να το κάνουμε ζήτημα όλων των ανθρώπων, των μελών και των οπαδών του Κόμματός μας. Τα προβλήματα στην οικονομία, η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση έχουν όνομα: Καπιταλιστική κρίση. Κρίση του συστήματος στο οποίο ζούμε. Και με την πείρα χρόνων ως Κόμμα αλλά και από αυτά που ζούμε σήμερα, θεωρούμε ότι αυτό το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, δε φτιασιδώνεται, δε μερεμετίζεται. Θέλει ανατροπή εκ βάθρων. Αυτό, φυσικά, πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο λαός. Να παλέψει για μια άλλη κοινωνία, όπου εκεί θα βρει και την οριστική του λύση γι' αυτά τα προβλήματα που συζητάμε, δηλαδή τον τρόπο ζωής, να μην είναι εξαρτημένος ο άνθρωπος, να αναπτύσσει ελεύθερα τη δική του προσωπικότητα, να έχει δουλειά, να μην παρακαλάει από δω κι από κει για ένα μεροκάματο, να μπορεί να μορφώνεται, να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του. Αν δεν συμμετέχει ο εργαζόμενος, ο νέος στα κοινά, κάποιοι που θα είναι εντεταλμένοι θα εξουσιάζουν και θα εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα. Αυτά τα ζητήματα τα ανοίγουμε στην κοινωνία, τα συζητάμε.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παλέψουμε για να βάλουμε φρένο σε αυτή την άσχημη κατάσταση σήμερα. Γιατί όντως η κατάσταση έχει παραγίνει. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν με την πάλη, τη συνεισφορά τη δική μας, τη δική σας και όλων. Αρα πρέπει να βάλουμε φρένο, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατάσταση σήμερα επειδή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να αλλάξουμε συνολικά το σύστημα ή το καπιταλιστικό κράτος. Μπορούμε να βρούμε αυτή τη στιγμή και κοινή γλώσσα και κυρίως κοινό βηματισμό στο κίνημα, να διαφωτίσουμε τον κόσμο ευρύτερα, να του εξηγήσουμε και να τον βάλουμε στην πάλη. Αν το θέμα περιορίζεται μόνο στις κοινότητες ή σε κάποιους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα τότε δεν μπορεί ούτε φρένο να μπει. Να σωθούν κοινωνικές υποδομές, δημόσιες δομές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο όλα αυτά τα χρόνια».

Κάνουν μαλλιά - κουβάρια «στεγνά» και υποκατάστατα

Με αφορμή τη συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στα σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε:

«Στα πλαίσια του να βάλουμε φρένο σε αυτή την εξέλιξη που οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα, κάναμε άμεσα την Ερώτηση στη Βουλή για τη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ. Ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση των θεραπευτικών κοινοτήτων και των προγραμμάτων αυτών. Θα συρρικνωθεί ακόμη και το προσωπικό που χρειάζεται - όχι μόνο το υπάρχον προσωπικό αλλά και άλλοι εργαζόμενοι για να μπορέσεις να καλύψεις στοιχειωδώς τις ανάγκες. Συρρικνώνονται και διαλύονται οι δομές που ήδη υπάρχουν. Διαλύεται η θεραπεία αλλά και η κοινωνική επανένταξη, που είναι πολύ δύσκολο κομμάτι.

Κάνουν μαλλιά - κουβάρια τα "στεγνά" προγράμματα με τα προγράμματα της υποκατάστασης, που συντηρούν, για να μην πω καλύτερα ότι αναπαράγουν, διαιωνίζουν και διογκώνουν το πρόβλημα. Αυτά είναι κεντρικά ζητήματα, δεν είναι μόνο επιστημονικά θέματα ανάμεσα σε ειδικούς, γιατρούς. Είναι ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και το μέλλον, πού θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση.

Τα "στεγνά" προγράμματα έχουν κατακτήσεις, αποτελέσματα. Αντίθετα, δεν έχεις στοιχεία ούτε διεθνώς, ούτε στην Ευρώπη, για τα προγράμματα υποκατάστασης, με τη μεθαδόνη, τη βουπρενορφίνη. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι διογκώνουν το πρόβλημα και αυξάνουν τη ναρκωεξάρτηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν ότι έστω έχουν επιστημονική βάση. Ακόμη και η άποψη που έλεγε στην αρχή, που θα μπορούσες να την δεις, ότι εκεί που χρειάζεται πρόγραμμα υποκατάστασης θέλει ποιοτικές προδιαγραφές οπωσδήποτε, θέλει στήριξη, ειδικούς γιατρούς, ψυχολόγους. Ούτε καν αυτό γίνεται, που υποτίθεται λένε ότι πρέπει να συμβαίνει με επιστημονικές προδιαγραφές. Ούτε αυτό κάνουν. Αντίθετα, επιδείνωσαν την κατάσταση και ξέρετε τι χαμηλής ποιότητας είναι σήμερα αυτά τα προγράμματα. Εκτός βέβαια κι από το ουσιαστικό ζήτημα, που είναι ότι δε λύνει το πρόβλημα, κάποια στιγμή για κάποιες κατηγορίες χρηστών μπορείς να πεις περιορισμένα με τόσο υψηλές προδιαγραφές ότι μπορεί να γίνει δουλειά. Αλλιώς είναι δώρον άδωρον.

Μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να αναδείξουμε και να πιέσουμε. Δεν είναι μόνο δικό σας θέμα. Εμείς νιώθουμε την ευθύνη μας σαν Κόμμα να κάνουμε ό,τι περισσότερο, να προβάλουμε - με όσα μέσα έχουμε. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Εχουμε αδυναμίες, πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό το ζήτημα, να προσανατολιστούμε, να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο και περισσότερους ανθρώπους».

Κανένας εφησυχασμός

Απαντώντας στη συζήτηση για πιθανές δηλώσεις εφησυχασμού όσον αφορά στη συγχώνευση, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Αυτά γράφονται και δίνονται με εντολή, αρχίζει η ζύμωση, σφυγμομετρούν αντιδράσεις, βλέπουν πότε θα το περάσουν, αν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Ετσι κάνουν για όλα τα ζητήματα. Ο,τι γράφεται έχει τη βάση του, σημαίνει ότι το έχουν στο μυαλό τους. Σημαίνει ότι έχουν έτοιμο και το νομοσχέδιο στα συρτάρια τους για να το βγάλουν όταν εκτιμήσουν ότι τους συμφέρει για να μπορέσουν να το περάσουν πιο ανώδυνα, δηλαδή χωρίς κίνημα, χωρίς αντίσταση των εργαζομένων. Βέβαια, εκεί την πατάνε κιόλας γιατί δε μετράνε πάντα καλά τις αντιδράσεις. Γι' αυτό χρειάζεται εμείς καλύτερα να οργανωθούμε, οι άνθρωποι που έχουμε σωστές απόψεις για τα ζητήματα, που καταλαβαίνουμε τι σημαίνει συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ ή πού το πάνε μακροπρόθεσμα οι κυβερνώντες, το κράτος κι όλοι αυτοί που βρίσκονται πίσω. Εφόσον το κατανοήσουμε αυτό θα πρέπει να εντείνουμε και τη διαφώτιση και την πάλη. Το ΚΕΘΕΑ και το κύρος που έχει αποκτήσει με τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια, δεν του χαρίστηκε τίποτα, και με τη δυνατότητα που έχει με τις δομές του, μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση να πρωτοστατήσει, να μπει μπροστά, να δημιουργήσει αυτή τη συσπείρωση δυνάμεων και να τους δυσκολέψει. Μην περιμένετε από το κράτος και τους κυβερνώντες ότι θα το λύσουν. Αυτή η άποψη όλα τα χρόνια οδήγησε στο να σκύβεις το κεφάλι κάτω και να συμβιβάζεσαι με το πρόβλημα. Οι κυβερνώντες και το κράτος μόνο μπορούν να πιεστούν από το λαό, από μας, απ' όλους αν σωστά οργανωθούν, αν παλέψουμε και αναδείξουμε τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση. Εκεί είναι η λύση».

Ενώ ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιάκοπου αγώνα, επιμονής και υπομονής, τόσο ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ όσο και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφεραν τη σημαντική επιτυχία του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στη Βοιωτία να λειτουργήσει συμβουλευτικό σταθμό στο νομό. «Αν έλεγες πριν 2 χρόνια ότι θα έχεις συμβουλευτικό κέντρο, θα σκεφτόσουν "όχι, αποκλείεται να γίνει". Κι όμως, με πίεση, προσπάθεια, στήριξη έγινε κατορθωτό. Δεν έλυσε το πρόβλημα, όμως έγινε ένα μεγάλο βήμα για μια επαρχιακή πόλη. Το ίδιο ισχύει για όλες τις πόλεις της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Κανένας δε θα παίξει με τη ζωή μας

Ζωντανή, πλούσια σε εμπειρία η συζήτηση γονιών, εργαζομένων και θεραπευόμενων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να πάρει μια τέτοια απόφαση, κανένας δεν μπορεί να παίξει με τη ζωή μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μιλούν για συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Μια εικόνα μόνο είναι αρκετή, από την πιάτσα στον ΟΚΑΝΑ και μια από δω, τη "ΔΙΑΒΑΣΗ". Αν είσαι χρήστης μεθαδόνης δεν έχει καμία διαφορά από τη χρήση κάποιου άλλου ναρκωτικού. Αν γίνει η συγχώνευση οι υπόλοιποι που είναι πίσω κι αυξάνονται διαρκώς τι θα γίνουν;». Αν αποκωδικοποιήσεις την αγωνία του Κωνσταντίνου -ενός από τα εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονται στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ- καταλαβαίνεις γιατί θέλουν να συγχωνεύσουν - καταργήσουν έναν τέτοιο Οργανισμό. Πίσω από τα λόγια του «διαβάζεις» έναν νέο που αντικατέστησε τις «αξίες» της πιάτσας με πραγματικές αξίες, όπως την αγάπη για τον άνθρωπο, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη για τα παιδιά που είναι ακόμη πίσω, στα γρανάζια της εξάρτησης.

Η συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με γονείς και παιδιά που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση, πλούσια σε εμπειρία, ζωντανή, με επίκεντρό της την αγωνία και την οργή για τα σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που παίρνουν το λόγο, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

«Δεν είναι απεξάρτηση όταν το παιδί σου παίρνει υποκατάστατα. Κάθε άλλο, είναι κοίμισμα των νέων για να μη σηκώνουν κεφάλι», λέει η Ελένη. «Οταν υπήρξε ένας ακόμη "συγκάτοικος" στο σπίτι μας, τα ναρκωτικά, βρήκαμε στην πόρτα του ΚΕΘΕΑ το νοιάξιμο και την υποστήριξη. Η συγχώνευση με τον ΟΚΑΝΑ δε θα βγάλει το "συγκάτοικο" από το σπίτι, θα του αλλάξει όνομα,έστω και νόμιμα, με τη λέξη υποκατάστατα, μεθαδόνη».

Σημαντικό το ερώτημα που θέτει άλλη μια μητέρα, η Ιουλία, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων μανάδων: «Μέχρι να φτάσουμε στο ΚΕΘΕΑ καταφύγαμε σε άλλες ανορθόδοξες λύσεις. Γιατί το κράτος δεν κάνει ουσιαστική ενημέρωση, δεν πηγαίνει στα σχολεία; Να ξέρουν όλοι αυτοί οι γονείς ότι δεν είναι μόνοι τους, να μαθαίνουν για το ΚΕΘΕΑ;».

Ομως τέτοια σενάρια έχουν κι άλλη μια διάσταση αφού, όπως λέει ο Χρήστος, «αδρανοποιούν τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στην πιάτσα. Στερούν την ελπίδα να δούμε τα παιδιά μας καθαρά, να προχωρήσουν στη ζωή τους. Στην οικογένεια είμαστε και οι 4 άνεργοι. Εδώ στο ΚΕΘΕΑ πήραμε τη δύναμη να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι κρίμα να χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, δίνουν τη ζωή τους για τα παιδιά μας και για μας. Η αγωνία μας είναι μεγάλη».

Με αφορμή τα λόγια του Χρήστου, η Μάρθα Φωστέρη, ειδική βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός «δεν αφορά μόνο τους εξαρτημένους. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, στην οικογένεια, τους φίλους, τον περίγυρο. Μαθαίνουν σε άλλους γονείς πώς να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αποκτούν κοινωνική δράση». Ξεκαθαρίζει ότι στο ΚΕΘΕΑ εδώ και 30 χρόνια δεν έγιναν ποτέ ρουσφέτια, ό,τι κέρδισε έγινε με το σπαθί του κι ότι «δε μας χαρίστηκε τίποτα. Εχουμε περηφάνια και δύναμη που διαπνέει όλο το ΚΕΘΕΑ».

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κοινό σημείο: Θέλουμε τον άνθρωπο ελεύθερο, να δίνει μάχες

«Οι σχέσεις μας με το ΚΚΕ, θα τις έλεγα παραδοσιακές. Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στήριξε την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ, είχε θέσεις για τα ναρκωτικά που συνδιαμόρφωσε με κάποιο τρόπο με το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές κοινότητες. Το ΚΚΕ θέλει τον άνθρωπο ενταγμένο μέσα στην κοινωνία, στην εργασία, όχι εξαρτημένο από οποιαδήποτε ουσία. Τον θέλει αυτόνομο, ελεύθερο, να δίνει τις μάχες του. Αυτό είναι το κοινό μας σημείο. Κάπως έτσι το βλέπουν και οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ, είναι ο στόχος τους να ενταχθεί κάποιος στην κοινωνία και να δώσει τη μάχη του για τη ζωή». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μεταφέροντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης την εικόνα από την όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη δουλειά των εργαζομένων στα θεραπευτικά προγράμματα και τις ομάδες που κάνουν street work (δουλειά στο δρόμο).

Μια δουλειά που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία συναντά «καταστάσεις που ξεφεύγουν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Οταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, ορισμένες φορές μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσει και την αξιοπρέπειά του, σημείωσε. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν αντί να δώσουν μάχη, καταφεύγουν σε κάποιες ουσίες ή στον τζόγο ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να υποστηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Η κρίση από οικονομική, μεταφέρεται σε κοινωνική, ανθρωπιστική. Οι άνθρωποι που είναι στο δρόμο έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα. Με το Εϊτζ να έχει αυξηθεί 1.500% μέσα σε ενάμισι χρόνο, να μπαίνουν νέες ουσίες στην αγορά, όπως το σίσα, και οι άνθρωποι να γίνονται πιο αυτοκαταστροφικοί γιατί βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον: "Γιατί να κόψω τα ναρκωτικά όταν δε θα μπορώ να βρω δουλειά"...

Κι ενώ το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους υποστηρίξει στην επανένταξη, την ίδια στιγμή έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο σεναρίων συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ, που σημαίνει πρακτικά μείωση του προσωπικού.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, σας θέλουμε δίπλα μας».

Εξόρμηση στην ΕΡΤ

Εξόρμηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συγκέντρωσης των εργαζομένων των ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ και των Κέντρων πρόληψης στο Ραδιομέγαρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Με τη διακήρυξη του ΕΣΥΝ, τα μέλη του ΜΑΣ, του ΕΣΥΝ και του ΣΕΜΙΣΕΑ κάλεσαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τον κόσμο που βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στο κλείσιμο και τη συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δράσεις της ΚΝΕ

Πολύμορφες παρεμβάσεις πραγματοποίησε χτες η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαθητική συναυλία στο Κορδελιό και εξορμήσεις και άλλες δράσεις σε Αγιο Θεράποντα Τούμπας, πεζόδρομο Καλαμαριάς, Μαλακοπή, παραλία περιοχή Μαρτίου και στο ΑΠΘ. Ανάλογες δράσεις έγιναν στην Κατερίνη, στη Βέροια και στις Σέρρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ