ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2010
Σελ. /32
19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με όπλο και οδηγό την Ιστορία του ΚΚΕ

Στις 10 και 11 Ιούλη στην Ακροναυπλία

«Με οδηγό την Ιστορία και τις χρυσές σελίδες που έγραψε το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, συνεχίζουμε. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα».

Στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει στην Ακροναυπλία, στις 10 και 11 του Ιούλη.

Ο θεσμός του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου συνδυάζει την εκδρομή, τη συντροφικότητα, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία, με πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια, η θεματολογία των Διημέρων της ΚΝΕ επικεντρώνει σε κορυφαίους αγώνες του λαού μας. Γίνονται οι εκδηλώσεις των Διημέρων ανταμώματα που ζωντανεύουν λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, σελίδες που γράφτηκαν με το αίμα και τον ηρωισμό των κομμουνιστών.

Σε τόπους μαρτυρίων και τόπους που δόθηκαν μεγάλες μάχες, διοργανώθηκαν το 2005 τα Διήμερα σε Κρήτη, Καλαμάτα, Αίγινα, Σάμο, Στόμιο, Γράμμος, το 2006 στο Νεστόριο και το Γράμμο, το 2007 στο Λαύριο και τη Μακρόνησο, το 2008 στις Πρέσπες, το 2009 και πάλι στο Νεστόριο. Αυτές οι εκδηλώσεις, μαζί με όλη τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια για τα 90χρονα του ΚΚΕ, συνέβαλαν ιδιαίτερα στον εξοπλισμό και την ιδεολογική θωράκιση της Οργάνωσης, όπως εκτιμήθηκε και στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Εξόπλισαν και εξοπλίζουν τα παιδιά της ΚΝΕ απέναντι στον αντικομμουνισμό, που φουντώνει και στοχεύει ιδιαίτερα στις νεανικές συνειδήσεις.

Φέτος, χιλιάδες νέοι και νέες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ θα ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα για το Ναύπλιο. Θα γνωρίσουν, θα κουβεντιάσουν και θα αποτίσουν φόρο τιμής στους κομμουνιστές και όλους τους αγωνιστές Ακροναυπλιώτες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΚΝΕ στην προκήρυξή της για το Διήμερο: «Πάνω στο Βράχο της Ακροναυπλίας, η αστική τάξη επιδίωξε να συντρίψει το ΚΚΕ, φυλακίζοντας και βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του, ανάμεσά τους και τον Νίκο Ζαχαριάδη, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέσα σε εκείνο το κάτεργο, οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.

Η αταλάντευτη και παλικαρίσια στάση των κομμουνιστών έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό. Ανέδειξε τη δυνατότητα να στέκεται αλύγιστος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όταν εμπνέεται από την πιο όμορφη και πανανθρώπινη ιδεολογία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, το μαρξισμό - λενινισμό, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.

Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, των απίστευτων στερήσεων, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν, οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου και κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής και οργανωτής της μορφωτικής δουλειάς υπήρξε ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Λαϊκοί αγωνιστές που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες».

«Ο,τι κερδήθηκε ή χάθηκε με πολύ αίμα δεν μπορεί να σβηστεί με βρώμικο μελάνι!

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι γεμάτη από ηρωισμό και θυσίες.

Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές, αποτελεί άσβεστο φάρο που φωτίζει τις λεωφόρους του μέλλοντος.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα γενιά θα πατήσει στέρεα στα χνάρια αυτών των ηρώων και θα δημιουργήσει το δικό της έπος με το χτίσιμο ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση», καταλήγει η προκήρυξη της ΚΝΕ.

Στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας βρίσκεται, από την Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η Αλέκα Παπαρήγα είχε χτες διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Τουρκίας.

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται έως σήμερα και η αποστολή των 50 πρωτοπόρων συντρόφων από τις Οργανώσεις Πελοποννήσου, Πειραιά, Αττικής και Αθήνας, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο της άμιλλας για την τελευταία Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, το ΚΚ Τουρκίας θα διοργάνωνε χτες το απόγευμα διεθνιστική βραδιά αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα βραβεύονταν οι πρωτοπόρες οργανώσεις της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.

Η υποδοχή του ΚΚ Τουρκίας στους Ελληνες κομμουνιστές ήταν συγκινητική και αποτύπωσε τη στενή συντροφική σχέση των δύο Κομμουνιστικών Κομμάτων, που αντιπαλεύουν, το καθένα μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας του, την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, στο φύλλο του «Ρ» την Τρίτη.

Σήμερα στις φυλακές του Γυθείου

Σήμερα Κυριακή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν, στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα «Φυλακές Γυθείου - τόπος μαρτυρίου, θυσίας και ηρωισμού».

Στις 11 π.μ., στο χώρο των παλιών επανορθωτικών φυλακών του Γυθείου, θα αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές, που μαρτύρησαν στο κάτεργο αυτό των φυλακών, σε αυτόν τον καθαγιασμένο χώρο, ποτισμένο με το αίμα ηρώων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Δημαρχείου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ θα μιλήσει και ο αγωνιστής Λευτέρης Αναστασάκος.

Πατριδογνωμόνιο
Δημοκρατία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Στην αρχαία αγορά (6 χιλιάδες πολίτες Αθηναίοι, 300 χιλιάδες δούλοι και περίοικοι, γυναίκες, παιδιά και πτωχοί εκτός δικαιωμάτων, οι περισσότεροι σε κατάσταση res - αντικείμενο), ο Δήμος ήταν ο ένας βωμός και η πειθώ ο άλλος. Απ' τη σύνθεση των πολιτών προέκυψε και η λέξη, η έννοια δημοκρατία. Διά της πειθούς, λοιπόν, κρατούσε ο Δήμος. Δεν είναι εύκολες οι πολιτικές αναγωγές στη σημερινή αστική δημοκρατία, που, έτσι κι αλλιώς, έχει αναχθεί σε επικρατήσασα, αθηναϊκού ιμπεριαλισμού κατά την Ζακλίν Ντε Ραμιγί, μορφή ολιγαρχικής επιβολής στο Δήμο, τη μάζα των πολιτών, δηλαδή.

Ωστόσο, η σημερινή διαστρέβλωση και μετατροπή κάθε έννοιας πειθούς σε μαύρη αντιλαϊκή προπαγάνδα ξεπερνάει κάθε φαντασία τεχνολογικής και κάθε άλλης εξέλιξης. Με πολιορκητικό κριό τα ΜΜΕ και αντιστροφή θεμελιωδών λογικών εννοιών, το μνημόνιο, λόγου χάριν, εμφανίζεται ως πανάκεια διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν της αστικής δημοκρατίας. Από την άλλη, όποιος δεν υποτάσσεται στις δικτατορικές εντολές των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, βαφτίζεται σε μια νύχτα μέσα «τρομοκράτης» και ανατροπέας του Συντάγματος.

Η καταδικαστέα, φθηνή στην ιδεολογική θεωρία και πρακτική, απάνθρωπα ακριβή σε ανθρώπινες ζωές, βόμβα στο γραφείο του «υπουργού προστασίας του πολίτη» εντάχθηκε αμέσως σ' αυτήν τη διαστρέβλωση. Προβοκατόρικα και χυδαία. Σκόπιμα απολίτικα και συνάμα ύποπτα πολιτικώς. Αρκεσε ένα ΚΑΙ. Ενας σύνδεσμος συνδετικός, έτσι ώστε να παίζει εδώ και στο εξωτερικό η εκτίμηση - φράση διαπιστωτική: Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο τουρισμός σε περίοδο κρίσης από τις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ, ΚΑΙ, από την έκρηξη βόμβας τρομοκρατών στο υπουργείο πάλαι ποτέ δημόσιας τάξης.

Το μήνυμα σαφές: Διαδήλωση + βόμβα = ΠΑΜΕ + τρομοκρατία. Αυτή η συκοφαντία, η λεκτικά κουκουλοφόρικη ύβρις των αγώνων των ναυτεργατών κι όλων των εργαζομένων που αντιστέκονται είναι πιο επικίνδυνη και από τις αλλοπρόσαλλες φασιστοειδείς δηλώσεις επισήμων χειλέων, που αποζητούν την καταστολή κάθε κίνησης εναντίον των ιδίων αυτών συμφερόντων.

Ομως, σύντροφοι, το ίδιο, σαφέστατο και καταδεικτικό της δημοκρατίας τους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, το βρήκα να περιφέρεται, απ' την άκρα δεξιά ως τις παρυφές της ενδοσυστηματικής αριστεράς, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια ολόκληρη συνεδρίαση αφιερώθηκε στην αναζήτηση «ενδυνάμωσης» της τρέχουσας «δημοκρατίας» και στη δημιουργία «θεσμών», που θα της επιτρέψουν να ελέγξει καλύτερα - άκουσουν άκουσον - την οικονομία της αγοράς, χωρίς να τη θίξει. Αναζητούν απεγνωσμένα «θεσμούς» έξω από τα ήδη πολιτικά και νομοθετικά κατοχυρωμένα λόμπι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις συμφερόντων πολιτών, μετά και άνευ εταιρικής μορφής κ.λπ. Υπό την προϋπόθεση να μην ακουστεί, κι αν είναι δυνατόν να απαγορευτεί, κάθε φωνή, σχηματισμός, κόμμα ή ακόμα και σύμβολο, ιστορία, τάση έστω, που αναζητά τη λύση στο αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο. Μίλησαν πολλοί. Είπαν πολλά απ' τα ίδια. Αλλά μόλις ακούστηκε ότι εκπροσωπώ το ΚΚΕ, και επίθεση συντονίστηκε και ...προσωποποιήθηκε αμέσως. Σ' ένα επίπεδο, τόσο εκβιαστικό, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσέγγιζε την άποψη «η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη οικονομική θέση, επειδή έχει ακόμα ισχυρό, για τα ευρωδεδομένα, ΚΚ!..

Σ' αυτήν την ...υπέροχη δημοκρατία τους βγήκα να πιω καφέ. Ανάμεσα σε συκοφάντες των Γάλλων απεργών που βγήκαν στους δρόμους για να μην ανέβει το όριο για σύνταξη απ' τα 60 στα 62. Τον καφέ, πανάκριβο, τον σερβίρουν με νερό σε σφηνάκι. Ναι! Νερό σε σφηνάκι... Είδα χίλιες ώρες εκπομπές για την Εθνική Γαλλίας και 40 δεύτερα για την απεργία. Εχασα το αεροπλάνο, γιατί οι ...οργανωμένοι Γερμανοί άνοιξαν έργα σε μήκος 14 χλμ. χωρίς καμιά προειδοποίηση πακτωμένων οδηγών. Ούτε μια ταμπέλα φωτεινή ή γραμμένη με το χέρι. Ηταν η εκδίκηση του ...κράτους, για να βλαστημάνε όσοι πήραν αυτοκίνητα και λεωφορεία, για να βρίσουν τους απεργούς των τρένων και του μετρό. Η αστικοδημοκρατία, όταν είναι επικίνδυνη, γίνεται, φευ, και απροκάλυπτα γελοία. Τόσο όσο το νερό σφηνάκι. Τόσο όσο το παράνομη και καταχρηστική ως ταμπέλα στην ύψιστη τιμή του Δήμου να απεργεί και ν' αντιστέκεται στα νομιμοφανή μαστίγια...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ