ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πανελλαδικό νεανικό ραντεβού στο Στόμιο της Λάρισας

Στις 17 - 19 Ιούλη το φετινό Διήμερο. Το Σάββατο 18 Ιούλη, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!» οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν ραντεβού στο 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Στόμιο Λάρισας στις 17, 18 και 19 Ιούλη.

Το Σάββατο 18 Ιούλη θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον χώρο της κατασκήνωσης.

Το Στόμιο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, ενώ κοντά του βρίσκεται το δέλτα του Πηνειού ποταμού, που είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος του Δικτύου «Natura». Ο συγκεκριμένος χώρος που θα φιλοξενήσει το Διήμερο της ΚΝΕ βρίσκεται σε μια παραλιακή έκταση με μεγάλη αμμουδιά. Η κατασκήνωση θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Φέτος, είναι η 5η φορά που στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στήνεται η «κόκκινη κατασκήνωση» στο Στόμιο. Τα Διήμερα της ΚΝΕ εδώ και περίπου 3 δεκαετίες συμβάλλουν ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με πλευρές από την Ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς, την απομάκρυνση των βάσεων του ΝΑΤΟ που έχουμε στην περιοχή μας.

Το φετινό Διήμερο πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων, με το ξέσπασμα νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας. Ηδη, χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις με ωράρια - λάστιχο, αναστολή συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, ανασφάλεια για την υγεία.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Για να εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες, θέλουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλία και όλη τη χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

Αυτά θα μπουν στο στόχαστρο του φετινού Διημέρου, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μια ευκαιρία για να αναδειχθούν σημαντικές πλευρές από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος του τόπου μας, αφού η ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου είναι ένα κομμάτι ζωντανής Ιστορίας της θρυλικής δεκαετίας του '40.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του φετινού Διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Ιούλη

Πρωί: Αφιξη των κατασκηνωτών

Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

17.30: Σεμινάριο για φοιτητές με θέμα: «Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν συζητάμε: Εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος ή στη δύναμη του λαού;». Θα εισηγηθεί ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

19.30: Εκδήλωση με θέμα: «Η πάλη της νεολαίας ενάντια στις πολεμικές ιαχές και στις συμμαχίες των καπιταλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

21.30: Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

21.40: «...Εμείς που λες τα φτιάχνουμε όλα στο φως... Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του, από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

22.30: Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos», «Altera Vita».

00.00: Δημοτικό - παραδοσιακό γλέντι με τοπικό συγκρότημα της Θεσσαλίας.

Σάββατο 18 Ιούλη

Πρωί: Επίσκεψη μαθητών και νέων μελών της ΚΝΕ στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49.

Συμβολικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

20.30: Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Προβολή βίντεο για την αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

21.45: Συναυλία με τους «Υπεραστικούς».

22.45: Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

23.30: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Την Κυριακή, 19 Ιούλη, οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους.

Και τις δύο μέρες θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 8x8 και μεικτό τουρνουά (ανδρών - γυναικών) beach volley 3x3, όπως επίσης το παιχνίδι της διελκυστίνδας. Δηλώσεις συμμετοχής για τα αθλήματα στο sportskne@gmail.com και στο χώρο του Διημέρου.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, το ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της περιοχής. Οι μαθητές θα έχουν το δικό τους στέκι στο Διήμερο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ηρωική Ιστορία της περιοχής.

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν ταβέρνα, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και οργανωμένο ιατρείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ