ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΠΕΡΙ ΠΑΛΛΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για την Παλλαϊκή Αμυνα (Π.ΑΜ). Για άλλη μια φορά εφημερίδες, κανάλια και κυρίως η ίδια η κυβέρνηση, που εδώ και χρόνια προλειαίνει το έδαφος γι' αυτό το νομοσχέδιο, προσπαθούν, ανάμεσα σε άλλα να στρέψουν τη συζήτηση και τον όποιο προβληματισμό κατατίθεται γι' αυτό, και στο εξής ερώτημα: "Πρέπει ή όχι να συμμετέχουν οι γυναίκες στο στρατό ή έστω σε τμήματα της Παλλαϊκής Αμυνας;". Αυτό το ερώτημα χρησιμοποιείται στην προσπάθεια να πετύχουν τον αποπροσανατολισμό του λαού και τη διαστρέβλωση της ουσίας του νομοσχεδίου και κυρίως επιδιώκουν να μείνει στο απυρόβλητο η φιλοσοφία του, η πραγματική διάσταση του περιεχομένου του και οι συνέπειες που θα επιφέρει.

Ας δούμε καταρχήν τι ακριβώς σημαίνει η περιβόητη Π.ΑΜ και τι προβλέπει συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου.

Π.ΑΜ θεωρείται "η συμμετοχή των Ελλήνων και Ελληνίδων στην Εθνική Ασφάλεια" και έχει ως αποστολή "σε περιόδους έντασης, επιστράτευσης και πολέμου την τοπική άμυνα, την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία ενώ σε καιρό ειρήνης την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία".

Πώς όμως ορίζονται οι έννοιες της έντασης ή της πολιτικής άμυνας και της πολιτικής προστασίας ιδιαίτερα σε καιρό ειρήνης; Το ίδιο το νομοσχέδιο μας παραπέμπει στο γνωστό ν/δ 17/74 από την εποχή Γκιζίκη, που, όχι μόνο διατηρείται σε ισχύ, αλλά προσδιορίζει και το περιεχόμενο του σημερινού νομοθετήματος. Το μεταχουντικό αυτό κατασκεύασμα "Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης" ορίζει την έκτακτη ανάγκη σαν "παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής". Καταλαβαίνουμε λοιπόν εύκολα τι εννοούν ένταση, απέναντι σε ποιον καλούν τους Ελληνες πολίτες να αμυνθούν... Μα φυσικά τους καλούν να καταστείλουν οι ίδιοι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης.

Υποκριτικά προβάλλεται, σαν επίσης βασικός στόχος της Π.ΑΜ, "η προστασία και διαφύλαξη αγαθών, εγκαταστάσεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών από φυσικές ή άλλες καταστροφές", ενώ την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός βλέπει δασικές εκτάσεις να αποχαρακτηρίζονται με τα νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας, βλέπει κάθε χρόνο πλημμύρες να ρημάζουν τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και τα αντιπλημμυρικά έργα να είναι ανύπαρκτα, βλέπει το περιβάλλον να καταστρέφεται, στο όνομα μεγαλύτερων κερδών για τους βιομηχάνους.

* * *

Ανδρες και γυναίκες από 18 έως 60 χρόνων συμμετέχουν υποχρεωτικά στην Π.ΑΜ, αλλά και νέοι από 16 χρόνων και πάνω μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά! Δεν αποκλείεται η αξιοποίησή της για την ανάληψη από Ελληνες πολίτες του ρόλου του αστυνομικού εναντίον συμπολιτών τους. Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της ισότιμης μεταχείρισης, εντείνονται οι υφιστάμενες ανισότητες σε βάρος των γυναικών. Η περιβόητη υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών στην Π.ΑΜ έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο, από αυτό που επιδιώκουν να της προσδώσουν οι εμπνευστές του νομοσχεδίου, για δήθεν ισότιμη αντιμετώπισή τους. "Πατάει" καταρχήν σε ευαισθησίες και φοβίες των γυναικών, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές. Η "ίση μεταχείριση" άνισων περιπτώσεων οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα. Οι γυναίκες, που πρώτες πλήττονται από την ανεργία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλούνται για άλλη μια φορά να "πληρώσουν τη νύφη" επωμιζόμενες νέα βάρη. Κυρίως όμως καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο σε ένα μηχανισμό, όπως αυτός της Π.ΑΜ, που έχει αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα και εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την περιοχή των Βαλκανίων. Η ΠΑΜ αποτελεί, εκτός από τον στρατιωτικό και κατασταλτικό της ρόλο, και έναν ιδεολογικό μηχανισμό στα χέρια της άρχουσας τάξης για τη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ιδιαίτερα των γυναικών.

Τα Τμήματα της Π.ΑΜ οργανώνονται στα πλαίσια της Τοπικής ή Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συντονίζονται σε καιρό ειρήνης από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Θέλουν, λοιπόν, να δημιουργήσουν μικρές ευέλικτες ομάδες "για την αυτοάμυνα των Δήμων και των Κοινοτήτων". Απέναντι σε ποιους όμως θα κληθούν να αμυνθούν οι "Αμυνίτες" και για ποιο λόγο;Μήπως ο εχθρός θα είναι ο εργάτης που απεργεί, ο "ύποπτος" της Συνθήκης του Σένγκεν και ο αλλοδαπός που πρέπει να απομακρυνθεί με κάθε τρόπο;

Εξάλλου, αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την Π.ΑΜ μπορούν να μη δημοσιοποιούνται "αν αυτό ζημιώνει την Εθνική Αμυνα". Ετσι, συμπληρώνεται η εικόνα της κρατικής αυθαιρεσίας, που εν κρυπτώ και παραβύστω εκπονεί σχέδια τρομοκράτησης και χειραγώγησης του ελληνικού λαού.

* * *

Η σημερινή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολιτική πρόσδεσης της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και υποταγής της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επιβεβαιώνουν το ρόλο της Π.ΑΜ στις συνθήκες αυτές. Η Π.ΑΜ μπορεί να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια για συγκρότηση ή συμμετοχή σε μονάδες ταχείας επέμβασης, αφού τμήματά της θα μπορούν να διευκολύνουν την αντικατάσταση στρατιωτικών μονάδων που θα πλαισιώσουν τις μονάδες ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Με υποκριτικό τρόπο γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η ΠΑΜ σαν μέτρο ενίσχυσης της άμυνας στις παραμεθόριες περιοχές. Ομως γνωρίζει καλά η κυβέρνηση, ότι η αντιλαϊκή πολιτική της και η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και του Μάαστριχτ, ξεκληρίζει την αγροτιά, στέλνει στην ανεργία εργαζόμενους σε εργοστάσια που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Θράκη.

Από την άλλη η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί την ΠΑΜ σαν μηχανισμό αντιμετώπισης του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή του λαού. Αλλωστε η δραστηριότητά της σε καιρό ειρήνης και με δεδομένη την σχέση της με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δημιουργεί έναν ακόμη μηχανισμό, που να μπορεί και να δράσει κατασταλτικά ενάντια στους λαϊκούς αγώνες. Σε μια περίοδο που η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, σε μια περίοδο που οι αγώνες των εργαζομένων αρχίζουν ν' αποκτούν άλλα, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, η πρόσφατη, πρωτοφανής σε έκταση, χρησιμοποίηση των δυνάμεων κρατικής καταστολής δείχνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις πιο καταδικασμένες πρακτικές στη συνείδηση του λαού, για να καταπνίξει κάθε αντίσταση, ώστε να υλοποιήσει τους στόχους προς την ΟΝΕ. Το πιο επικίνδυνο, δε, είναι πως, απ' ό,τι φαίνεται και από το εν λόγω νομοσχέδιο, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της, στρέφοντας τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο.Ετσι, την ίδια στιγμή που κάποιοι εργαζόμενοι θα απεργούν, κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους θα καλούνται να τους αντιμετωπίσουν με την ιδιότητα του "Αμυνίτη". Στοχεύει επίσης στην διαμόρφωση στρατιωτικής αντίληψης στη λαϊκή συνείδηση.

***

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η αναφορά της κυβέρνησης στην ισότιμη μεταχείριση των γυναικών, δεν είναι παρά ψευδεπίγραφη. Με τη συμμετοχή τους στην Π.ΑΜ αναγκάζονται οι ίδιες να συμβάλλουν στην ενίσχυση του συστήματος που γεννά την ανισοτιμία τους,που γεννά την ανεργία και τις απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, οι οποίες τις πλήττουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές και ιδιαίτερα την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ότι είναι διατεθειμένες, ανά πάσα στιγμή, να προσφέρουν και τη ζωή τους ακόμα για την ανεξαρτησία της πατρίδας, ενάντια σε όποιας μορφής ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η συμμετοχή όμως στην Π.ΑΜ, κάθε άλλο παρά τέτοια συμφέροντα εξυπηρετεί. Γι' αυτό και πρέπει να καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών.

Οι κομμουνιστές είναι ριζικά αντίθετοι με τη συμμετοχή των γυναικών στον αστικό στρατό και κάθε μορφής στρατιωτικό ή άλλο κατασταλτικό μηχανισμό. Ο μόνος αγώνας που μπορεί πραγματικά να αλλάξει και τη δική τους ανισότιμη θέση στην κοινωνία, είναι αυτός της ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Χριστίνα ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ

Ετσι, την ίδια στιγμή που κάποιοι εργαζόμενοι θα απεργούν, κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους θα καλούνται να τους αντιμετωπίσουν με την ιδιότητα του "Αμυνίτη".

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ
Ολισθηρός δρόμος

- Στις 13 και 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα της συνέλευσης;

- Η γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την εκτίμηση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματικών Βιοτεχνών Ελλάδας, της ΔΗΚΕΒΕ, για τη στροφή που σημειώνεται στην πορεία της Συνομοσπονδίας το τελευταίο διάστημα, κάνοντας φανερή τη μετατόπιση της ηγετικής ομάδας της προς τη στήριξη συμφερόντων, που είναι μειοψηφία στο χώρο των ΕΒΕ. Είναι πλέον ορατή η απόσπαση της ηγετικής ομάδας από τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που μοναδική διέξοδος στα προβλήματά τους είναι οι αγώνες...

Στο διοικητικό απολογισμό έγινε μια επιφανειακή αναφορά στα προβλήματα των ΕΒΕ, χωρίς να θίγεται η αιτία των προβλημάτων που έχουν τη ρίζα τους στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Επίσης, αποτελεί πρόκληση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, η τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, που έμεινε αναπάντητη, "οι όποιες θυσίες κατανεμήθηκαν με τον καλύτερο κοινωνικά δίκαιο τρόπο" και ότι "για το καλό των ΕΒΕ η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα προβλήματα". Χαρακτηριστική, δε, του προσανατολισμού που επιδιώκει να δώσει στην πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, ήταν η παρουσία στη συνέλευση εκπροσώπου του ΣΕΒ, ο οποίος, μάλιστα, δήλωσε ότι "είναι μύθος η αντίθεση μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων"...

- Με δυο λόγια, η συνέλευση κινήθηκε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που η πλειοψηφία της διοίκησης είχε χαράξει όλο το τελευταίο διάστημα...

- Ακριβώς, κι όχι μόνο αυτό, αφού η διοίκηση της Συνομοσπονδίας απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τα πραγματικά προβλήματα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Η πλειοψηφία της διοίκησης έχει επιλέξει μια ολισθηρή πορεία που οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε διακοσμητικό ρόλο, κομπάρσο στις εξελίξεις, που θα εξαντλείται σε φιέστες και θα προσφέρει ορισμένες υπηρεσίες, ξεκομμένο από τα βασικά σοβαρά προβλήματα. Αλλωστε και το ψήφισμα που ενέκρινε η ΓΣ κινείται στα πλαίσια αυτά, του να αποτελεί δηλαδή η ΓΣΕΒΕΕ ουρά στις θέσεις του ΣΕΒ και στήριγμα στις φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ψήφισμα που αναπαράγει ψευδαισθήσεις σχετικά με την πορεία ΕΥΡΩ και ΟΝΕ, αποφεύγει να αναφερθεί συγκεκριμένα στα πολυκαταστήματα, δεν αναφέρεται στον ΕΟΜΜΕΧ και το κυριότερο δεν παίρνει θέση για την κατάσταση στην οποία τον έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική, ενώ υπάρχουν από παλιότερα ξεκάθαρες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Τι προτείνει η ΔΗΚΕΒΕ;

- Η ΔΗΚΕΒΕ απευθύνεται στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους καλώντας τους να αναπτύξουν δραστηριότητα μέσα από τα σωματεία, να ανησυχήσουν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην επιτρέψουν την αγωνιστική του αφυδάτωση. Να πάρουν την υπόθεση των μικρών επιχειρήσεων στα χέρια τους, να αναπτύξουν αγωνιστική δραστηριότητα, να οικοδομήσουν τη συμπαράταξη με τους εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, συνταξιούχους, νεολαία, να αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή αντιμονοπωλιακή πολιτική.

Μ. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ