ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Παιχνίδια ερωτήσεων και escape room, αθλητικά τουρνουά και συζητήσεις ήταν μερικές από τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις αυτές εντάχθηκαν στην προεκλογική δραστηριότητα των Οργανώσεων, που κάλεσαν τη νεολαία να κάνει κριτήριο ψήφου και την αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά.

Στον Πειραιά, σε όλα τα εκλογικά περίπτερα της ΚΝΕ, σε Πασαλιμάνι, Κερατσίνι, Πέραμα κ.α., μέσα από νεολαιίστικα παιχνίδια μέλη και φίλοι της ΚΝΕ προβληματίστηκαν γύρω από το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, τις αιτίες και τα ψευτοϊδεολογήματα που σερβίρει στη νεολαία η κυρίαρχη πολιτική για να συμβιβαστεί με το πρόβλημα.

Αντίστοιχες δράσεις αναπτύχθηκαν και σε γειτονιές της Αθήνας όπως στο Περιστέρι, που στήθηκε το περασμένο Σάββατο escape room στην αυλή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Εκεί δόθηκε ένα μήνυμα επίκαιρο, ειδικά μπροστά στις εκλογές, αφού και στο συγκεκριμένο ζήτημα οι «ατζέντες» και τα προγράμματα όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, ελάχιστα διαφέρουν: «Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης», αποποινικοποίηση ουσιών, «δικαίωμα» στην αυτοκαταστροφή, διαχωρισμός των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά». Τα μέλη της ΚΝΕ κάλεσαν τους νέους να αντισταθούν στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος που ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Να καταδικάσουν και με την ψήφο τους όλους όσοι ζητάνε να αντιμετωπίζονται τα ναρκωτικά ως «φυσικό φαινόμενο» και να συμβιβαστούμε με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Στον Κορυδαλλό
Στον Κορυδαλλό
Στην Κεντρική Μακεδονία, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιελάμβανε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ με συνθήματα όπως: «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά» και «Πέτα την μπάλα στο καλάθι, όχι στη ζωή σου! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», καθώς και εκδήλωση - συζήτηση στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Παραλίας με τίτλο: «Και στα "μαλακά" να πέσεις, θα χτυπήσεις! Η θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!». Οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ήρθαν και έρχονται σε επαφή με πολλούς νέους και νέες στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν και τσακίζουν τα όνειρά μας, εμείς δεν θα δώσουμε!

ΕΣΥΝ
Ο λαός και η νεολαία να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και τα μέτρα που την αναπαράγουν

Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη διακήρυξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της "αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών", πορεύεται με βασική κατεύθυνση της αντιναρκωτικής πολιτικής της την πολιτική της "μείωσης της βλάβης". Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή "θεραπείας" τη χορήγηση υποκατάστατων, ενώ αφήνει τα κέντρα πρόληψης να υπολειτουργούν, τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα να ασφυκτιούν λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας για να προχωρήσει στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Πρόκειται για ενέργεια που θα μειώσει το κίνητρο των χρηστών για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τελικά θα ενθαρρύνει τη χρήση τους.

Στόχος της είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να "καθαρίσει" το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό και όχι να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών (...).

Ξετυλίγεται σε διεθνές επίπεδο μια πρωτοφανής σε έκταση διαφημιστική καμπάνια για την κάνναβη και τις "ευεργετικές" ιδιότητες των προϊόντων της. Στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζεται σαν το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Με πρόσχημα τη "θεραπευτική κάνναβη" στοχεύουν να διαμορφωθεί, στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοχή απέναντι στη χρήση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίησή τους.

Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με τη μείωση των παρεμβάσεων Πρόληψης στα σχολεία. Το σχολικό έτος 2016-2017 αυξήθηκαν μεν οι παρεμβάσεις των φορέων Πρόληψης στη σχολική κοινότητα, όμως η κατεύθυνσή τους αφορούσε κυρίως την ανάπτυξη "δεξιοτήτων", "διαπροσωπικών σχέσεων" και "υγιεινής διατροφής", ενώ Προγράμματα για πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών έγιναν μόνο σε 42 σχολεία και 1.076 μαθητές (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018). Δηλαδή, τη στιγμή που η νεολαία βομβαρδίζεται από τα δήθεν "οφέλη" της κάνναβης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδενίζει ακόμη κι αυτές τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες πρόληψης μέσα στα σχολεία (...).

Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στην πολιτική της "μείωσης της ζήτησης" και όχι "στη μείωση της βλάβης". Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που την αναπαράγει.

Οι εξαρτημένοι από ουσίες δεν έχουν έλλειψη από "χώρους για να σουτάρουν ηρωίνη", αλλά από δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και αποτελεσματικά το πρόβλημά τους. Η νεολαία έχει ανάγκη από χώρους για να μορφωθεί, να αθληθεί, να εκφραστεί πολιτιστικά, χώρους που θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και όχι χώρους που θα αποδέχονται και θα παγιώνουν την αποχή της από τη ζωή».

Το ΕΣΥΝ καλεί στον αγώνα για:

  • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης.
  • Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
  • Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.
Εκδηλώσεις και περιοδείες στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 8 μ.μ., στις Σέρρες (πλατεία Κρονίου), θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., στην Εδεσσα (μικρούς καταρράκτες), θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Κατερίνη (πεζόδρομο), θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., ο Μιχάλης Μιχαήλ, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Σταυρό Θεσσαλονίκης.

-- Στις 6.30 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει σε υπηρεσίες του δήμου Θέρμης.

-- Στις 7 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7.30 π.μ., ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο της Μαλακοπής.

-- Στις 8 μ.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Επταπυργίου.

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Ελευθερίας στη Σταυρούπολη.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Βέροια (πάρκο Εληάς), θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη θα περιοδεύσει σε υπηρεσίες του δήμου Θερμαϊκού. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Κοινότητας στον Χορτιάτη.

-- Στις 10 π.μ., η Ελένη Μπακιρλή, υποψήφια στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Μητσιάκος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο ΚΕΘΕΑ. Στις 12 μ. θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος».

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Δελής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα ΕΛΠΕ.

-- Στις 12 μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ. Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στη Σίνδο. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8 μ.μ., η Σίσυ Πολυκάρπου, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο Ελαιόρεμα στην Πυλαία.

-- Στις 8 μ.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Κηφισιάς.

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Πολυγύρου.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα Πέμπτη:

-- Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, θα επισκεφθεί στις 9 π.μ. τις μονάδες της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» και στις 11 π.μ. το πυροσβεστικό κλιμάκιο Ιστιαίας. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ιστιαία.

-- Ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου, θα περιοδεύσει στις 9.30 π.μ. στο ΤΕΙ και στη 1.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ., στο Αλιβέρι (κεντρική πλατεία), θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος.

-- Στις 8 μ.μ., στην Καβάλα (πάρκο Φαλήρου), θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, θα μιλήσει σε σύσκεψη με συνταξιούχους.

-- Στις 11 π.μ., στην Αχαΐα, στο εργοστάσιο ΑΥΡΑ-3Ε θα περιοδεύσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Αμφισσσα (πλατεία Λαού), θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Γιώργος Παναγής και Δρόσος Τσελές.

-- Στις 9 π.μ., ο Παναγιώτης Πολίτης, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά και σε υπηρεσίες στην Αταλάντη.

-- Στις 9 μ.μ., σε γλέντι στη Νέα Μαγνησία, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι με το ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης και Σεμίνα Διγενή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου η καθαρή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών:

«Μπροστά στις εκλογές της 7ης του Ιούλη, η καθαρή θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία.

Με σύνθημα "ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις" διαβεβαιώνουμε ότι θα δώσουμε αποφασιστικό αγώνα, για να κατακτήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία μας ολόκληρη ζωή σήμερα και μια άλλη κοινωνία αύριο, που δεν χωρά ναρκωτικά και ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ