ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δίνουμε απάντηση στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιούλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οξύνουν την κοκορομαχία τους και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, επιχειρώντας και εδώ να πείσουν ότι εκπροσωπούν τάχα δυο διαφορετικά «σχέδια».

Πίσω από τις σκιαμαχίες τους, επιχειρούν να κρύψουν ότι υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο, που στοχεύει στην παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και των παροχών, στην πρόσθετη ελάφρυνση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές, στη συνέχιση της περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημιουργία προϋποθέσεων για παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλίσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, μετατρέπουν την ασφάλιση των γηρατειών σε ατομική υπόθεση, με τον λεγόμενο «δημόσιο πυλώνα» να περιορίζεται σε ρόλο «φτωχού συγγενή», που θα δίνει αντί για σύνταξη, ένα επίδομα στο ύψος της σημερινής «εθνικής σύνταξης».

Το αντιλαϊκό αυτό δόγμα υπηρέτησαν σταθερά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, ψηφίζοντας περικοπές στις συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, διατηρώντας και ενισχύοντας τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των προκατόχων τους στην αστική διακυβέρνηση.

Ολες αυτές τις δυνάμεις δεν τις «δένει» μόνο το παρελθόν, τις «δένει» εξίσου και το μέλλον, η κοινή στρατηγική τους για την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με την οποία συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η «επόμενη μέρα» της αντιλαϊκής επίθεσης στο Ασφαλιστικό

Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίσουν στο Ασφαλιστικό οι απόμαχοι και ο κόσμος της δουλειάς την επομένη των εκλογών;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με τους δανειστές, συγκλίνουν και συμφωνούν σε:

  • Παραπέρα μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις θα μειωθεί από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος (ν. 4387), στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020 (-3,9% του ΑΕΠ) και στο 12% το 2030. Τη δέσμευση αυτή έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τη ΝΔ, που δεν την αμφισβητεί στο παραμικρό.
  • Μείωση και της κρατικής χρηματοδότησης των συντάξεων: Οπως προκύπτει από το «Αναπτυξιακό Σχέδιο» που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέβαλε στους δανειστές, «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση», ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (σ.σ. που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».
  • Εφαρμογή του νόμου 4387/2016, του νόμου Κατρούγκαλου: Ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο ενσωμάτωσε και νομιμοποίησε τις περικοπές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και τη συντριπτική μείωση όλων των νέων συντάξεων από τον Μάη του 2016 και μετά, μέχρι και το 2060! Οι δε διαφημιζόμενες μειώσεις εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους κ.τ.λ. οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων που πρόκειται να λάβουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.
  • Ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το «βάρος» των ασφαλιστικών εισφορών: Πρόκειται για ένα μέτρο που προβάλλουν και τα δύο κόμματα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται ποιος θα δώσει τις μεγαλύτερες απαλλαγές στο κεφάλαιο. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 13,33%, που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2018, στο 6,66% επί των μεικτών αποδοχών για τους νέους μέχρι 25 ετών, μεταφέροντας το βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα στη φορολογία του κόσμου. Επιπλέον, ανακοίνωσε ακόμα μεγαλύτερη κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, για τους νέους μέχρι 29 ετών. Μεγάλες μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την κύρια σύνταξη φτάνουν στο 25%, προβλέπει και το σχέδιο της ΝΔ, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να δοθεί ώθηση στην «ανάπτυξη»!
  • Ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης: Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται ως «ώριμο φρούτο», μετά από μια ολόκληρη δεκαετία ανατροπών τις οποίες επέβαλλαν και τα δύο κόμματα. Το γεγονός ότι η ΝΔ πλειοδοτεί σήμερα σε αυτό το πεδίο, προβάλλοντας πιο ανοιχτά το σύστημα των «3 πυλώνων», στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος «χορηγός» της ιδιωτικοποίησης είναι η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί σε διαρκή περικοπή των δημόσιων συντάξεων, όπως και της κρατικής χρηματοδότησης που την περιορίζει μόνο στη λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Οπως δήλωνε πρόσφατα και ο υφυπουργός Εργασίας, Α. Πετρόπουλος, εξαίροντας το ρόλο της ιδιωτικής Ασφάλισης, «είτε μιλάμε για την κοινωνική είτε για την ιδιωτική Ασφάλιση, μιλάμε για ένα αναπτυξιακό εργαλείο και, προφανώς, τα μεγέθη τα κεφαλαιακά που συγκεντρώνονται έχουν πολύ μεγάλη σημασία...».
Με τη σφραγίδα της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ

Η στρατηγική σύγκλιση και σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στο Ασφαλιστικό έχει εκτός των άλλων και τη σφραγίδα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως δήλωνε και η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μ. Τίσεν, σχολιάζοντας την έκθεση του 2018 «Για την επάρκεια των συντάξεων»: «Για να διασφαλιστεί η επάρκεια και η βιωσιμότητα των τρεχουσών και των μελλοντικών συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα πρέπει να προωθήσουν την παράταση του εργασιακού βίου, σύμφωνα με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής», μεταξύ άλλων με την «αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,τηνεπιβράβευση της συνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικίακαι τηναποθάρρυνση της πρόωρης εξόδου».

Κατά συνέπεια, όσο και αν μπροστά στις κάλπες τα δύο κόμματα στήνουν ψευτοκαβγάδες, η προσήλωσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ προδιαγράφει νέα δεινά για τους ασφαλισμένους και ειδικά τους πιο νέους.

Γι' αυτό όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να κάνουν το Ασφαλιστικό βασικό κριτήριο στην ψήφο τους. Με αποφασιστικότητα να καταδικάσουν την αντιασφαλιστική στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και την πάλη για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την πάλη για δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με αυξήσεις στις συντάξεις και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.


Με κριτήριο την πείρα τους οι συνταξιούχοι να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ

Δήλωση του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, υποψήφιου βουλευτή Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ, τονίζει τα εξής:

«Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι οι συνταξιούχοι να μην υποχωρήσουν στις δυσκολίες του καλοκαιριού και να κατέβουν μαζικά να ψηφίσουν, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, έχοντας ως κριτήριο ψήφου την ίδια την πείρα τους από τα δεινά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, πρώτα της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι θανατηφόρες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, της 13ης και 14ης σύνταξης, η περικοπή - αφαίρεση του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις του ποσοστού κράτησης για την Υγεία σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, το νέο σάρωμα των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στο ποσοστό συμμετοχής, η αφόρητη φορολογία και πολλές άλλες περικοπές ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που κυβέρνησαν είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασίες, καθώς και από εκείνα τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν αλλά ψήφισαν τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Ολα αυτά που περιέκοψαν δεν είναι χάρισμα καμίας κυβέρνησης, είναι κατακτήσεις που ήρθαν με αγώνες και θυσίες. Είναι χρήματα των συνταξιούχων δουλεμένα και πληρωμένα με το μόχθο και τον αγώνα μιας ζωής. Δεν τα δανείστηκαν και δεν τα χρωστάνε σε κανένα δανειστή και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκησή τους. Λευκό πανί δεν θα σηκώσουμε.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που πήραν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών, έχουν προδιαγράψει ότι μπροστά μας θα αντιμετωπίσουμε μια εξίσου αντιλαϊκή, αντεργατική, αντισυνταξιουχική κυβέρνηση, στα χνάρια της σημερινής, που της έστρωσε το χαλί.

Ξέρουμε ότι τη Δευτέρα μετά τις εκλογές ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα είναι στην αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση θα είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα μέτρα επιτήρησης, τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα ματωμένα πλεονάσματα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση που θα τις υπηρετεί.

Την Κυριακή 7 Ιούλη με την ψήφο μας είναι ανάγκη να καταδικάσουμε τα κόμματα που με τις αντισυνταξιουχικές τους πολιτικές τσάκισαν τη ζωή τη δική μας, των παιδιών και των εγγονιών μας. Αυτή επιβάλλεται να είναι η στάση και η θέση των ανθρώπων που είναι απόμαχοι της δουλειάς, όχι της ζωής και του αγώνα.

Να απορρίψουμε την προπαγάνδα που λέει "ό,τι έγινε έγινε", να απορρίψουμε τα ψέματα ότι τάχα "τώρα με την ανάπτυξη θα ζήσουμε καλύτερα".

Να στηρίξουμε το ΚΚΕ, αυτούς που ήταν δίπλα μας και στους αγώνες και μέσα στη Βουλή, αυτούς που έδωσαν μάχη για να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτούς που γνωρίζουμε ότι από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα είμαστε στο ίδιο μετερίζι, και από τη θέση της αντιπολίτευσης θα δίνουμε τη μάχη παντού. Ξέρουμε πολύ καλά πως μέχρι σήμερα ό,τι αποκρούσαμε, ό,τι κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα σκληρών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση του αγώνα μέχρις ότου ο εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν στα δικά τους χέρια την παραγωγική βάση και ο πλούτος που παράγουν να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ