ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μάνδρα Λάρισας επισκέφτηκε, χτες Τρίτη, αντιπροσωπεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος, ο Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΤΕ Λάρισας και δημοτικός σύμβουλος και ο Αδάμ Μολυβδάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο από τον στρατό για το Κέντρο Φιλοξενίας των προσφύγων και με εκπρόσωπο των εργαζομένων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που εργάζονται εκεί, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο.

Στο κέντρο «φιλοξενούνται» σήμερα πάνω από 1.100 πρόσφυγες, που στοιβάζονται σε μικρά κοντέινερ - οικίσκους, με πάρα πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Το 50% είναι Σύροι και οι υπόλοιποι Ιρακινοί, Αφγανοί και άλλες εθνικότητες. Σύντομα θα τοποθετηθούν 70 ακόμη κοντέινερ για να στεγάσουν άλλα 300 άτομα περίπου, ενώ γίνεται συζήτηση για να λειτουργήσει και νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κυψελοχώρι.

Αρκετές είναι οι δυσκολίες της διαβίωσης, αφού τα κοντέινερ όπου στεγάζονται είναι πολύ μικρά και τα κοινόχρηστα πλυντήρια ελάχιστα. Η υγειονομική κάλυψη είναι ανεπαρκής, καθώς υπάρχει ένα ιατρείο με έναν γιατρό και τρεις νοσηλεύτριες, το οποίο λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία είναι αρκετά δύσκολη, λόγω της διαφορετικής γλώσσας και της μη ύπαρξης μεταφραστή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους πρόσφυγες, αναδείχθηκε ξανά ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία θέλει να πάει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο μόνο ένα μικρό μέρος τους το καταφέρνει, εξαιτίας της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που τους κρατούν εγκλωβισμένους.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος μετέφερε στους πρόσφυγες την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους, για να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε άμεσα στις χώρες που επιθυμούν, για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε ανοιχτά κέντρα όσο θα παραμένουν στην Ελλάδα, για επίλυση των προβλημάτων της υγείας και της εκπαίδευσης των παιδιών τους κ.λπ.

Στο «Μόζα» στον Βόλο

Περιοδεία πραγματοποιήθηκε και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων «Μόζα» στον Βόλο από αντιπροσωπεία της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με τους Γιώργο Λούμα, περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας και Αποστόλη Νάνο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου. Εκεί φιλοξενούνται 148 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και λίγοι απ' το Κουβέιτ, απ' τους οποίους τα 75 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο είναι δύσκολες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων και των υπευθύνων. Οι πρόσφυγες διαμένουν στοιβαγμένοι σε μικρούς προχειροφτιαγμένους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και καλούνται να ζήσουν με τα επιδόματα - ψίχουλα που παίρνουν από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Βεβαίως, και στο «Μόζα» η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τη διαχείριση και τη λειτουργία σε αρκετές ΜΚΟ. Εχουν αναλάβει δράση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η «DRC», η «ΑΡΣΙΣ», η «ΕΡΥΘΡΑ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ», η «INTERVOLVE» κ.ά. που διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η δράση των ΜΚΟ επιδεινώνει την κατάσταση, αφού ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την παροχή υλικών, τη νομική στήριξη κ.ά. δυσκολεύει την καθημερινότητα των προσφύγων, ενώ οι «παροχές» εξαρτώνται από τη διαχείριση και τη ροή της χρηματοδότησης και όχι από τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας.

ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζική η συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών στο Εργατικό Φεστιβάλ

Εκατοντάδες Ελληνες και μετανάστες εργάτες από τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, μαζί με εργατοϋπαλλήλους από όλη την περιοχή, έδωσαν το «παρών» στο Φεστιβάλ που διοργάνωσε η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ την Κυριακή 24/6, με σύνθημα: «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια - μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά. Για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Χαλίντ Χουσεΐν, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο «Ζούρα» και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από το Φεστιβάλ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ρ».

Εργατικά Φεστιβάλ σε Λάρισα, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη

Αύριο Πέμπτη, 28 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., οι κλαδικές Οργανώσεις των ΤΟ Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος και των 50χρονων της ΚΝΕ, στην πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο) το φετινό Εργατικό Φεστιβάλ.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επίσης περιλαμβάνει:

-- Παρουσίαση συλλογικής εργασίας με θέμα «Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», με αφορμή τα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα στα οποία τρεις νέοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.

-- Πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από ροκ συγκρότημα της Λάρισας και κορύφωση με λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και βιβλιοπωλείο.

Στη Χαλκίδα

Με σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι! Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια, μετανάστευση, πολέμους, προσφυγιά, για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!», διοργανώνεται το Εργατικό Φεστιβάλ των ΚΟ Χαλκίδας του ΚΚΕ το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος).

Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στις 8 μ.μ.: Παιδότοπος με παράσταση μαγείας από τον ταχυδακτυλουργό Πρωτέα και πολλά παιχνίδια. Στις 8.30 μ.μ.: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στις 10.15 μ.μ.: Μουσική και χορευτικά από Ελλάδα, Ινδία, Πακιστάν. Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», μπαρ με ελληνική και διεθνή κουζίνα και Παιδότοπος.

Στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό για να φέρουμε τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό», θα πραγματοποιηθεί το Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 29 και 30 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ.

Το Εργατικό Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό, καθώς πραγματοποιείται για 9η συνεχόμενη χρονιά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 29 Ιούνη

-- Αφιέρωμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.

-- Συζήτηση με θέμα «Ο Καρλ Μαρξ για τον εργάσιμο χρόνο». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Μουσικό αφιέρωμα: «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας».

-- Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Σάββατο 30 Ιούνη

-- Μουσικό αφιέρωμα: «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».

-- Συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς με θέμα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα».

-- Συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινά το Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών

Το Σάββατο 30 Ιούνη θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιούνη πραγματοποιείται φέτος από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Οι εκδηλώσεις, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 8 μ.μ.

Στο Διήμερο θα συμμετάσχουν με περίπτερα σύλλογοι και κοινότητες μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Το Σάββατο 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του Διημέρου διαμορφώνεται ως εξής:

Την Παρασκευή 29 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μόρφωσης των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων».

Στις 9.15 μ.μ.: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

-- Διαβαλκανικούς χορούς με τη χορευτική ομάδα ΕΛΚΕΛΑΜ «Από τον Δούναβη στον Εβρο».

-- Χορευτικό από τον Ρωσικό Μουσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα».

-- Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

-- Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

Το Σάββατο 30 Ιούνη

Στις 8 μ.μ.: Χοροί από χορευτικό συγκρότημα από το Μπαγκλαντές.

Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ.: Τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα».

Στις 11 μ.μ.: Λαϊκό γλέντι.

  • Στον παιδότοπο, που θα λειτουργεί και τις δυο μέρες στο χώρο, θα γίνονται δραστηριότητες για παιδιά Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων.
Μέχρι στιγμής συμμετέχουν κοινότητες μεταναστών από:

Ρωσία, Γεωργία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Νιγηρία, Καμερούν, Κένυα, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Κονγκό, Μαρόκο, Τανζανία, Σουδάν, Αιθιοπία, Μαδαγασκάρη, Αφγανιστάν και Φιλιππίνες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαρά προβλήματα για τους εργαζόμενους στο κέντρο φιλοξενίας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι 10 εργαζόμενοι συστεγάζονται με τη στρατιωτική διοίκηση σε ένα μικρό δωμάτιο παλιού και ακατάλληλου κοντέινερ, δεν τους έχει δοθεί από το υπουργείο απολύτως τίποτα σε εξοπλισμό (φέρνουν τους δικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να εκτυπώσουν αναγκάζονται να πηγαίνουν στη στρατιωτική διοίκηση, δεν υπάρχουν έπιπλα γραφείων και αναλώσιμα, τα στιλό τα αγοράζουν οι ίδιο κ.λπ.). Ακόμα, είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη του 2018 και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση για την καθημερινή μετακίνηση προς και από την εργασία τους, ούτε επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ενώ συνάδελφοί τους σε άλλες δομές το λαμβάνουν. Παράλληλα, δεν γνωρίζουν τι θα γίνουν οι συμβάσεις όταν τελειώσουν.

Το Εργατικό Κέντρο ζητά να εγκατασταθεί άμεσα από το υπουργείο καινούργιο και ευρύχωρο κοντέινερ, όπως και να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία μέσα και υλικά, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να τους καταβληθεί το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, να τους καλύπτει το υπουργείο τα έξοδα μετακίνησης προς και από την εργασία τους, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Συνεχίζονται από το ΚΚΕ οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Προσφύγων στον Ελαιώνα της Αθήνας.

Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Σκαραμαγκά, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org