ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ»
«Δύναμη κρούσης» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, προάγγελος επικίνδυνων εξελίξεων

Με γοργά βήματα προχωρά η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ώστε «συμπληρωματικά» αλλά και «αυτόνομα», όπου χρειαστεί, από το ΝΑΤΟ, η ιμπεριαλιστική ένωση να αντιπαρατεθεί σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχτές στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε στη διευρυμένη του μορφή, με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας, οι υπουργοί Αμυνας Βελγίου, Δανίας, Εσθονίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν τη λεγόμενη Επιστολή Πρόθεσης Συμμετοχής στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων». Αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και η Ιταλία, η οποία όμως το «πάγωσε» μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Η «πρωτοβουλία» είναι - όπως δηλώνει και το όνομά της - ένα νέο σχήμα για άμεσες επεμβάσεις όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με στόχο ανάμεσα στα άλλα να παρακαμφθούν και οι «αργές» διαδικασίες που αντανακλούν και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Η ιδέα είχε προταθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στη συνέχεια, στην κοινή πρόταση Μέρκελ - Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιούνη φέτος στο Μέζεμπεργκ, αναφέρεται και η συνεργασία «προς μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτικών και στρατιωτικών πτυχών και μέσων διαχείρισης κρίσεων στην ΕΕ». Θυμίζουμε ότι η καγκελάριος είχε αναφερθεί λίγες μέρες πριν σε μια κοινή στρατιωτική πρωτοβουλία επέμβασης της ΕΕ: «Υποστηρίζω την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν: Λέω ότι μέσα ή πολύ κοντά στη δομημένη Αμυντική Ευρωπαϊκή Συνεργασία (PESCO) πρέπει να έχουμε και μια κοινή δύναμη επέμβασης, που μπορεί να δράσει» και «πρέπει επίσης να συμμετέχει η Γερμανία».

Οπως αναφέρεται από δημοσιογραφικές πηγές, η «πρωτοβουλία επεμβάσεων» προβλέπει κοινές επεμβάσεις των κρατών αυτών σε τρίτες χώρες, εκτός ευρωενωσιακών συνόρων, με πρόσχημα φυσικές καταστροφές, στρατιωτικές επεμβάσεις σε «εστίες κρίσης», επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από επικίνδυνες ζώνες και ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα ανάπτυξης ευρωενωσιακών μάχιμων τμημάτων εκτός ΕΕ.

Με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ

Τυπικά, η εν λόγω «πρωτοβουλία» κινείται εκτός του πλαισίου της EE και της PESCO (το ευρωενωσιακό σχήμα κοινής συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας), που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2017. Ωστόσο, έρχεται να την συμπληρώσει, όπως επίσης και να καλύψει κενά και του ΝΑΤΟ όποτε χρειαστεί.

Διόλου τυχαία, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος προχτές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου κλήθηκε να μετάσχει εφόσον συζητήθηκε και η ακόμα στενότερη συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην «πρωτοβουλία»:

«Χαιρετίζω αυτήν την πρωτοβουλία, διότι πιστεύω ότι μπορεί να ενισχύσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Γιατί χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Εκεί είναι ακριβώς που εστιάζει το ΝΑΤΟ. Θα λάβουμε αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. τον Ιούλη) για να αυξήσουμε περαιτέρω την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με αυτό που ονομάζουμε πρωτοβουλία "Τέσσερα Τριαντάρια" (σ.σ. "Four Thirties"). Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουμε να έχουμε 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής έτοιμα εντός 30 ημερών ή λιγότερο. Αυτό έρχεται ως επιστέγασμα του γεγονότος ότι έχουμε ήδη τριπλασιάσει το μέγεθος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε καθιερώσει αυτό που ονομάζουμε VJTF - Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας. Επομένως, βλέπω αυτήν τη νέα πρωτοβουλία ως κάτι που μπορεί να συμπληρώσει και στην πραγματικότητα να ενισχύσει το έργο που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση και την αύξηση της ετοιμότητας των δυνάμεών μας».

Οι τέτοιες δηλώσεις θα πάρουν, άλλωστε, και θεσμική υπόσταση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Στόλτενμπεργκ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θα υπογράψουν Διακήρυξη σχετικά με το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω τη «συνεργασία» μεταξύ ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε συνέχεια, συμπλήρωση και ενίσχυση ενός πρώτου κειμένου που είχε υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016.

Τους δίνει «λύσεις»

Η «πρωτοβουλία» έρχεται να απαντήσει και σε άλλα ζητήματα, όπως, στο πλαίσιο αναδιατάξεων στην ΕΕ, να διατηρηθεί ένας σύνδεσμος στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας στην εφημερίδα «Figaro», δήλωνε σχετικά: «Αυτή η πρωτοβουλία επιτρέπει τη συμμετοχή κρατών που δεν μετέχουν στην ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει τη στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ πέρα από τους διμερείς δεσμούς».

Σημείωνε ακόμα ότι η «πρωτοβουλία» έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών που είναι «ικανές και πρόθυμες», προκειμένου να καταστεί εφικτή η «κοινή, ταχύτερη αντίδραση» στο πλαίσιο του NATO, αλλά και σε αυτό της ΕΕ, σε μια βάση «κοινών σχεδιασμών για σενάρια δυνητικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ζώνες επεμβάσεων από το Μάλι έως το Κέρας της Αφρικής

«Για την Ευρώπη της Αμυνας χρειάζεται κοινή στρατηγική κουλτούρα», επέμεινε χαρακτηριστικά η Παρλί, ως προς την ανάγκη καλύτερου συντονισμού τους.

«Εάν χρειαζόταν να διεξαγάγουμε μια επιχείρηση παρόμοια με τη "Σερβάλ" στο Μάλι το 2013 (σ.σ. επιχείρηση των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αφρικανική χώρα), θα θέλαμε να μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας με τη συμμετοχή πολλών ακόμη χωρών», αλλά «οι χρόνοι λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ είναι ακόμη πολύ αργοί, λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας φύσης που μπορεί να έχει μια κρίσιμη κατάσταση σε μια χώρα όπου οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι παίζεται ένα κρίσιμο διακύβευμα για την ασφάλειά τους», επιχειρηματολογούσε η ίδια, σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης της «πρωτοβουλίας», ώστε να αναπτύσσονται ταχέως μάχιμα τμήματα της ΕΕ όπου διακυβεύονται συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας.

Δεν περνά, άλλωστε, απαρατήρητο ότι στο Συμβούλιο της Δευτέρας, οι μετέχοντες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ υιοθέτησαν ειδικά Συμπεράσματα για το Κέρας της Αφρικής και την Ερυθρά Θάλασσα, σημαντικό γεωστρατηγικό δίαυλο, όπου η ΕΕ έχει στο παρελθόν αναπτύξει και πολεμικά της πλοία (επιχείρηση «Atalanta», την πρώτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας), ώστε να μην παρεμποδίζεται από την «πειρατεία» και άλλες «ασύμμετρες απειλές» η «ελεύθερη ναυσιπλοΐα». Σημειωτέον, στην «Αtalanta» συμμετείχε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανελλιπώς με προσωπικό και μέσα, από ενάρξεως αυτής το 2008 (αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη Διοίκηση της Δύναμης) έως το 2012, και ακολούθως με επιτελείς στο Στρατηγείο και στον εν πλω διοικητή. Ενδεικτικά ήταν και τα όσα έλεγε το Φλεβάρη του 2014 ο τότε υπουργός Αμυνας και νυν επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» κατά τον απόπλου της για τη συμμετοχή της στη δύναμη: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή (...) με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Στην ίδια ρότα και σήμερα, οι μετέχοντες υπουργοί έγραφαν χαρακτηριστικά στα εν λόγω Συμπεράσματα της Δευτέρας: «Οι εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου προκάλεσαν τον ανανεωμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και στις δύο ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Σε συνδυασμό με την απουσία επαρκούς συστήματος συνεργασίας και μηχανισμών πρόληψης και διαχείρισης συγκρούσεων, αυτές οι εξελίξεις, και κυρίως η σύγκρουση στην Υεμένη, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια εντός και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ΕΕ, επηρεάζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποσταθεροποιώντας περαιτέρω το Κέρας της Αφρικής».

«Διακυβεύονται η διατήρηση της ασφάλειας της θαλάσσιας οδού Bab el Mandeb / Κόλπος του Αντεν - μέσω της οποίας περνάει ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου προς και από την Ευρώπη - η εξάπλωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, η συγκράτηση των τρομοκρατικών απειλών και η πρόληψη της αστάθειας στην ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ».

Ενώ στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ καταγράφεται ότι «στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο υπογράμμισε τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας για το παγκόσμιο εμπόριο, την περιφερειακή οικονομία και τη συνολική σταθερότητα».

Και κυρίως: «Εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με όλους τους σχετικούς παράγοντες και να συμβάλει στην αναζωογόνηση των δεσμών και στην οικοδόμηση κοινότητας κοινών συμφερόντων, εμπορίου, επενδύσεων και ασφάλειας (...) Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση της διαπεριφερειακής και ενδοπεριφερειακής συνεργασίας με εταίρους από το Κέρας της Αφρικής, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα».


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασίες με αποχωρήσεις και καταγγελίες για παρασκήνιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, μεταξύ άλλων με μοχλό και τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Μετά την αποχώρηση του Δ. Καμμένου χτες από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, μειώνοντας σε 152 την κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, επικαλείται τη διαφωνία του με τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και την άρνηση της κυβέρνησης να κυρωθεί από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Για «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», που «λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας», έκαναν λόγο σε άτυπο σημείωμά τους οι ΑΝΕΛ, καλώντας τον Γ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του, ώστε να αποδείξει «αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού». Σε σχόλιό τους σημείωναν δε πως «το δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε».

Την ίδια στιγμή μια σειρά σενάρια και δημοσιεύματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρονται ονομαστικά και σε αλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ που έχουν τους ιδιους... «προβληματισμούς» με τον Λαζαρίδη.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωνε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» πως «υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, το οποίο προφανές είναι ότι έχει εκπονηθεί από τη ΝΔ, με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση. Γι' αυτό πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν τους ενδιαφέρει το Μακεδονικό. Δεν τους ενδιαφέρει αν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι. Τους ενδιαφέρει διακαώς να μη φτάσουμε στην 21η Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία - ορόσημο για το τέλος των μνημονιακών πολιτικών». Επίσης προανήγγειλε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «η Δικαιοσύνη - και το λέω αυτό με την ιδιότητά μου ως υπουργός Δικαιοσύνης - θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα από όσους στέλνουν μηνύματα, παίρνουν κινητά και απειλούν».

«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις... το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», σχολίασε η ΝΔ.

Στο μεταξύ, ο πρόσφατα αποχωρήσας από τους ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, υποστήριξε χτες (στο «ΣΚΑΪ») ότι ο πρόεδρος του κόμματος, σε συνεδρίασης της ΚΟ, τους διαβεβαίωσε ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν σε εκλογές προκειμένου να μην κυρωθεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ