ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθαρός διάδρομος» για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Πολύωρη συνάντηση με στελέχη της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι του Λονδίνου είχε χτες ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της οποίας το απόγευμα χτες συναντήθηκε με την ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον επικεφαλής των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε το κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν το «θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για να στηριχθεί η δυναμική ανάκαμψη της χώρας», να εκμεταλλευτούν δηλαδή το «κόκκινο χαλί» που διαμορφώνει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησής του και που εγγυάται μεγάλα κέρδη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι «η πρόσφατη λύση για το χρέος επισφραγίζει το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας για την Ελλάδα, ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας», υποσχόμενος ουσιαστικά μεγαλύτερη στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά των επενδύσεών τους, ενώ πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές», οι οποίες φυσικά «ανταμείβουν» τις βαθιά αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τα κίνητρα που δίνει ο «αναπτυξιακός νόμος», φορολογικά και άλλα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μία σειρά από τομείς της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, μεταποίηση, τουρισμός, βιομηχανία) που παρουσιάζουν ανοδική πορεία. Διαβεβαίωσε δε ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι έτοιμο, πλέον, να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορά έγινε και στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον Αλ. Τσίπρα να διαμηνύει τις δυνατότητες επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 120 εκπρόσωποι της επενδυτικής κοινότητας, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση σε πιο στενό κύκλο συμμετεχόντων.

Μετά τη συνάντηση με την Τερέζα Μέι, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «θετικού μομέντουμ» και «αναβάθμισης της οικονομικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας», προσθέτοντας πως αυτή ενισχύθηκε απ' την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνησή του για να αποκτήσει η χώρα έναν πιο ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου. Οπως είπε, με την ομόλογό του συζήτησαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, που «καθίσταται αναγκαία» μετά και την απόφαση εξόδου απ' την ΕΕ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν ακόμα η μεταναστευτική κρίση, η ασφάλεια και η άμυνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και συνολικότερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε ότι έθεσε στην Τ. Μέι και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Αθήνα με τη νέα ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί καθόλου και πως η κυβέρνηση θα έχει συνέχεια.

Διάδρομοι κερδών, «καθαροί» από δικαιώματα

«Ολοι βλέπουν ότι έχουμε έναν "καθαρό διάδρομο" για πολλά χρόνια, που πάντα έλεγα ότι ήταν το ζητούμενο για τους επενδυτές», ισχυρίστηκε χτες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αποτιμώντας την πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, για τα ζητήματα δηλαδή, όπως το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής, την επιμήκυνση του κρατικού χρέους, τα ματωμένα πλεόνασμα με ορίζοντα το 2060 κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε ακόμη ότι «για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις».

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, με φόντο τις εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάκαμψης, προβλέπει πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα με νέες δραστικές «παρεμβάσεις» στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, περικοπές κοινωνικών κονδυλίων, αλλά και ενίσχυση της φοροληστείας, στην πορεία για την περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Τα παραπάνω συνιστούν τον «καθαρό διάδρομο» που υπόσχεται η κυβέρνηση και που βέβαια παίρνουν υπόψη τους οι «επενδυτές» και οι «αγορές». Σε αυτό το επίπεδο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «S&P», με βάση τις ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ, προχώρησε χτες σε μια περιορισμένη αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού κράτους, προειδοποιώντας πως «θα υποβάθμιζε τις αξιολογήσεις, εάν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική που αντιστρέφουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία ή αν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι σημαντικά πιο αδύναμο από ό,τι αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».

Παράλληλα, ο οίκος «Fitch» σε χτεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ «συνάδουν με τις προσδοκίες μας για υβριδικά καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με σημαντικούς όρους»...

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται στο Λονδίνο, για τη διερεύνηση του «επενδυτικού ενδιαφέροντος» για τυχόν νέες εξόδους στις χρηματαγορές.

Στα «σκαριά» το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο»

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε χτες τις καταρχήν προδιαγραφές λειτουργίας του «ειδικού λογαριασμού», στον οποίο θα μεταφερθεί το «κεφαλαιακό απόθεμα» για την «ασφαλή» διαχείριση και αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Ειδικότερα:

-- Το μέγιστο ποσό αυτής της δόσης του ΕSM προς το ελληνικό κράτος διαμορφώνεται σε 15 δισ. και μπορεί να καταβληθεί σε διαφορετικές εκταμιεύσεις. Από το ποσό αυτό, 9,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στον υπό διαμόρφωση ειδικό λογαριασμό, ενώ 5,5 δισ. αφορούν την εξυπηρέτηση τρεχουσών «αναγκών» για το κρατικό χρέος.

-- Οι δικλίδες ασφαλείας σχετικά με την εποπτεία του «ειδικού λογαριασμού» για το μαξιλάρι ρευστότητας και τη χρήση των δόσεων που εκταμιεύονται, θα προσδιοριστούν με προσεχείς αποφάσεις. Οπως ανακοινώθηκε, αυτές θα διασφαλίζουν το νομικό καθεστώς και τις επαρκείς δικλίδες παρακολούθησης, από την πλευρά του ESM. Επισημαίνεται επίσης ότι οι διασφαλίσεις αυτές θα επιτρέψουν να υπάρχει «επαρκής ευελιξία» όσον αφορά τη χρήση του ταμειακού αποθέματος, ενώ θα εγγυώνται και ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης θα καλύπτονται και από «ίδιους πόρους της Ελλάδας» μετά τη συγκατάθεση του ΕSM. Αναφέρεται ακόμη ότι ο ESM θα έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει τυχόν υπόλοιπο του «ειδικού λογαριασμού» του ταμειακού αποθέματος, αλλά και για τυχόν «εναλλακτική αξιοποίηση» του «ειδικού λογαριασμού».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «στα σκαριά» περαιτέρω εξειδικεύσεις αναφορικά με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη περίοδο.

Σήμερα η δίκη των δύο σπουδαστών

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων, φοιτητών και σπουδαστών στις 9 π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Από την καταστολή της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης τον περασμένο Απρίλη

Eurokinissi

Από την καταστολή της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης τον περασμένο Απρίλη
Με κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι δηλώνουν για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους στους δύο σπουδαστές που δικάζονται μετά τη σύλληψή τους στο αντιιμπεριαλιστικό φοιτητικό συλλαλητήριο τον περασμένο Απρίλη.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί σωματεία και συνδικαλιστές το ΠΑΜΕ. Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η ΟΓΕ. Την αλληλεγγύη τους στους σπουδαστές εκφράζουν με ψηφίσματά τους και καλούν στην κινητοποίηση οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Πληροφορικής, Γεωλογικού, Φιλοσοφικής, Δασκάλων και Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ναυπηγών, Πολιτικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι δύο σπουδαστές διαδήλωναν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, μαζί με φοιτητές και εργαζόμενους, τη Δευτέρα 16 Απρίλη στην Αθήνα. Εκείνη τη μέρα είχαν έρθει αντιμέτωποι, όπως δεκάδες συνάδελφοί τους, με την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που επιστρατεύτηκαν για να υπερασπιστούν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, και ήταν ανάμεσα στους πολλούς διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί. Επιδιδόμενη σε όργιο καταστολής απέναντι σε φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενους, η κυβέρνηση διαφήμισε την προσήλωσή της στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, χτυπώντας άγρια διαδηλωτές και προστατεύοντας με πλήθος αστυνομικών δυνάμεων ένα άγαλμα - απολίθωμα του αιματοβαμμένου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ανοιξαν κεφάλια και χτυπούσαν στο ψαχνό. Σκοπό δεν είχαν απλώς να εμποδίσουν το γκρέμισμα του αγάλματος, αλλά να τσακίσουν, να συλλάβουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έξι διαδηλωτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και να συλληφθούν οι σπουδαστές Στράτος Καρύδας και Κώστας Φραγκουλόπουλος.

Οι δύο σπουδαστές συνελήφθησαν με ανυπόστατες και αναληθείς κατηγορίες, όπως: Απρόκλητη φθορά αντικειμένου τοποθετημένου από περισσότερους, αντίσταση από περισσότερους, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των δύο νέων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως θα βρεθούν και σήμερα, δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σωματεία και μαζικοί φορείς, δηλώνοντας πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι». Επίσης, δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, με κοινό τους μήνυμα, καταδίκασαν την καταστολή και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους δύο σπουδαστές.

Η σημερινή δίκη πραγματοποιείται μετά από αναβολή που δόθηκε τον Απρίλη, μετά από αίτημα των συνηγόρων των σπουδαστών, προκειμένου να προσκομιστεί το βιντεοληπτικό υλικό που συνδέεται άμεσα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και αποδεικνύει, όπως τόνισαν, το αβάσιμό τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η διατήρηση και επέκταση του μνημονιακού οπλοστασίου το θετικό «μομέντουμ»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις συναντήσεις και τις δηλώσεις Τσίπρα σε ξένους επενδυτές:

«Το θετικό "μομέντουμ" της ελληνικής οικονομίας για την προσέλκυση επενδυτών είναι πάνω απ' όλα η διατήρηση και επέκταση του αντιλαϊκού μνημονιακού οπλοστασίου, που από τη μία κάνει πάμφθηνη την εργατική δύναμη, ενώ από την άλλη διαμορφώνει νέα προνόμια και πεδία δράσης για το κεφάλαιο.

Οσο περισσότερο θα τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα από την αντιλαϊκή πολιτική, τόσο καλύτερο βαθμό θα βάζουν τα μονοπώλια και τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία θα δείχνουν οι "αγορές" στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org