ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με τα ΜΑΤ θέλουν να αποτρέψουν κινητοποιήσεις ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Αστυνομοκρατούμενη περιοχή η Λευκίμμη από χτες το πρωί με εντολή της κυβέρνησης

Eurokinissi

Αστυνομοκρατούμενη περιοχή η Λευκίμμη από χτες το πρωί με εντολή της κυβέρνησης
Στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν προς τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης έχουν προχωρήσει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην περιοχή από χτες νωρίς το πρωί. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που έφτασαν στο νησί με εντολή της κυβέρνησης, προφανώς έχουν αποστολή την παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή, που σημειωτέον δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια επειδή έχει κριθεί ακατάλληλος.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σχετικά με την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη Κέρκυρας και την αστυνομοκρατία που επικρατεί στην περιοχή από τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε από τον υπουργό να φύγουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις και να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει:

«Η απόβαση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη σήμερα (σ.σ. χτες) Τρίτη 26/6 αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο, για το νόημα που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην "κανονικότητα" την οποία ευαγγελίζεται! Η "μεταμνημονιακή" εποχή που έρχεται, η "ανάπτυξη" που θα μας βγάλει τάχα όλους κερδισμένους, παίρνει σχήμα, αποκτά μορφή, στις κλούβες των ΜΑΤ που διασχίζουν το νησί από νωρίς σήμερα το πρωί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό και τα δικαιώματά του στη Λευκίμμη!

Παίρνει σχήμα και μορφή στα γκλοπς της καταστολής που ετοιμάζονται να "αδειοδοτήσουν" τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης δίνοντας λύση (!) στο πρόβλημα που δημιούργησε η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, αυτής αλλά και κάθε προηγούμενης κυβέρνησης, που πέρασε από αυτόν τον τόπο!

Το βίαιο άνοιγμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που επί 10 χρόνια τώρα κρίνεται ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των κρίκων του κράτους σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) και του δήμου Κερκυραίων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), να προχωρήσουν απρόσκοπτα την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου, της ΕΕ, που τσακίζει τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η συνέχιση της χρήσης του υπερκορεσμένου - εδώ και καιρό - ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αποτελεί επίσης έγκλημα σε βάρος του λαού μας! Εχουν ευθύνη! Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουν τις πλάτες. Να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ και κάθε άλλος μηχανισμός καταστολής από την περιοχή της Λευκίμμης τώρα!».

Τέλος, ανακοίνωση με την οποία ζητούν να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από το νησί εξέδωσαν: Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

Επέστρεψε ο εφιάλτης των πλημμυρών στη Μάνδρα

Από τη χτεσινή νεροποντή στη Μάνδρα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή νεροποντή στη Μάνδρα
Τις μνήμες από τις πλημμύρες του περσινού Νοέμβρη, όπου 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, «ξύπνησε» η χτεσινή νεροποντή σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα. Από τη βροχόπτωση πλημμύρισαν πάλι οι οδοί Κοροπούλη και Ρόκα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 35 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κυρίως στη Μάνδρα.

Νωρίτερα το πρωί, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για την «αποκατάσταση της υπαίθρου των Κυθήρων», η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ζήτησε «εκ μέρους του ΚΚΕ να μπει στον προγραμματισμό» της Επιτροπής «πριν από τα θερινά Τμήματα της Βουλής να γίνει επίσκεψη στην Μάνδρα», όπου «οι πληγές» από τις φονικές πλημμύρες «είναι ακόμα ανοιχτές», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σημαντικά προβλήματα από τις νεροποντές προκλήθηκαν και στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας. Στη Μαγνησία, ιδιαίτερα επλήγη η περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στα χωριά Κανάλια, Κερασιά, Κεραμίδι και Βένετο. Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε μια ακόμα φορά ο δήμος Αγιάς στο νομό Λάρισας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στο δρόμο Αγιόκαμπου - Σκλήθρου, ο οποίος έκλεισε, ενώ πολλά νερά κατέβασε ο παραλιακός δρόμος Αγιόκαμπου - Βελίκας και πλημμύρισαν δρόμοι στα χωριά Αμυγδαλή, Καλαμάκι κ.α.

Προβλήματα είχαμε και στη Χαλκιδική. Στα Νέα Μουδανιά, δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο διεξαγόταν με δυσκολία. Στον Πολύγυρο, το νερό έκανε τους δρόμους απροσπέλαστους.

ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Επίκαιρη Ερώτηση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εσωτερικών. Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική», ενώ «η απάντηση του υπουργού στην προηγουμένη σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, στις 28/02/2018, επί της ουσίας δεν απαντά σε τίποτα και δεν δίνει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η Ερώτηση αναφέρει ότι «με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης διαχρονικά, προχωρά όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν δοθεί 2 εργολαβίες σε ιδιώτες για την αποκομιδή της τάξης των 820.000 ευρώ και 240.000 ευρώ αντιστοίχως, ενώ έχει εγκριθεί και η σύμβαση για τη μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, ύψους 250.000 ευρώ, όπου με διαδικασίες fast track επιχειρείται να πάρει άδεια λειτουργίας. Τι άλλαξε άραγε και τώρα μπορεί πλέον να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ πριν, και σωστά, δεν μπορούσε;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία κρύβεται πίσω από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να εξαναγκάσουν να γίνει αποδεκτή η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Ηδη στο δήμο Κέρκυρας έχει παραχωρηθεί τμήμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά συνεργεία, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν φτάνει το προσωπικό και δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους δήμους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών στην Κέρκυρα, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτήν την καταστροφική πολιτική.

Τόσο η συνέχιση της χρήσης του Τεμπλονίου όσο και οι προτάσεις για χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι απαράδεκτες, καθώς είναι χώροι ακατάλληλοι.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε:

α) Να αντιμετωπιστούν οι μικρές χωματερές - υγειονομική βόμβα και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση και κατασκευή νέου, κατάλληλου χώρου, μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δεν θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων και να μη φορτωθούν πρόσθετα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και φόρους. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.

β) Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συγκέντρωση για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Συγκέντρωση την Πέμπτη 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, με αίτημα «Να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση απορριμμάτων σε όφελος του λαού».

ΠΕΡΑΜΑ
Κινητοποίηση σήμερα για τα «καζάνια του θανάτου»

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων καλούν σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, με κύριο αίτημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ