ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νεκρός ένας ακόμα εργάτης σε υπηρεσία καθαριότητας δήμου

Αναδείχθηκαν ξανά με τραγικό τρόπο οι μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης - δημοτικών αρχών

Εναν ακόμα θάνατο εργάτη σε υπηρεσία καθαριότητας, αυτήν τη φορά στο δήμο Κορωπίου, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, τους οποίους καλούν να παλέψουν για αυτό.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου και στους συναδέλφους του. Για το ίδιο το γεγονός, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο συνάδελφος στην καθαριότητα του δήμου Κορωπίου, 45 ετών, έπεσε νεκρός την προηγούμενη Παρασκευή από αλλεργικό σοκ, μετά από τσίμπημα από σφήγκες την ώρα που προσπαθούσε να ξεσφηνώσει έναν καναπέ από την αρπάγη. Και ενώ καλέστηκε ασθενοφόρο, το κοντινότερο βρισκόταν στην περιοχή του Λαυρίου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και να αφήσει την τελευταία του πνοή ο συνάδελφος μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που έχει αφήσει όλη την περιοχή των Μεσογείων χωρίς νοσοκομείο και με ελλιπή αριθμό ασθενοφόρων να προσπαθούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες. Ο συνάδελφος μπορεί και να είχε σωθεί αν έγκαιρα είχε έρθει το ασθενοφόρο και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο».

Το Συνδικάτο καλεί με ευθύνη των σωματείων σε κάθε δήμο να συγκροτηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, «απαιτώντας να αλλάξει η νομοθεσία που θέλει τις συγκεκριμένες επιτροπές να έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Απαιτούμε σε κάθε δήμο να υπάρχουν Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Εργασίας. Δεν βγαίνουμε για δουλειά αν δεν έχουμε τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας».

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου υπογραμμίζει πως «οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του δήμου, στην προκειμένη περίπτωση, είναι μεγάλες και τραγικές. Οσο και αν θέλουν να τα φορτώσουν όλα στον αδικοχαμένο εργαζόμενο (...) η παντελής έλλειψη δομών Υγείας (...) είναι δική τους ευθύνη, όπως δική τους είναι και η ευθύνη πως σε έναν τόσο μεγάλο βιομηχανικό χώρο, που καθημερινά εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν υπάρχει νοσοκομείο, όπως επιβάλλεται, αλλά αντιθέτως δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό από τους ΟΤΑ καθιστούν την εντατικοποίηση μόνιμο φαινόμενο, χωρίς να τηρούνται ούτε καν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας».

Κάλεσμα πάλης για όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή το νέο θανατηφόρο ατύχημα, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να απαιτήσουν με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική. Να απαιτήσουν τη στελέχωση με προσωπικό και υποδομή των Κέντρων Υγείας της περιοχής, να υπάρχει μόνιμα ασθενοφόρο σε κάθε βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Με ευθύνη της κυβέρνησης να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να γίνονται ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Απεργούν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία

Διεκδικούν την απρόσκοπτη συνέχεια και διεύρυνση του προγράμματος

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. καλεί τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Συλλόγων και Σωματείων τους.

Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στη δεκαπενταετή εργασιακή ομηρία και την απαξίωση των δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι». Από τα βασικά αιτήματα είναι η εργασιακή διασφάλιση όλου του προσωπικού, η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ζητούν επίσης την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις δομές ως οικογενειακοί βοηθοί, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισής τους με εργαζόμενους ίδιων καθηκόντων από άλλες υπηρεσίες. Ακόμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας και τη διεύρυνση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρίες, υλοποιείται μέσα από τους δήμους, με 875 δομές και περίπου 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 100.000 ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Οι εργαζόμενοι σε αυτό απασχολούνται για 15 συνεχόμενα χρόνια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Παρά τη 15ετή διάρκειά του, ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εφήμερος, με τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση να μην επιλύουν οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης, ενώ διατηρούν την εργασιακή ομηρία.

  • Στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», στον πλάγιο τίτλο του αντίστοιχου θέματος, γράφτηκε εκ παραδρομής ότι αιχμή της απεργίας των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι το αίτημα «για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ορισμένου χρόνου», αντί του σωστού που είναι «μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου» (όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στο περιεχόμενο του θέματος).
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ»
Συνεχίζει τις προσπάθειες χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης

Από παλιότερη στάση εργασίας των εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤΑ»
Από παλιότερη στάση εργασίας των εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤΑ»
Την εργοδοσία της επιχείρησης «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ», που παρά τη σχετική απόφαση δικαστηρίου συνεχίζει να αρνείται να δώσει αντικείμενο εργασίας στην εκλεγμένη συνδικαλίστρια που είχε προηγουμένως απολύσει, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας. Το Σωματείο καλεί κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία να παρέμβει για να αναλάβει η εργαζόμενη τα πλήρη καθήκοντά της.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «στις 12 Ιούνη εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής ακύρωσης της απόλυσης της γραμματέα του Σωματείου από την επιχείρηση "ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ". Το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή της συναδέλφισσας στη δουλειά μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που ορίστηκαν για τις 4 Ιούλη. Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η εργοδοσία αρνείται παράνομα να δώσει αντικείμενο εργασίας στη συναδέλφισσα, συνεχίζει να την έχει απομονωμένη από τις υπόλοιπες εργαζόμενες, προκειμένου να την αναγκάσει σε παραίτηση».

Για το θέμα αυτό, μετά από παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ορίστηκε εργατική διαφορά για τις 3 Ιούλη.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μετά από τη μαζική καταδίκη που εκφράστηκε από δεκάδες σωματεία για την παράνομη απόλυση της συνδικαλίστριας από την εργοδοσία της «ΣΕΛΕΚΤΑ». Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση δίνουν σκληρό αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «η εργοδοτική τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, με απολύσεις, με παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα περάσει». Καλεί τους εργαζόμενους, με οργάνωση και αλληλεγγύη, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να παραμερίσουν τα τσιράκια της εργοδοσίας και μαζί με το κλαδικό Σωματείο να διεκδικήσουν: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους - κατώτερο μισθό 751 ευρώ. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Επαναπρόσληψη όλων όσοι απολύθηκαν γιατί διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Καταβολή της προσαύξησης 75% όταν εργάζονται Κυριακές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ανακληθεί απόφαση για ανάθεση «παράλληλων καθηκόντων»

Να ανακληθεί απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για ανάθεση σε εργαζόμενο οδηγό «παράλληλων καθηκόντων» σε άλλη υπηρεσία απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, με έγγραφο προς την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Για το ζήτημα αυτό ο Σύλλογος έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η θέση της περιφερειακής αρχής.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια προχώρησε στην ανάθεση παρά το αίτημα του Συλλόγου αλλά και την αρνητική εισήγηση του προϊσταμένου του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ενώ αγνόησε και σχετική εξώδικη δήλωση της Ομοσπονδίας. Καταγγέλλει μάλιστα ότι «η παράνομη αυτή απόφαση ολοκληρώθηκε με την άσκηση τρομοκρατίας, που εκφράστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα», ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σύλλογος, είπε τηλεφωνικά στον οδηγό να μην κινηθεί συνδικαλιστικά γιατί... θα τον στείλει στα Κύθηρα!

«Αλήθεια, κυρία περιφερειάρχη, το Γραφείο στα Κύθηρα γι' αυτό το φτιάξατε στον Οργανισμό; Για να επαναφέρετε τις αλήστου μνήμης απειλές προς τους δημοσίους υπαλλήλους, που έλεγαν "καθίστε καλά γιατί θα σας στείλουμε στον Εβρο";», σημειώνει ο Σύλλογος.

Αναδεικνύοντας επίσης το ανυπόστατο του επιχειρήματος περί «επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης», υπογραμμίζει ότι «εάν αυτή υπήρχε, οφείλατε να ζητήσετε οδηγούς έστω και σε μια σας προκήρυξη. Ομως εσείς δεν ζητήσατε την πρόσληψη οδηγών, ούτε με μόνιμες θέσεις, ούτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν ζητήσατε ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018».

Ο Σύλλογος απαιτεί την ανάκληση της απόφασης, να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη των εξόδων κίνησης των εργαζομένων που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με μόνιμο, πάγιο τρόπο.

Απεργία στο «Ραδιόφωνο 24/7»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ραδιοσταθμό «Ραδιόφωνο 24/7», αντιδρώντας στις τρεις νέες απολύσεις που έκανε η εργοδοσία, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο κύμα απολύσεων που επέβαλε πριν από μερικούς μήνες. Σήμερα επίσης οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σύσκεψη σήμερα στον Πειραιά

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα εργατικά σωματεία του Πειραιά σε οργανωτική σύσκεψη, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την προετοιμασία της απάντησής τους στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που προγραμματίζει η κυβέρνηση στον Πειραιά, στις αρχές Ιούλη. «Η επίθεση ΕΕ - κυβέρνησης - εργοδοσίας πρέπει να βρει τους εργάτες στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στην "ανάπτυξη" που υπόσχονται και το "τέλος των μνημονίων". Καμία αυταπάτη. Οργάνωση τώρα του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, Αθλητισμό», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org