ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ο Δ. Αθανασιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας
Ο Δ. Αθανασιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Πλήθος κόσμου, εργάτες, άνεργοι, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, νέοι και γυναίκες έδωσαν αγωνιστικό «παρών» την Κυριακή, στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που διοργάνωσε ο δήμος Πατρέων, ενώνοντας τη φωνή τους και δηλώνοντας ότι δεν πάει άλλο με αυτήν την κατάσταση που βιώνουν με την ανεργία, την ακρίβεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα. Εκατοντάδες φορείς με τα πανό και τα συνθήματά τους συντάχθηκαν με το κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης, που ήταν η διεκδίκηση δουλειάς για όλους, δουλειάς με δικαιώματα.

Η εκκίνηση δόθηκε νωρίς το πρωί από την πλατεία Γεωργίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου και ξεκίνησαν να πορεύονται με τις σημαίες και τα πανό του δήμου και άλλων φορέων, με το πανό του δήμου Πατρέων και τον ίδιο τον δήμαρχο, Κ. Πελετίδη, στην κεφαλή. Πλήθος κόσμου φορούσε τα καπελάκια και τα μπλουζάκια που είχε τυπώσει ο δήμος ειδικά για την κινητοποίηση. Το ρυθμό στους διαδηλωτές έδιναν αγωνιστικά τραγούδια που ακούγονταν δυνατά από μεγάφωνα σε φορτηγό που προπορευόταν. Χαρακτηριστικό, επίσης, ήταν ότι η πορεία πύκνωνε σε κάθε της βήμα, κόσμος ενωνόταν με τους διαδηλωτές σε κάθε γειτονιά.

Οι διαδηλωτές έφτασαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο «Τόφαλος», όπου κι έκαναν μικρή στάση για να ανασυγκροτηθούν και να ανακτήσουν δυνάμεις, ώστε να συνεχίσουν προς το νοσοκομείο του Ρίου και από κει στην ευθεία για τη γέφυρα.

Ο Θ. Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου «Frigoglass»
Ο Θ. Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου «Frigoglass»
Την ίδια ώρα, πούλμαν γεμάτα με κόσμο ξεκινούσαν από την ύπαιθρο της Αχαΐας, αλλά και νωρίτερα από την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, για να συναντηθούν στην κινητοποίηση στη γέφυρα. Ετσι, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, εκατοντάδες κόσμου από τα χωριά της Αχαΐας και της Ηλείας, με τα πανό των σωματείων και των φορέων τους, περίμεναν στη βάση της γέφυρας τους διαδηλωτές που πορεύονταν από την Πάτρα για να ενωθούν μαζί τους.

Το πλήθος του κόσμου που πορευόταν από την Πάτρα κατέφθασε στη γέφυρα κρατώντας μπαλόνια σε πολλά διαφορετικά χρώματα και όταν η διαδήλωση ανέβηκε πια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ήταν ένα τεράστιο πολύχρωμο ποτάμι, που δύσκολα έβλεπες το τέλος του.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Κώστα Παρασκευά και Νίκο Σοφιανό, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Ακόμα, συμμετείχαν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος και ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης.

Συγκέντρωση στο Αντίρριο

Οι διαδηλωτές από την Αιτωλοακαρνανία παρατάχθηκαν στα διόδια, στη βάση της γέφυρας από την πλευρά του Αντιρρίου, έχοντας στην προμετωπίδα τους το πανό του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, που δήλωνε: «Το μέλλον μας δεν είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση. Παλεύουμε για μια νέα κοινωνία». Το μεγάλο ποτάμι των διαδηλωτών πορεύτηκε πάνω στη γέφυρα από το Ρίο προς το Αντίρριο. Νωρίτερα, κάτω από τη γέφυρα είχαν φτάσει και δεκάδες βάρκες και άλλα σκάφη, ενώνοντας τη φωνή τους από θαλάσσης με τους διαδηλωτές. Χαιρετίζοντας τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ήρθαν από την Αιτωλοακαρνανία, ο δήμαρχος Πατρέων, φτάνοντας με την κεφαλή της διαδήλωσης στο χώρο της συγκέντρωσης στα διόδια του Αντιρρίου, κάλεσε «η γέφυρα που μας χωρίζει, να γίνει γέφυρα που μας ενώνει» στον αγώνα κατά της ανεργίας, στον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων που πληρώνει πανάκριβα ο λαός μας κ.ο.κ., για να πέσει αμέσως από τους διαδηλωτές το σύνθημα «Ακρίβεια, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».

Ο Κ. Πελετίδης
Ο Κ. Πελετίδης
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Αθανασιάδης, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ ν. Αχαΐας, ο οποίος κατήγγειλε την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στους δήμους, στις καθαρίστριες των σχολείων, στους συμβασιούχους, με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων στην Καθαριότητα, που σήμερα είναι υπό καθεστώς απόλυσης μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας, των οποίων η ανεργία συνεχώς ανακυκλώνεται, με μισθούς πείνας και σε καθεστώς ομηρίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Ο αγώνας για σταθερή απασχόληση όλων των συμβασιούχων θα συνεχιστεί μέχρι τη μονιμοποίηση όλων τους».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου «Frigoglass», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ο οποίος αναφέρθηκε στους συνεχείς εκβιασμούς και τα μέτρα που πήρε η εργοδοσία της «Frigoglass», η οποία μετά τις περικοπές μισθών, τώρα προχωρά και σε εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα η θέση των εργαζομένων να χειροτερεύει και να προκαλείται εκρηκτική κατάσταση.

Δίκαιος ο αγώνας των συμβασιούχων


Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σημείωσε: «Πορευόμαστε για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των ανέργων, της νεολαίας, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, ωρομίσθιοι. Να ακουστεί η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται. Και αυτή η κινητοποίηση, όπως και η προηγούμενη, από την Πάτρα στην Αθήνα, αγκαλιάστηκε από τον Πατραϊκό λαό, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα. (...) Δεν πορευόμαστε, δεν διεκδικούμε για το φαίνεσθαι αλλά για το αναγκαίο. Οχι γιατί πιστεύουμε ότι με τέτοιες δράσεις θα ανατρέψουμε το κύμα της ανεργίας και της φτώχειας που μας κυκλώνει, αλλά γιατί θέλουμε ο λαός μας να σταθεί όρθιος, να υψώσει τις απαιτήσεις του, να σηκώσει ψηλά το δίκιο του, τις ανάγκες του, που και δίκαιες είναι και ρεαλιστικές, να σημαδέψει θαρρετά τον ένοχο, την αστική πολιτική και την εξουσία της. Δεν θέλουμε άστρα και ζήτω. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια του λαού μας να έχει τα αυτονόητα.

Είναι δίκαιος ο αγώνας των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους σήμερα, που απολύονται με την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διεκδικούν το αυτονόητο, να μείνουν στη δουλειά τους, να έχουν ένα σταθερό μεροκάματο, να καλύπτουν ανάγκες υπαρκτές σε βασικές δομές. Το σύστημα της ανακύκλωσης των ανέργων, που χρόνια τώρα κτίζουν οι κυβερνήσεις, είναι το πιο άθλιο σύστημα υποταγής και συμφιλίωσης του λαού μας με τη μακροχρόνια ανεργία.


Είναι δίκαιο ο δήμος μας να προσλάβει άμεσα τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους μόνιμους, για να έχουν δουλειά, αλλά και για να μη λειτουργεί ο δήμος μας οριακά. Για πάνω από 10 χρόνια δεν έχουμε καμία πρόσληψη, έχουμε μόνο συνταξιοδοτήσεις. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους δήμους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που επισκεφθήκαμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης. Η στρατηγική τους είναι να παραδοθούν όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους και ο λαός να ξαναπληρώνει για τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη».

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λύση του προβλήματος της ανεργίας τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, ούτε να φορέσουν οι άνεργοι το «μανδύα» του επιχειρηματία ιδρύοντας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Μας λένε ότι με τέτοιες αγωνιστικές εκδηλώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα των ανέργων και της ανεργίας, ότι θα έπρεπε ως δήμος τάχα να πάρουμε άλλες πρωτοβουλίες. Να καλέσουμε τους επιχειρηματίες, να τους ανοίξουμε δρόμο για επενδύσεις, που θα φέρουνε και τις δουλειές. Τους απαντάμε: Λέτε ψέματα», είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτός ο δρόμος είναι που έφερε μέχρι εδώ και δηλώνοντας: «Υπάρχει άλλος δρόμος! Να πάρει ο λαός την υπόθεση της ζωής και τον πλούτο της χώρας στα χέρια του! Να οργανώσει την οικονομία και τη ζωή στον τόπο του με βάση τις δικές του ανάγκες. Να οργανώσει τη συνεργασία με άλλους λαούς και χώρες βάσει ισότιμων σχέσεων και ανταλλαγών και όχι όπως σήμερα, με τις λυκοσυμμαχίες που οργανώνουν οι κυβερνήσεις με στόχο τη ληστεία και το αίμα των λαών. Ναι, εμείς πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας αλλιώς!».

Στο τέλος της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό τα εκατοντάδες πολύχρωμα μπαλόνια, ενώ οι διαδηλωτές στα σκάφη κάτω από τη γέφυρα άναψαν καπνογόνα σε διάφορα χρώματα. Στη συνέχεια, πολλοί διαδηλωτές πορεύτηκαν ξανά πάνω στη γέφυρα μέχρι το Ρίο.

Χρειάζεται, τέλος, να σημειώσουμε ότι ήταν μια μέρα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο η κινητοποίηση ήταν υποδειγματική, χάρη και στην άρτια οργάνωση από την πλευρά του δήμου και γενικότερα της οργανωτικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν σωματεία και άλλοι φορείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ