ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Συμφωνία στα αντιλαϊκά μέτρα, παζάρια για χρέος - χρηματοδότηση

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη του κεφαλαίου και από το ένα στο άλλο ισοδύναμο αντιλαϊκό μέτρο εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Κι ενώ φαίνεται να σημειώνεται «εμπλοκή» στα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, στη διαχείριση του χρέους του και στη διάρκεια της συμφωνίας, σε κάθε περίπτωση, το πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα φτάνει στα 8 δισ. ευρώ για το διάστημα μέχρι το τέλος του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε λίγες μέρες, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο με την καταιγίδα των μέτρων, με τις βαριές ανατιμήσεις σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, με τα μέτρα που στην πράξη φέρνουν παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όσο και με τις πολυεπίπεδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη συμπίεση κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις ανάγκες του.

Μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τραπέζι θα βρεθεί πρόταση των «θεσμών» για πεντάμηνη παράταση (μέχρι τέλος Νοέμβρη 2015) του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται εκταμιεύσεις από τα αδιάθετα υπόλοιπα και τις άλλες μορφές χρηματοδότησης στη βάση του σημερινού μνημονίου, ύψους μέχρι 15,5 δισ. ευρώ, σε αντιστοιχία με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων αλλά και με το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αφορά την εκ νέου επιστροφή στο ελληνικό κράτος των κεφαλαίων που προορίζονταν για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων, τα οποία, βέβαια θα εγγραφούν στο κρατικό χρέος, αυγατίζοντάς το. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά είχαν επιστραφεί στην Ευρωζώνη, με βάση τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Το αντιλαϊκό γαϊτανάκι συνεχίζεται με τις αδιάθετες δόσεις που αναλογούν στην πλευρά του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ), το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευσή τους τη συνέχιση της χρηματοδότησης και μετά τη λήξη της νέας παράτασης (μέχρι και το τέλος του 2016) με τα νέα δάνεια που θα διασφαλίσει η πλευρά της Ευρωζώνης, δηλαδή μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, άρα και του επόμενου αντιλαϊκού προγράμματος - μνημονίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ σχεδιάζει την εκταμίευση στα τέλη Νοέμβρη 2015 και βέβαια με προϋπόθεση να αξιολογήσει ως θετική την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της περιόδου.

Ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα εκταμιεύσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που αποκόμισε από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, με βάση τη συμφωνία του 2012. Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα αποδοθούν άμεσα (30 Ιούνη) για την εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ)...

«Ψάχνονται» για το αντιλαϊκό περιτύλιγμα

Την ίδια ώρα, ως «παντελώς ανεπαρκείς» χαρακτηρίζονται από τη συγκυβέρνηση οι προτάσεις των «θεσμών» για την πεντάμηνη παράταση, κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης. Παράλληλα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δε βγάζει άχνα για την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η δική του πρόταση, «ανακαλύπτει», τάχα... ξαφνιασμένο, ότι τα παζάρια με τους δανειστές οδηγούν σε «ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο»!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου:

-- Η πρόταση των θεσμών, «ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ' όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα», αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό και «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου».

-- «Δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ».

-- «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του(κυρίως στο ΔΝΤ), χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος».

-- «Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης».

Επισημαίνουν, μάλιστα, πως η συγκυβέρνηση έχει καταθέσει «λελογισμένη πρόταση διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος». Αυτήν αφορά στη μεταβίβαση του χρέους από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Να σημειωθεί ότι η απόσυρση του κρατικού χρέους από την ΕΚΤ αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ένταξη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αφορούν στη διασφάλιση φτηνών κεφαλαίων και ρευστότητας για την ανάπτυξη κερδοφόρων ιδιωτικών επενδύσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είχε χθες συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ.

Διαφωνίες για το χρέος και νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Στο μεταξύ, την ύπαρξη διαφορετικών προβλέψεων και επομένως θέσεων των δανειστών σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους (δηλαδή για τη δυνατότητα αποπληρωμής του), επιβεβαιώνουν πηγές της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την αμερικανική «Wall Street Journal», το 2022, το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα διαμορφωθεί στο 142,2% του ΑΕΠ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση της Κομισιόν, μιλά για 124% του ΑΕΠ. Δηλαδή, η μεταξύ τους απόκλιση φτάνει τις 18,2 ποσοστιαίες μονάδες! Σημειώνεται ότι το Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κυμαίνεται στο 110% του ΑΕΠ, ώστε να αποτιμηθεί ως «βιώσιμο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, δήλωσε χτες ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ενώ επισήμανε ακόμη πως φοβάται ένα «ατύχημα» στις διαπραγματεύσεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για μια μορφή αναδιάρθρωσης ενός μέρους του ελληνικού χρέους», ανέφερε. Εξάλλου, σημειώνει ότι τον «ανησυχεί» ο τρόπος που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τα τελεσίγραφα που ανακοινώνονται.

Είναι φανερό ότι οι διαμαρτυρίες της συγκυβέρνησης σχετικά με το χρέος και τη χρηματοδότησή του, βρίσκουν «πλάτες» και στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που «κατά τα λοιπά» συμφωνεί με τις «επώδυνες προσαρμογές» και τα αντιλαϊκά μέτρα...

ΣΕΒ
Με κριτήριο τις κερδοφόρες επενδύσεις

«Στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Παράλληλα, εστίασε την κριτική των βιομηχάνων στην «προκρούστεια διαπραγματευτική πρακτική κυβέρνησης και εταίρων, με θύμα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

Με το βλέμμα στραμμένο στα επενδυτικά πακέτα που παζαρεύει η συγκυβέρνηση, οι Ελληνες βιομήχανοι θέτουν τους παρακάτω άξονες:

-- Κριτήριο είναι η απόδοση των κεφαλαίων (δηλαδή η απόδοση ικανού ποσοστού κέρδους) και όχι η απορρόφηση, «ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο και να επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία».

-- Την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

-- Την αξιοποίηση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων και κινήτρων απόδοσης, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αναποτελεσματικές άμεσες επιδοτήσεις.

--Εδραιώνει μια «σταθερή και απλή φορολογία», ώστε «το κόστος να μη σκοτώνει την ανταγωνιστικότητα».

Δημοψήφισμα ανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Στο φόντο των αντιλαϊκών παζαριών, χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των «θεσμών» ενόψει και της συζήτησης στο σημερινό Γιούρογκρουπ. Αργά το βράδυ, η συνεδρίαση μετατράπηκε σε Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των αναπληρωτών υπουργών.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, μιλώντας για παραβίαση τάχα του κοινοτικού κεκτημένου από τους δανειστές, ανήγγειλε οτι η κυβέρνηση κατέληξε σε απόφαση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Το Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί σήμερα τη Βουλή και εισηγείται τη διενέργεια δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, 5 Ιούλη, με ερώτημα, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των "θεσμών"».

Με μνημονιακό νόμο και ο κατώτερος μισθός...

Στο μεταξύ, μαζί με το Ασφαλιστικό, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενταφιάζει, επισήμως πλέον, και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τα Εργασιακά. Συγκεκριμένα, στην τελευταία πρότασή της προς τους «θεσμούς», όχι μόνο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά δεσμεύεται ότι ο νέος κατώτερος μισθός θα καθορίζεται σύμφωνα με τον σχετικό μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (Ν.4172/2013). Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και μια γενική αναφορά για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως το ILO!

Υπενθυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Με μια κουβέντα, ο κατώτερος μισθός θα καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια και τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας (παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων)...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ