ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν την Τρίτη οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά

24ωρη απεργία, χτες, στο ξενοδοχείο «Melia Athens»

Να μη χαθεί ούτε ώρα στη μάχη για την προετοιμασία και την περιφρούρηση της πανελλαδικής παν-ναυτεργατικής απεργίας, την Τρίτη 30 Ιούνη, καλούν εργαζόμενους, συνταξιούχους και σπουδαστές τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Η απεργιακή προσυγκέντρωση των σωματείων έχει οριστεί στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Χτες, σε έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για την πραγματοποίηση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα. ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ οργανώνουν την παρουσία τους με απεργιακά κλιμάκια σε μια σειρά από λιμάνια της χώρας. Καλούν τους ναυτεργάτες να κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, ώστε να γίνει βήμα στη διεκδίκηση ΣΣΕ και Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους ναυτεργάτες.

Με κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, επίσης την Τρίτη 30 Ιούνη (00.01 π.μ. έως 24.00), για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών (Οινοποιίας - Ποτοποιίας - Οξοποιίας - Ζυθοποιίας - Αναψυκτικών - Νερών - Χυμών) απαντά η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στην παρελκυστική τακτική των εργοδοτών, οι οποίοι δεν έχουν προσέλθει σε νέα συνάντηση για να υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παρά το γεγονός ότι πρότειναν την υπογραφή Σύμβασης στα επίπεδα του 2009. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00.01 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 24.00.

Οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας προετοιμάζουν την απεργία συζητώντας με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του κλάδου. Ανάμεσα σε άλλα, εξορμήσεις και περιοδείες έχουν γίνει σε «Coca - Cola» (Σχηματάρι), «ΦΙΞ» (Ριτσώνα), «ΚΟΡΠΗ» (Αιτωλοακαρνανία), «Pepsi» (Σχηματάρι) και «Amstel» (Πάτρα).

Διεκδικούν επιχειρησιακή Σύμβαση στο ξενοδοχείο «Melia Athens»

Την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης έκαναν χτες πράξη οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens», με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το επιχειρησιακό τους σωματείο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Την άμεση πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στα τμήματα που υπάρχει εντατικοποίηση (όπως στο service, στην κουζίνα, στα πλυντήρια, στην αποθήκη). Την πρόσληψη των καμαριέρων που σήμερα είναι εργαζόμενες σε «δουλεμπορικό» συνεργείο, με τους ίδιους όρους αμοιβής κι εργασίας που ισχύουν για τις καμαριέρες που ανήκουν στο προσωπικό του ξενοδοχείου. Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την εταιρεία με σκοπό την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Ιούλη του 2012.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού και κλαδικού σωματείου, που έγινε ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη, εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στα αιτήματα των εργαζομένων την επόμενη βδομάδα.

Βάζουν χέρι στα διαθέσιμα των Ταμείων

Να βάλει χέρι στο Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και ν' αρπάξει 150 εκατομμύρια ευρώ επιχείρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταφεύγοντας ακόμα και σε πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις. Το πρόσχημα για ν' αρπάξει τα λεφτά των τραπεζοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι για να τα δώσει στο ΙΚΑ να πληρώσει τις συντάξεις, όμως η αλήθεια είναι ότι «με απίστευτη ταχύτητα καθαρίζει ό,τι έχει απομείνει σε όποιο Ταμείο και το καταθέτει στους δανειστές, αναγνωρίζοντας και πληρώνοντας στο ακέραιο το χρέος, για το οποίο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία ευθύνη...», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Τραπεζοϋπαλλήλων» (συνδικαλιστική παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, προχτές, η κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι λείπουν 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΙΚΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιούλη, ζήτησε από το ΕΤΑΤ να του δώσει δάνειο. Ομως, δε συγκλήθηκε το ΔΣ του ΕΤΑΤ, όπως προβλέπεται, για να πάρει τέτοια απόφαση. Στη συνέχεια, χτες Παρασκευή, η κυβέρνηση έβγαλε με το «έτσι θέλω» μια υπουργική απόφαση (υπογράφουν υπουργός Εργασίας, Σκουρλέτης και αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στρατούλης) που «αναγκάζει» το ΕΤΑΤ να δώσει το δάνειο. Μια απόφαση που δεν είχε καν νομικό έρεισμα και γι' αυτό το λόγο αναζητούνταν διάφορα παραθυράκια για να εκτελεστεί. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χτες το απόγευμα, η συγκυβέρνηση κάλυψε τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ από άλλη πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο είναι ότι η συγκυβέρνηση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει τη λεηλασία και των ασφαλιστικών ταμείων, μεταφέροντας στις πλάτες του λαού το χρέος που δεν είναι δικό του.

Τέρμα στο πλιάτσικο - Αρκετά ματώσαμε

Στην ανακοίνωσή του, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Η δική της εθνική ανάγκη είναι η εξυπηρέτηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και των μεγαλοεργοδοτών.

Η δική μας εθνική ανάγκη είναι η υπεράσπιση και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να πληρώσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, με ταξική αλληλεγγύη και ενότητα. Δε χρειάζονται κουμανταδόρους εκείνους που όχι μόνο διατηρούν όλους τους μνημονιακούς νόμους, αλλά φέρνουν και νέα μέτρα που φτωχαίνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους.

(...) Τέρμα στη λεηλασία των ταμείων. Τέρμα στο πλιάτσικο του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ - ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ παντού. Οργανώνουμε την αντίστασή μας στη νέα επίθεση που έρχεται».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία του «Αγωνιστικού Μετώπου Τραπεζοϋπαλλήλων» και το ΠΑΜΕ Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο του Ταμείου για το θέμα.

Αγωνιστική παρακαταθήκη για τους αναπήρους

Με τον αγώνα τους, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους έβαλαν φρένο στη βαρβαρότητα των ΚΕΠΑ, προστάτεψαν ένα συνάδελφό τους και άνοιξαν δρόμο και για άλλους αναπήρους, που αντιμετωπίζουν την «προκρούστεια κλίνη» της εκτίμησης της αναπηρίας.

Οπως είχε καταγγείλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τα ΚΕΠΑ και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης, άφησαν ένα νέο πάσχοντα με βαριά ρευματολογική πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς τη σύνταξη θανάτου του πατέρα του.

Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή έδωσε σ' αυτόν τον ασθενή για τρία χρόνια ποσοστό αναπηρίας 67%, αλλά με το χαρακτηρισμό «ικανός για εργασία». Μ' αυτό τον τρόπο, ο ανάπηρος, που ήταν έμμεσα ασφαλισμένος στο θανόντα πατέρα του, έχανε το δικαίωμα της σύνταξης και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ΣΕΑΑΝ οργάνωσε κινητοποιήσεις στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων (12.6.2015) και στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ (14.6.2015). Παρά την άρνηση της διοίκησης του ΙΚΑ να παρέμβει, κάτω από την έκταση που πήρε η κινητοποίηση, ο ανάπηρος, μέσα σε δύο μέρες, πέρασε ξανά από επιτροπή και από τις 24.6.2015 έχει στα χέρια του την απόφαση που του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζει να παίρνει αναδρομικά τη σύνταξη θανάτου του πατέρα του και να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Νεκρός εργαζόμενος στη Φλώρινα

Ενας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, την Πέμπτη 25 Ιούνη, κατά τη διάρκεια εργασιών ασφαλτόστρωσης στην επαρχιακή οδό Πολυπλάτανου - Αγίας Παρασκευής, στη Φλώρινα. Πρόκειται για τον εργαζόμενο Κιοσέ Σουκρή, 59 ετών, που τραυματίστηκε θανάσιμα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Κλεινών Φλώρινας.

Ακρωτηριάστηκε εργάτρια

Μια εργαζόμενη στην εταιρεία «Παπαδοπούλου» ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα, που πιάστηκαν σε μια μηχανή την ώρα που εργαζόταν. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο ατυχημάτων που γίνονται μέσα στους χώρους δουλειάς. Μόνο στην εταιρεία αυτή, είναι το τρίτο σοβαρό ατύχημα που γνωρίζουμε μέσα σε λίγο καιρό, μέσα στα πολλά μικρά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά».

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, «είναι χαρακτηριστικό το ατύχημα που έπαθε συνάδελφος από υπερβολική κόπωση, αφού δούλευε 14 ώρες και μέσα σε 5 ώρες μέσα στη νύχτα τον ξανακάλεσαν στη δουλειά! Αλλος συνάδελφος συνθλίφτηκε από κινητό μέρος μηχανήματος, καθώς δεν ενεργοποιήθηκε η προστασία, για να σταματήσει την κίνηση».

«Υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι, είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, η περίφημη "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", που περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά μας», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει από κοινού με άλλα σωματεία της Αττικής από τους κλάδους της Βιομηχανίας, την Τετάρτη 1η Ιούλη, στις 6 το απόγευμα, στο υπουργείο Εργασίας.

Κινητοποίηση για την Υγεία σήμερα στην Κερατέα

Συγκέντρωση για τα οξυμένα προβλήματα στον τομέα της Υγείας διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σήμερα, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κερατέας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και φορείς της Ανατολικής Αττικής.

Μεταξύ άλλων, αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, που να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, να δημιουργηθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, να ενισχυθούν με ασθενοφόρα και μόνιμο προσωπικό οι σταθμοί του ΕΚΑΒ, για να καλύπτονται οι ανάγκες σε 24ωρη βάση κ.ά.

ΑΔΕΔΥ
Απόφαση για απεργία με «αστερίσκους»

Απόφαση για απεργία τη μέρα που θα ανακοινωθεί η συμφωνία στη Βουλή, πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων στέκεται ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων. Το ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ισχυρίστηκε ότι η συγκυβέρνηση έχει δείξει πώς γίνεται να μη συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές! Η ΔΑΚΕ ανέδειξε ως βασικό ζητούμενο «να μείνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ η ΠΑΣΚ αναλώθηκε σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) και η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (προέλευσης ΠΑΣΚ ΟΤΑ) συνεχίζουν να προσφέρουν στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ασκούν κριτική και μιλάνε για αγώνες. Ετσι, μαζί με το ΜΕΤΑ, πήραν απόφαση να κάνει η ΑΔΕΔΥ συλλαλητήριο την Κυριακή, ισχυριζόμενοι ότι η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν την αφήνουν ν' ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική.

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο υπογράμμισαν ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται, δεν αφορούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τους ανταγωνισμούς εντός της αστικής τάξης. Πρόσθεσαν ότι απαιτείται ανάπτυξη κινήματος, που ως ελάχιστα αιτήματα πρέπει να θέτει την ανάκτηση των απωλειών και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, που προϋποθέτουν σύγκρουση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ