ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μονοπώλια καραδοκούν για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να παράγουν άφθονη και φτηνή Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδονται στο κεφάλαιο

Motion Team

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να παράγουν άφθονη και φτηνή Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδονται στο κεφάλαιο
Το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη 2/6 θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ ΑΕ, τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με στόχο να πουληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμα μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε «στρατηγικό επενδυτή».

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» και εντάσσεται στη διαδικασία της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ. Το στόχο της απελευθέρωσης υπηρετεί και η πώληση του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW. Στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως».

Σε ό,τι αφορά τους όρους μεταβίβασης του 30% της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, στο άρθρο 9 παρ. 2 ορίζεται ότι «η νέα εταιρεία προμηθεύει τους πελάτες με ηλεκτρική Ενέργεια, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν». Μπορεί όμως στη συνέχεια «να μεταβάλει τους όρους των συμβάσεων». Επίσης, θέλοντας να προλάβει τυχόν «διαρροές» πελατών από τη νέα εταιρεία, προβλέπεται στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ότι «η μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή ηλεκτρικής Ενέργειας εξαιτίας της αποσχίσεως δε συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, το νομοσχέδιο αναφέρει πως «οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας που εισφέρονται στη νέα εταιρεία δε λύονται μονομερώς από τα μέρη, πριν από την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης». Πιο κάτω προσθέτει ότι η ΔΕΗ «υποχρεούται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας των οποίων εισφέρθηκαν στη νέα εταιρεία».

Τέλος, επισημαίνει ότι «σε περίπτωση λύσης των συμμεταβιβαζόμενων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ ΑΕ δύναται να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρχουν «ορισμένες αλλαγές» στο τελικό νομοσχέδιο. Αυτές αφορούν την «εξασφάλιση» των θέσεων εργασίας για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν στη νέα εταιρεία για κάποιο χρονικό διάστημα, τη συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος για τους αγρότες που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους από τα υδροηλεκτρικά της επιχείρησης και τέλος τη διατήρηση του καθεστώτος αποζημιώσεων εξαιτίας απαλλοτριώσεων.

Συγκέντρωση χτες στην Πτολεμαΐδα

Διοργανώθηκε από φορείς της περιοχής και χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος

Συγκέντρωση ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» έγινε χτες βράδυ στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία φορέων της περιοχής (Περιφέρεια, δήμοι, σωματεία, κλπ). Το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται νέες συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Φλώρινα, ενώ την ημέρα που θα συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, προγραμματίζονται καταλήψεις στις πύλες των σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκφράζοντας έμπρακτα την εναντίωση του ΚΚΕ στα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας. Οπως είπε, «η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της παράδοσής της σε ιδιώτες, σήμερα παίρνει ακόμη περισσότερο σάρκα και οστά, με το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ". Ηρθε η ώρα να βγάλει ο εργαζόμενος λαός συμπεράσματα, να σηκώσει κεφάλι.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που θα είναι τα πρώτα θύματα έχουν την πρώτη ευθύνη να οργανώσουν τον αγώνα. Να πρωτοστατήσουν και στην ένταση και στη μαχητικοποίηση και στην κλιμάκωση και κυρίως στην κατεύθυνση του αγώνα. Είναι βέβαιο ότι με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά και περισσότερα κοψίματα ρεύματος στα λαϊκά σπίτια. Το ζούμε και σήμερα από την κρατική καπιταλιστική ΔΕΗ που αυξάνει το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ φθηναίνει το ρεύμα για τους βιομηχάνους.

Να ξεσηκωθούν οι πάντες, όλα τα σωματεία, όχι μόνο της ΔΕΗ και της Ενέργειας. Ο σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων, οι αγρότες. Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την ΕΕ. Ως ΚΚΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οξυνθεί η αντίσταση, να παρεμποδίσουμε αυτή την πολιτική».

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρουσίασε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, αποτέλεσμα της μέχρι τώρα απελευθέρωσης είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος, με αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια, τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν 80% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας, 130% παραπάνω το φόρο για τους ρύπους και από 1η Ιούλη θα έρθει νέα μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια.

Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης είναι επίσης το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, το δουλεμπόριο. Φαίνονται ολοκάθαρα οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, από την τριχοτόμησή της και σε αυτή την κατεύθυνση, η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος συνέβαλε τα μέγιστα. Συγκέντρωση και συναυλία οργανώνει σήμερα, στις 8 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ ΑΗΣ Λαυρίου, στην πλατεία Ηρώων στο Λαύριο. Στη συγκέντρωση θα πάρει μέρος και το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σύσκεψη από το ΠΑΜΕ την Τετάρτη

Σύσκεψη με θέμα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο λαό διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Στο κάλεσμά της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση στα θερινά τμήματα φέρνει για ψήφιση τα λεγόμενα "προαπαιτούμενα", τα οποία είναι συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που έχουν αποφασιστεί απ' την ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η πώληση κομματιού της ΔΕΗ, η λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", έρχεται στη Βουλή στις 2 Ιούλη, για να συνεχιστεί ο σχεδιασμός της πλήρους απελευθέρωσης της ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ. Το θέμα αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, με δυσβάσταχτες τιμές στους λογαριασμούς. Για το θέμα αυτό σας καλούμε σε σύσκεψη, την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1)».

ΚΚΕ
Ανατροπή της πολιτικής της «απελευθέρωσης»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις να ορθωθεί τείχος αντίστασης και ανατροπής του κυβερνητικού σχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ". Ο αγώνας ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης του τομέα Ενέργειας, που προωθείται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για τους λαϊκούς καταναλωτές και τους εργαζόμενους του κλάδου. Ταυτόχρονα, να αντιπαλεύει τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα της ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις συνθήκες της ευρωενωσιακής απελευθερωμένης αγοράς, μπορεί να υπάρξει επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να παρέχει φτηνό ρεύμα και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου».

Τι περιλαμβάνει η «μικρή ΔΕΗ»

Στη «μικρή ΔΕΗ» παραχωρούνται:

  • Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW και ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW, καθώς και άδεια ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επιπλέον, παραχωρούνται τα δικαιώματα εκμετάλλευσης επτά ορυχείων λιγνίτη και συγκεκριμένα σε Αμύνταιο και Λακκιά, Κλειδί, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης.
  • Οι υδροηλεκτρικές μονάδες ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ΥΗΣ Αγρας, ισχύος 50 MW, ΥΗΣ Εδεσσαίου, ισχύος 19 MW, ΥΗΣ Πουρνάρι I και II, συνολικής ισχύος 334 MW και τέλος η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 458 MW.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ