ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στη δασοπροστασία

Σε Ερώτηση του Κόμματος γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Καβάλας

Από παλιότερη πυρκαγιά στην Ελευθερούπολη Καβάλας

Motion Team

Από παλιότερη πυρκαγιά στην Ελευθερούπολη Καβάλας
Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας, αναδεικνύονται τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, η οποία διαθέτει ως μόνα εναέρια μέσα 2 πεζετέλ στη Χρυσούπολη και 1 ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Ερώτηση αναφέρει ότι «αντίστοιχα, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας, μοναδικός σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαθέτει μόνο ένα πλοιάριο, ενώ δεν υπάρχει όμως χώρος για να στεγαστεί η υπηρεσία και οι 18 εργαζόμενοι σε αυτή. Να σημειωθεί πως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας έχει στην ευθύνη του περιοχές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές μονάδες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό λιμένων.

Στο Δασαρχείο Καβάλας διαπιστώνεται έλλειψη οχημάτων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα στη μετακίνησή τους για επίβλεψη χώρων και διευθέτηση προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν, ενώ επίσης σοβαρό είναι και το πρόβλημα με τις πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων».

Η κατάσταση στη Δασική Υπηρεσία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρειάζονται τουλάχιστον 3 δασολόγοι και 4 δασοπόνοι για τους Δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου. Ενώ για την περιοχή της Θάσου, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη δασοφυλάκων, καθώς σε αυτή υπάρχουν μόνο δύο και ο ένας συνταξιοδοτείται.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ακόμα ότι: «Ολα τα έργα για αναδασώσεις, καθαρισμούς και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθώς και άλλα τεχνικά έργα, καθυστερούν με την πρόφαση της ένταξής τους στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ενώ, η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση των δασικών δρόμων μειώθηκε και φέτος στις 30.000, από την ήδη χαμηλή περσινή χρηματοδότηση των 50.000.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Προστασίας του δασικού πλούτου, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με αποκλειστική κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων. Τα δασικά οικοσυστήματα να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη διαχείριση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, της αντιπυρικής προστασίας και της προστασίας από κάθε είδους καταπατητές.

Ερωτώνται οι υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, για τη στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής, καθώς και για την ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών με όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος στον οποίο θα στεγαστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ οδηγήθηκαν χτες το πρωί, τα υπόλοιπα εφτά άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, συνολικού βάρους δύο τόνων και 120 κιλών, με το δεξαμενόπλοιο «Noor one» από τα διεθνή ύδατα του Ομάν στην Ελλάδα, προκειμένου να τη διοχετεύσουν στην ΕΕ μέσω Βελγίου. Πρόκειται για τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος του «Noor one», τέσσερις ναύτες και τον 42χρονο πλοίαρχο, όλοι τους Ινδοί υπήκοοι. Επίσης, έναν 41χρονο Τούρκο υπήκοο με βελγικό διαβατήριο και την 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως διαχειρίστρια του πλοίου.

ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με αφορμή την προσφυγή δύο γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που κατήγγειλαν απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους ενόψει της απέλασής τους.

Το δικαστήριο υποχρέωσε τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν από 6.500 ευρώ στην κάθε μία από τις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη. Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν στις 10 Αυγούστου 2011 για παράνομη είσοδο στη χώρα και κρατήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στο δικαστήριο, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν σε ένα κελί ασφυκτικά γεμάτο με άλλους κρατουμένους, ανεπαρκώς φωτισμένο και με τα παράθυρά του να είναι καλυμμένα με μεταλλικό πλέγμα. Οι προσφεύγουσες ισχυρίστηκαν ότι τα 5,87 ευρώ τη μέρα που τους δόθηκαν δεν ήταν αρκετά για να αγοράσουν ένα γεύμα η κάθε μία. Την 1η και την 22/9/2011, αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στο δικαστήριο, υπήρχε μόνο ένα ντους και μία κοινή τουαλέτα για όλες τις κρατούμενες.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης, ασκήθηκαν χτες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, τον περασμένο Νοέμβρη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Παράλληλα, προκλήθηκαν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΑΝΑΒΟΛΗ για τις 14 Οκτώβρη πήρε η απάντηση στο αίτημα του Σ. Ξηρού για κατ οίκον νοσηλεία. Οι δικαστικές αρχές όρισαν 3 νευρολόγους, για να γνωματεύσουν για το εάν πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη

Η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Ιούνη το πρωί, εκδήλωση τιμής, αρχικά στο μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων που βρίσκεται στις Μελάτες της Αρτας και, στη συνέχεια, στον τόπο όπου έπεσε, κυκλωμένος από τους μοναρχοφασίστες, ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αρης Βελουχιώτης, στο χωριό Μεσούντα της Αρτας. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί λαϊκό γλέντι από την ΚΟ Αρτας.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ βάζουν πούλμαν από την Αθήνα, για τη συμμετοχή των αγωνιστών που το επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής από Αθήνα, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος και στο τηλ: 210.8225.407, ώρες πρωινές, κάθε μέρα εκτός Σαββατοκύριακου).
  • Επίσης, για δηλώσεις συμμετοχής από Αρτα, στα γραφεία του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο: 268.1073.251.

Εκδήλωση στα Κανελλάκια Γορτυνίας

Το παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 29 Ιούνη και ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση τιμής στα Κανελλάκια Γορτυνίας, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ιστορική μάχη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει γλέντι στο Λιμποβίσι.

Για συμμετοχή στην εκδήλωση θα ξεκινήσει πούλμαν, στις 9.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης (τηλ. 697.5603.698)

Εντοπισμός μεταναστών

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 24 μεταναστών προέβη χτες το Λιμενικό, στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η λιμενική αρχή Λέρου από τη φρουρά του Φαρμακονησίου για ύπαρξη πνευστής λέμβου με αρκετό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού. Στην περιοχή κατέπλευσε ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, όπου εντόπισε την πνευστή λέμβο με τους μετανάστες να παρουσιάζει έντονη εισροή υδάτων.

Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Λέρου, όπου και συνελήφθησαν.

Πυρκαγιές

Διαστάσεις είχε πάρει η φωτιά που έκαιγε χτες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Μαλεσίνας στη Φθιώτιδα. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από τις δύο το μεσημέρι και στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Από το μεσημέρι, έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού τα δύο αεροπλάνα PZL, που επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ το απόγευμα άρχισαν ρίψεις νερού και δύο «Καναντέρ». Η φωτιά είχε δύο μέτωπα και επεκτεινόταν σε πευκόφυτη περιοχή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν, καθώς και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες -κοντά στους 42 βαθμούς- έκαναν το έργο των πυροσβεστών δύσκολο. Πριν από την εκδήλωση αυτής της πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες έθεσαν σε έλεγχο μία ακόμα πυρκαγιά 20 χιλιόμετρα νότια από την Μαλεσίνα, στο Κόκκινο.

Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιόκαμπος στο δήμο Αγιάς στη Λάρισα. Οι φλόγες πέρασαν από δύο αυλές σπιτιών, αλλά δεν προκάλεσαν ζημιές.

Πυρκαγιά μαινόταν και σε χαράδρα δασικής περιοχής στο Γαλατάκι Κορινθίας.

Νομοθετική ρύθμιση για αποτεφρωτήρια νεκρών

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Την πρόθεσή του να εντάξει την παραπάνω ρύθμιση στο Νομοσχέδιο για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας - Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε χτες στους δημάρχους των δύο πόλεων, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη αντίστοιχα, προσθέτοντας πως παράλληλα θα τακτοποιούνται και οι διαδικασίες αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Διάψευση της Αστυνομίας για Ξηρό

Διαψεύδει με χτεσινή ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», σύμφωνα με το οποίο, αστυνομικοί εντόπισαν τον καταζητούμενο Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος κατάφερε να τους ξεφύγει. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τα αναφερόμενα σε σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, με τίτλο "Εφτασαν μια ανάσα από τον Χριστόδουλο Ξηρό!", δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η απεργία πείνας (από τις 23/6) των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, ενάντια στις λεγόμενες φυλακές υψίστης ασφαλείας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πάνω από 4.500 κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας σε 15 φυλακές. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν και κρατούμενοι που παραπέμπονται με τον «τρομονόμο», με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι δίκες τους. Παράλληλα, στάση εργασίας εξήγγειλαν από χτες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές της χώρας, τις ώρες των επισκεπτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους κρατούμενους, να μην έχουν τη δυνατότητα επισκεπτηρίου από συγγενείς, δικηγόρους και εθελοντές γιατρούς από έξω.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ