ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αγώνας για ζωή χωρίς εξαρτήσεις

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας οργάνωσε χτες το βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών

Μαχητική η παρουσία της ΚΝΕ
Μαχητική η παρουσία της ΚΝΕ
«Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά». Ηταν το μήνυμα που έστειλαν, χτες το βράδυ, εκατοντάδες νέοι, γονείς και μαζικοί φορείς που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Μια συγκέντρωση που αν και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, παρ' όλα αυτά «βρίσκει τη χώρα μας σε ένα βαρύ κλίμα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού». «Ενα κλίμα που δημιουργήθηκε έντεχνα και μεθοδευμένα, με την πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών και με τη συμβολή μιας σειράς άλλων παραγόντων», όπως ήταν η κοινή διαπίστωση όλων εκείνων των φορέων που συμμετείχαν - μεταξύ τους και ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνης - και μίλησαν στη χτεσινή συγκέντρωση. «Η πρωτογενής πρόληψη είναι αρχή, είναι η τίμια και καθαρή κοινωνική πολιτική», τόνισε η Ελ. Μωραΐτη, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ενώ η Χρυσούλα Αποστόλου εκ μέρους της ΚΝΕ, υπογράμμισε ότι «η πάλη σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και αυτός ο αγώνας είναι καθημερινός και αδιάκοπος».

Αμέσως μετά έγινε μια μαζική και δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, μια πρώτη απάντηση στην προωθούμενη «πολιτική μαστούρας».

Τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ
Τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ
«Η νεολαία θέλει μόρφωση, δουλιά και όχι υποκατάστατα σκληρά και μαλακά», ήταν το αίτημα που βροντοφώναξαν δεκάδες νέοι Κνίτες και μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων. Η πορεία φτάνει στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ όπου παραδίδεται το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στο οποίο απαιτείται η απόσυρση του νομοσχεδίου των πέντε και ζητάει την καθιέρωση ενιαίας στρατηγικής με βάση την πρωτογενή πρόληψη. Η πορεία φτάνει στη Βουλή και στον ΟΗΕ - όπου και κει θυροκολλείται το ίδιο ψήφισμα - και τα συνθήματα που ακούγονται κάνουν σαφές ένα πράγμα: «Η πρόταση των πέντε δε θα περπατήσει, η πάλη του λαού θα την καταργήσει».

Αλλα συνθήματα ήταν: «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι ηρωίνη στα νοσοκομεία» και «Ζούμε αισιόδοξα, αγωνιστικά, όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Στην καρδιά της «πιάτσας»

Στην καρδιά της «πιάτσας», στην Ομόνοια, εκεί που όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σε «νταραβέρια» παράνομων ουσιών, εκεί που δεκάδες νέοι αφήνουν καθημερινά ένα κομμάτι της αξιοπρέπειάς τους, στήθηκε χτες το μεσημέρι, ένα «Ανοιχτό Καφενείο». Η ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα «Διάβαση», η οποία ανήκει στο ΚΕΘΕΑ, έστησε χτες ένα στέκι ενημέρωσης για χρήστες, προσφέροντας ένα αναμνηστικό της κοινότητας για να υπενθυμίζει ότι «το πρόβλημα των ναρκωτικών μάς αφορά όλους».

Παρών και ο Δήμος Περάματος
Παρών και ο Δήμος Περάματος
Ομάδες ενημέρωσης της «Διάβασης», μιλούσαν με τους χρήστες όπου τούς προσκαλούσαν στο Ανοιχτό Καφενείο και οι περισσότεροι το επισκέφτηκαν. Δεκάδες χρήστες ηλικίας από 19 μέχρι και 40 ετών συζήτησαν με τα μέλη της «Διάβασης», «για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις». Ομως πολλοί ήταν και οι γονείς που θέλησαν να ενημερωθούν τόσο για το θεραπευτικό πρόγραμμα της «Διάβασης», όσο και για το γενικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Η Ελένη Βότικα, υπεύθυνη της κοινωνικής επανένταξης του προγράμματος, διαβεβαίωσε ότι η επιλογή της Ομόνοιας δεν ήταν τυχαία. «Εδώ ίσως βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος και τουλάχιστον για σήμερα θα έπρεπε να κάνουμε κάτι επιπλέον. Αντί να έρθουν οι χρήστες σε εμάς, ερχόμαστε εμείς σε αυτούς. Ωστόσο, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι καθημερινός».

Ο Γιάννος, μέλος του πρωινού ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος - εκεί απευθύνονται νέοι από 20 μέχρι 25 ετών - μεταφέρει τη δική του εμπειρία από τη χτεσινή εκδήλωση. «Υπήρχε έντονη ανησυχία από τους γονείς για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Οπως επίσης, υπήρξε και η επιθυμία κάτι τέτοιο να γίνεται συχνότερα και όχι μόνο σήμερα. Γενικότερα υπάρχει έντονη ανάγκη για καθημερινή και ουσιαστική ενημέρωση. Το ζητούμενο της εκδήλωσης δεν ήταν να διαφημίσουμε το πρόγραμμα σε χρήστες και γονείς, αλλά να τους μεταφέρουμε μήνυμα ελπίδας. Γιατί υπάρχει ελπίδα να περάσεις απέναντι»...

«Πλεύση» στο Σύνταγμα

Εβαλαν «Πλεύση» από την Ομόνοια, τις πλατείες Κάνιγγος, Εξαρχείων και Κοτζιά για το Σύνταγμα. Είπανε «ναι», στις «Στροφές» κι ας είναι επίπονες. Διέσχισαν μερικούς από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να φωνάξουν ότι «η ζωή είναι ωραία», μακριά από εξαρτήσεις. Ο λόγος για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» και «Πλεύση», οι οποίες απευθύνονται σε έφηβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών.

Παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, γονείς και προσωπικό του Κέντρου Ενημέρωσης ξεκινώντας ταυτόχρονα από διάφορα σημεία, πορεύονται προς το Σύνταγμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών. Η Μαρία Καρανταράκη από το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων «Στροφή», υπογραμμίζει το σκοπό των χτεσινών εκδηλώσεων που είναι η ενημέρωση.

Ενώ ο Λεωνίδας, μέλος της θεραπευτικής κοινότητας «Στροφή» λέει προς τους σημερινούς χρήστες: «Να προσπαθήσουν να αποτοξινωθούν. Η ζωή είναι ωραία χωρίς ουσίες. Αυτό όμως είναι δύσκολο να το κάνουν μόνοι τους. Εμείς τούς περιμένουμε»...

Το δικό της μήνυμα προς όλους τους γονείς, στέλνει η Βιβή Κάτου, μητέρα πρώην χρήστη: «Αν και το παιδί μου έχει απεξαρτηθεί εδώ και καιρό, συνεχίζω να αγωνίζομαι ενάντια σε κάθε είδους ουσία, αφού το πρόβλημα των ναρκωτικών όλο και διογκώνεται. Υπάρχουν γονείς που αφήνουν να πεθαίνουν τα παιδιά τους στο σπίτι ή στο δρόμο, είτε γιατί αρνούνται να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει, είτε επειδή πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει. Οι γονείς δεν πρέπει να το κρύβουν ή να ντρέπονται να μιλήσουν. Υπάρχει λύση. Εχουν πεθάνει πολλοί, μη χαθούν κι άλλοι».

Οι πορείες ενημέρωσης καταλήγουν στο Σύνταγμα, όπου εκεί εκτυλίσσονται μια σειρά δραστηριότητες (συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, ζωγραφική).


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Ο εκφυλισμός είναι ορατή απειλή

Σήμερα λειτουργούν 55 Κέντρα, αλλά τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά

Τον Απρίλη του 1997 υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων μετά από θανάτους νέων από ναρκωτικά.

Στις 9.4.1997 η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων τα οποία δημοσίευσε την επομένη ο «Ριζοσπάστης» «"ως έχουν", για να μπορεί να κρίνει μόνος του ο αναγνώστης». Το πρώτο απ' τα μέτρα έλεγε: «Την επόμενη τριετία θα ιδρυθούν Κέντρα Πρόληψης σε κάθε νομό της χώρας και για το 1997 σε 2 νομούς ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Για το λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης τα Κέντρα Πρόληψης θα λειτουργούν ανά συγκρότημα όμορων δήμων ανάλογα με τους πληθυσμούς. Τα Κέντρα Πρόληψης ιδρύονται με συμβάσεις τριετούς διάρκειας μεταξύ Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επιστημονικών ή άλλων τοπικών φορέων».

Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης θα γινόταν με τη συγχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και της Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τρία χρόνια μετά (Μάης του 2000) στο σχέδιο δράσης του ΟΚΑΝΑ για το 2000 - 2003 αναφερόταν ότι λειτουργούσαν 47 Κέντρα Πρόληψης με την εξής επισήμανση: «Το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ... δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο... Ο εκφυλισμός των Κέντρων Πρόληψης κάτω από τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας τους αποτελεί ορατή απειλή».

Ο ΟΚΑΝΑ διαπίστωνε δυσκολίες σε τρία επίπεδα: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις υποχρεώσεις της, στην ομάδα στελεχών των Κέντρων -που δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών, και το τρίτο στον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΚΑΝΑ στο «Ρ», υπάρχουν 55 Κέντρα Πρόληψης. Τα προβλήματα είναι πάνω - κάτω τα ίδια. Το οδυνηρό είναι ότι το Κέντρο Πρόληψης στον Πειραιά δε λειτουργεί, γιατί η Νομαρχία δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της συγχρηματοδότησης.

Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι έως το 2002 να μην υπάρχει κανένας νομός χωρίς τουλάχιστον ένα Κέντρο Πρόληψης. Για να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο κέντρων πρόληψης με βάση τους σχεδιασμούς του ίδιου του ΟΚΑΝΑ χρειάζονται ακόμα 27 Κέντρα Πρόληψης.

Για την υποστήριξη των Κέντρων Πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το ΚΕΘΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης (ΕΚΔΨ). Ο οικονομικός επιμερισμός για τον ΟΚΑΝΑ έχει ως εξής: ΕΠΙΨΥ 53,7 εκατ. δραχμές για ένα έτος. ΚΕΘΕΑ: 24,2 εκατ. δραχμές και ΕΚΔΨ 24,2 εκατ. δραχμές για ένα εξάμηνο.

Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ έχει εκπαιδεύσει 240 άτομα για τη στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης.

Ωστόσο η πρόληψη ως διαδικασία που έχει «εισχωρήσει» μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε βασικούς θύλακες, όπως η εκπαίδευση και η οικογένεια, απέχει ακόμα παρασάγγας...


Γ. Μ.

Συσκέψεις χωρίς αντίκρισμα

Στην πεπατημένη κάποιων συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στον απόηχο κάποιων γεγονότων καταφεύγει και αυτή τη φορά η κυβέρνηση για τα ναρκωτικά.

Ετσι σήμερα το πρωί ο Κ. Σημίτης θα προεδρεύσει σύσκεψης με ειδικούς για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με το ίδιο θέμα.

Αρνητική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση αν πρόκειται ν' αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. «Παραμένουμε στο ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο», είπε ο Δ. Ρέππας. Οταν ρωτήθηκε αν για την απάντηση αυτή έχουν ληφθεί υπόψη τοποθετήσεις ή προτάσεις όπως του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Ν. Παρασκευόπουλου, ή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο Δ. Ρέππας απάντησε: «Παρακολουθούμε τις απόψεις των παραγόντων στους οποίους αναφερθήκατε, επειδή είναι ενδιαφέρουσες. Ομως, δε διατυπώνονται τώρα για πρώτη φορά. Ηταν γνωστές και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έδωσα και την απάντηση».

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή ανακοίνωση χρησιμοποιεί τη λέξη «ναρκωτικά» σε εισαγωγικά και είναι προσεκτικότερος στις διατυπώσεις του αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας τη θεωρία της «μείωσης της βλάβης».

Το ΔΗΚΚΙ

Το ΔΗΚΚΙ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία των χρηστών, υπό την έννοια της πρόληψης, δηλαδή η συνεχής, συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση, έργο που πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου η πολιτεία για να βγει η κοινωνία μας από την άγνοια, να γνωρίσει τον κίνδυνο, ώστε να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Επίσης, το ΔΗΚΚΙ ζητά την αναθεώρηση της νομοθεσίας στη βάση ότι ο χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα σωματικής εξάρτησης και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας και να οδηγείται στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

  • Ο Στ. Μάνος ξεσάλωσε και με ανακοίνωσή του ζητά την αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών, τη χορήγηση ουσιών απ' το κράτος και άμεση επέκταση των προγραμμάτων, «στεγνών» και με υποκατάστατα.
Εντός εισαγωγικών...

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γ. Παπανδρέου, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Δεδομένου ότι οι απόψεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα είναι γνωστές - τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και ως προς την επικινδυνότητά τους - η σημασία της ανακοίνωσης έγκειται, όχι στην ουσία της, όσο στη ...σημειολογία της. Εξηγούμαστε:

***

Πρώτον, στην ανακοίνωση του υπουργού, η λέξη ναρκωτικά περιέχεται τέσσερις φορές. Το λεπτό σημείο βρίσκεται στο εξής: Και τις τέσσερις φορές, η λέξη αναγράφεται εντός εισαγωγικών. Για τον κ. Παπανδρέου, τα ναρκωτικά δεν είναι ναρκωτικά, αλλά είναι «ναρκωτικά»... Γιατί, όμως, ο κ. υπουργός, όταν μιλά για τα ναρκωτικά, βάζει τον όρο εντός εισαγωγικών; Πολύ απλό. Διότι ο κ. Παπανδρέου δε θεωρεί ότι όλα τα ναρκωτικά είναι ναρκωτικά. Τα χωρίζει στα «μαλακά» και στα «σκληρά», στα «αβλαβή» και στα «επιβλαβή», σε εκείνα που πρέπει να τα ποτίζουμε στις γλάστρες των σπιτιών μας και σε εκείνα, που, κατά την πρόταση των 5 βουλευτών (του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, την οποία «χαιρέτισε»), πρέπει να τα χορηγεί το ίδιο το κράτος! Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου θέλησε, μέσω της αξιοποίησης του γραπτού λόγου, βάζοντας τη λέξη «ναρκωτικά» εντός εισαγωγικών, να μας υπενθυμίσει τις απόψεις του. Τις απόψεις του περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Τις επικίνδυνες απόψεις του.

***

Δεύτερον, στην ανακοίνωσή του, ο κ. υπουργός δίνει και το στίγμα των «προτεραιοτήτων του» γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. «Μια σύγχρονη πολιτική για τα "ναρκωτικά" - όπως λέει - οφείλει να έχει ως προτεραιότητες την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου "ναρκωτικών" και ιδίως την αποδυνάμωσή του μέσω της απεξάρτησης των χρηστών από αυτά». Οσο για τους εξαρτημένους, ο κ. Παπανδρέου επιμένει: Πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική «μείωσης της βλάβης», υποστηρίζει...

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αφού ο κ. υπουργός θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του «παράνομου εμπορίου», τι καλύτερος τρόπος «αποδυνάμωσης» του «παράνομου εμπορίου» από τη μετατροπή του σε «νόμιμο εμπόριο»! Δηλαδή, νομιμοποίηση της μαστούρας και, μάλιστα, με το περιτύλιγμα της θεωρίας περί «καταπολέμησης» των κυκλωμάτων, τα οποία κυκλώματα δε θα χρειάζεται πια να κινούνται στην παρανομία, αλλά θα αλιεύουν πελάτες με βάση τη σωτήρια αρχή του νόμου της «προσφοράς και της ζήτησης»!

***

Φανταζόμαστε ότι αύριο τις θέσεις του αυτές ο κ. Παπανδρέου - που, εκτός των άλλων, είναι και φέρελπις διάδοχος του Κ. Σημίτη - θα τις καταθέσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκαλείται με θέμα ακριβώς τα ναρκωτικά.

Το ερώτημα, επομένως, αφορά τον κ. Σημίτη: Αραγε, η κυβέρνησή του θεωρεί, όπως ο υπουργός του, ότι τα ναρκωτικά είναι ...«ναρκωτικά»; Δυστυχώς βέβαια, το ζήτημα μάλλον τίθεται σε ακατάλληλο χρόνο, μια και ο πρωθυπουργός δεν έχει καιρό να ασχοληθεί τώρα με αυτά τα πράγματα. Τώρα, βλέπετε, ο κ. Σημίτης κάνει συνέδριο...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΝΑΠ
Οι γιατροί αρνούνται τη συνταγογράφηση ουσιών

Με το σύνθημα «Οχι στην ελεύθερη διάθεση των ναρκωτικών απ' το ΕΣΥ. Οχι στη συνταγογράφησή τους απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς», η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)έστειλε μήνυμα στη χτεσινή συγκέντρωση τού ΕΣΥΝ.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά δίνοντας τη μάχη για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της Υγείας, τάσσονται ενάντια στις προτάσεις που ακούγονται αυτή την εποχή για την ελεύθερη διάθεση ναρκωτικών ουσιών από τα κρατικά νοσοκομεία και τη συνταγογράφηση μεθαδόνης και ηρωίνης από τους γιατρούς του ΕΣΥ, τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, αρνούνται να γίνουν οι ίδιοι φορείς του επιδιωκόμενου κοινωνικού ελέγχου των εξαρτημένων ατόμων. Απαιτούν από το κράτος τη δημιουργία πολλών θεραπευτικών προγραμμάτων πολλών τύπων και των αναγκαίων όρων ισότιμης κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων. Απαιτούν επίσης, την υλοποίηση μιας κεντρικά σχεδιασμένης πολιτικής για την πρόληψη σε πανελλαδικό επίπεδο, με θαρραλέα αντιμετώπιση των αιτιών του σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της τοξικομανίας που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην εποχή μας, εκφράζοντας σε ακραίο βαθμό την κρίση της κοινωνίας και του πολιτισμού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ