ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

© European Community, 2007

Το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν και τις «συστάσεις» στην επόμενη κυβέρνηση που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα, αποκαλύπτοντας με τι θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, με πρώτο βιολί την κυβέρνηση της ΝΔ, και με «ορχήστρα» τα άλλα αστικά κόμματα: Καθήλωση μισθών, νέους «κόφτες» στην Υγεία και παραπέρα εμπορευματοποίησή της, περικοπές και ένταση της φοροληστείας ιδιαίτερα σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, πογκρόμ πλειστηριασμών και εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.

Μοναδικός αντίπαλος και πραγματική μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, στο κοινό της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, μπορεί να είναι μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Κάλπικες δεκάρες τα περί αυξήσεων μισθών

Η έκθεση ξεσκεπάζει τα προεκλογικά παραμύθια της ΝΔ περί «τετραετίας αύξησης μισθών», ενώ δείχνει και τι είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία δεσμεύονται όλοι μαζί: Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να μετράνε απώλειες για να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως π.χ. πέρυσι που μέτρησαν απώλεια 7,4% στην αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού.

Το απαραβίαστο λοιπόν «ευαγγέλιο» για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, οι συστάσεις της ΕΕ, που αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δείχνουν ότι στο μεταξύ θα συνεχίζεται το «πάγωμα των τριετιών» (τα επιδόματα που παίρνουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας και τα οποία έχουν παγώσει από το 2012, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας). Ο μνημονιακός νόμος, που έχουν εφαρμόσει από τότε όλες οι κυβερνήσεις, παραμένει ενεργός και υποτίθεται ότι θα πάψει να εφαρμόζεται όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026. Κι αυτό γιατί η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν είναι ακόμα χειρότερη και από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αφού το ξεπάγωμα των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σπρώχνεται κατευθείαν στο... 2027! Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε 11,8% φέτος, 10,9% το 2024, 10% το 2025 και 9,8% το 2026. Κατά συνέπεια, μόνο το 2027 μπορούν να ελπίζουν οι μισθωτοί στο ξεπάγωμα των τριετιών.

Βέβαια το κακό δεν σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα κι αν οι τριετίες ξεπαγώσουν το 2027, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους θα αμείβονται μέχρι τότε με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή, καμία αύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα γίνει στον κατώτατο μισθό πριν από το 2029!

Επέλαση στους επαγγελματίες

Αποκαλυπτικές είναι και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η Εκθεση της Κομισιόν για την επέλαση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Εκθεση μιλάει για «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών», αλλά και με καλύτερη «αξιοποίηση» των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για τη φοροληστεία τους.

Δείχνει δηλαδή ξεκάθαρα ότι έρχονται και νέα βάρη που θα προστεθούν στη φοροεπιδρομή διαρκείας. Αλλωστε οι αυτοαπασχολούμενοι θυμούνται καλά ότι την προηγούμενη φορά που άνοιξε τέτοια συζήτηση από τα επιτελεία της ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, κατέληξε: 1. στην κατάργηση του αφορολόγητου, 2. στη διεύρυνση και μονιμοποίηση των «αντικειμενικών κριτηρίων», 3. στην επιβολή του χαρατσιού του «τέλους επιτηδεύματος» και 4. στην αύξηση των κερδών των τραπεζικών ομίλων μέσω κρατήσεων και προμηθειών, αφού διευρύνθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα παραπάνω έγιναν νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκαν εναλλάξ από όλους, ενώ η Εκθεση της Κομισιόν, που βασίζεται στις προτάσεις της ΝΔ για τα επόμενα χρόνια, προδιαγράφει την κλιμάκωση της επίθεσης στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες θηλιές που περνάνε στον λαιμό τους, όπως με τα «κόκκινα» δάνεια που πολλαπλασιάζονται, με το 47% να έχει τουλάχιστον μια ληξιπρόθεσμη οφειλή, δείχνουν τι έρχεται, στο όνομα πάντα της «επενδυτικής βαθμίδας» και της θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ματωμένα πλεονάσματα «και ξερό ψωμί»

Βασικό στοιχείο που αποτυπώνεται στις συστάσεις της Κομισιόν είναι και η επιστροφή στη λιτότητα, με νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ένταση της φοροληστείας, για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που με τη σειρά τους θα γίνονται νέα πακέτα για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Με τα λόγια της Κομισιόν, η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να προχωρήσει στη «διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι πάνω από 2,6%» και ενώ ήδη τα φορολογικά έσοδα «υπεραποδίδουν», όπως δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα για τα 18 δισ. φόρων το πρώτο τετράμηνο, 1,5 δισ. ή 9,7% πάνω και από τους στόχους.

Σκοπός είναι να διασφαλίζεται ο «κουμπαράς» με τα πακέτα και τα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με «διατήρηση των εθνικών χρηματοδοτούμενων δημοσίων επενδύσεων και διασφάλιση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Πρόκειται βέβαια για κοινό στόχο της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν ως «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα, ενώ τσακώνονται για το ποιος μπορεί να τα διασφαλίσει. Τέτοιο στοιχείο άλλωστε αποτέλεσε και η αντιπαράθεση για τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους, το πόσο προσαρμοσμένα είναι δηλαδή στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και ενώ μπροστά βρίσκεται η συζήτηση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ, το οποίο σηματοδοτεί και νέα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, υπό τη σκιά μάλιστα και μιας επερχόμενης νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Κομισιόν στις συστάσεις της καλεί επίσης την επόμενη κυβέρνηση να επιταχύνει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», πάνω στα χνάρια όσων νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια «ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η κυβέρνηση της ΝΔ.

Πρόκειται για τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του νέου υπερμνημονίου που περιμένουν στη σειρά: Αντεργατικά μέτρα καθήλωσης των μισθών και έντασης της εκμετάλλευσης, παραπέρα εμπορευματοποίηση σειράς τομέων όπως το νερό, μέτρα για «αποτελεσματικό» αντιλαϊκό κράτος... Μάλιστα, όπως σημειώνουν τις μέρες αυτές τα αστικά επιτελεία, τα χρονικά περιθώρια για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης πιέζουν, εξ ου και η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί «τάχιστα».

Ιδιαίτερα εστιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «αναμόρφωση» του φορολογικού συστήματος, ώστε να είναι ακόμα πιο «φιλικό προς τις επενδύσεις», στην προαναφερθείσα επίθεση στους επαγγελματίες και στη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, ενώ καλεί σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών προς τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Επιπλέον, καλεί να «τρέξουν» οι «μεταρρυθμίσεις» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα «να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του πλαισίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να υιοθετήσει ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών», «πλαισίου» το οποίο έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν πρόλαβε να τελειώσει τη ...δουλειά, με την κυβέρνηση ΝΔ να την επαναφέρει.

Θυμίζουμε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αποτελεί το εργαλείο περικοπής εξετάσεων, θεραπειών κ.ά., με το πρόσχημα της επιβεβλημένης αποσυμπίεσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ η ΠΦΥ κρίνεται ως το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στη «μείωση των δαπανών θεραπευτικής περίθαλψης», στην οποία αναφέρεται και η έκθεση της Κομισιόν. Ενταγμένο ακριβώς σε αυτήν την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» είναι και το μέτρο για την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου πρόσβασης στα νοσοκομεία (gatekeeping), στο οποίο αναφέρεται η Εκθεση.

Παράλληλα η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», με «διατήρηση της δυναμικής στη σταθερή εφαρμογή» των προαπαιτούμενων του προγράμματος «REPowerEU», που περιλαμβάνουν άγρια «πράσινα» χαράτσια, επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, χωροθέτηση ΑΠΕ «όπου, όπως και όποτε» θέλει ο επενδυτής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον, αλλά και ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη οι οποίες μυρίζουν μπαρούτι.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κόβονται και τα όσα ελάχιστα μέτρα έχουν απομείνει για το κόστος της Ενέργειας, που έτσι κι αλλιώς τα πλήρωνε ο λαός από την άλλη τσέπη, ενώ συνιστάται να διατηρηθούν τα «κίνητρα» για την εξοικονόμηση Ενέργειας, με τον λαό να χαρατσώνεται άγρια και να κόβει όλο και περισσότερο και απ' αυτήν τη στοιχειώδη ανάγκη του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ