ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιούνη;

Eurokinissi

Ούτε «δεύτερος γύρος» ούτε «επαναληπτικές» είναι οι εκλογές της 25ης Ιούνη, όπως διαχέεται από διάφορα επιτελεία, προκειμένου να μπερδέψουν τους ψηφοφόρους και να εγκλωβίσουν τον λαό σε πλαστά διλήμματα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια εκλογική διαδικασία η οποία «αφορά» τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά για μια νέα εκλογική μάχη, που θα δώσει νέα αποτελέσματα για όλα τα κόμματα.

Τι ακριβώς ισχύει λοιπόν για τις νέες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΝ, πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ανεξάρτητα από το εκλογικό τους αποτέλεσμα, ή και άλλα, που η συμμετοχή τους θα επικυρωθεί από τον Αρειο Πάγο.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, τα αποτελέσματα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιούνη θα αποτυπώσουν εκ νέου για κάθε κόμμα την εκλογική του δύναμη, τις ψήφους δηλαδή και το ποσοστό του. Με βάση αυτόν τον συσχετισμό συγκροτείται η επόμενη Βουλή από τις 26 Ιούνη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΤΡΙΤΟΝ, οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη διεξάγονται κανονικά σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, με όλα τα εκλογικά τμήματα. Εκεί που ψηφίσαμε την περασμένη Κυριακή θα ψηφίσουμε και στις 25 Ιούνη.

RIZOSPASTIS

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη διεξάγονται με νέα ψηφοδέλτια για κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε τα παλιά (της 21ης Μάη), γιατί θα βγουν άκυρα.

ΠΕΜΠΤΟΝ, δεν βάζουμε σταυρό, γιατί η εκλογή των βουλευτών γίνεται με τη διαδικασία της λίστας, λόγω της μικρής χρονικής απόστασης από τις προηγούμενες εκλογές. Τη λίστα καταρτίζει το κάθε κόμμα, κατά πάγια τακτική με βάση τους σταυρούς που πήρε ο κάθε βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές.

ΕΚΤΟΝ, οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη διεξάγονται με άλλο εκλογικό νόμο από αυτές της 21ης Μάη. Συγκεκριμένα, διεξάγονται με τον νόμο της «ενισχυμένης αναλογικής», που προβλέπει «μπόνους» μέχρι και 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του) σε μία ακόμα καλπονοθευτική διαδικασία, που στερεί έδρες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Γι' αυτό η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ακόμα πιο κρίσιμη. Μόνο αν είναι πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ, σε κάθε εκλογική περιφέρεια και πανελλαδικά, θα μπορέσει να διατηρήσει τους 26 βουλευτές ή να εκλέξει κι άλλους, όπως, για παράδειγμα, σε περιοχές όπου έχασε την έδρα για μερικές ψήφους.

ΕΒΔΟΜΟΝ, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη ψηφίζουν όσοι έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μάη είτε όχι. Επομένως, από τώρα χρειάζεται να κανονιστούν οι απαραίτητες άδειες εργασίας, να κλειστούν εισιτήρια, να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μετακίνηση, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Καμία επανάπαυση λοιπόν... Ολοι στις κάλπες, με ΚΚΕ δαγκωτό παντού!

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις 25 Ιούνη

Επειδή διακινούνται αναληθείς πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε διάφορα Μέσα, ότι οι ετεροδημότες μπορούν να κάνουν αίτηση και τον μήνα Μάη, ώστε να ψηφίσουν στις 25 Ιούνη στον τόπο διαμονής τους, τονίζουμε:

Αυτό δεν ισχύει.

Δεν μπορεί κανείς να κάνει τώρα αίτηση για να ψηφίσει στις 25 Ιουνίου ως ετεροδημότης.

Τι ισχύει;

Αυτοί που σίγουρα θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις νέες εκλογές είναι όσοι ψήφισαν ως ετεροδημότες και στις εκλογές της 21ης Μάη. Δηλαδή όσοι με αίτησή τους εγγράφηκαν στους σχετικούς καταλόγους μέχρι τις 28 Φλεβάρη και στη συνέχεια συγκροτήθηκε τμήμα 40 ετεροδημοτών από την ίδια εκλογική περιφέρεια στην περιοχή τους.

Τι ισχύει γι' αυτούς που έκαναν αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη;

Μετά και από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, είναι πολύ πιθανό να μπορέσουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές της 25ης Ιούνη και όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, δηλαδή όσοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 30 Απρίλη.

Αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του υπουργείου. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ψήφο των ετεροδημοτών. Θα είναι απαράδεκτο να στερηθούν το δικαίωμα ψήφου χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, και βέβαια οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό.

Για τους φαντάρους και ένστολους θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις εκλογές της 21ης Μάη: Θα διαμορφωθούν δηλαδή εκ νέου ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, συνεπώς οι φαντάροι κ.λπ. άμεσα δηλώνουν αν θέλουν να ψηφίσουν εκεί που υπηρετούν ή στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Για το εξωτερικό

Με βάση τη νέα ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, θα μπορούν να ψηφίσουν ως κάτοικοι εξωτερικού στα τμήματα που θα συγκροτηθούν στις διάφορες χώρες του εξωτερικού όσοι έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού έως και τις 17 Μάη.

Οσοι έκαναν αίτηση μετά τις 17 Μάη, ακόμα κι αν την ολοκλήρωσαν επιτυχώς, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις 25 Ιούνη.

Εξάλλου, αιτήσεις αναστολής ή διαγραφής από τους καταλόγους εξωτερικού ήταν δυνατές μέχρι και τις 26 Μάη.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν (Ελλάδα ή εξωτερικό), ελέγχοντας τις αιτήσεις τους και την πορεία τους, απευθυνόμενοι και στα τηλέφωνα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ως προς τα τμήματα στις χώρες του εξωτερικού, επειδή διαμορφώνονται νέοι εκλογικοί κατάλογοι είναι πιθανό να προκύψουν και νέα εκλογικά τμήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. επικοινωνίας: 2102592111, 2102592192, 6957301381.

Η νεολαία στην Αττική έκανε το βήμα, τώρα πάμε για τα επόμενα

Οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στην Αττική κάναμε ένα βήμα. Συζητήσαμε οργανωμένα με χιλιάδες νέες και νέους εργαζόμενους, δώσαμε μάχες στα σχολεία και στους χώρους κατάρτισης, πετύχαμε να είναι η «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια της Αθήνας, συμβάλαμε πλάι στο Κόμμα να διαδοθεί το ελπιδοφόρο και ανατρεπτικό μήνυμα του ΚΚΕ στις γειτονιές της Αττικής, από χέρι σε χέρι και σπίτι το σπίτι. Δρόμοι και πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και πανεπιστήμια, μικρές και μεγαλύτερες οθόνες στολίστηκαν με τα συνθήματα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το ΚΚΕ τρίτο κόμμα στην Αττική, με υψηλά ποσοστά στη νεολαία!

Τώρα πάμε για τα επόμενα βήματα. Είμαστε ήδη στη μάχη για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Είμαστε πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι. Την ορμή μας την έχουμε «από τους αιώνες», από το δίκιο μας και από το θετικό για το Κόμμα αποτέλεσμα της Κυριακής, μέσα στον αρνητικό συσχετισμό και τη συντηρητικοποίηση που παραμένουν. Αλλωστε πολύ περισσότεροι από όσους το ψήφισαν αναθάρρησαν από την άνοδο του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα συναντά την πλατιά συμφωνία χιλιάδων νέων και την ανανέωση της συστράτευσής τους με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Εχουμε πάρα πολλά να κάνουμε

Τώρα οργανώνουμε σχέδιο για να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, και ήδη φαίνεται ότι μπορούμε. Συμβάλλουμε στην άνοδο διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Υποδεχόμαστε το Σάββατο 3 Ιούνη τον «Οδηγητή». Οργανώνουμε εκατοντάδες συσκέψεις. Ολοι σκεφτόμαστε πώς θα φτάσουμε και θα πείσουμε περισσότερους. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στα Λύκεια και στα ΕΠΑΛ, πιο «ανάλαφροι» μετά τις εξετάσεις τους, θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση για να γίνει για περισσότερους πράξη το σύνθημα «πρώτη ψήφος στα σχολεία, κόκκινη με φασαρία». Οι νέοι εργαζόμενοι στην τουριστική σεζόν, οι φοιτητές παρά την εξεταστική περίοδο, όλοι από τώρα κανονίζουν πώς θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Τις 4 βδομάδες που απομένουν έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε. Οσοι ψήφισαν το Κόμμα πρέπει να το ξανακάνουν, μπαίνοντας τώρα στη μάχη να εξηγήσουν και σε άλλους ότι αυτή η επιλογή είναι μονόδρομος για τον λαό και τη νεολαία. Οσοι τελικά έκαναν άλλες επιλογές έχουν τώρα περισσότερους λόγους να επιλέξουν ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που αποδεδειγμένα και θέλει και μπορεί να υψώσει εμπόδια στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, εγγύηση ότι θα παλέψουμε για όσα μας αξίζουν. Οσοι για διάφορους λόγους απείχαν ή σκόρπισαν ανέξοδα την ψήφο τους, τώρα είδαν ότι αυτή τους η στάση βολεύει το σύστημα και την κυβέρνηση, δεν ενόχλησε κανέναν τους.

Είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία και θέληση να πάμε το Κόμμα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας ακόμα πιο ψηλά. Καμία ψήφος χαμένη. Οι νέες εκλογές γίνονται με πιο άδικο εκλογικό νόμο και έτσι, για να κρατήσει ο λαός τους αγωνιστές κομμουνιστές βουλευτές της 21ης του Μάη, πρέπει να ανεβάσει τις ψήφους και το ποσοστό του ΚΚΕ. Κάναμε το βήμα, πάμε για το άλμα.


Του
Ιάσονα ΦΑΝΟΥ*
*Ο Ι. Φανός είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ