ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 28 - 29 ΜΑΗ
Η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με το θεατρικό έργο «Συνέντευξη με τον Μαρξ»

Με μια μοναδική προσφορά θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 28 - 29 Μάη, καθώς μαζί με την εφημερίδα και την πλούσια ύλη της, οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να διαβάσουν το θεατρικό έργο της Ελένης Ζαφειρίου «Συνέντευξη με τον Μαρξ. Η Παρισινή Κομμούνα», σε έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής». Πρόκειται για δραματοποίηση του βιβλίου «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, το οποίο γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία κατέλαβε την εξουσία. Στο θεατρικό έργο ο Καρλ Μαρξ απαντά στις ερωτήσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου Ρ. Λάντορ, ξεδιπλώνοντας τις 72 ηρωικές και ματωμένες μέρες της μεγάλης εξέγερσης της Παρισινής Κομμούνας. Το έργο ανέβηκε με επιτυχία τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2021 - 2022 στην Αθήνα, ενώ παρουσιάστηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου και ερμηνεία του Δημοσθένη Φίλιππα. Την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» προλογίζει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας χαρακτηρίζεται από θαυμαστή πρωτοτυπία στη μορφή και στο περιεχόμενό της, καθώς αποτελεί διασκευή του έργου του Μαρξ "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", γραμμένο για την εξέγερση και το 70 ημερών ηρωικό έργο της Παρισινής Κομμούνας. Το κείμενο ήδη έχει δοκιμαστεί ως θεατρικό έργο, που ανταποκρίθηκε στην αποστολή του, δικαιώνοντας την προσπάθεια όλων των συντελεστών του και των ανθρώπων που παρακολούθησαν την παράσταση, ανάμεσά τους νέοι και νέες που δεν είχαν υποψιαστεί ότι υπήρχε η Παρισινή Κομμούνα. Η επιλογή να μετατραπεί ένα θεωρητικό κείμενο σε θεατρικό έργο ήταν επιλογή - ρίσκο, που πέτυχε. Απαίτησε επίπονη διανοητική δουλειά και ιδιαίτερη ικανότητα, καθώς είναι γνωστό πόσο δύσκολο είναι ακόμα και ένα λογοτεχνικό ή ποιητικό κείμενο να μετατραπεί σε θεατρικό και κινηματογραφικό έργο. (...)

Η έκδοση μπορεί και πρέπει να παρακινήσει, ιδιαίτερα τις νεότερες και νέες ηλικίες, να μελετήσουν έργα του Μαρξ, όπως "Τους ταξικούς αγώνες στη Γαλλία" και "Τον εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία". Να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος της εργατικής τάξης την περίοδο που η αστική τάξη πάλευε για την ανατροπή της φεουδαρχίας και το ολοκληρωτικό πέρασμα του κράτους, της εξουσίας στα δικά της χέρια, και το επαναστατικό καθήκον της εργατικής τάξης τη σημερινή εποχή, περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό».

10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ
Τη Δευτέρα η μεγάλη συναυλία προς τιμήν του από την ΚΕ του ΚΚΕ και την οικογένειά του

Στις 20.30 στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον χαμό του αξέχαστου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ μαζί με την οικογένειά του θα πραγματοποιήσουν μεγάλη συναυλία προς τιμήν του, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 8.30 μ.μ, στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr. Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο αφιέρωμα, που τιτλοφορείται «Της ψυχής το παρακάτω», σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού θα ερμηνεύσουν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού, χάρη στη μοναδική δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, που τα σφράγισε περνώντας τα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Τραγουδούν (με αλφαβητική σειρά): Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαμπάνης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Παρουσίαση, σκηνοθεσία, επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Ηχοληψία: Δημήτρης Ευαγγελάτος.

Συμμετέχει η Ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Γιώργος Κατσίκας (ντραμς), Γιάννης Κυφωνίδης (πλήκτρα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Μάκης Πελέκας (μπουζούκι), Χρήστος Περτσινίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Ανδρέας Τράπαλης (βιολί), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν).

Λεωφορεία από περιοχές της Αττικής

Αγιοι Ανάργυροι: 7.20 μ.μ. από το Παλαιό Δημαρχείο, Αγία Βαρβάρα: 7 μ.μ. από ΕΛΤΑ, Αγία Παρασκευή: 6.30 μ.μ. από την πλατεία, Αγιος Στέφανος: 6.30 μ.μ. από το «Χωριάτικο» στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου στην Εθνική οδό, Αιγάλεω: 6.55 μ.μ. από στάση μετρό «Αγία Μαρίνα» - 7 μ.μ. από στάση μετρό «Αιγάλεω» (πλατεία Εσταυρωμένου), Ανω Λιόσια: 6.30 μ.μ. από Τριγωνική πλατεία, Ασπρόπυργος: 6.30 μ.μ. από 1ο Δημοτικό Σχολείο, Βαρνάβας: 6 μ.μ., Γαλάτσι: 7 μ.μ. από Παλιό Τέρμα, Βεΐκου 7, Γλυφάδα: 6.45 από πλ. Αγ. Τρύφωνα, Ελευσίνα: 6.30 μ.μ. από Δημοτικό πάρκινγκ, Ηράκλειο: 7.15 μ.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια», λεωφ. Ηρακλείου 386, Ιλιον: 7.20 μ.μ. από τον ΟΤΕ, Καλύβια: 6.30 μ.μ. από το δημαρχείο, Καματερό: 7.15 μ.μ. από στάση «Μανάρα», Κερατέα: 6.20 μ.μ. από την πλατεία, Κερατσίνι: 7.15 μ.μ. από Αμφιάλη (Π. Φύσσα και Λαμπράκη) - 7.30 μ.μ. Ταμπούρια (πλ. Λαού), Κόκκινος Μύλος: 6.30 μ.μ. από Τρίγωνο - Περίπτερα, Λαύριο: 6 μ.μ. από τον ΟΤΕ, Μαρκόπουλο: 6.45 μ.μ. από τα ΚΤΕΛ, Μαρούσι: 6 μ.μ. από το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», Μενίδι: 6.30 μ.μ. από πλατεία Καράβου, Μεταμόρφωση: 7 μ.μ. στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Νέα Ιωνία: 7 μ.μ. από τον ΟΤΕ, λεωφ. Ηρακλείου 245, Νέα Μάκρη: 6 μ.μ. από την πλατεία, Ολυμπιακό Χωριό: 6.30 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21, Περιστέρι: 7.15 μ.μ. από ΚΕΠ Νέας Ζωής - 7.15 μ.μ. από πλατεία Δέγλερη - 7.15 μ.μ. από πλατεία Δημαρχείου, Πετρούπολη: 7.15 μ.μ. από πλατεία Ηρώ, Πεύκη: 7 μ.μ. από το εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ, Πικέρμι: 6.30 μ.μ. από το εμπορικό κέντρο, Ραφήνα: 6.15 μ.μ. από τον ΟΤΕ, Φιλαδέλφεια: 7.15 μ.μ. από το δημαρχείο, Χαϊδάρι: 7 μ.μ. από Παλατάκι.

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στην Κρήτη

Αύριο και την Κυριακή ο Δ. Κουτσούμπας θα επισκεφτεί την Κρήτη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο στο Ηράκλειο

-- Στις 11.30 π.μ. θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό, στο ξενοδοχείο «Candia Maris» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του Κόμματος, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Κυριακή 29 Μάη στα Χανιά

-- Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του Κόμματος, στο κέντρο «Ευτυχία Παλλάς» στο Κολυμπάρι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ