ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στα διόδια στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας

Στην οργάνωση της πάλης για την αποτροπή της εγκατάστασης σταθμού διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας καλεί το ΚΚΕ. Σε αγώνα καλούν και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Χαλκιδέων, χαρακτηρίζοντας υποκριτικές τις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επαναφορά των σχεδίων για εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα και την Εύβοια με τον ΠΑΘΕ και την επανεκκίνηση των διαδικασιών για έναρξη των εργασιών, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, σε δήλωσή του τονίζει: «Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με την εγκατάσταση σταθμού διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας. Το ΚΚΕ αντιπάλεψε την προσπάθεια εγκατάστασής τους από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα το κάνει με όλες του τις δυνάμεις και τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει και νέο χαράτσι στο λαό της περιοχής».

Σημειώνει επίσης ότι το ΚΚΕ, έχοντας ως πάγια θέση του την κατάργηση όλων των διοδίων, θα πάρει άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλεί τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να οργανώσουν την πάλη τους για να ματαιωθεί ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της κυβέρνησης ΝΔ, να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων διοδίων και να καταργηθούν τα διόδια.

Υποκριτική στάση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με αφορμή τις διαφωνίες τοπικών στελεχών και παραγόντων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για υποκριτική στάση, σημειώνοντας ότι ενώ συμφωνούν με τις συμβάσεις παραχώρησης και τη λογική της ανταποδοτικότητας, με τις όποιες διαμαρτυρίες τους επιχειρούν να θολώσουν το τοπίο και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ακόμη και σήμερα υιοθετούν τη λογική των συμβάσεων παραχώρησης, πλάι στις ΣΔΙΤ, υιοθετώντας πλήρως τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε να μεταφέρουν την κρατική ευθύνη στην υποχρέωση του λαού να πληρώνει για τα έργα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί (...) στο κλίμα της συνεχώς επεκτεινόμενης εμπορευματοποίησης. Σε αυτήν τη βάση και επειδή όλοι γνώριζαν πως τα διόδια του δρόμου προς τη Χαλκίδα προβλέπονταν και πως είχαν δοθεί σε εργολαβική εταιρεία, σαν αμοιβή για παρέμβασή της σε άλλο μέρος, θεωρούμε την αντίδραση των στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ υποκριτική», τονίζουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Ο περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι και τα άλλα πολιτικά τους στελέχη το ήξεραν, όπως ξέρουν πολύ καλά πως οι συμβάσεις παραχώρησης είναι μέθοδος που χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν. Το σκηνικό των αντιδράσεων που σήμερα προβάλλουν δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν. Δεν μπορεί να γίνει "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες».

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Χαλκιδέων εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας, τη στήριξη κάθε κινητοποίησης για τη ματαίωση των σχεδιασμών.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι «δεν συμμεριζόμαστε την άποψη της δημάρχου και των υπόλοιπων παρατάξεων για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των διοδίων» και τονίζουν: «Είμαστε αντίθετοι με τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών σε ιδιωτικές εταιρείες που θησαυρίζουν (...) Η επιβολή διοδίων για τη χρήση των δρόμων αποτελεί τεράστια πρόκληση για το λαό που έχει πληρώσει διπλά και τριπλά για την κατασκευή τους, που ήδη φορολογείται άγρια».

Ξανά παχιά λόγια για την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική

Παχιά λόγια για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ξανάκουσαν χτες οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, κατά την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε Ζεφύρι και Αχαρνές. Ο υπουργός παρουσίασε μάλιστα ως «δυνατό χαρτί» του «αναβαθμισμένου επιχειρησιακού σχεδίου» το έργο που πρόκειται να ξεκινήσει για τη μετατροπή πρώην σχολικού συγκροτήματος στην Αυλίζα σε έδρα των «επιχειρησιακών αστυνομικών δράσεων» για ολόκληρη τη Δυτική Αττική. Πρόκειται για λόγια «καρμπόν» με όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, όταν εγκαινίαζε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στα Ανω Λιόσια, διαφημίζοντας τη «σύγχρονη επιχειρησιακή φιλοσοφία και αντίληψη». Η ίδια η πείρα των κατοίκων της περιοχής δείχνει ότι τέτοια μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ούτε φέρνουν «περισσότερη ασφάλεια». Κι αυτό γιατί οι «αναβαθμίσεις» και τα «επιχειρησιακά σχέδια» το μόνο που κρατούν απείραχτο είναι ο προσανατολισμός της αστυνομίας, ο οποίος έχει στο επίκεντρο την καταστολή του εργατικού κινήματος, την αντιμετώπιση της λαϊκής διαμαρτυρίας και όχι του οργανωμένου εγκλήματος. Κι αυτό το έχουν ήδη ζήσει οι κάτοικοι της περιοχής, αφού σε κινητοποιήσεις τους έχουν έρθει αντιμέτωποι και με τα «ειδικά αστυνομικά σώματα» που υποτίθεται ότι προορίζονται για την πάταξη της εγκληματικότητας. Χώρια που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάνουν πως δεν βλέπουν ότι το οργανωμένο έγκλημα συνδέεται, έχει επαφές με θύλακες του ίδιου του κρατικού μηχανισμού και στην καλύτερη περίπτωση εξασφαλίζει την ανοχή και τα στραβά μάτια... Το συμπέρασμα για τον λαό της περιοχής παραμένει: Η διεκδίκηση πρέπει να στραφεί σε οργανωμένα μέτρα και λύσεις που να χτυπούν το πρόβλημα της εγκληματικότητας στη ρίζα του, στην ακραία φτώχεια, στην υποβάθμιση και στην περιθωριοποίηση, που αποτελούν την άλλη όψη της συσσώρευσης κερδών σε μια χούφτα παράσιτα.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Διάσωση δύο γυναικών μετά από πτώση σε χαράδρα

Επιχείρηση ανάσυρσης δύο γυναικών που βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους σε γκρεμό στο 23ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας διεξαγόταν χτες από την Πυροσβεστική. Για την επιχείρηση στο σημείο βρίσκονταν εννέα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, ενώ είχαν κληθεί τέσσερις πυροσβέστες από την 2η ΕΜΑΚ. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο γυναίκες, συγγενείς μεταξύ τους, αναζητούνταν από τους οικείους τους από την Κυριακή, κάτι που σημαίνει πως ενδεχόμενα βρίσκονταν στον γκρεμό για τρεις μέρες. Οι δυο γυναίκες τελικά ανασύρθηκαν ζωντανές, αφού κατάφεραν να επικοινωνήσουν και να δώσουν στίγμα. Πρόκειται για μάνα και κόρη που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ
Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Αρχοντικού του δήμου Ανατολικής Μάνης σημειώθηκε χτες λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο αεροσκάφη.

Αυξημένες οι καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Ανοδο σημείωσαν οι καταγγελίες πολιτών για περιστατικά αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2020. Υπογραμμίζονται οι προβληματικές ΕΔΕ, ενώ τέσσερις υποθέσεις παραπέμφθηκαν για επανέλεγχο. Συγκεκριμένα, οι σχετικές αναφορές των πολιτών στον μηχανισμό αυξήθηκαν κατά 76,6% το 2020 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Στην έκθεση καταγράφονται πράξεις ή παραλείψεις του ένστολου προσωπικού της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης και εντοπίζονται 263 υποθέσεις που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις ενστόλων (από 208 το 2019 - αύξηση περίπου 26%), 53 αναφoρές έγιναν από πολίτες έναντι 30 το προηγούμενο έτος, 209 υποθέσεις διαβιβάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. (από 176 το 2019 - αύξηση 18,7%) και ούτε μία από το αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ακτοφυλακής και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Τα φερόμενα περιστατικά αυθαιρεσίας αφορούν: Προσβολή σωματικής ακεραιότητας ή υγείας 115, προσβολή προσωπικής ελευθερίας 64, συμπεριφορά με ρατσιστικό κίνητρο 24, παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου 23, βασανιστήρια και προσβολές 13, προσβολή ζωής 9, προσβολή γενετήσιας ελευθερίας 5. Στην έκθεση υπογραμμίζονται τα προβλήματα στις πειθαρχικές έρευνες της διοίκησης, όπως η παράλειψη διενέργειας τυπικής έρευνας, η παράλειψη ερευνητέων ζητημάτων (παράπλευρη κακοποίηση, ρατσιστικό κίνητρο κ.ά.), η παράλειψη εξέτασης αλλοδαπών κρατουμένων, η προβληματική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και η μη αναζήτηση τρίτων μαρτύρων πέραν των αστυνομικών.

Συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη

Συλλαλητήριο για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη διοργανώνει η Πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF/SRF στην «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του δήμου Παύλου Μελά.

Καλεί τον λαό να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίηση και να παλέψει για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, τονίζοντας ότι «η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στις αιτίες που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την προσαγωγή μελών του Κόμματος στα Γιαννιτσά

Η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης μελών του Κόμματος στα Γιαννιτσά τα οποία πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για να προπαγανδίσουν το κάλεσμα ξεσηκωμού απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου, για την ισοπέδωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα μέλη του Κόμματος προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση του Κόμματος, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού προηγουμένως τους ενημέρωσαν ότι θα κατατεθεί υπηρεσιακά μήνυση σε βάρος τους για παράνομη αφισοκόλληση.

Η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η προσαγωγή αυτή είναι ένδειξη του κλίματος τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που προχωρά ολοταχώς για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και αντεργατικές ανατροπές, προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Δηλώνει ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και καλεί το λαό να απαντήσει με μαζική συμμετοχή στις πικετοφορίες που οργανώνει η ΤΟ Πέλλας σε Εδεσσα και Γιαννιτσά, σήμερα, Πέμπτη 27 Μάη, στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκδηλώσεις - συζητήσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟ Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση, το Σάββατο 29/5 στις 7 μ.μ., με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στον δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού Προαστιακού Μεταμόρφωσης).

-- Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ενάντια στην καταστολή οργανώνει η ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Σερρών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org