ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2021
Σελ. /24
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ - ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Πυρετώδεις ρυθμοί για την προετοιμασία των συγκεντρώσεων

Θα μιλήσουν μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη Θεσσαλονίκη

Περιοδεία στα Γιάννενα
Περιοδεία στα Γιάννενα
Τη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προετοιμάζουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού που απευθύνει το Κόμμα στους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου. Η ΚΝΕ έχει ορίσει προσυγκέντρωση που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ., από την οδό Αγίας Σοφίας.

Το κάλεσμα συμμετοχής και συσπείρωσης με το ΚΚΕ απηύθυνε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα, με το οποίο επιδιώκει να δώσει τη χαριστική βολή σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις απέμειναν στους εργαζόμενους. «Μιλάμε για επιστροφή όλων των κατακτήσεων του τελευταίου αιώνα», είπε. Τόνισε ότι αυτή η προοπτική γκρεμίζει και το μύθευμα που λανσάρει η κυβέρνηση για επενδύσεις που δήθεν θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα «καλοπληρωμένες».

«Θα είναι ζωή αυτή; Θα επιτρέψουμε, ενώ την περίοδο που ζούμε, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη, και ο παραγόμενος πλούτος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για όλο το λαό, όταν θα μπορούσαμε να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, χωρίς εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα, χωρίς βιολογική εξόντωση του ανθρώπου, εμείς να πηγαίνουμε προς τα πίσω;», είπε.

Θεσσαλονίκη: Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο Λ. Στολτίδης
Θεσσαλονίκη: Στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο Λ. Στολτίδης
Τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη, να αδιαφορήσει. Εχουμε χρέος να προστατέψουμε εμάς και τα παιδιά μας από τους σχεδιασμούς τους να μας μετατρέψουν σε πάμφθηνα ομιλούντα εργαλεία. Να μην τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στα σκοτάδια του Μεσαίωνα για να εξασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να δώσουν αποφασιστικά την απεργιακή μάχη που προετοιμάζεται.

Μέσα από τις κουβέντες που έγιναν σε τμήματα του ΟΣΕ και του λιμανιού οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και τη συμφωνία τους με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, δήλωσαν τη διάθεσή τους να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται και την ανάγκη αυτό το ρεύμα αντίστασης να γίνει ορμητικό ποτάμι που θα γκρεμίσει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βρίσκονται επί ποδός για την προετοιμασία της συγκέντρωσης σήμερα, Πέμπτη, στην πλατεία Γεωργίου, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γίνονται εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με το κάλεσμα της συμμετοχής να ηχεί ακόμα και από ντουντούκες στους δρόμους της πόλης, πανό που αναγγέλλουν τη συγκέντρωση αλλά και δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, πόρτα την πόρτα, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο και κάθε άνθρωπος του μόχθου οφείλει να δώσει την απάντησή του στους σχεδιασμούς ξεθεμελιώματος στοιχειωδών δικαιωμάτων του.

Σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η δραστηριότητα των ΚΟ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ενόψει των πολιτικών συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στην προβλήτα Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος.

«Οι δυνάμεις του Κόμματος στη Στερεά και την Εύβοια δίνουμε το καλύτερο εαυτό μας για την οργάνωση των μεγάλων συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες της περιοχής. Με καθημερινό σχέδιο εξορμήσεων και προπαγάνδας σε εργοστάσια, χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκές, χώρους μόρφωσης και στέκια νεολαίας. Με συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο για να φτάσει το κάλεσμα του Κόμματος παντού, για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Και τονίζει: «Η συζήτηση και ο προβληματισμός με εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες, έχει ανάψει, οι αγωνίες είναι μεγάλες και μπορούν να βρουν διέξοδο με την οργάνωση στα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες, στον δρόμο της ανατροπής».

Σε Βόλο και Λάρισα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στην ΚΟ Μαγνησίας από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ανοιχτή συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στον Βόλο, στις 8 μ.μ., στην παραλία, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος εξορμούν σε εργοστάσια μετάλλου, πολυκαταστήματα, σχολεία και λαϊκές γειτονιές, με στόχο να ανοίξει πλατιά η συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές «ανατροπές του αιώνα», για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Οι αφισοκολλήσεις, τα πανό σε χώρους δουλειάς και συνοικίες συμβάλλουν παράλληλα στη δημιουργία μαχητικού κλίματος μπροστά στη συγκέντρωση.

Με εντατικούς ρυθμούς οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζουν τη συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στη Λάρισα, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Για το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλία μπροστά στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ: «Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μεταφέρουν το κάλεσμα ευθύνης και μάχης που απευθύνει το Κόμμα προς την εργατική τάξη, συμμετέχοντας σε εξορμήσεις μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, δυναμώνοντας την οπτική προπαγάνδα, με αφίσες, πανό, κ.λπ. Ταυτόχρονα, με σύνθημα "Από γενιά χωρίς δικαιώματα, να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή", ανοίγουμε ιδιαίτερη συζήτηση με νέους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, που βιώνουν καθημερινά τα ωράρια - λάστιχο, σπουδαστές επαγγελματικών σχολών, που η κυβέρνηση τους θέλει μισοκαταρτισμένους - φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους, φοιτητές με τους οποίους δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές τους, συνολικά με όσες και με όσους το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί να θυσιάσουν το 8ωρο, τον ελεύθερο χρόνο τους, την ψυχαγωγία, την κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να "εκτινάξει" τα κέρδη του. Μέσα από αυτό το άνοιγμα προβληματίζουμε, δίνουμε απαντήσεις στο ποια είναι η ρεαλιστική διέξοδος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς, αναδεικνύοντας ότι χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας σε σύγκρουση με τα σχέδια του κεφαλαίου, ότι πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο, εξασφαλίζοντας περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Παρά τις δυσκολίες, μέσα από το πλατύ αυτό άνοιγμα αναδεικνύεται ότι οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν μεγάλη απήχηση, εκατοντάδες νέοι δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στην απεργία στις 3 Ιούνη. Στο πλευρό του Κόμματος, δίνουμε τη μάχη μέχρι και την τελευταία ώρα!».

Στα Γιάννενα

Συνεχίζεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση των ΚΟ στα Γιάννενα για την επιτυχία της σημερινής πολιτικής συγκέντρωσης στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσυγκεντρώσεις έχουν ανακοινώσει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις 6 μ.μ. στην Ακαδημία και οι ΚΟ στις 6.30 μ.μ. στον Πλάτανο στην Ανεξαρτησίας.

Κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, συζήτησε χτες με εργάτες της νυχτερινής βάρδιας στο εργοτάξιο καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών για τις συνέπειες του αντεργατικού νομοσχεδίου στον εργάσιμο χρόνο. Ανάμεσα στα άλλα η ομιλήτρια επισήμανε της αρνητικές επιπτώσεις που έχει το νομοσχέδιο στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στον κλάδο των ΟΤΑ θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση τις 32 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα στον κλάδο της καθαριότητας.

Στη συνέχεια τονίστηκε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας νομιμοποιεί τη δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, τη νυχτερινή εργασία, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποζημίωση τόσο για τις εξαιρετέες μέρες (Κυριακή και θεσμοθετημένες αργίες) όσο και για τη νυχτερινή εργασία.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα αξιοποιηθεί και στους ΟΤΑ με πρόσχημα και την υποστελέχωση για κάλυψη αναγκών, π.χ. καθαριότητας, σε τουριστικά σημεία των πόλεων για τη διάσπαση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, αναγκάζοντας τους εργάτες να αποδεχτούν δουλειά κάποιες ώρες το βράδυ και άλλες το μεσημέρι, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση που ούτως ή άλλως βρίσκεται στα ύψη να αυξηθεί, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην υγεία και ασφάλεια όσο και στην οικογενειακή ζωή.

Τέλος, τονίστηκε ότι χρειάζεται να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση από το λαό με στόχο να μην κατατεθεί αυτό το έκτρωμα, το οποίο έρχεται να αποτελειώσει κάθε συγκροτημένο δικαίωμα των εργαζομένων που άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παράλληλα κλιμάκια του ΚΚΕ συνεχίζουν τις περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το εργοστάσιο εμφιάλωσης «Ζαγόρι» στην Κρανούλα Ιωαννίνων, και σε γειτονιές.

Οι συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο στις 19.30, θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου στις 19.30, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον Βόλο, στην παραλία στις 20.00, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λιβαδειά, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 19.30, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στη Χαλκίδα, στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου στις 20.00, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία στις 19.30, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org