ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ταμείο Ανάκαμψης» για τους ομίλους, ο λογαριασμός στους λαούς

Στα σκαριά βρίσκεται η συγκρότηση του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, που με τη σειρά του αποτελεί τον 4ο πυλώνα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε συνέχεια και σε συνδυασμό με τα πακέτα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος SURE, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παράλληλα «τρέχουν» το ενισχυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εθνικά προγράμματα στήριξης του κεφαλαίου, ενώ βέβαια στο αντιλαϊκό κάδρο φιγουράρει, στη φάση αυτή, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και τυχόν δυστοκίες, ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ με φόντο τη διαμόρφωση του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της, όπου θα ενταχθεί και το εν λόγω πρόγραμμα.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη - μέλη και όχι αποκλειστικά επιχορηγήσεις, όπως αρχικά πρότεινε το κοινό σχέδιο των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόσκαιρος συμβιβασμός φαίνεται να «κλειδώνει» με αναλογία 80% επιχορηγήσεις και 20% με τη μορφή δανείων.

Με όποια αναλογία, τα σπασμένα της κρίσης για μια ακόμη φορά φορτώνονται στις πλάτες των λαών, είτε μέσα από τη διόγκωση των κρατικών χρεών διαμέσου των κρατικών προϋπολογισμών για τα νέα δάνεια, είτε μέσα από την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων» που θα συνοδεύουν τις επιχορηγήσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα ενσωματωθούν στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021 - 2027, που θα φορτωθεί επίσης στις λαϊκές πλάτες.

Θυμίζουμε ότι η διαπάλη των κυβερνήσεων για τον πολυετή προϋπολογισμό είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την πανδημία και βέβαια πριν από τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πλέον είναι πρόδηλο το γεγονός ότι με καταλύτη την πανδημία, τα διάφορα αναπτυξιακά ταμεία και οι μηχανισμοί υπερβαίνουν τη σημερινή συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός σχεδιασμός για αυτά τα ζητήματα (προϋπολογισμός, Ταμείο Ανάκαμψης) αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες βδομάδες στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που εξετάζεται να συνεδριάσει με την καθιερωμένη μορφή της και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ

«Η σχετική αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους ενδέχεται να προκαλέσει επανεκτίμηση του κινδύνου από τους συμμετέχοντες στην αγορά και να αναζωπυρώσει τις πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη», επισημαίνεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με τις πρακτικές διόγκωσης των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται τα διάφορα πακέτα διάσωσης και ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και τις αγορές έχει αυξήσει τα τρωτά σημεία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η ΕΚΤ διαμορφώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους πολλών τρισ. ευρώ, και χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) στην περίπτωση που το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο την εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της σε αυτό. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία πρωτοφανή νομική δράση κατά της Μπούντεσμπανκ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, δήλωσαν οι πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, χωρίς να παρέχονται διευκρινίσεις.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το βασικό ερώτημα είναι ποιος έχει στα χέρια του την τεχνολογία

«Το βασικό ερώτημα είναι ποιος αξιοποιεί την τεχνολογία για ποιο σκοπό, και από την άποψη αυτή η τεχνολογία δεν είναι κάτι ουδέτερο, αλλά αποκτά ταξικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας χτες στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους και πώς η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτής της διαδικασίας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι με επιταχυντή τον κορονοϊό τακτοποιείται μία «εκκρεμότητα ετών» που ήταν «η μείωση της γραφειοκρατίας που αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης», στόχος που κατά τον υπουργό ήταν πολύ πίσω από τις απαιτήσεις που έθετε ο ΟΟΣΑ. Η αναφορά αυτή δείχνει βέβαια και τον προσανατολισμό των «εκσυγχρονισμών» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, παρά την προσπάθεια και χτες του υπουργού να προβάλει τις αλλαγές που αφορούν την επέκταση π.χ. των ψηφιακών ραντεβού στα ΚΕΠ, στους δήμους και τον ΕΦΚΑ κ.ο.κ. Ειδική αναφορά έκανε και στα δίκτυα 5G, λέγοντας ότι «η δημοπρασία του 5G θα συμβεί κανονικά βάσει χρονοδιαγράμματος πριν το τέλος του έτους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κάτσης, αφού ισχυρίστηκε ότι επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το «άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό», πρότεινε στην κυβέρνηση «να αναλάβετε κάποιες δράσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μην σηκώσουν το κόστος και το βάρος» του «μετασχηματισμού» αυτού, όπως π.χ. για το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ο.κ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η τεχνολογία στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος «αντί να απελευθερώνει τον εργαζόμενο, να βελτιώνει τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, δυστυχώς επιδεινώνει και τους όρους εργασίας, αλλά και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στο πώς ενώ η τεχνολογία αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας, άρα χρειάζονται λιγότερα χέρια, στον καπιταλισμό τα χέρια που «περισσεύουν» πάνε στην ανεργία, ενώ στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνίας με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο στα μέσα παραγωγής οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο και θα αμείβονταν περισσότερο.

Οσο για τη «μείωση της γραφειοκρατίας» ανέφερε ότι το κύριο για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα «είναι να διευκολύνετε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ τόνισε και πως «στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας, πάνε περίπατο οι όποιες προστασίες υπήρχαν είτε στο περιβάλλον, είτε στο σύστημα της δημόσιας Υγείας, είτε σε άλλα θέματα». Υπενθύμισε δε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν από τα βασικά ζητήματα που έθετε το ΣΕΒ, «για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ανέδειξε ακόμα ότι όποιος έχει στα χέρια του αυτή την τεχνολογία μπορεί να ελέγξει έναν τεράστιο όγκο στοιχείων, προσωπικών δεδομένων που μπορεί να τον αξιοποιήσει αναλόγως και έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το ποιες πολυεθνικές θα έχουν τη διαχείριση των δικτύων 5G.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΠΡΟΥ
Συνομίλησαν με επίκεντρο την «ιδιαίτερη συγκυρία»

Συμφωνώντας για τη σημασία της τριμερούς Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνεχάρη τον πρώτο για την ανάληψη των καθηκόντων του «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας, οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο και το Ισραήλ, τις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ, ενώ ανασκόπησαν, ανάμεσα σε άλλα, τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Ειδικότερα, συζήτησαν «για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δεδομένης και της κοινής προσέγγισης των δύο χωρών για οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή». Αναδεικνύοντας πώς εννοούν το «κλίμα ασφάλειας», «οι υπουργοί συμφώνησαν για τη σημασία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, όπως επίσης για την ad hoc θεματική συμμετοχή των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ συμπίπτει με την όξυνση των ανταγωνισμών αλλά και την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με στόχο την «απόκρουση» της επιρροής της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά. στην περιοχή (και όχι μόνο), ιεραρχώντας ψηλά σε αυτήν την κατεύθυνση και τη διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.

«Φλερτ» Ισραήλ - Τουρκίας

Σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η συζήτηση που δυναμώνει για τα περιθώρια αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όπως και οι κινήσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λίγες μέρες απ' όταν ο διπλωματικός επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Αγκυρα, Ρ. Γκίλαντ, έγραφε πως μια αποκατάσταση των σχέσεων «μπορεί να αποφέρει οφέλη τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως μπορεί κανείς να δει στη Συρία. Αλλά όχι μόνο στη Συρία», ενδιαφέρον προκάλεσε η εξέλιξη επανέναρξης (μετά από 10ετία) των πτήσεων ισραηλινών μεταγωγικών αεροσκαφών προς την Τουρκία.

Την αρχή έκανε την Τρίτη μεταγωγικό αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών, «El Al», που μετέφερε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την προσγείωση αεροσκάφους της «El Al Dreamliner» στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μεταφέροντας περίπου 24 τόνους εμπορευμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία «El Al» έχει ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να επαναλάβει κανονικά τις τακτικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχεδιασμού των δραστηριοτήτων της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία.

Ενδιαφέρον είχε και το σχετικό ρεπορτάζ του «Μπλούμπεργκ», σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία (που βέβαια είναι υποστελεχωμένη τα τελευταία χρόνια λόγω των διμερών εντάσεων) σε tweet σχολίασε ότι η επανάληψη των πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης θα βοηθήσει να φτάσει το διμερές εμπόριο σε «επίπεδα ρεκόρ». Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμα ότι τον Απρίλη, η Τουρκία είχε στείλει ιατρικό εξοπλισμό και στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της «διπλωματίας του κορονοϊού», σε «μια απρόσμενη έκφραση αλληλεγγύης που άνοιξε το δρόμο για μια βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις των κάποτε στρατηγικών συμμάχων...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ