ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Αύριο Κυριακή η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Από παλιότερη κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Την κινητοποίηση θα χαιρετίσουν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσουν λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και παρουσίαση της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και αφορά την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, Νίκο Πατεράκη.

Σήμερα Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κρητική μουσική και τη συμμετοχή του αθλητικού χορευτικού ομίλου «Οι Πελασγοί», του Τ. Ψαλιδάκη και του συγκροτήματός του. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Στην κινητοποίηση καλούν δεκάδες Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς της Κρήτης. Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις καλεί και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, το βράδυ, με το πλοίο «EΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας για Πειραιά (ώρα αναχώρησης από Πειραιά 9 μ.μ., ώρα προσέλευσης 7 μ.μ., στην πύλη Ε3).

Αύριο Κυριακή οι εκλογές στον ΣΦΕΑ

Αύριο Κυριακή, 28 Μάη, γίνονται οι εκλογές για τη νέα διοίκηση στον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε συνθήκες που η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς», όπως και οι προηγούμενες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη απ' όλα τα αστικά κόμματα, συνεχίζει εντεινόμενη την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα (τρανό παράδειγμα τα μνημόνια και οι βάρβαρες αντιλαϊκές συμφωνίες όπως η πρόσφατη), ενώ με την πολιτική τής ολοένα και πιο βαθιάς συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση, αποτέλεσμα των οξύτατων ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή μας, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εμπλέκει το λαό στους πολεμικούς κινδύνους στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης, ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, με τις συμφωνίες της με διάφορα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη. Η κυβέρνηση εναποθέτει την προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα επιτελεία ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως κάνει π.χ. στο Αιγαίο. Ολα αυτά στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή της ενίσχυσης του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Οι αντιστασιακοί, λαϊκοί αγωνιστές της περιόδου 1967-1974, δεν πάλεψαν να ανατρέψουν τη χούντα και τους ιμπεριαλιστές για να έρθει σήμερα μια κυβέρνηση που καπηλεύεται και τους λαϊκούς αγώνες σε όλη τη νεότερη ιστορία και στη δικτατορία και βασανίζει το λαό με την πολιτική της, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Αυτή την ιστορία και αυτή την πάλη δεν μπορεί να την υπηρετήσει η σημερινή πλειοψηφία του ΣΦΕΑ, γιατί δεν αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, αντίθετα την ανέχεται, αν δεν τη στηρίζει. Οι λαϊκοί αγωνιστές της περιόδου 1967-1974 πρέπει με την ψήφο τους να εκλέξουν διοίκηση, που θα είναι επικεφαλής ενός ΣΦΕΑ αντάξιου των δικών τους αγώνων τότε και σήμερα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή του λαού μας, ενώ τον εμπλέκει σε ιμπεριαλιστικούς κινδύνους. Τέτοιο Σύνδεσμο πρέπει να δημιουργήσουν με την ψήφο τους. Να εκλέξουν στο ΔΣ αγωνιστές που θα ηγηθούν αυτής της πάλης. Γι' αυτό να συμμετέχουν στις εκλογές ψηφίζοντας μαζικά για ΔΣ τους αγωνιστές που θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΕΔΥΕΘ και Παλαιστινιακή Παροικία

Πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στις δύο τραγικές επετείους του Παλαιστινιακού λαού, στη «Νάκμπα» του 1948 και στη «Νάξα» του 1967, διοργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάσεις της έκδοσης για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ με ομιλητές στελέχη του Κόμματος για την παρουσίαση του βιβλίου «Δικτατορία 1967-1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Α', Β' και Γ'-Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Αύριο, Κυριακή:

-- Στις 7.30 μ.μ., στα Μέγαρα Αττικής, στην κεντρική πλατεία, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θέογνις», θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσ/νίκης καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Σταυρούπολης (οδός Τζαβέλα), με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, με ομιλητή τον Μιχάλη Καλαϊτζή, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα 29 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ιλιον, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Κάλχου 48-50), θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Καλαμαριάς Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ καλούν στο Θεατράκι Χηλής, σε εκδήλωση με ομιλήτρια την Εφη Κούκουλα, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Εκδήλωση στο Παλιοζογλώπι για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δώδεκα χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, οι Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αϊ Λια, στο Παλιοζογλώπι. Η αναχώρηση από την Καρδίτσα θα γίνει στις 10 π.μ. από την Πέτρινη Τράπεζα.

ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη εκδήλωση για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

Αύριο Κυριακή, στις 12 μ., πραγματοποιείται η μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο από την ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας.

Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθούν, στις 11 π.μ., τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου, στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής διοργανώνονται στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα.

ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι 156 αγωνιστές του ΔΣΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος την περίοδο 1947 - 1949 στο Καζανάκι, οργανώνει η ΤΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Αύριο Κυριακή, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στο Νεκροταφείο της Νέας Ιωνίας, όπου βρίσκονται τρεις ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων στο Καζανάκι. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο χώρο των εκτελέσεων στο Καζανάκι (Σαρακηνός), όπου θα μιλήσει ο Β. Μεταξάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας. Η αναχώρηση του αστικού ΚΤΕΛ με την ένδειξη «Καζανάκι» για το χώρο της εκδήλωσης θα γίνει στις 6.30 μ.μ., από τον σταθμό των αστικών, ενώ επιβίβαση θα γίνεται και στις στάσεις: Λαμπράκη, Ιάσωνος, Κ. Καρτάλη, Αναλήψεως, Αναπαύσεως.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη Νίκη»

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη Νίκη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Τάσο Τούση

Εκδήλωση προς τιμήν του Τάσου Τούση, του πρώτου νεκρού του Μάη του '36, οργανώνει η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 28 Μάη, στις 10.30 π.μ., στη γενέτειρά του, στο Ασβεστοχώρι.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τι θέλουμε, αλήθεια, για τα παιδιά μας;»

Εκδήλωση με θέμα «Τι θέλουμε, αλήθεια, για τα παιδιά μας;» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 31 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει η Εύη Κοντόρα, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και στέλεχος του ΚΚΕ.

Εκδήλωση αντιστασιακών στα Φάρσαλα

Εκδήλωση μνήμης - πολιτικό μνημόσυνο για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μάη 1944, οργανώνει το Παράρτημα Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ και η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κάτω Δασόλοφου Φαρσάλων. Στις 31 Μάη 1944 Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ΕΑΣΑΔίτες κρεμούν - σχεδόν γυμνούς - 39 άνδρες και μία γυναίκα στα δέντρα και στα κτίρια του Σταθμού. Τα θύματα, που ήξεραν ότι πάνε για εκτέλεση, είχαν το κουράγιο να μας αφήσουν τα ονόματά τους σε μια κάλτσα, που τη βρήκαν οι πατριώτες που τους ξεκρέμασαν και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο.

Συλλυπητήρια στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ. Χριστόφιας, τ. ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και τ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για το θάνατο της μητέρας του και προσφέρει στη μνήμη της 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα επίσης απέστειλαν ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και ο Πάβελ Καμπρέρα Μπλάνκο, Πρώτος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ