ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
Κακόγουστο έργο...

Με το ένα χέρι τσακίζουν το λαό και με το άλλο ορκίζονται ότι δεν το ήθελαν, ότι θα αναιρέσουν τις συνέπειες των πράξεών τους κ.λπ. κ.λπ., επιχειρώντας να καλλιεργήσουν αυταπάτες με την ελπίδα να εξαγοράσουν έτσι χρόνο και ανοχή, αλλά και να αποτινάξουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη φορτώσουν στους ...κακούς δανειστές! Μετά τον Π. Καμμένο, που ξιφούλκησε κατά της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά δυο μέρες αφότου υπερψήφισε το μέτρο στη Βουλή, σειρά πήραν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Στα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, το μέτρο και «πολύ προβληματικό» και το απέδωσε στην «επιμονή των εταίρων να επιβληθεί». Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαράδεκτο» και υποστηρίζοντας ότι καταργεί τη νησιωτικότητα. «Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε», ισχυρίστηκε.

Κακόγουστο το έργο που ανεβάζει ο κυβερνητικός θίασος. Ο λαός το 'χει ξαναδεί, οπότε ας μην ελπίζουν ότι θα κόψουν εισιτήρια...

Το μνημόνιο ... απελευθερώνει!

Οποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση με τις τελευταίες νομοθετικές της πράξεις κλιμάκωσε τη φορολεηλασία που υφίσταται εδώ και χρόνια το μειούμενο λαϊκό εισόδημα με: αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ορίου αξίας ακίνητης περιουσίας πάνω απ' το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος, καθιέρωση συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα, επιβολή φόρου στη σταθερή τηλεφωνία, στον καφέ κ.α... Οποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών, ότι κατάργησε το ΕΚΑΣ, ότι θεσμοθέτησε «υπερταμείο» για την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, ότι άνοιξε την αγορά των «κόκκινων» δανείων, ακόμα και όσων αφορούν σε πρώτη κατοικία, ότι θεσμοθέτησε αυτόματο κόφτη δαπανών, δηλαδή μνημόνιο διαρκείας κ.λπ. κ.λπ. ...πλανάται πλάνην οικτράν! Τι έκανε η κυβέρνηση; Ας μας το πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος: «...Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να απελευθερωθούν κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας και της προόδου»!

Ετσι, απελευθερωμένος ο λαός μπορεί να απολαμβάνει τη φτώχεια του και απερίσπαστος από άλλες έγνοιες (αφού δουλειά δεν έχει, λεφτά δεν έχει κ.λπ.), μπορεί να αφοσιωθεί στη ...δημιουργία! Και κυρίως να θυμάται ότι υπάρχει και η ...σκλαβιά όπως την περιγράφει ο Φάμελλος «τα 2 λεπτά που είναι η αύξηση στον καφέ ή στην μπίρα δεν συγκρίνονται με την αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού, όπως ζητούσαν οι δανειστές ... Δεν ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία... δεν ιδιωτικοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η υπαγωγή τους στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας έχει αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και την εξυγίανσή τους...».

Προτεραιότητες του κεφαλαίου

Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε ημερίδα για το «ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υποστήριξε μεταξύ των άλλων: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό απαιτεί περιφερειακή συνεργασία και εναρμόνιση των εθνικών αγορών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία μεταξύ δρώντων διαφορετικών περιοχών, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία (...) η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται στενότερα με διεθνείς και περιφερειακούς δρώντες, για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι συγκρούσεις, ενώ όπου μπορεί, να μεσολαβεί και η ίδια για να διασφαλίζει την ειρήνη και την ομαλότητα... Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας και η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που να ενσωματώνει όλα τα περιφερειακά συμφέροντα... Η τρίτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...».

Με λίγα λόγια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις βασικές προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ, που ως τέτοιες αποτελούν και τον μπούσουλα της ενεργειακής της πολιτικής. Τσιμουδιά για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου καταδικάζει τα λαϊκά νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια, για το γεγονός ότι η Ενέργεια αποτελεί στις μέρες μας «μήλον της Εριδος», ότι για τον έλεγχό της χώρες και λαοί παραδίδονται στην κόλαση του πολέμου...

Μπίζνες στα συντρίμμια εκατομμυρίων ζωών

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ για την έκθεση που έκαναν εταιρείες και ΜΚΟ στο πλαίσιο της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, στην Κωνσταντινούπολη: Η μια εταιρεία εξέθετε «μια φωτεινή μπάλα που δεν αλλοιώνεται μέσα στη θάλασσα ώστε να γίνεται ορατός από τους διασώστες σε περίπτωση ναυαγίου...». Μια άλλη, καναδική, παρουσίαζε «ένα νέο και καινοτόμο προϊόν, το οποίο καταπολεμά τη σιδηροπενία... μπαίνει σε βραστό νερό και ύστερα από δέκα λεπτά απελευθερώνει τον αναγκαίο για τον οργανισμό σίδηρο...»

Κάπως έτσι, λοιπόν, αναπτύσσεται ο «ανθρωπισμός» των μονοπωλίων, στην υπηρεσία του μετανάστη που εγκαταλείπει την γκρεμισμένη πατρίδα του και κινδυνεύει να θαλασσοπνιγεί στα σαπιοκάραβα των διακινητών, ή εκείνου που αναγκάζεται να πλένει τα παιδιά του στα λασπωμένα νερά της Ειδομένης. Φυσικά, γι' αυτούς που διοργανώνουν ή συχνάζουν σε τέτοιες συνόδους και εκθέσεις, στόχος δεν είναι ποτέ να σταματήσει εντελώς ο κίνδυνος αυτός ο μετανάστης να πνιγεί, ο κίνδυνος να αρρωστήσουν τα παιδιά του. Αυτό που έχουν εντοπίσει είναι τα νέα πεδία κερδοφορίας, εκμεταλλευόμενοι μέχρι τέλους το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες, στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας κατ' αυτό τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά (Μάχη της Κρήτης).

1948 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, που καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα τον Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

1958 Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από το Βόλο. Εκλέχτηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ στο 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11 - 3/12/1924). Διετέλεσε Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953.

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1963 Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην Εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, στις 22/5. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, βρισκόμενο σε τρίκυκλο που οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, αμφότεροι άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Καρφίτσα», που καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε βίαια επεισόδια μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ