ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Αύριο η διεθνιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ

Σήμερα το πρωί ξεκινά η συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην έδρα του στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση λαμβάνουν μέρος τα κινήματα - μέλη της Γραμματείας από Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Ινδία, Νεπάλ, Νότια Αφρική και Κονγκό και Ελλάδα, ενώ ως προσκεκλημένα τα κινήματα από την Πολωνία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Εκτός από την προετοιμασία του Συνεδρίου του ΠΣΕ στο Σάο Λουίς της Βραζιλίας, από 17 έως 20 Νοέμβρη, η Γραμματεία θα εξετάσει και θα σχεδιάσει την πορεία προς το Συνέδριο, προσυνεδριακές περιφερειακές διασκέψεις στις 5 ηπείρους, τις πρωτοβουλίες του ΠΣΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία και δράσεις που σχετίζονται με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε διάφορα σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Τις βασικές εισηγήσεις στη Γραμματεία θα παρουσιάσουν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, από τη Βραζιλία, και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης.

Στο πλαίσιο της συνόδου της Γραμματείας του ΠΣΕ, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το Σκοπευτήριο και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, σήμερα 27 Μάη, ενώ αύριο 28 Μάη θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» αύριο η υποδοχή της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλωσορίζοντας τα μέλη της Γραμματείας του ΠΣΕ, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης αύριο Σάββατο 28 Μάη στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42) (με προσέλευση στις 6.45 μ.μ. για την υποδοχή των εκπροσώπων των κινημάτων του ΠΣΕ στη χώρα μας).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, την πρόεδρο του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, καθώς και από εκπροσώπους κινημάτων ειρήνης.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα από την Ελλάδα και τον κόσμο, με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη».

ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΕΛ ΚΟΜΡΙ»
Επέκταση των απεργιών σε κρίσιμους κλάδους

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι ορθώνουν το ανάστημά τους ζητώντας να δουλεύουν με δικαιώματα
  • Διαδηλώσεις και χτες σε δεκάδες πόλεις

Από τα μπλόκα εργατών στη βιομηχανική περιοχή της Μασσαλίας
Από τα μπλόκα εργατών στη βιομηχανική περιοχή της Μασσαλίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε ολόκληρη τη Γαλλία επεκτείνεται το νέο κύμα των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων «Ελ Κομρί», με χιλιάδες εργαζόμενους από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας να απεργούν, αποδεικνύοντας ότι «χωρίς εργάτη γρανάζι δε γυρνά». Οι αγωνιστές εργαζόμενοι καταγγέλλουν το αντεργατικό έκτρωμα, που λύνει τα χέρια στην εργοδοσία να κάνει απολύσεις, ενώ τσακίζει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Χτες, στους εργάτες από τα διυλιστήρια και τους σταθμούς αποθήκευσης καυσίμων, που απεργούν από την προηγούμενη βδομάδα, προστέθηκαν και χιλιάδες εργάτες από τους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Σε απεργία κατέβηκαν όμως και εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, επίσης εργαζόμενοι σε αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Από το πρωί έως και το απόγευμα, έγιναν διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεων, όπως Παρίσι, Νάντη, Ρεν, Μονπελιέ, Μπεζιέ, Καέν, Λιόν, Καλαί, ενώ σε μαχητικότητα φαίνεται ότι ξεχώρισαν οι συγκεντρώσεις στη Μασσαλία και τη Χάβρη, δύο από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας από όπου ελέγχεται και μεγάλο μέρος των εισαγωγών (και καυσίμων).

Κυβερνητικό «μαστίγιο και καρότο»

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο για να καταστείλει τον απεργιακό αγώνα, επενδύοντας, όπως είναι φυσικό, στη λογική του «ρεαλισμού» και την ανάγκη της «κοινωνικής συνοχής» που χρειάζεται η «ανάπτυξη» της χώρας, δηλαδή η ανάπτυξη υπέρ της πλουτοκρατίας.

Εδώ και μέρες, οι δυνάμεις καταστολής ενισχύουν την παρουσία τους και αναλόγως «αναλαμβάνουν δράση», όπως έκαναν για να σπάσει η περιφρούρηση σε διυλιστήρια, αλλά και στη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων, π.χ. σε Παρίσι και Μπορντό, αξιοποιώντας και τη δράση διαφόρων μηχανισμών που σχεδιασμένα στήνουν σκηνικά έντασης.

Χτες, ενώ από τη μια μεριά ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διαμήνυε πως «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», από την άλλη, ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, μίλησε για πιθανότητα ορισμένων «τροποποιήσεων» και «βελτιώσεων» στο νομοσχέδιο «Ελ Κομρί», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δε θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη φιλοσοφία του κειμένου». Επιτέθηκε μάλιστα σε απεργούς, διαδηλωτές και συνδικάτα δηλώνοντας ότι «αυτή η χώρα μερικές φορές πεθαίνει εξαιτίας συντηρητισμών, της αδυναμίας της να μεταρρυθμιστεί».

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι αύριο, Σάββατο, ο Βαλς θα επιδιώξει συνάντηση με συνδικαλιστές από το χώρο των διυλιστηρίων.

Πάντως, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση ελπίζει στις πολύτιμες υπηρεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στο συντεχνιασμό και τη διάσπαση που κυριαρχεί και στο γαλλικό εργατικό κίνημα, όπου πλειοψηφούν δυνάμεις οι οποίες συνδέουν τις τύχες των εργατών με αυτές των εταιρειών και συμμετέχουν πολύμορφα στη διαφύλαξη της λεγόμενης «κοινωνικής ειρήνης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Γαλλίας

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία

PhotographISO

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, με στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας της Ελλάδας καθώς και της ΠΣΟ, στον αγώνα των Γάλλων εργαζομένων.

Σε μια προκλητική κίνηση, η πρεσβεία της Γαλλίας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, τους οποίους «υποδέχτηκε» ο επικεφαλής Ασφαλείας της πρεσβείας. Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε τη στάση αυτή της πρεσβείας, η οποία έρχεται ως συνέχεια των τρομοκρατικών τακτικών και των απειλών της γαλλικής κυβέρνησης που στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών.

Το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της Γαλλίας, κατέθεσε στην πρεσβεία της Γαλλίας κείμενο, στο οποίο σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, προωθούνται αντεργατικά μέτρα που στόχο έχουν τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Προϋπόθεση της κερδοφορίας τους, όμως, είναι ο σφαγιασμός της εργατικής τάξης. Οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, καταργήσεις εργατικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας. Μεγαλύτερο θύμα αυτής της επίθεσης είναι η νεολαία, η οποία καταδικάζεται στην ανεργία, ή σε εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα!

Η υλοποίηση αυτής της αντεργατικής πολιτικής περνάει μέσα από την κατάπνιξη κάθε φωνής αντίστασης. Γι' αυτό βλέπουμε να γιγαντώνεται η επίθεση ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στους εργάτες που παλεύουν και κινητοποιούνται. Γι' αυτές τις εξελίξεις φέρουν μεγάλες ευθύνες και οι δυνάμεις αυτές στο συνδικαλιστικό κίνημα που για χρόνια καλλιεργούσαν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, της υποχώρησης και του συμβιβασμού με τις απαιτήσεις των εργοδοτών. Δυνάμεις, που, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, υιοθέτησαν για αιτήματα των εργατών την "ανταγωνιστικότητα" και την "επιχειρηματικότητα".

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας δίνουν ένα μεγάλο αγώνα.

Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ:

-- Ενώνουμε τη φωνή μας με τους Γάλλους συναδέλφους μας και απαιτούμε την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων του "πακέτου Ελ Κομρί".

-- Καταγγέλλουμε την τρομοκρατία, τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών.

-- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, και στις οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ στη Γαλλία, που παίζουν πρωτοπόρο ρόλο στις κινητοποιήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ