ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2014
Σελ. /32
ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει αυτός να φέρει το «μετάλλιο» στην αστική τάξη

Eurokinissi

Εκλογές ζήτησε και χτες ο Αλ. Τσίπρας απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε έπειτα από αίτημά του, επιδιώκοντας να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τώρα τη διαχείριση των υποθέσεων των αστών εφαρμόζοντας το δικό του μείγμα εξόδου απ' την κρίση προς όφελός τους, προσβλέποντας πρωταρχικά να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που θα του επιτρέψει να στηρίξει καπιταλιστικές επενδύσεις απ' τον κρατικό κορβανά.

Προσβλέποντας σε συμμαχίες που θα υποστηρίξουν το αίτημα αυτό ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκ νέου άνοιγμα στους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ, τη σφραγίδα των οποίων φέρει η στρατηγική των αλλεπάλληλων μνημονίων για τους λαούς. Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), μέσω δορυφορικής σύνδεσης από την Αθήνα και «πατώντας» στα αποτελέσματα των δυνάμεων του ευρω-οπορτουνισμού, ανέφερε ότι αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ότι θα επιδράσουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευρείες συμμαχίες με τους Πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί «θα αποχωριστούν το σφιχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ»!

Αποκαλύπτοντας τη σκοπιμότητα της αξίωσης για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που φυσικά δεν έχει να κάνει με την ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται ο λαός, ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας χτες στο STAR ανέφερε: «Ο δεύτερος δεν μπορεί να διαπραγματεύεται για τη χώρα, το μετάλλιο το παίρνει πάντοτε ο πρώτος».

Και αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στη χώρα

Να επιδιώξει «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» προέτρεψε τον Αντ. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Συγκεκριμένα, τον προειδοποίησε «να μη διανοηθεί» να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα και «να μη διανοηθεί» να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση». Αλλωστε, έχει πει ο Αλ. Τσίπρας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαθέσιμος για συναινέσεις με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Βεβαίως, αν ο πρωθυπουργός δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε αυτός θα σηκώσει τα χέρια ψηλά, μιας και, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, τέτοιες αποφάσεις «δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια».

Κατά τα λοιπά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το εκλογικό αποτέλεσμα σαν «ιστορική πολιτική ανατροπή», αν και ανεπίσημα στην Κουμουνδούρου παραδέχονται πως ήταν αναντίστοιχο των προσδοκιών τους και δεν επιτρέπει να θέτουν μετ' επιτάσεως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Για το λόγο αυτό ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή τους πως «πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο» να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές «προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο». Σε κάθε περίπτωση εκλογές θα προκηρυχτούν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αφού, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Π. Λαφαζάνης προανήγγειλε και τα εκβιαστικά διλήμματα που επεξεργάζεται ειδικά για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τρυγήσει» ψήφους απ' όπου μπορεί με μια κάλπικη, όπως έχει αποδειχτεί, αντιμνημονιακή ρητορική. Οπως είπε (ρ/σ «Βήμα fm»), «θα κάνουμε κυβέρνηση με δυνάμεις αριστερές, προοδευτικές, αυτές που είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με σταθερότητα και συνέπεια ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα. Εάν είχαμε εθνικές εκλογές και το ερώτημα ετίθετο από εμάς σε αυτή τη βάση και ψήφιζαν οι πολίτες σε αυτή τη βάση, θα ήταν όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αντίστοιχες τοποθετήσεις και το αποτέλεσμα θα ήταν νομίζω πολύ διαφορετικό και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πολύ διαφορετικό».

Με τα δεδομένα που υπήρχαν χτες βράδυ ως προς την καταμέτρηση σταυρών οι ευρωβουλευτές που εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής 6: Μ. Γλέζος, Σ. Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Χρυσόγονος.

Ακολουθούν ο Στ. Κούλογλου και στην 8η θέση ο νυν ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, που μένει εκτός Ευρωβουλής, όπως και ο Γ. Μηλιός, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου αλλά και στην «Αριστερή Πλατφόρμα» που δεν εκλέγει κανέναν ευρωβουλευτή, μιας και τα δύο αυτά στελέχη θεωρούνταν «φαβορί».

ΔΗΜΑΡ
Σύγκλιση με Ελιά - Ποτάμι ζητά η μειοψηφία εν αναμονή των κινήσεων Κουβέλη

Την επίσπευση πρωτοβουλιών προσέγγισης με την Ελιά και το Ποτάμι αξιώνουν από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ στελέχη της μειοψηφίας, που με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα επαναφέρουν την κριτική τους προς την ηγεσία του κόμματος για τις επιλογές της, ενώ πυκνώνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για διάσπαση, ακόμα και για αυτοδιάλυση. Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη της Κυριακής φαίνεται πως θα επιδράσει καταλυτικά στις διεργασίες ανασυγκρότησης της «κεντροαριστεράς» στο πλαίσιο των συνολικότερων κινήσεων αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ο Φ. Κουβέλης ξεκίνησε ήδη συναντήσεις με στελέχη του κόμματος που θα συνεχιστούν με ορίζοντα το Σαββατοκύριακο οπότε και συνεδριάζει για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Ο Σπ. Λυκούδης υποστήριξε χτες («Αθήνα 9,84») σαν βασικές αιτίες της υποχώρησης του εκλογικού ποσοστού την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση «για λόγους που ο κόσμος δεν κατάλαβε» και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στις διεργασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, τις οποίες «αντιμετώπισε μ' έναν τρόπο περίπου περιφρονητικό».

«Εχω την εντύπωση ότι ήταν δύο βασικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή πολύ μεγάλη ήττα, στα όρια της συντριβής» ανέφερε και πρόσθεσε πως εάν η ηγεσία του κόμματος κωφεύσει και προσπαθήσει «να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ήττα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα».

Ο Σπ. Λυκούδης, αιτιολογώντας την πρότασή του για προσέγγιση με τα άλλα σχήματα του χώρου, είπε πως «όσο καλοί και αν είμαστε και όσα δίκια κι αν έχουμε, όταν στο χώρο της κεντροαριστεράς κινούνται τρεις πολιτικοί σχηματισμοί, η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι γύρω από εμάς θα συγκροτηθεί ο τρίτος πόλος».

Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, λέγοντας πως θα πρόκειται για αναμέτρηση «στρατοπέδων» και «επιβεβαίωση της κυριαρχίας ενός μηχανισμού» πάνω σε ένα κόμμα «κουρασμένο και ηττημένο», που «κανένα ζήτημα δεν θα λύσει».

Τέλος, δήλωσε πως δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της ΔΗΜΑΡ και εξαίρεσε τον εαυτό του από σενάρια που κυκλοφορούν.

Αλλαγή ηγεσίας ζήτησε ο Β. Οικονόμου, που υπερασπίστηκε ένα συνέδριο μόνο «αν δρομολογήσει εξελίξεις προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς». Με δήλωσή του στο «Newsit» κάλεσε τον Φ. Κουβέλη «να διευκολύνει με τη δική του πρωτοβουλία τη διαμόρφωση μιας νέας πρότασης της ΔΗΜΑΡ υπό τη νέα ηγεσία της, έτσι ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν εξελίξεις συνεργασιών και ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος που να περιέχει τη ΔΗΜΑΡ, την ΕΛΙΑ, το Ποτάμι και όποιες άλλες κινήσεις και πρόσωπα έχουν ενδιαφέρον και κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς».

Ο Β. Οικονόμου εκφράστηκε θετικά για το συνέδριο που εξήγγειλε ο Β. Βενιζέλος, λέγοντας πως «όποια πρωτοβουλία και κίνηση μπορεί να μας οδηγήσει σε κοινό τόπο συνάντησης των κεντροαριστερών δυνάμεων είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε καταρχάς την παραίτηση του Φ. Κουβέλη, υπενθυμίζοντας ότι εκλέχτηκε μόλις προ ολίγων μηνών, ενώ δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στη συζήτηση και με την Ελιά και με το Ποτάμι.

ΑΝΕΛ
Προβληματισμός και στο βάθος συνέδριο

Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το 3,44% των ψήφων, έναντι του 7,51% που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του Ιούνη 2012.

Στελέχη του κόμματος σε δημόσιες τοποθετήσεις τους παραδέχθηκαν ότι το αποτέλεσμα είναι δυσμενές και ότι είχαν πολλές διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, αν και πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν τις χαμηλές πτήσεις των ΑΝΕΛ στον ...αποκλεισμό τους από τα ΜΜΕ.

Ο Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο «θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων», με κεντρικό πυλώνα τους ΑΝΕΛ, ο οποίος «θα γίνει η πατριωτική δύναμη που θα ανατρέψει το σημερινό καθεστώς».

Λαθροχειρία

«Με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δε συνιστά ανατροπή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας συνέπλευσε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα». («Αυγή» 26/5/2014). Ξαναλέει η «Αυγή», αντιγράφοντας το ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών, ότι το ΚΚΕ συμπλέει με τη ΝΔ. Τι είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ; «Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά "νέο πολιτικό σκηνικό" προς όφελος του λαού. Βεβαίως καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου. Αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε αυτήν την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής». Γιατί δεν αναφέρει, λοιπόν, τι ακριβώς είπε ο Δ. Κουτσούμπας; Για να κάνει τη λαθροχειρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτη δύναμη, με 26,5% δηλώνει δυνατότητα συνεργασίας με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά με άλλους αρχηγούς, πίστη στο κεφάλαιο, δεσμεύεται σε ΕΕ, Ευρωζώνη, ΝΑΤΟ. Τι ανατράπηκε, λοιπόν, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων;
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org