ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2014
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Λάδι στα γρανάζια της καπιταλιστικής κερδοφορίας...

...και «ψίχουλα» για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας

Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τα νέα πακέτα χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων
Τίποτα θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τα νέα πακέτα χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων
«Ακονίζουν» τα δόντια τους οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να ξεκοκαλίσουν τα κονδύλια ενός ακόμη ΕΣΠΑ, καθώς η συγκυβέρνηση εξασφάλισε για χάρη τους την έγκριση του σχετικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ετοιμάζεται να ενισχύσει την κερδοφορία τους με ένα συνολικό πακέτο «ρευστότητας» σχεδόν 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Την έγκριση του προγράμματος έσπευσε κιόλας από το βράδυ των εκλογών να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα», ενώ χτες το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, για να του ανακοινώσει τα... καλά νέα. Η νέα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων επιχειρήθηκε να «κρυφτεί» πίσω από την εξαγγελία μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ η συνάντηση Σαμαρά - Χατζηδάκη προβλήθηκε ως «μετεκλογική πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού υπέρ των αδυνάτων...

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο» επικεντρώνεται «σε δράσεις που θα στηρίξουν αφενός την επιχειρηματικότητα, αφετέρου την προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δράσεις που αφορούν στην κατάρτιση, στην απασχόληση των νέων, στη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους ανέργους, στην καταπολέμηση της φτώχειας...».

Το σύνολο των 26 περίπου δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 19,7 δισ. είναι κοινοτική χρηματοδότηση και τα 4,9 δισ. δημόσια δαπάνη με δυνατότητα παροχής επιπλέον 2 δισ. κατά την αναθεώρηση του 2016 - κατανέμονται στα παρακάτω «εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα»:

-- «Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία», με συνολικό προϋπολογισμό 4,55 δισ., που αφορά τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), την «περιβαλλοντική βιομηχανία», τη φαρμακοβιομηχανία και τον τομέα Υγείας, την εξοικονόμηση Ενέργειας, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τις «δημιουργικές βιομηχανίες» και τον πολιτισμό. Προβλέπονται ενισχύσεις για εξαγωγικές επιχειρήσεις, πιστοποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενίσχυση νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τουριστική προβολή, ανακύκλωση - αξιοποίηση αποβλήτων, κ.ά.

-- «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου», με συνολικό προϋπολογισμό 0,5 δισ. ευρώ, που αφορά παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, «εκσυγχρονισμό» της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού, δράσεις διαχείρισης της μετανάστευσης, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας κ.ά.

-- «Περιβάλλον - Μεταφορές», συνολικού προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, στο Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έργα εκσυγχρονισμού αεροδρομίων και λιμανιών, διαχείριση αποβλήτων κ.ά.

-- «Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Απασχόληση», με προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε προγράμματα διαχείρισης - ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων - κατάρτιση, κουπόνια ανέργων κ.ά. - και τη σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

-- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν εξολοκλήρου σε προγράμματα ενίσχυσης του καπιταλιστικού χαρακτήρα του αγροτικού τομέα, όπως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στήριξη των παραγωγών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα, στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορία αγροτικών προϊόντων κ.ά.

-- Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας με εκτιμώμενο συνολικό ποσό 333 εκατ. (δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι πόροι) για επενδύσεις στο σύνολο των κλάδων του τομέα (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).

-- Τέλος, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα, τα κονδύλια δηλαδή που θα διαχειριστούν απευθείας οι Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 6,75 δισ. ευρώ και έμφαση σε αναπτυξιακά έργα υποδομών και, φυσικά, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Φέρνει «πλεονάσματα» η αντιλαϊκή πολιτική

Στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και στην ένταση της φοροληστείας στηρίζονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα»
Στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και στην ένταση της φοροληστείας στηρίζονται τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα»
Η διάλυση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες αποτελεί το βασικό πυλώνα για τη διαμόρφωση και απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για το 2014. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, για το Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2014, τα πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να απογειωθούν στα 4,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται και με τους ασήκωτους φόρους που θα επιβληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, του «ενιαίου φόρου» πάνω στη λαϊκή κατοικία και περιουσία κ.ά.

Συγκεκριμένα, για το Α' τετράμηνο του 2014:

-- Οι πρωτογενείς δαπάνες καρατομήθηκαν σε 13,2 δισ. ευρώ (από 14,7 δισ. ευρώ στο Α' τετράμηνο του 2013). Σε απόλυτα μεγέθη η μείωση φτάνει σε 1,5 δισ. ευρώ και ποσοστιαία στο 10,2%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καρατομήθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ (από 4,7 δισ. πέρσι), με τη μείωση να φτάνει στο 23,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από το Α' τετράμηνο του 2014 έχει διατεθεί το 46,9% της επιχορήγησης που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος προς τον ΟΑΕΕ και το 38,1% προς το ΙΚΑ.

-- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν στα 13,8 δισ. ευρώ (από 14 δισ. ευρώ πέρσι). Το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) έφτασε στα 12,6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν στις κάθε είδους επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα») διαμορφώθηκαν σε συμβολικό επίπεδο μόλις σε 179 εκατ. ευρώ ή σε 1,4% της συνολικής πίτας των φόρων.

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται σε 1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 306 εκατ. ευρώ πέρσι.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ η εμφάνιση και η απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν το αντιλαϊκό ατού της κυβέρνησης στα παζάρια για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, το ύψος του τελευταίου στο τέλος Μάρτη του 2014 έφτασε στα 320,4 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ που θα παραχθεί μέσα στο 2014.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 5,4 δισ. στο Α' τρίμηνο

Με έλλειμμα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έκλεισε στο Α' τρίμηνο του 2014 το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο σύμφωνα με την ταξινόμηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) εμφανίζει άνοδο 3,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ειδικότερα, η αξία των εισαγωγών φτάνει στα 11,8 δισ. ευρώ (μείωση 0,3%) και η αξία των εξαγωγών στα 6,4 δισ. ευρώ (μείωση 3%).

Σταθερά ελλειμματικές καταγράφονται και οι εμπορικές δοσοληψίες με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τις εισαγωγές να διαμορφώνονται σε 5,4 δισ. ευρώ και τις εξαγωγές σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 3 δισ. ευρώ που καταγράφεται με τις «τρίτες χώρες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org