ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2014
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού για τους λαούς

Υποκρισία στους αστούς για την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών, αντιδραστικών, εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, που αποτελούν εφεδρεία του σάπιου συστήματός τους

Ενα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των φετινών ευρωεκλογών είναι ότι επιβεβαιώνεται η αποστροφή, η αδιαφορία και η δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ. Το γεγονός ότι σε 21 από τις 28 χώρες η αποχή από τις εκλογές κυμαίνεται από 51%-80% το επιβεβαιώνει. Πρωταθλήτριες στην αποχή είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία), ενώ η υψηλότερη συμμετοχή παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο (στο τελευταίο γίνονταν και βουλευτικές και τοπικές εκλογές) όπου η αποχή ήταν μόλις 10% (βλέπε αναλυτικό πίνακα). Επίσης το συνολικό ποσοστό αποχής σε όλη την ΕΕ κυμαίνεται σταθερά τουλάχιστον στις τέσσερις τελευταίες ευρωκάλπες πάνω από το 60%.

Είναι φανερό ότι και από τα φετινά αποτελέσματα διατηρείται ο αρνητικός συσχετισμός υπέρ των αστικών δυνάμεων που υπηρετούν αυτό το οικοδόμημα του κεφαλαίου με τον έναν ή άλλον τρόπο. Επιπλέον ενισχύεται σε αρκετές χώρες το μπλοκ των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών, που περιλαμβάνει αστικά κόμματα που διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά την επιλογή διακρατικών συμμαχιών (κάποια θέτουν και ζήτημα εξόδου από την ΕΕ χωρίς βέβαια να αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων), καθώς και κόμματα εθνικιστικά, ρατσιστικά, λαϊκίστικα, ακόμα και φασιστικά. Αυτές οι δυνάμεις που εκφράζουν τμήματα του κεφαλαίου εγκλωβίζουν σημαντικό τμήμα των εργαζομένων που διοχετεύουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ σε ανώδυνες για το σύστημα λύσεις. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία.

Στην Γαλλία πρώτη η Λεπέν

Το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με 24,95%. Δεύτερο είναι το κεντροδεξιό UMP του Ζαν Φρανσουά Κοπέ με 20,8% και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Φρανσουά Ολάντ με 13,98% και 13 έδρες και ακολουθούν οι λεγόμενοι Εναλλακτικοί (κεντρώοι) με 9,90 %, οι Οικολόγοι με 8,91%, το Μέτωπο της Αριστεράς με 6,34% και άλλα μικρότερα κόμματα.

Η Λεπέν ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές και τάζει «λαγούς με πετραχήλια» στους Γάλλους εργαζόμενους
Η Λεπέν ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές και τάζει «λαγούς με πετραχήλια» στους Γάλλους εργαζόμενους
Το αποτέλεσμα αυτό, με νικητή το εθνικιστικό κόμμα που προβάλλει για λογαριασμό μερίδων του κεφαλαίου άλλη σχέση με τη διακρατική συμμαχία της ΕΕ, δηλαδή επιδιώκει τη λεγόμενη Ευρώπη των εθνών κρατών, προκάλεσε ανησυχία στη σημερινή κυβέρνηση, αφού η επικεφαλής του Μαρίν Λεπέν ζήτησε αμέσως εκλογές, λέγοντας ότι «υπάρχει αναντιστοιχία με τη λαϊκή εντολή».

Ετσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε χτες κυβερνητική σύσκεψη για να εξεταστούν οι συνέπειες από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τι μέτρα θα παρθούν προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα.

Στη Βρετανία πρωτιά Φάρατζ

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και ο ηγέτης του κόμματος, ο Νάιτζελ Φάρατζ, τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 27,5% (σημαντική αύξηση σε σχέση με το 16,09% στις ευρωεκλογές του 2009 και το 3% των εθνικών εκλογών του 2010). Ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 25,4%, τρίτοι είναι οι Συντηρητικοί με 23,94% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 7,87%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 6,87%, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τους συντηρητικούς και έχασαν τα 3/4 της δύναμής τους σε σχέση με τις εθνικές του 2010 και τη μισή σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας παίρνει 2,44% και το φασιστικό Εθνικό Κόμμα 1,14%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επίσης συμμετέχει στο παραμύθιασμα του λαού ότι μπορεί να κάνει την ΕΕ πιο «κοινωνικά αλληλέγγυα»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επίσης συμμετέχει στο παραμύθιασμα του λαού ότι μπορεί να κάνει την ΕΕ πιο «κοινωνικά αλληλέγγυα»
Βασική επιδίωξη του Κόμματος Ανεξαρτησίας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι κατάφερε να εγκλωβίσει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, θα είναι να ανεβάσει τους τόνους για την «ανάγκη εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ» (Brexit). Η λογική του κόμματος αυτού είναι η αναζήτηση άλλων συμφερότερων για το βρετανικό κεφάλαιο συμμαχιών και όχι τυχαία προβάλλει την ιδέα της Κοινοπολιτείας (δηλαδή της ενίσχυσης των δεσμών με πρώην αποικίες της Βρετανίας ανά τον κόσμο). Η Βρετανία, χωρίς να είναι στην Ευρωζώνη, εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που δημιουργεί αντιδράσεις σε φτωχά λαϊκά στρώματα που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τα εθνικιστικά, αντιμεταναστευτικά και λαϊκίστικα κόμματα.

Πάντως, η πίεση που ασκείται από το λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα κάνει όλους τους αστούς πολιτικούς να έχουν και δεύτερες σκέψεις και εναλλακτικά σενάρια. Χαρακτηριστική η δήλωση χτες και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που είπε: «Οι πολίτες είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από την ΕΕ... Θέλουν αλλαγή και σε ό,τι με αφορά το μήνυμα έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και κατανοητό». Επίσης έχει δηλώσει ότι το 2017 ετοιμάζει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Πάντως, ο Νάιτζελ Φάρατζ δηλώνει ότι απορρίπτει μια συγκατοίκηση στην ίδια ομάδα με το Εθνικό Μέτωπο Γαλλίας, αλλά και με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές ήρθαν πρώτοι με 36,30%, ακολουθούν οι εταίροι τους στη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες με 27,4%, οι Πράσινοι με 10,5%, το ευρωσκεπτικιστικό νέο κόμμα του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων με 7%, η «Αριστερά» (Λίνκε) μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με 6,5%, οι Φιλελεύθεροι με 3,4% και, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) με 1% εξασφαλίζει έδρα στην Ευρωβουλή, αποτέλεσμα όπως φαίνεται της πρόσφατης αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Στην Ολλανδία

Τα ολλανδικά ΜΜΕ εστίασαν το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών, που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα τους, στη μείωση της εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών και στην τέταρτη θέση που φάνηκε να εξασφαλίζει το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς με 12,2%.

Αντίθετα, ενισχυμένα εμφανίστηκαν τα κόμματα που στηρίζουν πιο άμεσα την ΕΕ. Το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) έδειχνε να παίρνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%. Την τρίτη θέση φαινόταν πως θα καταλάβει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 12,3%.

Στη Δανία

Προβάδισμα περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έχει το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας με 26,5%. Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 20,5%, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις που είχε στις ευρωεκλογές του 2009.

Στην Αυστρία

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 27,4%, κατά 2,6 μονάδες χαμηλότερο από το 2009 και πέντε αντί των έξι έως τώρα εδρών του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23,8% έναντι 23,7%, διατηρώντας τις πέντε έδρες του, ενώ το εθνικιστικό ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον στο 19,5% (12,7%) διαθέτοντας τέσσερις αντί των δύο εδρών. Οι Πράσινοι στο 15% (9,8%) με τρεις αντί των δύο εδρών και το ΝΕΟΣ στο 7,9%, με μία έδρα.

Το Βέλγιο σε κυβερνητική κρίση

Στο Βέλγιο οι ευρωεκλογές επισκιάστηκαν από τις βουλευτικές εκλογές. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας νέας κυβερνητικής κρίσης για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη των Φλαμανδών εθνικιστών.

Οι «πρωταγωνιστές» είναι οι ίδιοι με εκείνους της κρίσης του 2010, που κράτησε 541 μέρες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο βασιλιάς Φίλιππος, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του Αλβέρτο τον περασμένο Ιούλη.

Η διαδικασία ξεκίνησε αργά το χτες το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο πήγε στο βασιλικό ανάκτορο. Εκεί, όπως απαιτεί η παράδοση, υπέβαλε στον βασιλιά Φίλιππο την παραίτηση της κυβέρνησής του και του δόθηκε η εντολή να συνεχίσει το έργο του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ανάκτορα σημειώνεται ότι ο βασιλιάς ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κυριότερων κομμάτων, οι οποίες «θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το μεσημέρι».

Ο Φίλιππος δέχτηκε πρώτα τον Μπαρτ ντε Βέβερ, τον ηγέτη του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές και εκλέγει 33 έδρες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 150. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς κάλεσε εκ νέου τον Ντι Ρούπο, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Πολ Μανιέτ. Το PS είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, με 24 βουλευτές.

Το αναμενόμενο πλέον είναι ότι ο βασιλιάς θα δώσει στον ντε Βέβερ μια «διερευνητική» εντολή προκειμένου να αναζητήσει συμμάχους - συμπεριλαμβάνονται και οι γαλλόφωνοι - και να σχηματίσει κυβέρνηση. Το κόμμα του ντε Βέβερ, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA), κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ποσοστό 32% στη Φλάνδρα, όπου ζει σχεδόν το 60% των 11 εκατομμυρίων Βέλγων.

Η επιτυχία της N-VA είναι «ευρεία, αδιαμφισβήτητη, ακόμη και εντυπωσιακή», όπως την χαρακτήρισε σε χτεσινό άρθρο της η οικονομική εφημερίδα «L' Echo». Πρόκειται όμως ταυτόχρονα για μια «νίκη χωρίς εγγυήσεις», σύμφωνα με τη «Le Soir», για «ημιτελή θρίαμβο» κατά τη «La Libre Belgique» ή ακόμη και «Πύρρειο νίκη», όπως προειδοποιεί ο ολλανδόφωνος Τύπος του Βελγίου. Και αυτό γιατί η N-VA δεν κέρδισε την πλειοψηφία στη Φλάνδρα, ούτε βεβαίως και σε όλη τη χώρα όπου οι ψηφοφόροι δεν έκριναν σκόπιμο να «τιμωρήσουν» τα έξι κόμματα της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς που συναποτελούν τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα, τα λεγόμενα «παραδοσιακά» κόμματα διατήρησαν τη δύναμή τους, όπως το γαλλόφωνο PS του πρωθυπουργού Ντι Ρούπο, το οποίο παραμένει πρώτο κόμμα στη Βαλονία και τις Βρυξέλλες.

Υπό τις συνθήκες αυτές «ο σχηματισμός ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αποδειχθεί πολύ δύσκολος δεδομένου ότι η N-VA στην προεκλογική εκστρατεία της έδινε έμφαση στις αντιθέσεις μεταξύ βορρά και νότου» στο Βέλγιο, επισήμανε ο Μπαρτ Στουρτεβάγκεν, ο αρχισυντάκτης της μεγάλης φλαμανδικής εφημερίδας «Standaard». Ο ίδιος ο ντε Βέβερ, το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ότι «η φλαμανδική δημοκρατία δεν ήταν ποτέ πριν τόσο απομακρυσμένη από τους γαλλόφωνους» γιατί οι τελευταίοι «ψήφισαν αριστερά ή ακόμη και άκρα αριστερά» κόμματα, ξεχνώντας ότι στη Βαλονία κατέγραψε αισθητή άνοδο το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR). Τηρώντας την παράδοση, το PS και το MR δεν έκλεισαν την πόρτα των συνομιλιών στη N-VA για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως επισήμαναν ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες με το πρόγραμμα που προτείνουν οι Φλαμανδοί εθνικιστές. Οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η N-VA να παραμείνει στην αντιπολίτευση εάν τα άλλα κόμματα καταφέρουν να συνεννοηθούν και να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τις βουλευτικές, τις περιφερειακές και τις ευρωπαϊκές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα καθυστέρησε λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στην πρωτεύουσα και σε δύο περιοχές της Βαλονίας.

Στην Ιταλία

Εκλογικός «θρίαμβος» θεωρήθηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, καθώς εξασφαλίζει 40,8% των ψήφων και 31 έδρες.

Ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 21,1% και 17 έδρες, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 16,8% και 13 έδρες, η ακροδεξιά ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» με 6,2% και 5 έδρες, η «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο πήρε 4,4% και 3 ευρωβουλευτές και η «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» ποσοστό 4% και 3 ευρωβουλευτές.

Στην Ισπανία

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια σχετικά μικρή πτώση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) έχουν μεγάλες απώλειες. Το Λαϊκό Κόμμα φτάνει στο 26,03% (στις αντίστοιχες ευρωεκλογές το 2009 είχε 42,23% και στις εθνικές εκλογές το 2011 44,63%) ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν 23,04% (το 2009 38,51% και το 2011 28,76%). Μάλιστα, ο Γραμματέας του PSOE, Α. Ρουμπαλκάβα, προχώρησε σε παραίτηση και ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Η Ενωμένη Αριστερά, μέλος του ΚΕΑ, πήρε 9,9%, το νέο κόμμα «Μπορούμε», προερχόμενο από το λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων, πήρε 7,93%.

Στην Πορτογαλία

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,58% των ψήφων (από 26,58% το 2009), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 97,8% των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 12,17 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Τα δύο κόμματα, που τότε είχαν κατέβει ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, είχαν κερδίσει συνολικά το 40,08% των ψήφων.

Ακολουθούν η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πορτογαλικό ΚΚ και Πράσινοι) με 12,69%, το Κόμμα της Γης με 7,15%, το Αριστερό Μπλοκ με 4,5%.

Στην Κύπρο

Με καταμετρημένο το 100% έλαβαν: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%, Μήνυμα Ελπίδας 3,83%, ΕΛΑΜ 2,69%, Δράση - Eylem 0,85%, Αλλοι 2,86%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 43%.

Στη Φινλανδία

Αυξάνει το ποσοστό του και τη δύναμή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Εκτιμάται ότι θα κερδίσουν δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι μίας που είχαν ως σήμερα.

Το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν και το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση καθώς αμφότερα συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%.

Και τα δύο κόμματα εκλέγουν από τρεις ευρωβουλευτές το καθένα, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι και ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν.

Σε Τσεχία και Σλοβακία

Στην Τσεχία το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του εκατομμυριούχου υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις είναι πρώτο με 16,13%, δεύτερο έρχεται το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης TOP 09 με ποσοστό 15,9% και τρίτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα, που συγκεντρώνει ποσοστό 14,17. Ακολουθούν το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας με 10,98%, οι Χριστιανοδημοκράτες με 9,95% και οι συντηρητικοί με 7,67%.

Στη Σλοβακία μόλις το 13% προσήλθε στις κάλπες, πρώτοι ήρθαν οι Σοσιαλιστές με 24%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες ήρθαν δεύτεροι με 13%. Το κεντροδεξιό SDKU-DS πήρε 7,5% και τρία μικρότερα κόμματα είναι στο 6%.

Η κατανομή σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, αφού στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ δίνονταν μερικά αποτελέσματα, η κατανομή των εδρών στις ευρωομάδες της Ευρωβουλής ήταν η εξής:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε ποσοστό 28,36% και 213 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 25,30% και 190 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 8,52% και 64, οι Πράσινοι 7,06% και 64, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 6,13% και 46, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 5,59% και 42 έδρες, Μη εγγεγραμμένοι - Βουλευτές που δεν συγγενεύουν με καμία πολιτική ομάδα 5,46 % και 41, «Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας» 5,06% και 38 ευρωβουλευτές, και άλλοι νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου, 8,52% και 64.

Με βάση τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου κάθε ομάδα πρέπει να αποτελείται από 25 ευρωβουλευτές τουλάχιστον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ