ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Φωτιά και λάβρα με λιτότητα και «ανάπτυξη»

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σημειώνουμε τα εξής:

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε ότι καμιά στροφή και κανένας «νέος αέρας» δεν πνέει στην ΕΕ, με το πέρασμα τάχα από μέτρα λιτότητας σε μέτρα ανάπτυξης. Οπως διαβεβαίωσαν οι «27», λιτότητα και ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της στρατηγικής της ΕΕ. Οι κατευθύνσεις για «μέτρα ανάπτυξης», όπως τα αποκαλούν, δεν αναιρούν, αντίθετα επιβάλλουν ακόμα πιο εντατικά τα μέτρα της λιτότητας.

Δεύτερο, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΕΕ είναι κόλαση για τους λαούς, αφού προϋποθέτει την υλοποίηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει η στρατηγική «ΕΕ 2020» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έναντι των αμερικάνικων, των ασιατικών, των ρωσικών, των λατινοαμερικάνικων και πάει λέγοντας. Τα μέτρα αυτής της ενιαίας στρατηγικής εξειδικεύονται στην Ελλάδα με τα μνημόνια και είναι συνέχεια της πολιτικής που τσάκισε μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση στρατηγικών τομέων της παραγωγής. Συμπληρωματικά σε αυτά, η ΕΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

Τρίτο, οι «27» ξεκαθάρισαν σε όλους του τόνους ότι ο πυρήνας των συμφωνιών που σύναψε η Ελλάδα με την τρόικα είναι αδιαπραγμάτευτος και η εφαρμογή τους είναι προϋπόθεση για τα «αναπτυξιακά» μέτρα που με ένα στόμα πλέον ζητάνε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Με τα δικά τους λόγια

Αποκαλυπτικός για όλα τα παραπάνω ήταν ο πρόεδρος της ΕΕ, Χ.Β. Ρομπάι, στην εισηγητική του ομιλία, στις εργασίες της άτυπης Συνόδου, η οποία συνοψίζει και τα αποτελέσματά της.

Είπε μεταξύ άλλων ο Ρομπάι:

1. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις: Είναι εμφανές ότι η αντίθεση μεταξύ της "μείωσης του ελλείμματος" και της "ανάπτυξης" είναι μια λάθος συζήτηση. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Χωρίς υγιή δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλά χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, τα μέτρα για να θέσουμε σε έλεγχο τα επίπεδα χρέους, θα γίνουν επί ματαίω». Οσοι παραμυθιάζουν το λαό ότι τώρα τελείωσε η λιτότητα και έρχεται η ευημερία με ανάπτυξη, είναι υπόλογοι για τα ψέματά τους. Αντεργατικά μέτρα, σφιχτά δημοσιονομικά σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών και χρήμα στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις, είναι ο πυρήνας της στρατηγικής για ανάπτυξη στον καπιταλισμό και αυτό δεν αλλάζει, παρά μόνο με την ανατροπή.

2. «Η στρατηγική Ευρώπη 2020 είναι η βάση για τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης». Τι έλεγε όμως η «ΕΕ 2020», που διαδέχτηκε τη στρατηγική της Λισαβόνας το 2010; Σύμφωνα με τα κείμενα της ΕΕ, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί «η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας», γεγονός που παραπέμπει ευθέως στο παραπέρα γκρέμισμα κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Γίνεται ακόμα αναφορά στη «διασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινωνικών μας μοντέλων, σε μια περίοδο κατά την οποία συνταξιοδοτούνται όσοι γεννήθηκαν την εποχή της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης», παραπέμποντας σε νέες ανατροπές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, με πρόσχημα το δημογραφικό. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει «η βιομηχανική πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη», όπου προβλέπεται «παροχή βοήθειας στη βιομηχανική βάση της ΕΕ έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική στον κόσμο που θα προκύψει από την κρίση, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας», προαναγγέλλοντας νέα υπερκερδοφόρα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο1.

Το ΚΚΕ σημείωνε σε τοποθέτησή του όταν ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την «ΕΕ 2020»: «Η στρατηγική "Ευρώπη 2020", δίνει συνέχεια και εμβαθύνει την αντιλαϊκή "Στρατηγική της Λισαβόνας", καθορίζοντας τους στρατηγικούς στόχους και σχεδιασμούς του μονοπωλιακού κεφαλαίου, θέτοντας στην κλίνη του Προκρούστη θεμελιώδη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης "ευελφάλειας" σε συνδυασμό με τη "διά βίου μάθηση", την "κατάρτιση και επανακατάρτιση" και την "κινητικότητα" των εργαζομένων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκ περιτροπής δουλειά, δραστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση. Παροχή στο κεφάλαιο άφθονου χρήματος από τα κρατικά ταμεία με τη μορφή επιδοτήσεων και κινήτρων στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης"»2.

3. «Οι συνάδελφοι ζήτησαν επίσης την πλήρη και συνεκτική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, ιδιαίτερα σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες». Σε ποια οδηγία αναφέρεται ο Ρομπάι; Στην οδηγία Μπολκεστάιν, για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών και τη μονοπώληση των κλάδων, με συντριπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Η συγκεκριμένη οδηγία επιβάλλει στα κράτη - μέλη να καταργήσουν κάθε προϋπόθεση και περιορισμό που θέτει η εθνική τους νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε άλλο κράτος - μέλος. Η οδηγία αφορά σε υπηρεσίες που καλύπτουν το 70% των θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

Με αφορμή την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, το Μάρτη του 2010, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Η οδηγία Μπολκεστάιν θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα κερδοφορίας του κεφαλαίου και έρχεται να θυμίσει ότι ακρογωνιαίος λίθος για την ΕΕ είναι η ελευθερία του κεφαλαίου να διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία του, όπως άλλωστε θεμελιώνουν και οι τέσσερις περιβόητες ελευθερίες που θέσπισε η Συνθήκη του Μάαστριχτ (κίνηση κεφαλαίων, εργαζομένων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών).

Στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ τα όργανα της ΕΕ έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θεωρείται ανεπίτρεπτος κάθε περιορισμός που τυχόν υπάρχει σε κάποιο εθνικό δίκαιο και ο οποίος εμποδίζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων με τους όρους που ισχύουν στην έδρα της επιχείρησης»3.

4. «Χαιρετίζουμε επίσης την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου και του ΕΚ για την πρωτοβουλία της ΕΕ - ΕΤΕπ για τα Ομόλογα Εργων, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική φάση αυτό το καλοκαίρι ως πρώτο βήμα. Η Επιτροπή θα αναφέρει τον Ιούνιο για τον επαναπρογραμματισμό των σημερινών Διαρθρωτικών Ταμείων, για τη στήριξη της ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και της κατάρτισης». Τι είναι τα ομόλογα έργων; Είναι ομόλογα που θα εκδοθούν για τη συμμετοχή ιδιωτών σε μεγάλα έργα, με εγγύηση του κράτους και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η αποπληρωμή των οποίων θα γίνει με τα προσδοκώμενα έσοδα από την εκμετάλλευση του έργου σε βάθος χρόνου. Αρα, οι τράπεζες διασφαλίζουν στους ιδιώτες τα κεφάλαια που θα επενδύσουν σε ένα έργο, όπως μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και άλλες υποδομές στους τομείς των Μεταφορών και της ενέργειας, οι οποίες εκ των προτέρων λέγεται ότι θα χρησιμοποιούνται επί πληρωμή από το λαό, με διασφαλισμένη την απόσβεση και το κέρδος του επενδυτή! Τα ίδια πάνω κάτω σημαίνουν και τα άλλα δάνεια και κονδύλια που ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει η ΕΕ προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

5. «Για να προωθήσουμε μια ανάκαμψη πλούσια σε θέσεις εργασίας, είναι αναγκαίο να κάνουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και να λάβουμε μέτρα για τη στήριξη της ζήτησης εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς - κλειδιά της οικονομίας. Πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στα Εθνικά Σχέδια Θέσεων Απασχόλησης».

Εδώ ο Ρομπάι αναλαμβάνει να εξηγήσει σε ποιες συνθήκες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα «αναπτυξιακά έργα» που ετοιμάζει η ΕΕ. Ολα τα Εθνικά Σχέδια για την Απασχόληση που έχουν καταρτιστεί μέχρι σήμερα, δίνουν έμφαση στη μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», στην κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλειάς, στο μοίρασμα μιας θέσεις εργασίας σε δυο και τρεις απασχολούμενους και στη μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση, για ταχεία προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Πώς λειτουργούν τα Εθνικά Σχέδια Απασχόλησης; Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έθεσε σε εφαρμογή το Νοέμβρη του 1997 την Ενιαία Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η διατύπωση σε ετήσια βάση από την EE μιας σειράς κατευθυντηρίων γραμμών, όπου περιγράφονται οι συγκεκριμένοι στόχοι της πολιτικής της EE. Τα κράτη - μέλη εντάσσουν αυτούς τους στόχους στις εθνικές τους πολιτικές και λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, τα οποία αποτυπώνουν στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την απασχόληση, που περιλαμβάνουν εξειδικευμένους και ποσοτικοποιημένους στόχους, τάσσοντας προθεσμίες για την επίτευξη τους.4

Για να γίνει πιο πλήρης η εικόνα για το πού κατατείνουν οι «ολοκληρωμένες κατευθύνσεις» της ΕΕ, αναφέρουμε ότι σ' αυτές που δημοσιοποιήθηκαν το 2008, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων5: «Να προωθηθεί μια προσέγγιση της εργασίας βασιζόμενη στον κύκλο ζωής». Δηλαδή, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δουλειά μέχρι θανάτου. «Να βελτιωθεί η κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας (...) Να εξασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του κόστους της εργασίας και οι μηχανισμοί καθορισμού των μισθών ευνοούν την απασχόληση». Σε τέτοιες διατυπώσεις στηρίχτηκε η μείωση κατά 32% του βασικού μισθού για τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. «Να προωθηθεί η ευελιξία σε συνδυασμό με την ασφάλεια της απασχόλησης». Η γνωστή «ευελφάλεια», που σημαίνει διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

6. Συνοψίζοντας, ο Ρομπάι είπε: «Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, την προστασία των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενίσχυση των θεσμών είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία στην ευρωζώνη». Αυτή είναι η ανάπτυξη που φέρνουν. Φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, λιτότητα στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους, θωράκιση των ιδιωτικών επενδύσεων από κάθε επιβουλή (βλέπε εργατικά δικαιώματα και εργατικοί αγώνες) και ενίσχυση των αντιδραστικών θεσμών της ΕΕ για χειραγώγηση και καταστολή του λαού που αντιδρά. Αυτή την ανάπτυξη - κόλαση για τους λαούς υπερασπίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλοι, στα προγράμματά τους.


Π.
1. Ριζοσπάστης, 4/3/20102. Παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση για την «ΕΕ 2020», Ριζοσπάστης, 11/3/20103. Ριζοσπάστης 19/3/20104. www.infosoc.gr5. Ριζοσπάστης 25/5/2008



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ