ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληροφορίες και προθεσμίες για τις εκλογές

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες που αφορούν στην εκλογική διαδικασία

MotionTeam

Μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιούνη υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε αυτές τις εκλογές θα υπάρχουν νέα ψηφοδέλτια στα οποία δεν μπαίνουν σταυροί προτίμησης δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων, γιατί οι εκλογές διενεργούνται με λίστα.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές ισχύει η ποσόστωση στις υποψηφιότητες των γυναικών. Δηλαδή, θα πρέπει πανελλαδικά (και όχι υποχρεωτικά σε κάθε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια) από το σύνολο των υποψήφιων βουλευτών του Κόμματος το 1/3 να είναι γυναίκες.

Μέχρι και την τελευταία βδομάδα των εκλογών, υπάρχουν μία σειρά προθεσμίες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διαδικασία, τους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους. Γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθούν προβλήματα. Συγκεκριμένα:

ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΗ

Λήγουν οι προθεσμίες:

-- Για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Για επίδοση των προτάσεων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων στον πρόεδρο του κάθε αρμόδιου Πρωτοδικείου. Συγκεκριμένα, πρέπει να κατατεθούν τα δικαιολογητικά για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στην πρόταση υποψηφιότητας αναγράφονται: Ονομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ιδιότητα (επάγγελμα) και η ακριβής διεύθυνση του προτεινόμενου. Στην πρόταση υποψηφιότητας επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνονται: Σε ποιου δήμου το Μητρώο Αρρένων ή το δημοτολόγιο είναι γραμμένος ο υποψήφιος, ημερομηνία και χρονολογία γέννησής του, ότι δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και ότι δεν υπέβαλε ούτε αποδέχτηκε πρόταση υποψηφιότητας σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Στα νέα υποδείγματα προτάσεων υποψηφιότητας και υπεύθυνων δηλώσεων υποψηφίων θα προστεθεί: Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

-- Της επίδοσης στον πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου και κατάθεσης στην υπηρεσία της παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στρατιωτικών κλπ., από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας. Οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικά για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι υποβάλλουν εγγράφως και επιδίδουν την παραίτησή τους με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου, πριν από τη μέρα της ανακήρυξής τους. Η πιο πάνω παραίτηση υποβάλλεται επίσης εγγράφως και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία που υπηρετεί ο παραιτούμενος.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΗ

Ενεργείται η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών από τα αρμόδια Πρωτοδικεία σε δημόσια συνεδρίασή τους. Χρειάζεται προσοχή ώστε το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του κάθε υποψηφίου να εκφωνηθεί σωστά. Αν εκφωνηθεί λαθεμένα πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση, ώστε να διακοπεί η εκφώνηση και να διορθωθεί το τυχόν λάθος. Γι' αυτό είναι απαραίτητο κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων να παραβρίσκεται στο Πρωτοδικείο ο πληρεξούσιος του Κόμματος μαζί με δικηγόρο, ως πληρεξούσιοι των υποψηφίων. Αν μπορούν να παραβρίσκονται και υποψήφιοι.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών (των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες και των βουλευτών Επικρατείας).

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΗ

Ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον καθορισμό, από τους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας του κάθε νομού, των εκλογικών τμημάτων.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την παράδοση από τα κόμματα στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα κοινά εκλογικά τμήματα των εκλογικών περιφερειών.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΗ

Λήγει η προθεσμία για την παράδοση από τα κόμματα στους οικείους αντιπεριφερειάρχες της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού των ψηφοδελτίων για τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

Σήμερα Κυριακή 27/5

-- Χαιρετισμός στην ετήσια εκδήλωση - προσκύνημα που διοργανώνει στη Μακρόνησο η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Η αναχώρηση για τη Μακρόνησο θα γίνει στις 8.30 π.μ. το πρωί από το λιμάνι του Λαυρίου.

Αύριο Δευτέρα 28/5

-- 7 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δραπετσώνας (πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας - Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Γ. Καραϊσκάκη).

Την Τρίτη 29/5

-- 8.30 μ.μ.: Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων (πρώην Φλέμινγκ) στην Ηλιούπολη.

Την Τετάρτη 30/5

-- 9 π.μ.: Περιοδεία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων των ναυπηγείων.

-- 7 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση και συζήτηση με ανέργους από τον Πειραιά, στο Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη 110).

Την Πέμπτη 31/5

-- 8.30 μ.μ.: Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μενιδίου (Πάρνηθας και Δεκελείας).

Πατριδογνωμόνιο
Με τα μυαλά στα κάγκελα...

Τρεις βδομάδες μείνανε ως τις 17 Ιουνίου και τα μυαλά σκορπίζουνε, ένα πράμα χύμα, μια φριχτή στην όψη και στη γεύση ομελέτα πετιέται στο τραπέζι των πεινασμένων κι άνεργων της πατρίδας. Εκείνο το γηπεδικό «και τα μυαλά στα κάγκελα» σύνθημα βρήκε την τέλεια εφαρμογή του στην προεκλογική πολιτική σκηνή. Κι όποιος προσπαθεί να σταθεί με τη σοβαρότητα και τα ντοκουμέντα, που απαιτούν οι περιστάσεις, λιντσάρεται φραστικά και όπου να 'ναι και δραστικά σε λίγο, γιατί χαλάει την ψευδαίσθηση ότι κάτι σπουδαίο τρέχει.

Τρέχει. Οδυνηρά και αποτρόπαια για τις μάζες των εργαζομένων στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μυρίζει μπαρούτη και χνώτο πείνας. Ο πλούτος βγήκε παγανιά και θερίζει ζωές, ιστορίες, σύμβολα, ξεριζώνει ό,τι εμφανίζεται εμπόδιο στο φαγοπότι του. Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού άλλαξαν. Οχι επειδή το ματς δεν είναι στημένο. Αλλά επειδή ο σύμφυτος της κρίσης χουλιγκανισμός, εκείνο το κουβάρι ανθρώπων που πιάνονται στα χέρια για αλλότρια συμφέροντα κι ύστερα προσπαθούν να ξεχωρίσουν τα δάκρυα απ' τον ιδρώτα και τα σάλια απ' το κάτουρο του φόβου, πέρασε στην πολιτική και προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα, σαν έτοιμος από καιρό. Ο κόσμος καίγεται και οι πολιτικολογούντες φτύνουν τα τσόφλια.

Οταν στην Ελλάδα του 2012 οι νεοδημοκράτες διεκδικητές του μπόνους των 50 εδρών αποκαλούν «νεομπολσεβίκους» τους συριζαίους, ο Τράγκας στήνει ΕΑΜ στο διαδίκτυο, οι Πλεύρηδες εμφανίζονται ως νέοι Ατρείδες με σφαγμένη Ιφιγένεια τον Καρατζαφέρη, ο Καμμένος πυρπολεί της αχλάδας την ουρά στη ναυμαχία της φρουτιέρας, τα χρυσά αυγά παραβράσανε για να θυμίζουν πέτρες στις γειτονιές κι οι συνιστώσες μαζεύουνε τις φιγούρες απ' την τράπουλα κι έχουν τον Αλέξη μη στάξει και μη βρέξει για να πάρουν την παρτίδα πρέφας πριν τους πάρουν πρέφα, ο λαός δε θα μπερδέψει το θέλω και τη θέση με το θέαμα; Θα το μπερδέψει. Κι ως ένα βαθμό συνειδητά κι εκδικητικά, σαν παιδί που σπάει τα παιχνίδια του και φτύνει τις κλεμμένες καραμέλες. Δύσκολο το σταυρόλεξο και συλλαβίζοντας η λύση. Κι αν δεν λυθεί το μουντζουρώνεις και το σκίζεις το χαρτί.

Αλλά, που να πάρει, στην Ευρώπη είμαστε, προς τη η έκπληξη; Στο νέο μεσαίωνα και το κυνήγι μαγισσών - εργατών, ο πολιτικός αγώνας για την πλέμπα έτσι γίνεται αιώνες τώρα και προσφάτως πιο επικοινωνιακά. Με ζωγραφισμένες γελάδες και μοσχάρια με την ευγενική χορηγία της σύγχρονης διανόησης (;), με κωλοδάχτυλα στα αγάλματα του κάλλους τυπωμένα στα εξώφυλλα και με θρήνους για τα διάσημα θύματα των ναρκωτικών, ώστε να θάβονται βιαστικά και ήσυχα τα πρεζόνια στις γειτονιές του κόσμου.

Οι μισοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δε θα κάνουν διακοπές φέτος γιατί δεν μπορούν και θα φταίει και γι' αυτό το ΠΑΜΕ κι οι ναυτεργάτες κι οι «παλαιομπολσεβίκοι» του ΚΚΕ που δε θέλουν να κυβερνήσουν την Κόλαση. Η λούμπεν μεγαλοαστική ευρωτάξη θέλει και λούμπεν πολιτική παράσταση για να ξανακερδίσει. Κι όσοι μιλάνε για ενότητα αυτής της επικείμενα και πιθανά κυβερνώσας αριστεράς, που κατέρχεται στο κοίλον με σενάριο οπορτουνισμού, θέλουν το ΚΚΕ λοφίο στην περικεφαλαία τους. Κάτι σαν οικόσημο που δείχνει την καταγωγή και κρύβει την ενσωμάτωση και την προσαρμογή. Λοφίο δε θα γίνουμε. Ερχεται σφαγή. Κι όταν θα αποκοπεί κι η κεφαλή απ' την αμείλικτη αποκάλυψη της ζωής ότι άλλο η διαχείριση κι άλλο η παραγωγή λαϊκής πολιτικής, τότε τα λοφία θα γίνουν τρόπαια. Σαν τα βαλσαμωμένα ζώα πάνω απ' τα τζάκια των αποικιοκρατών κυνηγών. Κάθε ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι μαχαίρι στη ζώνη του καθενός και της καθεμιάς που παλεύει στα εργασιακά σκοτάδια. Είναι αντίδοτο στο φάρμακο - φαρμάκι των θεσμών, των εσμών και των αέρηδων. Θα μας κρατήσει όρθιους όχι μόνον σ' αυτήν αλλά και στις άλλες μεγάλες μάχες της επόμενης μέρας. Κι άοπλοι δε θα μείνουμε. Ο ανεφοδιασμός των απηυδισμένων πολιτών εργατών σε ηθικό, το προεκλογικό και μετεκλογικό μέλημά μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org