ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Πρώτα θύματα της λιτότητας τα παιδιά

Οι επιπτώσεις που έχει η επιβολή των μέτρων λιτότητας και των περικοπών από την κυβέρνηση της Ρουμανίας με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έχει καταστροφικές συνέπειες στην πλειοψηφία του λαού. Από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν ήταν η μείωση των μισθών κατά 25%, η μείωση κατά 15% των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, πάνω από 200.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ από το 19% στο 24%, αύξηση στις τιμές των βασικών αγαθών, καθώς και σωρεία ιδιωτικοποιήσεων.

Οι συνέπειες της κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε το κεφάλαιο να την ξεπεράσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, έχουν άμεση επίπτωση και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους γονείς και τους δασκάλους τους. Ολοένα και πιο δύσκολα καταφέρνουν οι γονείς να βρουν μια ...θέση στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία της χώρας, παρά την αισθητή μείωση των γεννήσεων την τελευταία 20ετία.

Με τη μείωση των δαπανών για την παιδεία, την κατάργηση πολλών κτιρίων που στέγαζαν νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ο αριθμός των μικρών παιδιών ανά τάξη ξεπερνά τα 30, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο 20. Επιπλέον, το ημερήσιο πρόγραμμα μειώθηκε από τις 10 ώρες σε μόλις 4, θέτοντας έτσι νέες δυσκολίες σε όσους γονείς έχουν ακόμα δουλειά, καθώς είναι αναγκασμένοι, είτε να φεύγουν από τη δουλειά το μεσημέρι για να παραλάβουν τα παιδιά τους, είτε - το πιο συνηθισμένο - να μην τα στέλνουν καθόλου.

Λίγα είναι τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί που χτίστηκαν στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η πλειοψηφία τους αφορούν κτίρια που δημιουργήθηκαν επί σοσιαλισμού, αρκετά εκ των οποίων, μετά τις ανατροπές, πέρασαν στα χέρια ιδιωτών που είτε άνοιξαν μπαρ, χαρτοπαικτικές λέσχες ή τα πούλησαν.

Με δεδομένο πως το 41,4% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους σε συγγενείς, γείτονες ή και μόνα τους, ώστε να πάνε στη δουλειά στην επαρχία ή και στο εξωτερικό. Εξαιτίας αυτής της ανάγκης, και με απουσία κάθε άλλης μέριμνας, υπάρχει και σημαντική αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας στη χώρα.

Προεκλογικές υποσχέσεις...

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 7 Μάη μετά τις παραιτήσεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων - του Εμίλ Μποκ αλλά και του Μιχάι Ράζβαν Ουγκουρεάνου - εξαιτίας των μαζικών αντιδράσεων του λαού ενάντια στην πολιτική λιτότητας, εξήγγειλε, μόλις την Παρασκευή, προεκλογικές υποσχέσεις. Ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη υποσχέθηκε «χαλάρωση της φορολογικής επιβάρυνσης και ενίσχυση των δεσμών με την επιχειρηματική κοινότητα» για την «προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές (δηλαδή και άλλη λιτότητα). Υπενθυμίζεται πως το 2009, η τότε κυβέρνηση του Εμιλ Μποκ είχε συναποφασίσει με την «τρόικα» τη διάθεση δανείου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ εξασφάλισε άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το Μάρτη του 2011, για να τα χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαξιφισμοί αλλά και συνεργασία

Η επιτυχής δοκιμή του νέου νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) που πραγματοποίησε η Ρωσία την Τετάρτη με στόχο την αντιμετώπιση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ, ήρθε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κήρυξε την επίσημη ενεργοποίησή της. Η εκτόξευση του πυραύλου -που μετέφερε εικονική γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χλμ- πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας και έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα (στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή). Σύμφωνα με στρατιωτικούς, ο νέος ρωσικός πύραυλος κατασκευάζεται με νέα τεχνολογία που μειώνει αισθητά τις χρονικές προθεσμίες και τις δαπάνες κατασκευής του και, κατά συνέπεια, οι ικανότητες στην εξουδετέρωση ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι ενισχυμένες.

Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτέμβρη του 2011. Τότε, στρατιωτικές πηγές και πηγές του τομέα της πυραυλικής βιομηχανίας είχαν δηλώσει ότι η πρώτη δοκιμή ενός νέου στρατηγικού πυραύλου της Ρωσίας, πυραύλου εδάφους - εδάφους, που αποτελεί τελειοποίηση του διηπειρωτικού πυραύλου «Topol-M», βεληνεκούς άνω των 10.000 χιλιομέτρων, είχε αποτύχει, αφού ο πύραυλος κατέληξε στο έδαφος λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του.

Σχεδόν παράλληλα, την ίδια ημέρα με τη δοκιμή του πυραύλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα ραντάρ «Voronez M» στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, που καλύπτει μια περιοχή βορειοανατολικά των ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα. Σύμφωνα με τον διοικητή των αεροδιαστημικών αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας, Ολεγκ Οσταπένκο, μόλις κατασκευαστεί και το δεύτερο σύστημα ραντάρ -που θα καλύπτει μια περιοχή από την Ινδία έως τις ΗΠΑ- η Ρωσία δε θα εξαρτάται από αυτό του Δνείπερου, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ενωσης και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λετονία, στο Καζακστάν και στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο έχασε το δικαίωμα χρήσης τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της Ρωσίας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την αντίθεση του Κρεμλίνου στην ανάπτυξη της «ασπίδας». Η Μόσχα, φοβούμενη μη χάσει την κυριαρχία της σε ορισμένες χώρες, αλλά και βλέποντας να αναπτύσσονται κοντά στα σύνορά της Νατοϊκά στρατεύματα, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στο σχέδιο αυτό, προτείνοντας ωστόσο να δημιουργηθεί ένα σύστημα από κοινού, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιμένουν σε δύο διαφορετικά συστήματα.

Οι διαξιφισμοί ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ πηγάζουν από τα συμφέροντα που οι κυρίαρχες δυνάμεις κάθε χώρας προσπαθούν να διατηρήσουν και να εξασφαλίσουν στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εξάλλου, η συνεργασία και ο ανταγωνισμός είναι οι δύο συνυπάρχουσες πλευρές της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας. Οι δύο αυτές χώρες έχουν συνάψει σειρά συμφωνιών για τη λεγόμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «ασφάλεια», τη συνέχιση της επεμβατικής και επιθετικής πολιτικής σε μια σειρά χώρες. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή 20 Ρώσων στρατιωτικών σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ανάλογο αμερικανικό στρατιωτικό σώμα, που διεξάγονται στο Κολοράντο των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα. Στόχος των γυμνασίων αυτών είναι η απόκτηση εμπειριών από κοινές επιχειρήσεις Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας για το Αφγανιστάν δήλωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει πολεμικό εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν. Την δήλωση αυτή ακολούθησε «ευχαριστήριο» της Συμμαχίας προς τη Ρωσία, όπου ανάμεσα στα άλλα, επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσία στη διευκόλυνση της μεταφοράς των Νατοϊκών φορτίων, μέσω των ρωσικών εδαφών, στις κατοχικές Νατοϊκές δυνάμεις...


Κ.Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ